szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Mit kell tudni a Chlamydiáról?

2002-05-31 | | Patika Tükör www.patikatukor.hu

Chlamydiásis a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. A világon 400 millió fertőzöttet tartanak nyilván és évente 90 millió új fertőzöttet regisztrálnak. Európában évente 3 millió új beteget észlelnek. Magyarországon a lakosság 30 százalékának fertőzöttségéről tudunk, ez azonban nem megbízható adat, mert hazánkban nincs rutinszerű szűrés.

A Chlamydiásis a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség.

Chlamydia, nemi betegségA világon 400 millió fertőzöttet tartanak nyilván és évente 90 millió új fertőzöttet regisztrálnak. Európában évente 3 millió új beteget észlelnek. Magyarországon a lakosság 30 százalékának fertőzöttségéről tudunk, ez azonban nem megbízható adat, mert hazánkban nincs rutinszerű szűrés.

A betegség kórokozója a Chlamydia Trachomatis, mely egy vírusszerűen viselkedő parazita. Ugyanúgy, ahogy a vírusok, ez is képtelen önálló szaporodásra, mivel nem termel ATP-t, mely energiát szolgáltatna, így a gazdaszervezet citoplazmájában (az élő sejt alapanyaga) szaporodik, majd háromhetenkénti érési ciklusa után áttöri a gazdaszervezet sejtfalát és kilép a sejtek közötti térbe, ahonnan újabb sejteket képes megbetegíteni.

Négy típusa van:

 • Chlamydia psittaci, melyet a madarak terjesztenek
 • Chlamydia trachomatis, mely váladékkal, testnedvekkel terjed
 • Chlamydia pneumoniae, mely cseppfertőzéssel terjed
 • Chlamydia pecorum, melyet szarvasmarhából, birkából, sertésből izoláltak.

Legjelentősebb a Chlamydia trachomatis, melynek több szerotípusa van, ezek okozzák pl. a csecsemőkori kötőhártya-gyulladást, a méhnyak- és méhnyálkahártya gyulladást, a húgycsőgyulladást, a petevezeték-gyulladást és következményes meddőséget, a tüdőgyulladást, a középfültő-gyulladást, a visszatérő hólyaghurutot, az ízületi gyulladást és egy régóta ismert nemi betegséget, a limphogranuloma venereumot, mely fájdalmatlan nyirokcsomó- megnagyobbodással jár, és szexuális úton terjed.

Néhány kimutatási lehetőség:

 • kenetfestés
 • tenyésztés
 • DNS-hibridizáció (géntechnikai eljárás)

Milyen klinikai tüneteket okoz?

Sajnos nőknél 80 százalékban, férfiaknál 50 százalékban tünetmentes, azaz nem okoz semmilyen panaszt, azonban a tünetmentes hordozók fertőznek.

Amennyiben mégis okoz tüneteket, a következő jelekből lehet chlamydiára gyanakodni:

 • visszatérő folyások esetén, mely sokszor magától is elmúlik
 • gyakori hólyaghurutnál
 • néha rendszertelen vérzés hátterében is lehet egy Chlamydia okozta kismedencei gyulladás, vagy petefészek-gyulladás
 • gyakori, ciklustól független hasfájás,
 • meddőség esetén, ismétlődő vetéléseknél, koraszülésnél,
 • csecsemőknél a szülés után néhány nappal jelentkező kötőhártya-gyulladásnál,
 • gyermekeknél a gyakori középfülgyulladásoknál és tüdőgyulladásoknál.

Kezelés nélkül milyen késői következményei lehetnek?

Súlyosak az életvitelt kórosan befolyásoló következmények. Koraszülés, többszöri vetélés, meddőség, gyakoribb a méhen kívüli terhesség előfordulása, szív-, érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, szívinfarktus, ízületi gyulladások.

Hogyan terjed a Chlamydiasis?

Leggyakrabban szexuális úton. Fiatal, szexuálisan aktív, partnereit gyakran váltogató személyeknél a leggyakoribb. Azonban nem csak szexuális úton terjed, hiszen szűz kislányoknál is kb. százból kettőnél kimutatható. Cseppfertőzéssel, majd a szervezetbe bekerülve véráram útján bárkinél okozhat húgyúti és nemi szervi fertőzöttséget. Uszodákban, közös helyiségekben is megkapható valamilyen más fertőzéssel egyidejűleg.

A tojáson lévő egyéb baktériumokkal is bevihető a szervezetbe. Az újszülöttek az anyai fertőzött szülőutakon áthaladva fertőződhetnek.

Kinek érdemes elmenni Chlamydia-szűrésre?

