szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Szexualitás a testi fogyatékosoknál

2003-06-30 | | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből

Ugyanúgy, ahogy helytelennek és bizarrnak tartják az idősebbek szexualitását, a társadalom aszexuális lényekként kezeli a veleszületett vagy szerzett testi fogyatékosságban szenvedőket is, mint akiknél hiányzik mind a vágy, mind a képesség. Ezt az elképzelést táplálják a tömegkommunikációs eszközök is, ugyanis a szexuális kapcsolatot mindig fiatal, magas, karcsú, szép testű emberekkel ábrázolják.

Ugyanúgy, ahogy helytelennek és bizarrnak tartják az idősebbek szexualitását, a társadalom aszexuális lényekként kezeli a veleszületett vagy szerzett testi fogyatékosságban szenvedőket is, mint akiknél hiányzik mind a vágy, mind a képesség. Ezt az elképzelést táplálják a tömegkommunikációs eszközök is, ugyanis a szexuális kapcsolatot mindig fiatal, magas, karcsú, szép testű emberekkel ábrázolják. Ha testi fogyatékosokat látunk a képernyőn a televízió hirdetéseiben, akkor azok mindig kigyógyulnak belőle a különböző dezodorok, új samponok és a jobb fogkrémek hatására, és újból szépek és csábítóak lesznek a reklámozott termék hatásától. Az agyunk arra van beprogramozva, hogy azt képzeljük, hogy az életerő és a fizikai külső igen fontos a szexualitásban, és alig tudjuk elképzelni, hogy olyan emberek is érdeklődnek a szexualitás iránt, akiket megnyomorít az ízületi gyulladás, akiknek agyi bénulása van, és akik tolókocsiba vannak kényszerülve. A szexualitás azonban egy életre szóló emberi tulajdonság, ami ugyanúgy érvényesül a krónikus betegséggel küszködő embernél és a testi fogyatékosnál is, mint ahogy bármelyik egészséges embernél. A szexuális vágyat ritkán csökkenti a testi fogyatékosság, sőt sokkal gyakrabban fokozza.

testi fogyatkosság és a szexMinden tíz felnőtt közül egynél van valamilyen fizikai károsodás, ami vagy veleszületett, vagy később fejlődött ki betegség következtében, vagy pedig baleset, sérülés folytán hirtelen keletkezett. A testi fogyatékosok szexualitása létező valóság, amit azonban igen elhanyagolt az orvosszakma és a társadalom is. Sok fogyatékos az idősekhez hasonlóan hozzászokott ahhoz az általános tévhithez, hogy a szex számukra lényegtelen. A rehabilitációs orvostudomány egyes szak-értői, mint például Walsh Nagy-Britanniában és Colé az Egyesült Államokban sokat írtak arról, mennyire fontos a szexuális tanácsadás a testi fogyatékosok részére is, és azt hangsúlyozták, hogy az egészségügyi szakembereknek ugyanúgy meg kell tanítaniuk a testi fogyatékos betegeket a szexuális viselkedésre, mint ahogy meg kell őket tanítani a mindennapi élet egyéb tevékenységeire. Colé igen erőteljesen rámutat arra, hogy a szexualitás rendkívül fontos tényező a beteg önértéke-lésében, és a szexuális tevékenység révén a beteg nemcsak jobban alkalmazkodik az új helyzethez, hanem kevesebb orvosi komplikáció lép fel nála, kevesebb orvosi és társadalmi segítségre szorul, és így a társadalom anyagi ráfordítása is csökken. Teljesen nyilvánvaló, hogy azok, akik elvesztették önállóságukat, munkaképességüket és mozgékonyságukat, nehezen tudnának szembenézni még azzal is, hogy elvesztik a szexuális élet lehetőségét is.

