szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső
Gátolt fogamzás KOMMENT

Gátolt fogamzás

A fogamzásgátlás az a téma, amelyrõl soha nem lehet eleget és elégszer beszélni. Bár hazánkban az utóbbi 3-4 évben csökkent a terhességmegszakítások száma, ám ez az érték még mindig meghaladja a szülésszámot. Ráadásul igen elkeserítõ az az adat, mely szerint az abortuszok 16 százaléka 18 év alatti leányoknál történik. Teljes cikk

Mesi 2010-01-11 13:07
Sziasztok!
7 évvel ezelőtt nem érdekelt,hogy a nőgyógyász nem javasolta a fogamzásgátló szedését mert trombózisra való hajlamot mutattak ki nálam. Én azért is szedtem. 34 évesen a egy baleset miatt begipszelték a lábam és ennek következtében mélyvénás trombózist és tüdőembóliát kaptam. Újraélesztettek. Meghaltam. A professzor aki visszahozott kimutatta, hogy a fogamzásgátló miatt volt amit tiltás ellenére szedtem. Nagyon fontos megszívlelni ha a nőgyógyász nem javasolja a tablettát.
[6584]
eszter 2009-11-24 14:50
Kedves Lisa és többiek!

Jó hallani, hogy van még olyan doki, aki nem akarja ráerőszakolni az emberre a tablettát, ám sajnos nekem még nem sikerült ilyennel találkoznom. Most értem haza nődokitól (épp egy újjal "próbálkoztam" rendszertelen ciklus miatt), aki majd hogy nem kinevetett a pesszárium miatt, elküldött vérvételre és erősen ajánlotta, hogy tablettával "rendszerezzük". Mindezt 5 perc alatt, semmit nem tudtam elmondani, amit akartam. A szokásos rossz élmények az orvosnál. Úgyhogy ha valaki tudna ajánlani Budapesten egy hozzám hasonlóan tabletta ellenes orvost, aki nem bánik úgy a fiatal lányokkal, mint valami felelőtlen kis csitrivel, azt megköszönném!

Eszter (22)
[6425]
Lisa 2009-10-15 20:14
Én pharmatexet használok, valamint emelett még a megszakításos(ezt nem mindig) és naptáros módszert,a 3at együtt...nekem működik.23 éves vagyok, soha nem szedtem foggátlót és nagyon tudom sajnálni azokat a fiatal csitriket akik feliratják maguknak a hormon bombát, mert nem akarnak óvszerrel sexelni, pedig az még a betegségektől is véd.én azt mondom a terhesség még mindig megszakítható de az AIDS az még ma sem gyógyítható...a másik meg hogy szégyellhetné magát az a sok orvos aki mindenféle előzetes vizsgálat nélkül és anamnézis felvétel nélkül felírja a fogamzásgátlót, főként fiatal lányoknak!!!engem lebeszélt a nőgyógyász!
Az egyikőtök írta hogy vissza esett a sexuális étvágya, hát igen ez is a tabitól van(hormon szint változás miatt, akik nem szednek, azoknak általában magasabb egy bizonyos hormonnak a szintje ami az étvágyért felelős, persze ez egyénenként eltérő), Nekem van olyan ismerősöm aki 16 éves kora óta szedi, és fogalma sincs arról, milyen az amikor az embernek pete érése van, és igazán be van indulva:):(persze ilyenkor kell vigyázni...
[6303]
Kriszó [NŐ] 43 2009-02-19 17:32
igen,a c vitamin is csökkentheti a fogamzásgátló hatását.Meg még sok minden más is:Fájdalomcsillapítók,antibiotikumok,egyes gyógynövények...
lassan már semmilyen gyógyszert nem merek beszedni.Pedig most épp antibiotikum kúrán vagyok,már parázok is,szerintem hónapokig nem merem majd óvszer nélkül.
[5116]
cic-mica [NŐ] 34 2009-02-19 17:30
Ditte...

