szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Milyen érzést nyújt az orgazmus?

2003-04-18 | | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből

Fiziológiai értelemben az orgazmus szó a szeméremtest és a hüvely környéki izmok görcsös és akarattól független összehúzódásait jelenti. Érzéki szempontból a hihetetlenül sokféle egyéni reagálástól és szóbeli megfogalmazástól függően lehet az "O.K. finom..."-tól kezdve az "őrjítőén jó!!!"-ig akármi.

Fiziológiai értelemben az orgazmus szó a szeméremtest és a hüvely környéki izmok görcsös és akarattól független összehúzódásait jelenti. Érzéki szempontból a hihetetlenül sokféle egyéni reagálástól és szóbeli megfogalmazástól függően lehet az "O.K. finom..."-tól kezdve az "őrjítőén jó! !!"-ig akármi.

hüvelyi és csikló orgazmusA Hite Reportban a szerző kérdőíves felmérés alapján 3019 14 és 79 év közötti nő válaszait elemzi az izgalommal és orgazmussal kapcsolatban. A leggyakrabban visszatérő jelzők a "csiklandó", a "zsibongó", a "melegség" és a "lüktető" szavak voltak, amelyekkel a csiklóban jelentkező érzést írták le. Más leírások gyakran emlegetik a bizsergő és csiklandó, a forró és erősen lüktető érzést a medencetájon. Általános tapasztalat, hogy a férfinál az orgazmus sokkal hirtelenebbül, kirobbanó módon jelentkezik, tehát másként, mint a nőknél. Bár amikor 48, az orgazmusról beszámoló leírást (24 férfiét és 24 nőét) szétosztották 70 szülész-nőgyógyász, klinikai pszichológus és orvostanhallgató között, nem tudták a szöveg alapján biztosan eldönteni, hogy a válaszadó férfi volt-e vagy nő. Nem lehetett felismerni semmi olyan tényezőt, amely az érzékelésben különbséget mutatna a két nem között (Vance és Wagner, 1976).

Ennek a vizsgálatnak a tapasztalatai tehát arra utalnak, hogy az orgazmust a nők és a férfiak közel azonos módon tapasztalják meg, legalábbis az esemény leírhatósága szintjén. Viszont igen nagy különbségek vannak a tekintetben, hogy a nők hogyan értékelik saját érzéseiket, amelyben viszont sok pszichológiai és kulturális tényező játszik szerepet. Vannak nők, akik nem érzékelik tudatosan az orgazmust. Nem egészen állja meg a helyét az a szemlélet, hogy: "Ha nem tudod, hogy volt-e orgazmusod, akkor nem is volt!" Thea Lowry szexuálpszichológus szerint sok olyan nő, aki azt hiszi, hogy még sohasem jutott el az orgazmus állapotába, be tud számolni kellemes érzésekről, vibrálásról vagy lüktetésről, hullámokról és utána jóleső békés nyugalomról, de ezeket az érzéseket egyikük sem tartotta soha orgazmusnak. Lehetséges, hogy ezek a nők érzéseik jó részét elfojtják, túlságosan gátlásosak ahhoz, hogy érezni merjék azokat. Az is lehet, hogy a nemi érintkezés nyújtotta jó érzés alacsony intenzitású reakcióval társul, de ez teljesen normális az illető egyénnél. Általában, ha melegérzet és néhány medencei összehúzódás jelentkezik, akkor az orgazmus bekövetkezett.