Azok a szexuális problémák, amelyek léteznek az egészségeseknél, még fokozottabb mértékben jelentkeznek a testi fogyatékosoknál. Egy ezzel a kérdéssel foglalkozó tanulmány több nagyobb kategóriába sorolja őket (Stewart, 1976). A nehézségek mintegy 30%-a a szexuális kapcsolat pszichológiai és társadalmi vonatkozásaiban jelentkezik. A reménytelenség vagy a lehangoltság csökkenti a szexuális vágyat, vagy az az akár alaptalan félelem, hogy az utód örökölheti a fogyatékosságot, szintén csökkentheti a szexuális aktivitást. A többi probléma fizikai vagy fiziológiai jellegű, és olyan dolgokkal kapcsolatos, mint például a fizikai kényelem és biztonság a nemi aktus alatt, vagy a szexuális képesség hiánya paralízis vagy pedig az érzékelőképesség elvesztése következtében. Ezek az emberek azt szeretnék tudni, hogy mit kell tenniük, ha a merev ízületek vagy izmok nehézséget és fájdalmat okoznak a különböző testhelyzetekben, vagy ha hirtelen szédülés vagy izomgörcs áll be a közösülés alatt. Aggódnak a szívdobogástól vagy a légszomjtól, ami a szexuális aktus közben létrejöhet, és tudni szeretnék, hogy ez kizáró ok-e vagy sem a szexuális kapcsolatot illetően. Tanácsot várnak arra vonatkozólag is, mit tegyenek a húgycsőkatéterrel és egyéb olyan szerkezetekkel és eszközökkel, amelyek a szexuális aktust kényelmetlenné és vagy taszítóvá teszik. Biztatást várnak azzal kapcsolatban is, hogy a hímvessző—hüvelyi érintkezésnek vannak más változatai, és léteznek más szexuális kifejezésmódok egy szerelmi kapcsolatban, amely egyenlő és teljes értékű. Erősen igénylik az őket körülvevő emberek jó szándékú és egyetértő magatartását. Sajnálatos módon kérdéseik többnyire megválaszolatlanul maradnak. A szexuális tanácsadás még mindig tabu sok kór-házban és rehabilitációs központban, és nagyon kevés olyan egészségügyi szakember és társadalmi munkás van, aki járatos a testi fogyatékosok szexuális problémáiban.

A nehézségek egy része abból származik, hogy a testi fogyatékosok szexuális funkcióinak és diszfunkcióinak kutatása még egészen új terület. Viszonylag kevés orvosi irodalom áll rendelkezésre olyan betegekkel kapcsolatban, akik fokozódó szív-, tüdő- és vesebetegségekben szenvednek, vagy akiknek ízületi gyulladás, sebészeti problémák vagy fejlődési rendellenességek gátolják nemi életüket. Ami ismeret rendelkezésre áll, az elsősorban a gerincagysérült férfiak szexuális funkciójára vonatkozik.

A gerincagysérülés paraplégiát okoz, ami bénulást jelent, és az alsótest, valamint a lábak érzékelőképességének részleges vagy teljes elvesztésével jár. Ha a sérülés a gerincagyban följebb következik be, akkor a tetraplégia (mind a négy végtag bénulása) jelensége lép föl, ami azt jelenti, hogy megbénulnak az akaratlagos izmok (paralízis), és a nyaktól lefelé megszűnik - részben vagy teljesen - az érzékelés. Az érzékelés hiányának mértéke attól függ, hogy a gerincagy teljesen vagy részlegesen sérült.

A háború, a sportsérülések, az egyre több autóbaleset és a polgári életben fegyverek által okozott lőtt sérülések következtében minden öt gerincagy-sérüléses emberből négy férfi. Általánosan elfogadott tény, hogy a férfiaknál sokkal nehezebb a szexuális rehabilitáció gerincagysérülés után, mivel problémát okoz a merevedés és a nemzőképesség elvesztése. Bár a gerincagy-sérüléses férfiak 50-70%-a képes merevedésre (erekció), majdnem mindannyian elvesztették a magömlés (ejakuláció) képességét, és néhány héttel vagy hónappal a baleset után már nem termelnek ondósejteket. Mivel oly nagy hangsúlyt helyeznek a férfi aktivitására a szexuális érintkezésben, nyilvánvaló, hogy a szexuális funkciók egy részének elvesztése különösen lesújtó hatású lehet.

Az orvosi irodalom csak elvétve foglalkozik gerincagy-sérüléses nők szexualitásával, de annyit hangsúlyoznak, hogy a női szexualitás kevésbé károsodik. Egy orvos tréfás szavai szerint "tény az, hogy a helyzet sokkal jobb a paraplégiás nőknél, mint a hasonló betegségben szenvedő férfiaknál". Feltehetően a paralízis és az érzékelés megszűnése deréktól lefelé nem jelent nagyon súlyos változást a korábbi állapothoz képest, mivel a nő fekhet hanyatt, és passzívabb résztvevője az aktusnak, mint a férfi. A férfival ellentétben neki megmarad szaporodási képessége. A baleset után ideiglenesen amenorrhoea (a havi vérzés ki-maradása) lép fel, de hat-nyolc hónap elteltével visszaállnak a normális ciklusok, és teherbe eshetnek, s gyermeket szülhetnek. A fogamzásgátlás ugyanúgy szükséges a paraplégiában vagy a tetraplégiában szenvedő nőnél, mint bármelyik egészséges nőnél, ha nem akar teherbe esni. Vér-rögök könnyebben keletkeznek a megbénult vég-tagokban, ezért a gerincsérült nők nem szedhetnek fogamzásgátló tablettákat, mivel azok kedvezőtlenül hatnak a vérrögképződésre.