Én is maszeknál voltam, feltette a kérdéseket, és mikor a trombózishoz értünk akkor ezzel kapcsolatban további kérdéseket tett fel, és azt javasolta legyen APC rezisztencia vérvizsgálat. Annak az lett az eredménye hogy a protein C aktivitásom éppen több a kelleténél, igazából határeset, lehetne rá legyinteni, de az eredmény láttán azt mondta ne kockáztassunk. Mert ha valami bajom lesz, úgyis azt fogják mondani, hogy dehát ott volt, nem szabadott volna. Úgyhogy irány a genetikai vizsgálat. Már 5 hónapja tart ez a huzavona, mert ezek többhetes vizsgálatok (4-6 hét). Ezek után jobban utánanéztem neten ennek, és örülök, hogy ennyire lelkiismeretes a doki. Persze örülnék már, ha gumi nélkül is tudnék szeretkezni, de fontosabb ne legyen semmi bajom a fogamzásgátlótól.
Akár így utólag is, szerintem érdemes volna megcsináltatni a vizsgálatot... lehet hogy minden rendben, nincs hajlamod és szedheted tovább... de ha meg nincs, legalább minél hamarabb derüljön ki.
Nemrég volt a Napló-ban, hogy mennyire felelőtlenül írják fel a nődokik a fogamzásgátló tabikat... Ha tudsz a családban ilyen betegségről, akkor erősködj a dokinál, hogy igenis legyen vizsgálat.
[5115]
gyöngykagyló [NŐ] 49 2009-02-19 16:35
Kedves "Zsuzsi82"
Kicsit elgondolkoztatott, hogy kétszer is terhes maradtál a spirál használata mellett. Nekem eddig bevált - de igazából meg van bennem a félelem, hogy terhes maradhatok mellette, hiszen hallottam olyan esetekről, mint a Tiéd. És sajnos rokonságomban is volt olyan aki több alkalommal terhes maradt spirál mellett. Az is igaz, hogy a mostani spirálok már "korszerűbbek", mint a spirál "korai" változatai.
Nem lehetséges az, hogy a spirál nem a megfelelő helyen volt, úgy értem, hogy elmozdult valahogy, és így jobban tudott megtapadni a petesejt..., vagy nem lehet, hogy nem vetted észre, és valamelyik menstruáció alkalmával észrevétlenül kilöködőtt, és emiatt maradtál terhes? Mert elméletileg a spirál hatásfoka majdnem a tablettával vetekszik.
Ilyenkor szoktam azért elgondolkozni, hogy lehetséges talán az, hogy egyes nők az átlagosnál még termékenyebbek - hallottam olyan esetről ismerőstől, aki már vagy hétnél több abortuszon esett át, mert "akárhogy védekezett", terhes maradt...
[5114]
Ditte [NŐ] 30 2009-02-19 15:47
Cic-mica...
Nekem volt a családomban trombózis , négy hónapja szedem(bár most ahygtam abba de majd szeedem még..)és nekem ezt meg se kérdezték és vérvételt se csináltak, kérdeztemmiért, azt mondta mert ez gyenge hormontartalmú, ehhez képest híztam és csökkent a sexuális étvágyam is..:(
Pedig ez maszek volt, nem olcsó pénzért, mots akkor ez így nem jó?
[5112]
Zsuzsi82 2009-02-19 09:21
Nekem kétszer volt spirálom szülés után rakattam fel, mind kétszer
teherbe estem. Fogamzásgátlót sem szedhetek mert rossz lett tőle májfunkcióm. Az óvszerről jót nem írhatok mert elég kényelmetlen. Gondolkodom azért hogy a spirált vissza rakatom mert az volt a legkényelmesebb,hát ha már nem leszek terhes.
[5109]
gyöngykagyló 2008-12-27 18:16
Válaszolnék a "Jucus"nevű lány kommentjére. A spirált valóban feltehetik nem szült nőknek is, és valakinek beválik, valakinek kevésbé. Azt tudnod kell, hogy azért a feltétele nem éppen a legkellemesebb. Bár, az is igaz, ha a menstruáció ideje alatt teszik fel, akkor tágabb a méhnyakcsatorna, és egy lelkiismeretes, precíz nőgyógyásznak elég szakértelemmel kell rendelkeznie ahhoz, hogy kellő "ügyességgel", viszonylag kis kellemetlenséget okozva csak helyezze fel a méhbe az eszközt. Olyan véleményt is hallottam, hogy felhelyezés előtt bizonyos idővel érdemes görcsoldót bevenni, de állítólag nem minden nőgyógyász osztja ezt a véleményt, mert így állítólag elfedi a görcsoldó azt, ha a spirál nem a legkedvezőbb helyre kerül...
A felhelyezés gyakorlatilag hasonló érzés, mint mikor küret során kezdik tágítani a méhnyakat /ezt személyesen is tudom sajnos, mert volt egy elhalt ikerterhességem, ahol a tagítás megkezdése nekem szinte ugyanolyan érzés volt - pár másodpercig tartó fájdalom - , mint amikor a spirált helyezik fel.
Szóval az igazság az, hogy megbízható, ismert nőgyógyásznak engedném /és engedem most is/, hogy felhelyezze... szóval olyannak, akihez már járok egy ideje, és ismerem, hogy milyen szakértelmet, emberséget várhatok el tőle. És igen, nem szült nőknek, azért csak alapos megfontolás, mérlegelés után teszik fel a spirált, mert azért okozhat - főként még nem szült nőknél bővebb vérzést, vagy elhúzódó vérzést. Jelenleg én spirált használok, és meg vagyok vele elégedve, az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy néha kicsit fájdalmas a vérzés, de mondjuk nem haladja meg most azt az érzést, amit egy spirál nélküli fájdalmasabb menstruációnál éreznék, a vérzés mennyisége pedig kb. másfél napban több csak, a többi napon egyáltalán nem sok, sőt... Viszont emlékszem, hogy a szülésem előtti spirál használatnál azért az volt a jellemző, hogy kb. 2-3 napig "vacakolt" a vérzésem, és nem normális vérzés volt, hanem valamilyen elővérzés, halványabb színű, plusz ezt követte még kb. 4-5 napig a normális mennyiségű vérzés, ami már élénkpiros volt... szóval a szülésem előtt azért okozott elhúzódó vérzést, ezen kívül a szülés előtti időszakban fájdalmasabb is volt a spirálviselés. Az az igazság, hogy spirált egyrészt csak akkor érdemes használni, ha a nemi élet gyakorisága egyrészt indokolja, mondjuk heti 3-4 alkalom átlagban /ritkán nemi életet élő nőnél szerintem nem ez a megoldás/, másrészt akkor ez a "maradék" választás, ha más fogamzásgátlási módszer valamilyen konkrét, komoly ok miatt nem vállalható. Ez az én véleményem, mérlegelni kell a kockázatokat, és a pozitívumokat. Mondjuk nekem most nincs vele semmilyen problémán, olyan érzés, mintha nem is lenne, de a szülésem előtt azért nem volt ennyire problémamentes a spirál-használat. Mindenképpen kérd ki egy olyan nőgyógyász tanácsát, akit eléggé ismersz, és megbízhatsz benne, egy lelkiismeretes szakemberét, hiszen általában nem szült nőknek nem igazán szeretik feltenni a spirált /még a minit sem/ a nőgyógyász gyakorlatban.

