szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Gátolt fogamzás

2004-09-20 | | Patika Tükör www.patikatukor.hu

A fogamzásgátlás az a téma, amelyrõl soha nem lehet eleget és elégszer beszélni. Bár hazánkban az utóbbi 3-4 évben csökkent a terhességmegszakítások száma, ám ez az érték még mindig meghaladja a szülésszámot. Ráadásul igen elkeserítõ az az adat, mely szerint az abortuszok 16 százaléka 18 év alatti leányoknál történik.

Fogamzásgátló módszerekMinden fogamzásgátlási lehetőség, amely a fejlett országokban elérhető, jelen van Magyarországon is. A fiatalok azonban nem igazán használják ezeket, melynek valószínűleg anyagi okai is vannak, hiszen a fogamzásgátló tabletták meglehetősen drágák. Másrészt még mindig él a rossz beidegződés, a nőgyógyásztól való félelem, s mivel a tablettákat csak receptre lehet kapni, orvoshoz kell menni ahhoz, hogy hozzájussanak. Egy terhességmegszakítás azonban több mint 20 ezer forintba kerül - hiszen ezt nem finanszírozza a társadalombiztosítás -, 18 éves kor alatt a szülő beleegyező nyilatkozata is szükséges, hogy az esetleges szövődményekről már ne is beszéljünk. Mindenképpen azt javaslom tehát, hogy a szexuális élet megkezdése előtt keressenek fel egy nőgyógyászt.

A terhességmegszakításra jelentkezők másik nagy csoportjába a 35 év feletti nők tartoznak, akik úgy gondolják, hogy ők már nem lehetnek terhesek, illetve - esetleg - már nem élnek olyan aktív nemi életet, hogy szükség legyen állandó fogamzásgátlásra. Abban igazuk van - még ha rendszeresen menstruálnak is -, hogy már nincs minden hónapban peteéréssel járó ciklusuk. Ám elég egy olyan ciklus a teherbeeséshez, melynél történt peteérés. Miután úgy gondolják, hogy kevesebb eséllyel lehetnek terhesek, kevésbé óvatosak.

Milyen lehetőségek vannak jelenleg a fogamzásgátlásra?

Megszakításos közösülés

Ez a módszer csak tapasztalt, összeszokott partnereknek ajánlható. Biztonsági foka 60-65 százalék, ugyanis az ejakuláció előtt a férfiak húgycsövéből néhány, ún. bonjour csepp távozik, mely már tartalmaz spermiumokat. Ennek távozását a férfiak nem érzik, ám ilyenkor is bekövetkezhet megtermékenyítés, ezért nem biztonságos.

Naptármódszer

A nők nagy részének a két menstruáció első napja közti időtartam felénél van peteérése. Tehát, ha a vérzés kezdetét vesszük első napnak, így elvileg a l4. ciklusnapon történik a peteérés. Előfordul azonban, hogy mégsem ekkor következik be, hanem néhány nappal előbb vagy később. (Sőt az orgazmus is kiválthat egy soron kívüli peteérést.) Ezért azt mondhatjuk, hogy a ciklus egyik napján sem, még menzesz alatt sem fogamzóképtelen a nő.

Ha valaki mégis ezt a módszert választja, érdemes két hónapig - egyik menzesz első napjától a következő menzesz első napjáig - reggel ébredéskor, felkelés előtt szájban vagy végbélben megmérni a testhőmérsékletet, és pontosan felírni. Amikor ez az érték kicsit csökken, majd a következő napon megemelkedik, akkor van a peteérés. A peteérés napján, valamint az előtte és az utána levő 2-2 napon kell fokozottan vigyázni. Ezt a módszert sem ajánlom fiataloknak, friss kapcsolat esetén, csak összeszokott partnereknek.

Óvszer

Többféle méretben és minőségben kapható, az erekcióban lévő péniszre kell felhúzni. Biztonsági foka 80 százalék, spermicid krémekkel kombinálható. Nagy előnye, hogy véd az AIDS és a nemi betegségek ellen. Néha allergiát okozhat. Könnyen hozzáférhető, hiszen sok helyen kapható: gyógyszertárakban, illatszerboltokban, közértekben.

