szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Első szerelem

2005-08-15 | | idézet a "Férfiak egészségkönyve" c. könyvből

Bármilyen neműek, vallásúak, bármilyen országból is származzanak, az emberek első szexuális kapcsolatukat létük kulcsfontosságú eseményeként tartják számon. Ez egy olyan kulcs, amely kinyitja néha a szexualitás számos szférájának boldogságra és har­móniára nyíló ajtaját, néha azonban sajnos, egy kaotikus lelki élet kezdetét is jelentheti.

szüzesség elvesztéseBármilyen neműek, vallásúak, bármilyen országból is származzanak, az emberek első szexuális kapcsolatukat létük kulcsfontosságú eseményeként tartják számon. Ez egy olyan kulcs, amely kinyitja néha a szexualitás számos szférájának boldogságra és har­móniára nyíló ajtaját, néha azonban sajnos, egy kaotikus lelki élet kezdetét is jelentheti.

Ezt a nyitó lépést az ifjú férfi hamarabb megteszi, mint a fiatal lány (tizenhat évesen tizennyolc helyett). A fiatal lány a leggyakrabban (az esetek háromnegyedében) szerel­mes partnerébe, míg az ifjú férfit inkább a kíváncsiság hajtja és a megmérettetés vágya, annak bebizonyítása a barátai előtt, hogy egy igazán jól működő hímvesszővel áldották meg és méltó arra, hogy férfinak nevezzék.

A múltban a fiatalemberek első partnere érett nő volt, az irodalom bővelkedik az ehhez hasonló példákban. Például de Beauvais asszonyt jelölték ki, hogy "világosítsa fel" a leendő királyt, XIV. Lajost. Hasonlóképpen Stendhal Vörös és Fekete című regényé­ben de Rénal asszony Julién Soréit, vagy Flaubert Érzelmek iskolájában Arnoux aszszony Frédéric Moreau-t. Egyes pszichoanalitikusok ezekben az esetekben egy kimondatlan vérfertőzést vélnek felfedezni, melynek során az ifjak az idősebb nők személyé­ ben saját anyjukra lelnek. Azt is el kell ismerni, hogy a fiatal lányok, a fogamzásgátlási lehetőség előtti időszakban a megbélyegzett teherbeesés lidérce miatt haboztak odaadni magukat heves szeretőjüknek.

Ma az esetek többségében a fiatal férfi első szexuális kapcsolatait hasonló korú, fogamzásgátló tablettát szedő lányokkal létesíti. A számtalan kérdésre innen-onnan összetallózott válasz ellenére még rengeteg megválaszolatlan kérdése marad, íme néhány közülük, amelyek segíthetik abban, hogy megértsen bizonyos folyamatokat és megnyugodjon.

Kérdések az első nemi kapcsolatról

Az első közösülés ugyanolyan jelentőségű-e a fiúk és a lányok számára?

Ha az első kapcsolat kifejezetten fiatal korban létesül, a két főszereplő a történéseket hasonlóképpen fogja fel. Az esetek túlnyomó többségében a fiú eljut az orgazmusig, ugyanakkor ez messze nem igaz a fiatal nő esetében, aki első extázisát később, lehet hogy csak évek múltán fogja átélni. Egyébként, a nemi aktus során, hosszú távon a nő többet vállal, mint a férfi. Utóbbi, közvetlenül az aktus előtt sokkal jobban aggódik pillanatnyi teljesítményéért.

Milyen esetben félnek az ifjak az első nemi aktustól?

Főleg két esetben, egyik, amikor a barátaikkal beszélgetve arra gondolnak, hogy hím­vesszőjük nem megfelelő méretű, vagy a maszturbálási idejük túl rövid vagy éppen túl hosszú. A másik, amikor nem teljesen érzik otthon magukat a női anatómia terén, a szexualitással foglalkozó könyvek aprólékos áttanulmányozása ellenére sem. A szexuális tapasztalattal nem rendelkező fiúk aggodalma, a magukat nagyon tapasztaltnak ítélő társaik szerint nevetséges. A lényeg néhány szóban foglalható össze: hol van a csikló?

Hol van tehát a csikló?