Hüvelyi és csiklóorgazmus

"Freud annyit tett a női szexualitás érdekében, mint amennyit Hasfelmetsző Jack a sebészet érdekében!" Így összegezte egy egyetemi hallgató Sigmund Freud hatását azokra a pszichoanalitikai tanokra, amelyek a csikló és a hüvely szerepét tárgyalják a női szexualitásban. A Three Essays ön the Theory of Sexuality (Három tanulmány a szexualitás elméletéről) című munkájában Freud közölte hipotéziseit a nő és a férfi test fő erogén zónáiról. Pszichiátriai gyakorlatából vett megfigyeléseire alapozva azt állította, hogy kislányokban a fő erogén zóna a csikló, ami fejlődéstanilag homológ a pénisz makkjával, így tehát "maszkulin" jellegű. Nővé éréskor a gyermekkorból származó maszkulin jellegű szexuális érzékelésnek át kell tevődnie a hüvelyre, és az érett nőben a csiklói erogén zóna helyett új, magasabb rendű erogén zóna alakul ki. Ha ez az átállás a csiklóról a hüvelyre nem történik meg, vagy nem tökéletes az átváltás, akkor a nő gyermeteg és éretlen marad. Az orgazmusban közrejátszó élettani folyamatok ismerete nélkül ez az elmélet nem is tűnik egészen illogikusnak abban a freudi összefüggésben, miszerint a nő tökéletlen férfi, vagyis nincs hímvesszője, és ezért irigykedik. Gyermekkorban a csikló helyettesíti a hímvesszőt, felnőttkorra viszont az erogén zónának át kell tevődnie más helyre, amikor végül is a nemi aktus megengedetté válik. A férfiak fő erogén zónái ugyanazok, mint gyermekkorukban voltak. A nők azáltal, hogy elveszítik "gyermekes férfiasságukat", sokkal hajlamosabbak a "neurózisra és a hisztériára", és ebben az átalakulásban rejlik kétségtelen szexuális kisebbrendűségük alapja.

Freud nézeteit később lelkesen átvette sok pszichoanalitikus és pszichiáter. Mint ahogy a fundamentalisták értelmezik a Bibliát, a freudizmus legelkötelezettebb - orthodox - hívei és az újfreudizmus képviselői kinyilatkoztatták a világnak, hogy a hüvelyi orgazmus magasabb rendű, mint a csiklói orgazmus. Azok a nők, akiknek hüvelyi orgazmusuk van, nőiesek, érettek és normálisak, azok, akiknél eredményesebb a csikló ingerlése, férfiasak, éretlenek, sőt frigidek (bár a frigiditás tulajdonképpen azt jelenti, hogy képtelenek bármely szexuális érzékelésre).

Masters és Johnson laboratóriumi megfigyelései bebizonyították, hogy ezek az állítások egyszerűen nem igazak. Az orgazmus az orgazmus, és elsősorban a csikló ingerlésének az eredménye. Függetlenül attól, hogy az ingerlés a csikló kézzel történő dörzsölésével történik-e a közösülés alatt, vagy maszturbáláskor, vagy egy másik nővel való homoszexuális aktusban, vagy közvetve a fitymára vagy a csiklóra ható húzással, ami-kor a férfi hímvesszője behatol a hüvelybe, az orgazmus mechanizmusa ugyanaz. Viszonylag kevesebbet foglalkoztak a női orgazmus neurofiziológiai és neuroanatómiai alapjaival a férfi orgazmusához képest, de jelenlegi ismereteink arra utalnak, hogy a csikló beidegzése hasonló a hímvesszőéhez. A szexuális ingerlés érzékelőidegimpulzusokat indít elsősorban a csiklóból, de a szeméremtestből is a szeméremtesti ideg mentén. Az idegingerület belép a gerincagyba az ágyék-keresztcsonti idegfonaton keresztül, és az agyba továbbítódik. A gerincagybeli reflexek paraszimpatikus idegimpulzusokat hoznak létre, amelyek hatására a genitáliák szöveteiben lévő erek kitágulnak, vérbőség keletkezik, az pedig létrehozza a már leírt változásokat. Ha folytatódik a szexuális ingerlés, akkor a magasabb rendű agyközpontok által egyébként gátolható vagy támogatható gerinc-reflexközpontba folyamatosan érkező idegimpulzusok mozgató impulzusokat hoznak létre a medencei területen. A szimpatikus ingerek hatására változik meg a szívverés, a légzés, a vérnyomás, a verejtékképződés és így tovább. A hüvelyben és akörül bekövetkező mintegy tíz ritmikus izomösszehúzódás hatására a vér kiáramlik a medencéből. A csikló és a hüvely egyaránt részt vesznek az orgazmusban, és mint arra Helen Káplán pszichoanalitikus rámutat, teljesen értelmetlen dolog elsőbbségi sorrendet felállítani a kettő között. Ugyanolyan értelmetlen, mintha megpróbálnánk bármelyik reflex - a pislogás, az öklendezés vagy a megijedés stb. — érzékelési és mozgató összetevője között fontossági sorrendet megállapítani.