Alkalmi partner esetén még akkor is ajánlatos használni, ha egyéb módon is történik fogamzásgátlás. Viszont ismeretlen partner esetén nem ajánlatos csak erre hagyatkozni, mert ha megtagadja az alkalmazását, akkor létrejöhet nem kívánt terhesség.

Pesszárium

A méhszájra kell felhelyezni. Több méretben kapható, orvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy mekkorát kell vásárolni. Az aktus előtt kell felhelyezni, szükség esetén 2-3 napig is fennmaradhat a méhszájon. (Felhelyezését és levételét használójának meg kell tanulnia.) Spermicid krémekkel kombinálható. Óvszerrel együtt használva 80-85 százalékos biztonságot ad.

Egyéb helyi fogamzásgátló készítmények

Gyógyszertárban kaphatóak krém, kúp, kis tampon, vagy szivacs formájában. Ezek - a fogamzásgátláson túl - védenek bizonyos bakteriális, gombás és vírus eredetű fertőzések ellen is. Használatuk ajánlott alkalmi partner esetén önállóan, vagy egyéb fogamzásgátlás mellett. Ezeknél a készítményeknél nagyon fontos a használati utasítás pontos betartása.

Fogamzásgátló tabletták

A fiatal korosztálynak elsődleges fogamzásgátlóként javasolható. Hazánkban közel harmincféle tabletta van forgalomban. A jelenleg kapható fogamzásgátló tabletták mind korszerűek, általában minimális hormondózisúak.

A nagyon alacsony hormondózisú tabletták a szedés megkezdéstől számított egy hónap múlva védenek biztonsággal. A még ma is kapható nagy hormontartalmú fogamzásgátló azonban már az első tabletta bevétele után egy héttel védelmet nyújt. Ha valaki csak rövid ideig, néhány hónapig akarja szedni, vagy nagyon sürgősen szüksége van a hatására, akkor meggondolandó az alkalmazása, de erre ritkán kerül sor. Tartós szedésre mindenképpen a korszerűbb gyógyszereket ajánljuk.

Vannak olyan készítmények, amelyek a nagyon fiatal, illetve a változó korú hölgyeknek javasolhatók. Az, hogy kinek melyik tabletta a jó, az az alkatától függ. Általában a molettebb, nőiesebb testalkatú hölgyeknek a kicsit több hormont tartalmazó készítmény válik be, míg a sovány, fiús alkatúaknak az alacsonyabb hormondózisúak. (Ezt azonban mindig a nőgyógyász orvos döntse el.)

Még a szerint is lehet gyógyszert ajánlani, hogy kinek milyen a bőrtípusa. Más ajánlott pattanásos, és más a szép, sima bőr esetén. Egészségkárosodást nem okoznak, azonban a gyógyszer abbahagyása után a hormonrendszer átmeneti zavarát eredményezhetik.

Ezért ajánlott legalább háromévenként minimum három hónap szünetet tartani.

Ha egy fogamzásgátló szedése esetén hízás és hányinger jelentkezik, nem kell megvárni a tekintélyes súlygyarapodást, hanem időben szólni kell a nőgyógyásznak, és át kell térni valamilyen más készítményre. Fél évvel a kívánt terhesség előtt ajánlatos a pirulák szedését abbahagyni.

A gyógyszerek biztonsági foka 98 százalék, természetesen rendszeres, nem kifelejtett szedés esetén, hiszen alacsony hormondózisuk miatt - kihagyás esetén - nem biztonságos a védelem és vérzészavar léphet fel. A fogamzásgátlók mellett sok C-vitamin és kalcium fogyasztása javasolt.

Esemény utáni tabletta

Ez magas hormondózisú fogamzásgátló készítmény, mely azon az elven alapszik, hogy a progeszteronszintet megemeli, majd ennek lecsökkenése vérzést és nyálkahártya-lelökődést hoz létre. Ez a tabletta a magas hormontartalma miatt egy évben legfeljebb kétszer vehető be, rendszeres fogamzásgátlásként semmiképpen nem ajánlható. Megzavarhatja a későbbi ciklusokat is, és nem olyan biztonságos, mint a rendszeresen szedett kis dózisú fogamzásgátlók.