Ez egyáltalán nem értelmetlen kérdés, hiszen egyrészt a csikló az a szerv, amely a női szexualitás kapujának kulcsa, másrészt azért, mert egészen kisméretű és furcsa­ mód sokkal messzebb helyezkedik el a vagina nyílásától, mint gondolnánk. Ha össze akarjuk hasonlítani a férfit és a nőt, s ha figyelembe vesszük, hogy a csikló a hímvessző megfelelője, elmondhatjuk, hogy annak a magasságában van, a hüvelybemenet pedig a herezacskó szintjében található, azaz sokkal hátrább, a csikló mögött. De ha a fiatalember nem találná meg azonnal nem kell aggódnia: aki kiválasztotta őt, meg tudja mutatni neki, hogy hol van.

Mi történik, amikor egy lány elveszíti a szüzességét? Fáj-e olyankor?

A szűzhártya (hymen) egy kis rugalmas hártya, amely részben zárja a hüvely nyílását. Általában gyűrű alakú, nyílással a közepén. A hímvessző behatolásakor ez a hártya megrepedhet egy vagy több helyen, amely egy kis vérzéssel jár. A szűzhártya átszakadását, ha nem teljesen érzéketlen, csak enyhe fájdalom kíséri. Ami a fiatal lánynak fájdalmat okoz, az a hímvessző erőltetett bevezetése. Ha a partnere gyengéd, ha az előjáték elég hosszan tartó, és ebből eredően a hüvelynyílás megfelelően nedves, a hímvessző bevezetése gyakorlatilag fájdalommentesen történhet. Más szóval, minél nagyobb gyengédséggel és türelemmel közeledik partneréhez az ifjú, annál kellemesebb lesz első közösülésük. A rutintalanságot ügyetlenség kísérheti, de a szerelmesek együttműködése többé-kevésbé rövid idő alatt ki fogja ezt küszöbölni.

Igaz-e, hogy a fiatal lány szűz maradhat több aktus után is?

Igen, néha a szűzhártya annyira rugalmas, hogy a hímvessző bevezetése ellenére sem szakad át. A híres deflorációs vérzés egyáltalán nem törvényszerű.

Miért fájdalmasak néha az első közösülések a fiatal férfi elővigyázatossága ellenére?

Vagy szűzhártya-rendellenesség, vagy a partnerek tapasztalatlansága, tudatlansága miatt. A szűzhártya valóban lehet rostos (fibrózus) szerkezetű, egy szűk nyílással, ami miatt minden egyes alkalommal a behatolási kísérlet kínzó fájdalmat okoz. Egy hídszerű "hús" is lezárhatja a hüvelynyílást. A nőgyógyász, akihez ilyenkor fordulni szükséges, könnyedén kiszűri ezt a rendellenességet. Nem kell mást tennie, mint apró vágásokkal körben bemetszeni a hymenális gyűrűt, ezzel lehetővé téve a normális közösülést. Egy ennél is egyszerűbb műfogás: spekulumot vezetnek a hüvelybe, majd szétnyitás után hirtelen kihúzva, berepesztik a szűzhártyát. Nagyon ritkán válik szükségessé, hogy altatás­ban kelljen átvágni a szűzhártya gyeplőszerű elváltozását, mely elzárja a hüvelybemenetet. A második ok a hüvely ferde helyzetéből fakad, mely fel- és hátrafelé is terjed (lásd az ábrát). Ha a két szerelmes fekvő helyzetben van és a férfi a hímvesszőjét a hasfallal párhuzamosan próbálja bevezetni, vagy fordítva, ha a fiatal nő egy rossz mozdulattal szeméremtestét (vulva) hátrafelé mozdítja, a behatolás rendkívül nehézzé válik. Léteznek olyan párok, akik többévi együttlét után sem képesek elérni, hogy a hímvessző a hüvely teljes hosszában behatoljon. Érthető tehát hogy ez a művelet problémát okoz annak, aki először próbálkozik vele. A fiatal lány nem is mindig tud róla. Ahhoz, hogy a behatolás zökkenőmentes legyen, nem elég a combjait széttárnia, hanem meg is kell emelnie a hasa irányába.

szüzesség elvesztése

Fájdalmas lehet-e a közösülés a fiatal férfiaknak?

