szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Szex 2000 - Beszélgetés dr. Lux Elvirával

2006-07-06 | | Internet Kalauz, 1999 június

Vajon az Internet jelent-e új veszélyeket, és milyen hatással lehetnek a szex- és pornósite-ok mindenféle nemű és korú látogatóikra? Erről kérdeztük dr. Lux Elvira szexológust, akire - miután nem csak a Magyar Szexológiai Társaságnak (www.szexologia.hu), hanem magának a hazai szexuálpszichológiának is alapítója, úttörője - méltán mondhatjuk: nálunk ő "a szexológus".

Kezdjük egy talán kézenfekvőnek tűnő kérdéssel: tulajdonképpen mi a szexológus? Pszichológus vagy orvos?

Lux Elvira szexológus Hivatalosan olyan nincs, hogy szexológus. Huszonöt évig oktattam szexológiát pszichológushallgatóknak a bölcsészkaron. Sokan eljártak az előadásaimra más szakokról is, de csak a pszichológusok kaptak belőle jegyet; közülük ma talán húszan foglalkoznak a témával, azonban oktatás - ha jól tudom - már sehol sem folyik az országban.

Ön hol tanulta a szexológiát?

Hajdanán a nőgyógyászati klinikán kezdtem mint pszichológus, de mivel erre nem volt korábbi példa, senki nem tudta, hogy mi is lenne a feladatom. Azt viszont valamilyen homályos, félig tudatos rögzülés következtében sejtették az orvosok, hogy Freud, a pszichológia és a szex - akár a Szentháromság - szorosan összetartozik, és gondolták: ha már van itt egy pszichológus, kezdjünk vele valamit! A nőgyógyászatban elég sok szexuális probléma adódik, amivel a nőgyógyászok nem tudnak foglalkozni, mert nem tanították nekik. Odaadták nekem a témát, mint Charónnak az evezőt, így aztán meg kellett tanulnom - inkább a pácienseimtől, mint az irodalomból. Egy időben az orvostanhallgatóknak is tartottunk szexológiai kurzusokat, de ez is abbamaradt, pedig szükség lenne rá.

A szexológia a lélekkel vagy a testtel foglalkozik?

Az ember pszichoszomatikus lény, tehát pszichéje is van, meg szómája is, a kettőt nem lehet szétválasztani: ha fáj a fejem, rossz kedvem lesz; ugyanakkor ha rossz a kedvem, hajalmosabb vagyok a fejfájásra. Az ember teste és lelke egy cég.

Milyen változásokat hozott szexuális életünkben, problémáinkban a legutóbbi évtized? Érezni-e a szabadság adta tágabb lehetőségek vagy akár az Internet hatását?

Azt hiszem, az utóbbi években nincs több szexuális probléma, mint régen volt, de több lehetőség van arra, hogy valaki orvoslást keressen. A nagy változást a második világháború utáni időszak hozta, amikor is a nők elkezdtek dolgozni. Az emancipált nő úgy gondolja, ha dolgozik, képes fenntartani magát, akkor a szexuális kezdeményezést is átveheti; ez a bátorság vagy felszabadultság vezetett a szexuális liberalizmushoz, ha pontosabban akarok fogalmazni: a szexuális szabadossághoz. Ám ősi, filogenetikus, törzsfejlődéses programokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, s ezt a férfiak és a nők manapság egyformán megszenvedik. Az ember bármennyire tudatos lény, két fontos ösztön meghatározóan munkál benne: a létfenntartó és a fajfenntartó. A létfenntartó szükségletek - evés, ivás, alvás, pihenés - ki nem elégítése "halálbüntetéssel" jár, tehát az egyed, aki nem eszik, iszik, alszik, elpusztul. Míg a fajfenntartás, az utódnemzés elmulasztása nem jár az egyed elpusztulásával, ezért a természet vagy Isten - lehet válogatni, kinek mi tetszik - ezt az ösztönt egy jutalommal társította: ez az orgazmus, a nemi örömélmény.