Ilyen szemszögből az orgazmus olyan, mintha egy egyszerű reflex volna: a tapintással történő ingerlés hatására érzékelési impulzus megy a gerincagy központjába, ami motoros válaszreakciót, azaz izom-összehúzódást okoz. Lehet, hogy valóban reflex, de a legtöbb nőnél ez közel sem ilyen egyszerű. Ez a reflex, amelyet oly nagymértékben befolyásolnak pszichológiai, szociológiai és fiziológiai tényezők, nem hasonlítható az egyszerű térdreflexhez. A nő egész élettörténete befolyásolja szexuális reakcióit. Ha az agy azt mondja, hogy "igen, menj", akkor kiváltódnak a megfelelő reflexek a gerincagyban, és a lüktető érzések visszahatnak az agyba, ahol tudatosul az öröm és a nyugalom, a feloldódás, ami utána következik. De ha a pszichológiai gátlás hatására a nő nem tudja átadni magát az eseménynek, akkor az orgazmus és az intenzív örömérzés a gátlás miatt nem jön létre megfelelő lokális inger hatására sem. Bizonyos szervi betegségek és anatómiai okok kivételével minden nőnek megvan az az élettani képessége, hogy eljusson az orgazmus állapotába. Viszont sok nőnek különböző okokból nincs meg a pszichológiai képessége ahhoz, hogy az orgazmust és a szexuális kielégülést magtapasztalja.


Kommentek

era 48 2018-03-06 16:05
hát igen...előszőr csiklandós...aztán olyan erős az inger hogy már nincsen visszaút fent vagy a csúcson..tudod hogy most élvezel aztán végig rohan a gerinceden el áll a lélegzeted szó szerint tátva marad a szád az agyad elárasztva ezzel az érzéssel..majd visszafut a gerinceden lüktetni kezd a hüvelyed majd kicsapódik a talpadon...dettó mint egy villám vagy elektromosság.ezt érezni lehet nincs olyan hogy talán volt orgazmusom..vagy volt vagy nem mert olyan erővel hat a franciák azt mondták kis-halál hát van benne valami.
[8452]
catee 2011-06-18 13:01
hát én kb10 éve élek szexuális életet,és én úgy gondolom/csak gondolom,eléggé gátlásos vagyok/hogy még csak 1x volt hüvelyi orgazmusom.egy idegen férfival,de annyira felizgultam már a puszta látványától is,mint még talán sose semmitől.sajnos ő nem akart engem,ma sem értem miért.szal becsüljétek meg az orgazmust,mert az valami csodálatos dolog és valaki tán sosem érezheti..
[7894]
letícia24 2011-05-27 15:29
nekem egymás utan több orgazmusom van de aztán utána lüktet a vaginám ...
[7777]
Ani [NŐ] 41 2011-05-24 08:41
Gina:

"hasonlót érezhet egy drogos: önkívület, mámor," - írtad.
na, ezért szeretnék vmi szert .. amivel hasonló érzés érhető el...

lehet anélkül élni, csak nem érdemes....ez érdekes, akinek orgazmusa akassza fel magát..
[7748]
gina 2011-05-22 17:45
Egy biztos:a nö csak azzal a pasival fog orgazmust elérni,amelyiket szereti vagy legalább vonzódik hozzá.Az orgazmust sok nö csak megjátssza,de aki már érezte pasival is azt a mennyekbe repiti,hasonlót érezhet egy drogos is..önkivület,mámor,gyönyör legfelsöbb szintjei...ha szerelemröl szól a story annál inkább hatványozódik.Lehet e nélkül élni,csak nem érdemes...
[7742]

Tovább az összes (45) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

A szexuális ciklus

Orgazmustitkok

A szeretkezés pozíciói (2.rész)

Pszichés eredetű problémák a szexben

Lifestyles SKYN óvszer

Szeméremtest, Szeméremdomb, Nagyajkak, Kisajkak

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41