Igen, ha a fityma bellemezének fékszerű bőrredője, a kantár (frenulum praeputii) túl rövid. Ebben az esetben a hímvessző nem marad egyenes, hanem merevedéskor lefelé íveltté válik. Behatoláskor a vagina körüli izmok a hímvesszőre kiegyenesítő hatást gyakorolnak. Emiatt a kantár feszülése fájdalmassá válik. Olykor ezek a fájdalmak csak átmenetiek, de gyakoribb eset az, amikor sebészi beavatkozással meg kell nyújtani a frenulumot a szexuális kapcsolatok normalizálása céljából. Néha ez az élettani sajátosság baleset okozója is lehet de nem mindig az első közösüléskor jelentkezik. Valójában, ha a mozgások hirtelenek, lévén kiegyenesített helyzetben a hímvessző, a kantárra nagy feszülési erő hat, és elszakadhat. A heves vérzés, mely egyidejű fájdalommal jelentkezik, a baleset bekövetkeztére utal, amely a fiatal pár­ ban pánikot kelthet. Néha a sebet rendbe kell hozni. Alkalmasint a sebésznek egy kis beavatkozással meg is kell nyújtania a kantárt. Ugyanakkor, ha a műtéti metszés rendben van, a sebgyógyulást meg kell várni az újabb közösülésig. Ez egytől két hétig terjed.

Gyakori-e a kudarc az első alkalommal?

Bizonyára nem, de semmiféle statisztika nem tud erre a rendkívül személyes és intim kér­ désre válaszolni. Ugyanakkor egy ilyen kudarcnak sokféle oka lehet. Először is a kételkedés, amely a szorongás forrása. A fiatal férfi megkérdőjelezi, hogy méltó lesz-e a feladatra. Már számtalanszor maszturbált, ismeri saját reakcióit, de ezek mind magányosan történtek. Ez a szorongó állapot adrenalin termelődését indukálja, amelynek bosszantó mellékhatásai lehetnek, ugyanis összehúzza az ereket és megakadályozza a vér beáramlását a hímvesszőbe. Minél jobban kételkedik magában az illető, annál kevésbé lesz erőteljes a merevedése. Egyébként a tudatlanság tovább rontja a helyzetet. Az is igaz, hogy a hímvessző a hüvelybe nem magától jut be. A fiút aggaszthatja az az érzés, hogy partnerének fájdalmat okozhat, és ez olyannyira zavarba hozhatja, hogy merevedése abbamarad. Ehhez a katasztrófasorozathoz tartozik a korai magömlés is, ami szinte a nemi izga­ lom kialakulásával egyszerre következik be, és azonnal a hímvessző petyhüdtségét idézi elő. Ezeket az apró kellemetlenségeket tragikusan fogják fel, olyannyira, hogy már az első közösülés után a megalázottság érzése és frusztráció vesz erőt a fiatalembereken. Pedig ezek nem súlyos problémák. A szexuális kapcsolatok általában többé-kevésbé sikeresek, még később is. Egy szerelmes fiatal lány elnéző és mindent megtesz, hogy visszaadja a fiú önbizalmát. Ha meg tapasztalatlan, akkor semmit sem fog észrevenni és élvezni fogja az intim pillanatot. Ha nagyon is tapasztalt, akkor viszont megtalálja a meg­ nyugtató és hatásos viselkedést. Hála a fiatal szervezet tartalékainak, az erekció gyorsan visszatér és bekövetkezik a második közösülés, a partnerek örömére. Létezik a kudarcnak egy másik jellemző oka is: a fiatal férfi attól való félelme, hogy végleg elkötelezi magát a lánnyal szemben. A fiatal lány gyakran már a távoli jövőt tervezgeti, ugyanakkor a fiú csak az elkövetkezendő pillanatra gondol. Ez a különbözőség a fiúnál leblokkolást idézhet elő.

A kudarc: a szerelem egyik bizonyítéka

Egy fiatal fiú elmesélte a leánytestvérének, hogyan érezte magát hasonló helyzet­ben, és így fejezte be mondanivalóját: "Ha ez valaha is előfordulna azzal a fiúval, akivel először együtt leszel, tudj róla, hogy ez csak annak a bizonyítéka, hogy nagyon szeret téged vagy fél az esetleg neked okozott csalódástól, és egyáltalán nem arról yan szó, hogy nem kíván téged eléggé!" Röviddel később, amikor a lány engedett szerelme közeledési kísérletének, aki iránt rendkívül gyengéd érzelmeket táplált, kedvese képtelen volt a kellő pillanatban kimutatni szenvedélyét. A fiú legnagyobb meglepetésére a lány énnek nagyon megörült, mert az iránta érzett szerelem bizonyítékát vélte felfedezni benne. A fiatalember azonban egyáltalán nem értette kis barátnője mosolyát. Azt hitte, hogy kineveti őt, és majdnem dühbe gurult. A lánynak minden meggyőzőképességét latba kellett vetnie, hogy megértesse, miről van szó, és hogy minden úgy végződjön, ahogyan szerették volna.