Mielőtt a nők elmentek dolgozni, a létük a fajfenntartástól függött; azáltal léteztek, hogy a férfi eltartotta őket és a családot. A gyerek volt a nő társadalmi rangjának meghatározója. Ma azt mondják a nőre, hogy terhes, akkor azt mondták: áldott állapotban van; azután jött a másállapot, majd ezt a más szócskát is elrabolták, így lett állapotos, végül terhes, amiben már benne van, hogy az teher, nem jó; és napjainkban a nőknek egy igen magas százaléka veszélyeztetett terhes! Azáltal, hogy a nők fajfenntartóból létfenntartóvá váltak, a gyermek akadályozó tényezővé vált az életükben, ugyanakkor - ha nem is tudatosan, de féltudatosan - elkezdték megkövetelni a fajfenntartás élvezhetőségét. Jöttek a bonyodalmak! Itt kezdtek a nők egy kicsit - nem tudom, merjem-e mondani - maszkulinizálódni, egzisztenciálisan és szexuálisan egyaránt. A női szerepek átstrukturálódása nagyon sok bonyodalmat okoz a nemi életben, elbizonytalanítja a férfiakat, megnehezíti a partnerkapcsolatokat, de hatással van a gyermeknevelésre éppúgy, mint a házasságok felbomlására.

Az Internet viszont nyilvánvalóan férfidolog, hiszen - leszámítva Amerikát, ahol ebből a szempontból is előbbre tartanak - a felhasználók között csekély mértékben találunk nőket. Lehet, hogy a Világhálót védekezésként találtuk ki magunknak mi, férfiak, hogy ismét legyen egy saját területünk, ahol csak mi uralkodunk?

A férjemmel negyvennyolc éve vagyunk házasok, és én életemben egyetlen tányért sem vágtam még a falhoz, mert sosem voltam annyira dühös, hogy erre igényem támadt volna; de azt már többször megfogadtam, hogy baltával verem szét a komputeremet, mert nem mindig azt csinálja, amit tudtom szerint csinálnia kellene. Amikor nem tudom korrigálni a hibákat, szólok a vejemnek - akinek ez a foglalkozása -, idejön, és még jóformán be sem kapcsolta a számítógépet, az már meg is javult. Hát ezt soha a büdös életben megérteni nem fogom! Egyébként a férfiak logikai gondolkodása vitathatatlanul erőteljesebb a nőkénél, sokkal jobban át tudják látni a bonyolult rendszereket, ráadásul a számítógépből az beszél vissza, amit hallani szeretnének. Olyan világ ez, amiben otthonosan érzik magukat, és nincsenek kitéve a nők kritikus megjegyzéseinek. Önbizalom-erősítő terápia, és terápiás azért is, mert ahogy hallom, a legtöbb férfi nem csak dolgozik, hanem néha azért játszik is a gépen - mint a klasszikus történetben, a gyereknek ajándékba vett villanyvonattal -, s ezáltal felszabadítja magában a homo ludenst, és ettől kicsit könnyedebb, lazább lesz.

Lux Elvira szexológus

No igen, és ebben a kellemes, ellazult állapotban megjelenik a számítógépen a szex, a pornó, ráadásul felturbózva, egyesítve magában mindazt, amit korábban a szexújság, a szextelefon és a video tudott nyújtani. Jelent-e ez veszélyt?

Konrad Lorenz bebizonyította, hogy mindig az első benyomások a legfontosabbak, ezért úgy gondolom, hogy az Internet főleg a szexuális tapasztalatokkal még nem rendelkező fiatalok, gyerekek számára lehet veszélyes, ugyanis az ilyen módon szerzett impresszióik - főleg, ha előzmény nélküliek - imprinting erejűek lehetnek. Az imprinting mély bevésődést jelent, ami bizony nem úgy működik, hogy "a nem kívánt rész törlendő", azaz egy életen át meghatározó élmény marad. A legnagyobb veszélyt a nemi aktus, a nemi teljesítmény idealizált ábrázolása jelenti. A felmérések szerint a férfiak többsége egyrészt korai magömlésben szenved, másrészt szorong a nemi szerve mérete miatt. Ha valaki állandóan nem átlagemberre szabott dolgokat lát, akkor az ettől fokozódó szorongása miatt még arra sem lesz képes, amire egyébként lenne; mert érdekes módon a férfiak a szexuális hibákat jegyzik meg. Egy kudarc döntő befolyást gyakorolhat a férfi további teljesítményére, míg ha a nő kilencszázkilencvenkilenc alkalommal nem él át orgazmust a nemi aktus során, ezredszer is úgy megy neki, hogy majd most sikerül. Mi, nők amolyan "kelj fel Johannák" vagyunk...