 • 25 év alatti fiataloknak,
 • azoknak, akik túl fiatalon kezdték a szexuális életet és már több partnerük volt,
 • azoknak, akik gyakran váltogatják a partnerüket,
 • akiknél valamilyen egyéb nemi betegséget diagnosztizáltak,
 • akiknek rendszeresen folyásuk van,
 • akiknél vizeletvizsgálatkor az üledékben több fehérvérsejtet találtak,
 • akik visszatérő húgyhólyaggyulladásban szenvednek,
 • akiknek gyakran fáj a hasuk, esetleg rendszeresen puffadást éreznek,
 • férfiaknak akkor, ha többször éreznek heretáji fájdalmat,
 • ha gyakori vizelési ingerük van,
 • ha a makkon vagy a pénisz egyéb területein észlelnek piros, fájdalmatlan, esetleg viszkető foltokat.

Hogyan lehetne megelőzni a következményeket?

Csakis rendszeres szűréssel, mivel a tünetmentes eseteket így lehet diagnosztizálni. Az Egyesült Államokban a szexuális élet megkezdése után hathavonként javasolják a Chlamydia-fertőzöttség szűrését. Ott a Chlamydia- fertőzés jelentősége sokkal ismertebb, ezért a lakosság 40 százaléka félévente rendszeresen részt vesz Chlamydia-szűrővizsgálaton.

Hazánkban ez sajnos még nem megoldott, mert a panaszok ellenére sem végzik el mindig a Chlamydia-szűrést. Ennek részben anyagi oka van, hiszen ezek a vizsgálatok nem olcsók.

Mivel gyógyítható a Chlamydia?

Antibiotikumos kezeléssel. Azonban fontos, hogy az antibiotikumot legalább három hétig, amerikai ajánlás szerint 30 napig kell szedni. Ez a Chalmydiák szaporodási ciklusából adódik, hiszen ha rövidebb ideig alkalmazzák, akkor csak azok a kórokozók pusztulnak el, amelyek már a sejtközötti térben vannak, de azok, amelyek a sejtből még nem áramlottak ki, élve maradnak. Nagyon fontos a szexuális partner egyidejű kezelése, még akkor is, ha nála nem végeztek vizsgálatot, vagy nem sikerült kimutatni a betegséget.

A kezelés kiválasztása függ az életkortól, az esetleges terhességtől, az egyéni érzékenységtől. A hosszú antibiotikumos kezelés sokszor gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz, melyet némileg csökkenthetünk napi egy pohár élőflórás joghurt elfogyasztásával, mely nemcsak a gyomornak, hanem a hüvelyflórának is jót tesz. Azonban a Chlamydia-fertőzéseket csökkenteni, és a késői szövődményeket megelőzni csak rendszeres szűrővizsgálatokkal és hatásos megfelelő hosszúságú kezelésekkel lehet.

Hogyan előzhető meg a Chlamydia-fertőzés?

A módszer hasonló, mint bármilyen szexuálisan terjedő betegség esetében. Elsődleges szempont a közvetlen kontaktus elkerülése a hímvesszővel, hüvellyel, szájjal és végbéllel. Különösen alkalmi partner esetén gumi óvszert kell használni a szexuális együttlét elejétől a végéig. A helyzetet megkönnyíti, hogy ma már férfiak és nők számára is kapható óvszer. A férfiak által használt a koton, a nők által használt a pesszárium. Aki még nagyobb biztonságra törekszik, az használjon ezzel egyidejűleg olyan helyi fogamzásgátló és antibakteriális hatású hüvelytablettát vagy krémet is, mely a fertőzések 80 százalékát kivédi. Azonban ezek a készítmények önmagukban nem elegendőek, csak gumi óvszerrel együtt biztonságosak.