A hódítás a lányok szemszögéből

Ugyanez a fiatal lány összefoglalta barátnői véleményét arról a pillanatról, amikor a lányok engednek a fiúknak: "A fiúk mindent megtesznek azért, hogy azonnal odaadjuk nekik magunkat, és ha megtesszük, amit kérnek, nincsenek megelégedve és megorrolnak ránk, mert azt hiszik, hogy túl könnyű prédák vagyunk. Ez a reagálásuk mindent hamissá tesz és megfoszt bennünket spontaneitásunktól."

Az igazi kudarc valóban sürgősségi orvosi eset?

Mindenesetre jó alkalom arra, hogy gyorsan felkeresse családorvosát. Mielőtt még tartós morózus állapot köszöntene be, mely depresszióba torkollik, sokkal bölcsebb elmennie hozzá és elmesélnie gondjait. Az orvos fiatal páciensének készséggel feltárja az összes élettani akadályt, amely működészavara hátterében állhat, és a fiatalember felvidulva újabb kalandok felé kacsingathat ugyanazzal a nővel, ha még mindig szerelmes belé.

Lehetséges-e óvszer használata az első alkalommal?

El kell ismernünk, ha a fiatalember korábban nem gyakorolta, hogyan kell az óvszert használnia, akkor szinte leküzdhetetlen nehézségek elébe néz. Az első közösüléskor egyébként is különféle dolgokra kell figyelnie, jobb, ha nem akkor ismerkedik az óvszer használatával. Menjünk még messzebb és tegyük hozzá, hogy ez a gyakorlás olyannyira fontos, hogy a fiúnak rá kell kényszerítenie magát, kihasználva izgalmi állapotában kialakult merevedését, amit könnyen ki tud váltani. Tudnia kell alkalmazni az óvszert még akkor is, ha a lány szűz, és úgy véli, hogy az AIDS veszélye minimális, mert lehet, hogy a lány nem használ fogamzásgátló tablettát, és ebben az esetben a kondom védőszerepe nagyon fontos. Csúszós anyaggal bevont óvszer használata javasolt, hogy megkönnyítse a behato­ lást, csökkentve ezzel a lány esetleges kialakuló fájdalmát.


Kommentek

chir567 2011-04-10 10:25
sziasztok lenne egy kérdésem barátnőmel pár hete közösültünk és szűz volt én nem éreztem semmi olyan dolgott ami az átszakitásnál történi nem éreztem semmit de neki valami nagyon fájt szét harapta a kezem . nah de szóval az van hogy kivettem a farkincám és hüvely váladék kiseb darabos volt milliméteres aporságal ez mind okés 2 djára is betoltam erősebben akkor se éreztem semmit de viszont mikor kihusztam a farkamon egy jó 2 cm hosszu fehér sürü zselés dolog volt barátnőm mondtah ez siker lett ,de szerintme nem , utána elment pisilni és mondta hogy 2 x ugyan enyi kijött bejööt a szobáb ismételten mondtah nedves abugyija mondta nézek alá alá nézetem ismét ugyan az a fehár hoszu dlog volt ott "

az lenne a kérdésem hogy ezek szeerrint elvettem a szüzeségét ?????