További bizonyíték van arra vonatkozólag is, hogy valószínűleg több szexualitás van abban a testrészben, ami "a két fül között van, mint abban, ami a két láb között". Gerincagy-sérüléses nők és férfiak is beszámoltak arról, hogy pszichológiailag teljes szexuális kielégülést éreztek, jóllehet fizikai érzékelőképességüket elvesztették. Némelyiküknél az érzéketlenné vált testen új erogén zónák alakultak ki azok helyett, amelyek már nem reagálnak az érintésre, és sok egyénnek megvan az a képessége, hogy fantáziájában átélje az orgazmust azon ingerek alapján, amelyeket az új területekről kap. Mások abban találják meg az örömet és kielégülést, hogy örömet tudnak szerezni partnerüknek. A szexuális reakció ciklusainak fiziológiai megvalósulása kevéssé különbözik a paraplégiás és tetraplégiás férfiaknál és nőknél az ép idegrendszerű egyénekéhez képest. Colé szerint a vérbőséggel járó reakciók bekövetkeznek, de a genitáliák izomreakciói hiányozhatnak. Például férfiaknál csak azok a reakciók hiányoznak, amelyek az ejakulációval függnek össze. Nőknél a csikló és a szeméremajkak megtelnek vérrel és megduzzadnak, de a méhbeli és a hüvelyi reakciók az orgazmus során elmaradnak. Az összes extragenitális reakció - a szívverés, légzés, pulzus, vérnyomás, bőrpír és így tovább - a férfiaknál és a nőknél is lejátszódik.

Bőséges bizonyíték van arra, hogy egy szerető és figyelmes partnerrel, megfelelő tanácsok birtokában és megfelelő önbizalommal a problémák leküzdhetők, és a testi fogyatékos férfiak és nők is szexuálisan teljes értékű emberek lehetnek. Nem engedhetjük meg azt a szűklátókörűséget, amely a fiatalságot és a szép testet tekinti a szexuális élet fő kritériumainak, és megkérdőjelezi mindenki más jogát a szexualitással teljes élethez.


Kommentek

Nick Nick 2014-03-10 23:51
Sajnos igen. A konzervatív, puritán társadalmak hozzáállása ilyen. A testi fogyatékos legyen aszexuális. Pedig ennek régen vége. Se szeri se száma, ha csak a FB-ot nézem is, az ellenkező magatartásnak. Ők ugyanolyan emberek, mint bárki más, ugyanazokkal a szükségletekkel, vágyakkal, örömökkel, bánatokkal. Több csoport is szerveződött a FB-on ennek a problémának a kezelésére, persze nem Magyarországon. Ezen a pályán főleg a latin kultúrájú országok járnak az élen. A riói karnevál egyik tánckarába pl. simán befér és táncol egy nő, egy lábon, mankóval.
[8387]
miczi istván [FF] 56 2011-07-05 15:59
TC ZSOKA

Olvastam hirdetésed nagyon jo dolog elfogadtad a barátodad de tudod ö benne is benne van gyermeket lehet ,hogy szeretneén csak 30 éve vagyok baleset által tolokocsiba én is igy kerültem össze egy hölgyel és 4 év után szakitás lett mert fére ment de meg értetem nagyon nehéz dolog sajnos de én sok sikert és kitartást kivánok nektek ha akkartok erre a imélre irhatok miczi1@hotmail.com istván
[7938]
Zsóka 2010-12-18 15:39
elfogadtam egy motor balesetben sérult kerekes székes srácot meg is szerettem,ő nem fogadta el hogy nem lehet gyerekem,
[7394]
B. M. 2008-07-18 13:30
2007-ben végeztem gógypedagógusként, kb.5 mondattal "intézték" el a témát számunkra...
[2722]
M. 2008-05-06 13:54
Én mozgássérült vagyok, de hála a barátomnak aki imád, és nagyon szeret, és már több éve élünk komoly kapcsolatban és hamarosan össze is fogunk házasodni:)... szóval minden szuperül működik a kapcsolatunkban, a szexualitás is fantasztikus:)))
[2286]

Tovább az összes (9) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Petting

Esélytelen férfiak

A legmerészebb dolog... (Körkérdés)

Szexuális segédeszközökről

Vírusos nemi betegségek

A barátnőm azt mondja, hogy terhes. Mit tegyek?

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41