Hasonlóan veszélyes, ha valaki nem csak kukkol, hanem cselekszik is, ugyanis bármilyen eszközhasználat -akár nő, akár férfi esetében - torzítja, sőt szinte lehetetlenné teszi a kielégülést a természetes kapcsolatban. A video megjelenése idején volt olyan páciensem, akit impotenciával kezeltem. Az illetőnek fiatal, szép felesége volt, akit imádott, de teljesen képtelen volt a nemi akcióra. Hónapok múlva kiderült: szó sincs impotenciáról, hiszen amikor a felsége kiteszi a lábát otthonról, ő bekapcsolja a videót, és minden áldott nap maszturbál; tehát csak partnerkapcsolatban volt képtelen a cselekvésre, az eszközzel - amelyre rászokott, akár a kábítószerre - nem. Ugyanilyen veszélyeket látok az Internetben, a számítógépben is.

Miért van az, hogy az Interneten a leglátogatottabbak a szexoldalak, és ezen belül is azok, ahol hölgyek amatőr képeken teszik közzé intim testrészeiket?

Lux Elvira szexológusEgykori tanárom, Kardos profeszszor úr egyszer megkérdezte tőlem, hogy a férfiaknak miért olyan fontos a nemiségben a vizualitás, míg a nők már az első csóknál lecsukják a szemüket. Akkor nem tudtam választ adni, de bogarat tett a fülembe, és elkezdtem gondolkodni. Hamarosan rájöttem, hogy a felelet nagyon egyszerű: a férfiak vizualitása a női nemiszerv-rendszer zártságából adódik. Azoknál a nőknél, akik még nem szültek, a nagyajkak a külső nemi szerveket teljesen takarják, így a férfinak jól meg kellene néznie ahhoz, hogy részletes képe legyen róla. Ezzel szemben a nő a férfi nemi szervét akkor nézi meg, amikor csak akarja, hiszen elég jól látható. A férfiakban tehát ez az ősi "nem tudom, hogy mi van ott" élmény alakította ki a vizuális késztetést. Elméletemre azután a praxisom meghozta a bizonyítékot is: megkeresett egyszer egy harmincöt év körüli férfi, akitől a felesége tizenkét évi házasság és két gyerek megszülése után el akart válni, szexuális okból. Persze - ezzel kapcsolatos tapasztalataim alapján - rögtön arra gondoltam: az asszony nyilván nem elégül ki, ez felhalmozta benne a feszültségeket, és elege van. Ám kiderült, egészen másról van szó: az a baj, hogy a férj állandóan minden féle műanyag tubusokból maga készítette műpéniszeket akar a sajátja helyett alkalmazni, és ha a feleség ezt nem hagyja neki, akkor bizonyos idő után kibírhatatlanul agresszívvé válik. Mikor a férfit megkérdeztem, miért teszi ezt - hiszen a feleségét kielégíti a szexuális életük, és a nemiszervének mérete ellen sincs kifogása -, azt válaszolta, hogy az olyan érdekes látvány, és hogy ő szeret kukkolni. A poén az - bár morbid, de igaz -, hogy a férfi született vak volt! Bebizonyosodott tehát számomra, hogy a fokozott vizualitási igény a férfiaknál filogenetikus determináció, azaz nem az egyedfejlődés során tanulják meg, hanem már a születéskor hozzák magukkal. Más kérdés, hogy ezt az igényt nem feltétlenül az Internet hivatott kielégíteni.

Akkor mit tehet egy Internet-özvegy, hogy visszahódítsa férjét a számítógéptől?

Rendes pszichológus módján viszszakérdezek: vajon miért ült le, és maradt ott olyan sokáig a férj a számítógép előtt? Azért ne hárítsunk mindent a férfiakra! Állítom, hogy egy átlagos szexuális képességű és igényű férfi, ha megfelelő a partnere, akár húszévi házasság után sem kezd el pótszerekhez folyamodni, legyen az Internet vagy bármi más. A nőnek tudnia kellene, hogyan tartsa meg a férfit, mert a házasságot ugyanúgy gondozni, ápolni kell, mint a kertet - de sajnos ezt egyre kevésbé tudják, és ez is a nők önállósulásával, munkavállalásával van összefüggésben. Azt hiszem, a női- vagy anyaszerepet nem ártana kissé rehabilitálni. Ne akarjanak a nők olyan okosak lenni, mint a férfiak! Kár harcolni olyasmiben, amiben úgyis veszítenek, inkább tanulják meg felismerni és használni a saját értékeiket. A férfi legyen okos, a nő meg szép, és akkor minden rendben lesz -Interneten innen és túl egyaránt!

Fotó: Walkó Boglárka


Kommentek

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Hát még nekem...

Szexözön

Vírusos nemi betegségek

Fogadd el magad?

Tantra - A szerelem királyi útja

5 módszer, amivel felfrissítheted szexuális életedet

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41