Üdv.:
Gyöngykagyló
[4325]
cic-mica [NŐ] 34 2008-12-27 15:40
Jucus!

A Leiden-mutáció egy genetikai "betegség", amit lehet örökölni valamelyik vagy mindkét szülőtől. Ha előfordult a családban valamilyen trombózis, akkor a fogamzásgátló tabletta előtt el kell végeztetni a vizsgálatot. Ez egy szimpla vérvizsgálat, amelyben megnézik az APC rezisztenciát. Asszem a véralvadáshoz van köze... Illetve azt hiszem olvastam, hogy kis eséllyel de lehet szerzett is, de a cikk nem tért ki arra, hogy fogamzásgátló tabletta okozná..
Ezért fontos, hogy a nőgyógyász az első tabi felírása előtt elvégezze ezt a vizsgálatot (szerintem akkor is, ha ilyen nem fordult elő a családban, vagy nem tudsz róla), mert akkor eleve fel sem ír tabit! Sok későbbi problémától kímélve meg magad..
[4320]
Anthico [NŐ] 108 2008-12-27 15:39
Jucus, a spirál okozhat gondokat. Ezért nem nagyon ajánlják olyan nőknek, aki még szeretne gyereket szülni. Megnehezítheti a menzeszt, sokkal többet vérezhet a nő, begyulladhat vagy éppen könnyebben "mászik" fel egy fertőzés...de olyat is olvasni, h kiszúrja a méh falát. Tehát szerintem ilyesmi kockázatot (persze lehet, h nem okoz semmi gondot, de akkoris) csak az vállaljon, akit nem viselne meg annyira, ha nem vállalhatna később gyereket.
[4319]
Jucus 2008-12-27 15:31
Nekem ezt mondták. Elküldtek vérvizsgálatra, mondván hogy egy bizonyos érték a fogamzásgátlót szedő nőknél eltérő szokott lenni a normálistól (nem minden esetben, és SAJNOS csak nagyon kevés orvos vizsgáltatja ki), azt hiszem APC rezisztencia, ami a vér alvadásával kapcsolatos és a trombózisért felelős.. Az az érték nekem túl volt a határértéken, ezután jött a Leiden-mutáció vizsgálat.
[4318]
amitriptilin [FF] 36 2008-12-27 14:42
Biztos, hogy a tabletta okozza a Leiden-mutációt? persze, nem akarok kötekedni senkivel, de a fogamzásgátló szerek nem mutagének... trombózist okozhatnak, de nem Leiden-mutációt...
A leghatékonyabb, legegészségesebb fogamzásgátló módszer az önmegtartóztatás...
[4317]
Jucus 2008-12-27 00:01
19 éves vagyok, szeretnék spirált feltetetni. Sokat olvastam erről - és ellentétben a fenti cikkel - én hallottam kifejezetten nem szült nőknek való spirálokról. Továbbá olvastam egy nagyon rövid cikket bizonyos 'minipillekről', de csak annyit tudtam meg hogy hormonmentes fogamzásgátló, de elképzelni sem tudom, hogy nézhet ki/működhet. A tabletta Leiden-mutációt okozott, gondolom a hormontartalmának köszönhetően. Ezért szeretnék hormonmentesen védekezni.. A megszakításos közösülés felelőtlenség, a gumi meg... tudjátok...