Ez a tabletta a védekezés nélküli nemi élet után 72 órával bevéve, de még a ciklus második felében, a várható menzesz előtt is 60-70 százalékban kivédi a nem kívánt terhességeket.

E védekezési módot szükség esetén ajánljuk, és a nőgyógyászok sürgősséggel felírják

Injekciós depokészítmény

Forgalomban van egy három hónapig tartó készítmény, mely csak gesztagént tartalmaz. Muszkuláris injekcióként adják be. Vannak, akik a hatásidő alatt egyáltalán nem menstruálnak, de előfordul az ellenkezője is, hogy folyamatosan véreznek mellette. Nehéz a hatását felfüggeszteni. Ez a módszer olyanoknak jó, akik nem tudnak rendszeresen gyógyszert szedni, és nem szeretnének spirállal védekezni. Elsősorban az idősebb korosztálynak ajánlott.

IUD, köznéven spirál

Elsősorban a már szült nők fogamzásgátlási lehetősége. Nagyon ritka esetben - bizonyos belgyógyászati és pszichiátriai kórképek fennállásakor - nem szült nők is használhatnak minispirált.

Léteznek hagyományos és gyógyszerrel bevont spirálok. Az utóbbiak biztonságosabbak, jobbak, azonban sokkal drágább a hagyományos IUD-nél.

Sterilizáció

Végleges fogamzásgátlási eljárás. 40 éves kor felett bárkinél, 35 éves kor felett 3 gyermek, 30 éves kor után 4 gyermek esetén kérhető. Egyéb esetben csak orvosi indikáció alapján végezhető el. Laparoszkópiás műtéti beavatkozás, visszafordítani csak hasi műtéttel lehet.

Összefoglalva

A tizenéveseknek a legmegbízhatóbb fogamzásgátlási módszer a minimális hormondózist tartalmazó tabletták. Ezek biztonsági foka 98 százalékos, még a tapasztalatlan, sokszor nem megfelelő körülmények között szexuális életet élő fiatalok számára is megfelelő védelmet nyújt.

Alkalmi partner esetén, még megfelelő fogamzásgátlás mellett is kell óvszert vagy valamilyen hüvelybe helyezhető, szexuális úton terjedő betegségek ellen védő szert használni.

Az idősebb korosztálynál bármilyen fogamzásgátlási lehetőség használható. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek természetesen nem ajánlott ösztrogéntartalmú fogamzásgátló. Akinek azonban semmi más baja nincs, az alacsony dózisú fogamzásgátlók kifejezetten jó hatásúak a változókorban, mert enyhe hormonpótlásként is felfoghatók, szabályozzák a menzeszt. Természetesen a rendszeres orvosi ellenőrzés mindenkinél, aki fogamzásgátlót szed, nagyon fontos. Évente egyszer el kell menni rákszűrésre, meg kell nézetni a májfunkciót. 35 éven felüliek 2 évenként feltétlenül csináltassanak mammográfiát.


Kommentek

Mesi 2010-01-11 13:07
Sziasztok!
7 évvel ezelőtt nem érdekelt,hogy a nőgyógyász nem javasolta a fogamzásgátló szedését mert trombózisra való hajlamot mutattak ki nálam. Én azért is szedtem. 34 évesen a egy baleset miatt begipszelték a lábam és ennek következtében mélyvénás trombózist és tüdőembóliát kaptam. Újraélesztettek. Meghaltam. A professzor aki visszahozott kimutatta, hogy a fogamzásgátló miatt volt amit tiltás ellenére szedtem. Nagyon fontos megszívlelni ha a nőgyógyász nem javasolja a tablettát.
[6584]
eszter 2009-11-24 14:50
Kedves Lisa és többiek!