Kommentek

roland 2009-02-04 00:00
olajfa kivonat nézzen mindenki utána a neten vírusokra gombákra nekem bevált!
[4931]
EX ,chlamydia fertőzött férfi 2009-01-31 22:51
Fertözöttség eseténha nem a tünetmentes alfajal van dolgunk akkor férfiaknál az kb .egy hét lappangási idő után,-hólyaghuruthoz (hólyaghurut esetén az egész hugycső éget de chlamydia esetén csak a hugycső vége a makkon belüli rész!) hasonloan a hugycső kivezető szakasza éget,amíg nem váladékozik,ha már váladékozik akkor csak akkor éget ha vizel,vagy ejakulál a férfi,egy idő után megszűnik a hólyaghuruthoz hasonló hugycső égető érzés,már csak a váladékozás marad meg.
Nagyon idegesítő ez is mert állandóan felfázós érzése van az embernek tőle,ráadásul foltot hagy az alsóruházatban, mielőbbi kezelése javallot uyganis szésöséges esetben előfordulhatnek here és prosztata problémák,meddőség is kialakulhat ezen felül(ez nöknél is lehetséges!)
A tünetek megjelenésekor azonnal BőR ÉS NEMIBETEG GONDOZÓT FELKERESNI !
Ott elmondani a gyanút CHLAMYDIA ! Nagyon fontos,Magyarországon ez még viszonylag újkeletű, nem sok helyen ismerik, kb. csak nagyvárosi szinten,ezért az orvosok is egyenlőre tapasztalatlanok,
a lényeg hogy full-tesztet végeztessenek el a Mikrobiólógiai Laborban- -HIV-vérből-2 ampulla vér szükséges, kérnek egy pohárka vizeletet is, és a péniszböl vesznek kenetet-
ez a hugycső kenet vizsgálat-fültisztítóhoz hasonló fálcikával(csak sokkal kissebb!) melynek a végén vatta van,
mintát vesznek a hugycső kivezető nyílásáról-3 ilyen vattát hasdználnak el,ezeket kis üvegcsékre törlik ,ezeken tenyésztik ki a baktériumokat!
Az egész vizsgálat nem több 15 percél.Egy beszélgetés keretében a mikrobiólogógus feltesz kérdéseket-pl -történt el vaginális behatolás (ez alap álltalában hüvelybe helyezzük a péniszt) -történt-e oralizáció (kényeztették-e egymást szájjal a nemiszerveken) -végül történt-e anális behatolás!-ezügyben nagyon fontos hogy igazat mondjunk,mert ha nem akkor nem tudják teljeskörüen felmérni az esetleges fertőzöttségi állapotot! a Végbélnek is megvan a maga bakteriálsi világa.
Miután megtörtént a mikrobiologiai vizsgálat kezdhetjük magunkat gyógyszerezni! A kezelőorvos felirja a mikrobiológia labor vizsgálat kérő lappal egyidöben a recepetet is.
Egy erős antibiotikum,amit egy héten egyszer kell bevenni,és egy másik amit reggel és este kel bevenni 20 napon át.
A gyógyszeres kezelés megkezdése után kb. 5-6 nappal a húgycső váladékozása megszűnik, újra tünetmentes lesz.
A gyógyszeres kezelés lezárulta után 4 hétre ajánlott egy újabb teljeskörű mikrobiológiai vizsgálat elvégzése hogy kizárhassuk, nem-e újrafertőzödtünk vagy nem-e esetlegesen nem sikerült elpusztítani a kórokozót a szervezetből ,akkor ugyanis még mindig Chlamydia fertőzöttek vagyunk.Győződjünk meg partnerünk egészségi állapotáról is,őt is kezeltessük!
A chlamydia a legtöbb nőnl tünetmentes vagy a tüneteket nem a cholamydia tüneteként fogja fel.A férfiak nagy részénél is tünetmentes, a legjobb eset ha van tünete,ekkor legalább értesülünk a fertőzöttségünkről! Amennyiben a gyanú felmerül végeztessük a el a teljeskürű vizsgálatot,magunk és születendő gyermekünk érdekében.Svédországban az egészségügyi ellátás része a rendszeres chlamydia szűrés.
[4898]
thymian [NŐ] 93 2008-11-16 10:13
alfonsó:gyógyszertárban lehet kapni chlamydia-tesztet, olyan 6000-8000 ft. legalábbis 2-3 éve még tuti lehetett kapni. nem tudom, hogy fiú kivitelben van-e, de nőiben van, azt tudom!
mifelénk a bőr- és nemibeteggondozóban nagyon alapos vizsgálatot végeznek, és ott nincs többhetes várakozás sem(legalábbis nálunk), csak jó órát kell várni, míg sorra kerül az ember.
[3891]
Alfonsó 2008-11-14 18:33
Mit tegyek ha megszeretném vizsgáltatni magam?Voltam több orvosnál is,nemi betegség gyanúja miatt.Ami hihetetlen volt számomra,hogy egyik sem vizsgált meg.Már nem merünk lefeküdni egymással és lassan kikezdi a kapcsolatunkat.Az orvosok hülyének néznek mindkettőnket és a másikra mutogatnak.Mit tegyünk?Ráadásul azóta volt piros pötty a makkomon,de 2-3 hét mire fogad az orvos.Ez vicc!
[3873]
Nóra 2008-08-09 13:09
Nem tudtok v.milyen alternatív megoldást az antibiotikumok helyett?
[2999]

Tovább az összes (9) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Intim zóna veszélyben!

Nő és Férfi

A Kegel gyakorlatok

A here és mellékhere gyulladásai

Szeretni tudni kell!

Szeretők

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41