A spirálról rengeteg rosszat hallottam, volt aki hetekig vérzett, volt aki hónapokig nem, egy ismerősöm úgy görcsölt hogy elájult és minden menzeszkor dőlt belőle a vér.. De gondolom ezek az eléggé extrém esetek, minek írna a netre, akinek minden előírás szerint működött? (Anyukám használt spirált, neki nem volt vele problémája, de néhány év után vérzéseket okozott és kaparni kellett. <ehhez nem értek>)


Tud valaki esetleg hormonmentes módszerekről, vagy van valaki akinek jó a spirál?
[4314]
Icus 2008-05-13 08:53
A sterilizálás milyen modón tőrténik? Valaki eltudná mondani ennek az eljárását.? nagyon szépen szépen köszönöm ! Icus (42)
[2327]
Anthico [NŐ] 108 2008-01-02 08:26
Hát igen, így télen a vitaminbevitel valamint a gyógyszerszedés egy érdekes dolog tabival...Nem hiába nem szedek :)
[1654]
Christin@ [NŐ] 32 2008-01-01 23:21
na persze a nődokik nagyrésze, szerintem nem csinál ilyen alapos kivizsgálást... mindig csak nyúlkálnak és annyi elég...

még hogy "rossz beidegződés" még jó hogy a legtöbb leányzó fél a nődokiktól, elvégre olyan helyen matat... az egy intim terület, mutogatni se mutogatjuk, hát még bele... (kivételek vannak, de ez már egyéni szoc.)

És mi az hogy a tabinál sok C vitamint kell fogyasztani? Én pont azt olvastam az összes útmutatóba hogy a C vitamin csökkenti a hatását, akkor hogyan szedjem mindkettőt?
[1653]
Anthico [NŐ] 108 2008-01-01 19:38
Noémi, első alkalommal igenis elég kiterjedt vizsálatokon kell átesned, ami nemcsak nőgyógyászati, hanem vérvizsgálat, valamint genetikai hajlandóságok keresésekül bajokra és egy kis szervi áttekintés.
Ha már ezen átestél és szimplán mész feliratni, akkor persze csak receptet kapsz, DE nem szabad elfelejteni, h ÉVENTE ajánalot megvizsgáltatni magad belülről, valamint FÉLÉVENTE elmenni a fentebb említett nagyon részletes kivizsgálásokra!!!
[1650]
Egy lány 2007-12-31 23:04
Ha már egyszer felírattad a tablettát akkor utána már nem fog átvizsgálni téged, csak úgy ahogy mondtad, kéred a receptet, neked felírja a tablettát és annyi a dolgod, hogy ki kell váltani... Egy lány (17)
[1642]
noémi 2007-12-30 22:38
azt szeretném kérdezni,hogy ha tablettát megyünk feliratni a nőgyógyászhoz,akkor csak kérjük a receptet,felírja,és nem fog átvizsgálni vagy valami? köszönöm Noémi (16)
[1641]
[ 1 ]

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Nyári szerelmek

A terhesség első jelei

A barátnőm azt mondja, hogy terhes. Mit tegyek?

Fogamzásgátlás

Találkozás a régi szerelemmel

Tévelygő szexualitás

Random

Vírusos nemi betegségek

A nők "magömléses" orgazmusa azaz a női ejakuláció

Fórum

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41