vagy ne talán csak hüvely váladék lett volna au egész ?
[7550]
Krajcár 2010-04-08 16:41
Puszedlinek üzenem hogy ha tényleg és öszintén szeretitek1mást akkor nincs mit szégyelni 1más elött, ez erről szól!!! Ha ő igazán szerett téged akkor nem fogja érdekelni hogy esetleg (csúnyácska ami "odalent van") mert nem fog azzal törödni hanem azzal hogy boldogá tegyen tégedet!!
[6846]
betti 2010-02-07 21:27
én 16 vagyok és tegnap vesztettem el :) 2 hete járunk a barátommal aki 19 éves... a testvérem osztájtársa volt, most az orvosi egyetemen első éves halgató, szilveszterkor találkoztunk, a testvérem mutatott be egymásnak... a bulin rengeteget szemeztünk, de barátnője volt. Szilveszter után csak rá tudtam gondolni, és tudtam hogy ő is érez valamit irántam. Egy hétvégén a testvéremhez mentem mivel ő a mi kis városunktól kb 60kmre lakik mivel ott jár egyetembe. Zoli(barátom<3)-val szinte szomszédok, és átjött, amíg a tesóm lement a boltba mi ketten maradtunk és akkor elcsattant az első csók :*... olyan volt mint egy álom, nem hittem el hogy egy ilyen sexy fiu velem van, nem akartam hogy elengedjen, megálítottam volna az időd...imádom őt. Majd én hazajöttem... rengeteget beszélgettünk telefonon, és ő szakított a volt barátnőjével. A csaj nagyon ki volt, többször megfenyegetett mert egyből leesett neki hogy én állok a háttérben. Azóta rengeteget voltunk együtt, elvitt kocsikázni, és az autóban eljutottunk a pettingig. Nagyon jó volt, ezért hazamentünk és elkérezten anyuéktól hogy haggyák hogy nála aludjak...és engedtek mivel ismerték a fiut és tudták hogy rendes. Elvitt a nyaralójukba, többször megkérdezte hogy biztos akarom? nagyon rendes volt, majd megtörtént a dolog. Nem fájt, nagyon tapasztalt volt, szenvedélyes volt vele a sex. Olyan volt mint egy álom, reggel mikor felébredtem nem hittem el hogy igaz ez a tündérmese, mesztelenül feküdtünk az ágyban és nem szégyektük egymás előtt magunkat. Azt gondolom ha megbízol barátodban és télleg szereted akkor nem lehet baj, nekem nem fájt egyáltalán, élveztem és az orgazmus is megvolt. A legfontosabb hogy szeresd akivel csinálod, ja és az előjáték feloldja a hangulatot, ajánlom :) Kívánom mindenkinek hogy ien legyen az első mint nekem... felejthetetlen, nem az a lényeg hogy mikor veszted el, hanem az hogy hogyan és kivel. ha barátaid közül már mindenki elvesztette csak te nem ne zavarjon, hidd el ha csak ezért veszted el esetleg olyannak adod oda akit igazán nem is szeretsz örög életedbe bánni fogod.................köszi hogy elolvastad/egy őrülten szerelmes lány/~betty
[6662]
puszedli [NŐ] 25 2010-02-01 17:35
szia köszi h válaszoltál, azt hittem, senki nem fog:)
és igen neki is ez lesz az első alkalom... nem tudom pontosan mitől is félek, így átgondolva az alapján amiket mondtál, tényleg semmi okom aggódni:) és tényleg köszönöm, hogy szántál rám egy kis időt, és válaszoltál nekem, sokat segítettél vele!:)
[6643]
kanyim [NŐ] 59 2010-01-22 12:19
hááát.. egyrészt gratula a kapcsitokhoz.. és bölcs gondolat hogy vártok az első alkalommal... mert azért 1 hónap még nem nagyon tekinthető igazán nagy kapcsinak...de nyárra már bőven átestek sok dolgon és kiderül hogy mennyire tartozok össze..

a párodnak is első alkalom lészen??
és mitől is félsz pontosan? mi olyan különleges-fertelmest láthatna alant?
de mivel pettingeltek és fokozatosan haladtok az első szex felé..
mire az bekövetkezne.. gondolom kezével.. szájával már eléggé feltérképezheti a viszonyokat...;)))
és nyugi.. visszafele.. ő is parázik ezerrel hogy nem olyan tökéletes és hatalmas a léce mint a filmekben... szoval no para...
(a lényeg a fokozatosság.. ne durrr bele legyen.. pl amíg szájjal..kézzel nem juttattátok egymást a csúcsra sztem kapkodás a szexen gondolkozni.....de ha ezzel megvagytok.. akkor minden gátlásnak vége)
[6612]

Tovább az összes (43) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Szüzesség, érettség, élekor

A legelső alkalom

A szeretkezés pozíciói (2.rész)

A változatosság gyönyörködtet

Esélytelen férfiak

A szüzesség elvesztése

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41