Jó hallani, hogy van még olyan doki, aki nem akarja ráerőszakolni az emberre a tablettát, ám sajnos nekem még nem sikerült ilyennel találkoznom. Most értem haza nődokitól (épp egy újjal "próbálkoztam" rendszertelen ciklus miatt), aki majd hogy nem kinevetett a pesszárium miatt, elküldött vérvételre és erősen ajánlotta, hogy tablettával "rendszerezzük". Mindezt 5 perc alatt, semmit nem tudtam elmondani, amit akartam. A szokásos rossz élmények az orvosnál. Úgyhogy ha valaki tudna ajánlani Budapesten egy hozzám hasonlóan tabletta ellenes orvost, aki nem bánik úgy a fiatal lányokkal, mint valami felelőtlen kis csitrivel, azt megköszönném!

Eszter (22)
[6425]
Lisa 2009-10-15 20:14
Én pharmatexet használok, valamint emelett még a megszakításos(ezt nem mindig) és naptáros módszert,a 3at együtt...nekem működik.23 éves vagyok, soha nem szedtem foggátlót és nagyon tudom sajnálni azokat a fiatal csitriket akik feliratják maguknak a hormon bombát, mert nem akarnak óvszerrel sexelni, pedig az még a betegségektől is véd.én azt mondom a terhesség még mindig megszakítható de az AIDS az még ma sem gyógyítható...a másik meg hogy szégyellhetné magát az a sok orvos aki mindenféle előzetes vizsgálat nélkül és anamnézis felvétel nélkül felírja a fogamzásgátlót, főként fiatal lányoknak!!!engem lebeszélt a nőgyógyász!
Az egyikőtök írta hogy vissza esett a sexuális étvágya, hát igen ez is a tabitól van(hormon szint változás miatt, akik nem szednek, azoknak általában magasabb egy bizonyos hormonnak a szintje ami az étvágyért felelős, persze ez egyénenként eltérő), Nekem van olyan ismerősöm aki 16 éves kora óta szedi, és fogalma sincs arról, milyen az amikor az embernek pete érése van, és igazán be van indulva:):(persze ilyenkor kell vigyázni...
[6303]
Kriszó [NŐ] 44 2009-02-19 17:32
igen,a c vitamin is csökkentheti a fogamzásgátló hatását.Meg még sok minden más is:Fájdalomcsillapítók,antibiotikumok,egyes gyógynövények...
lassan már semmilyen gyógyszert nem merek beszedni.Pedig most épp antibiotikum kúrán vagyok,már parázok is,szerintem hónapokig nem merem majd óvszer nélkül.
[5116]
cic-mica [NŐ] 34 2009-02-19 17:30
Ditte...

Én is maszeknál voltam, feltette a kérdéseket, és mikor a trombózishoz értünk akkor ezzel kapcsolatban további kérdéseket tett fel, és azt javasolta legyen APC rezisztencia vérvizsgálat. Annak az lett az eredménye hogy a protein C aktivitásom éppen több a kelleténél, igazából határeset, lehetne rá legyinteni, de az eredmény láttán azt mondta ne kockáztassunk. Mert ha valami bajom lesz, úgyis azt fogják mondani, hogy dehát ott volt, nem szabadott volna. Úgyhogy irány a genetikai vizsgálat. Már 5 hónapja tart ez a huzavona, mert ezek többhetes vizsgálatok (4-6 hét). Ezek után jobban utánanéztem neten ennek, és örülök, hogy ennyire lelkiismeretes a doki. Persze örülnék már, ha gumi nélkül is tudnék szeretkezni, de fontosabb ne legyen semmi bajom a fogamzásgátlótól.
Akár így utólag is, szerintem érdemes volna megcsináltatni a vizsgálatot... lehet hogy minden rendben, nincs hajlamod és szedheted tovább... de ha meg nincs, legalább minél hamarabb derüljön ki.
Nemrég volt a Napló-ban, hogy mennyire felelőtlenül írják fel a nődokik a fogamzásgátló tabikat... Ha tudsz a családban ilyen betegségről, akkor erősködj a dokinál, hogy igenis legyen vizsgálat.
[5115]

Tovább az összes (20) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Szeretők

Szeretni tudni kell!

Férfi módra

Naptármódszer - Fogamzásgátlók nélkül (2.rész)

Chlamydia és a HPV

Milyen zenét hallgattok szeretkezéshez?

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41