szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A szexuális ciklus

2003-04-16 | | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből

Ethel Sloane 'A női szexualitás élettana' című cikkéből megtudtuk, hogy Masters és Johnson a női és férfi szexuális reakció ciklusát négy egymás utáni fázisra osztotta. Abből az írásából pedig megtudhatjuk hogy ez a négy fázis milyen genitális és extragenitális reakciókkal jár.

Izgalmi fázis

Genitális reakciók

Hüvely

Kattintson a képre!Az élettani reakció első jele a hüvelyben mutatkozik, a szexuális ingerlés kezdetétől számított tíz-harminc másodpercen belül. A hüvelyfalak „izzadása" révén, ami a hüvelyi vérerek kitágulásának eredménye, az egész hüvely síkossá válik. A síkosodással majdnem egyidejűleg, az értágulás eredményeként, az egész hüvely kitágul a merevedett pénisz befogadására. A megnövekedett véráram következtében megváltozik a hüvely falának színe, sötétebbé, mélybíbor színűvé válik.

Méh

A méh is megtelik vérrel, felemelkedik szokásos helyzetéből a medencébe. A méh és a méhnyak felemelkedése és hátrahajlása a hüvelyfal kitágulásával felboltozódik, és levegővel telítődik a hüvelyi űr belső kétharmada (6.1. ábra). Ez csak akkor játszódik le, ha a méh tipikusan előrehajló helyzetben van; hátrahajló méhnél ez nem következik be.

Csikló

Vérbőség okozza a csiklóban lejátszódó változásokat is. Hogy milyen módon működnek közre az ischiocavernosus és bulbocavernosus izmok a csikló megnagyobbodásában, az a 2. fejezetben olvasható. Masters és Johnson szerint a nők körülbelül 50%-ánál a makk átmérője kétszeres lesz, a másik felénél nem változik a makk mérete, bár kuldoszkóppal vizsgálva náluk is meg lehetett figyelni a makk duzzadását. A csikló szárának barlangos testébe áramló vér megnöveli a szár átmérőjét, de a nőknek csak mintegy 10%-ánál hosszabbodik meg a csikló szára.

Szeméremajkak

Az értágulási reakció részeként a kisajak megduzzad, és színe sötétebb lesz. A nagyajakban szintén bekövetkezik értágulás, de ennek mértéke függ attól, hogy a nő szült-e már vagy sem. Ugyanis a terhesség megnöveli a medencei véredényrendszert, s ebből fakad a különbség. Nyugalmi állapotban a nagyajkak a hüvelynyílás közepénél érnek össze. Izgalmi állapotban még nem szült nőnél a nagyajkak elvékonyodnak, és szétnyílva feltárják a hüvely bejáratát. Többször szült nőknél, különösen, ha visszértágulatuk van, a nagyajkak nem lapulnak le, hanem megduzzadnak, és eltávolodnak egymástól.

Bartholin-mirigyek

Az izgalmi fázis végén vagy a plató elején a Bartholin-mirigyek csekély mennyiségű folyadékot választanak ki, de ez már azután történik, hogy a hüvely jól nedvesített állapotba kerül, így alig van szerepük a behatolás megkönnyítésében.

Extragenitális reakciók

Mell

Sok nőnél az izgalmi fázis elején megmerevednek a mellbimbók, néha a kettő nem egy időben. A mellbimbó hossza 0,5-1,5 cm-rel, alapjának átmérője 0,25-1,0 cm-rel nagyobbodhat. A mellbimbót körülvevő sötét színű terület, a bimbóudvar az izgalmi fázis későbbi időpontjában megnagyobbodik és megduzzad; ennek a fázisnak a végére a mellek nagysága 20-25%-kal növekszik - azoknál a nőknél fokozottan, akik nem szoptattak. Az emlőben levő erek jobban látszanak, mert vérrel telítődnek.

Bőr

Laboratóriumi megfigyelések szerint a nők körülbelül 75%-ánál, a férfiaknak pedig 25%-ánál egy szexuális ciklusban legalább néhányszor jelentkezik a „szexpír", ami keringési rendszeri változásra utal. A has felső részétől fölfelé, a mellkason, a torkon és a nyakon rózsaszínű foltok jelennek meg elszórtan. Különösen világos bőrű embereken mutatkoznak, és hasonlítanak a kanyarókiütéshez.

Izomfeszülés

Megnövekszik az izomfeszülés a karok és a lábak akaratlagos izmaiban, a végbélizomzatban, néhány hasizomban és a bordaközi izmokban.

Szív- érrendszeri, légzőrendszeri és verejtékmirigy-reakciók

A nemi izgalom fokozódásakor a szívverés szaporábbá válik és a vérnyomás megnő. Nem figyelhető meg változás a légzésben és a verejtékezésben.

Tetözési fázis

Genitális reakciók

Hüvely

A bulbocavernosus izmok (azért nevezik így őket, mert a hüvelybemenet bulbusairól erednek, és elöl tapadnak a csikló mindkét barlangos testén) a hüvelynyílás körkörös záróizmai. Amint összehúzódnak, összenyomják a visszereket a hüvelybemenet bulbusaiban. Ez a szövet dúsan erezett, a hímvessző szivacsos testének felel meg, és mélyen helyezkedik el a nagyajkakban. A bulbusok megduzzadnak, szeméremtest-merevedést okoznak, amely a hüvelyűr külső harmadának átmérőjét mintegy a felére csökkenti. Ezt hívja Masters és Johnson orgazmikus platformnak, ekkor a hüvely szorosan körülfogja a megmerevedett hímvesszőt.

Méh

A fokozott értelődés megnöveli nagyságát, és a méh még teljesebben fölemelkedik a hasüreg-be, aminek hatására jobban kiboltosodik a hüvely belső kétharmada. A maximális felemelkedés és értelődés fokozottan ingerli a méhizomzatot, és a tetőzési fázis végén méhösszehúzódások történhetnek (6.1. ábra).

Csikló

A csikló szintén felemelkedik a tetőzési fázisban. Normális helyzetben meghaladja a szeméremcsont alsó szélét. A ciklusnak ebben a szakaszában a csikló teste és makkja visszahúzódik alaphelyzetéből mélyen a fityma alá a kisajkak és a függesztőszalag mentén, hogy a symphysis elülső széle felett helyezkedjen el. Kívülről ezután már nem látható, de még regál arra az ingerre, amit a szeméremcsont felett lévő szeméremdombra kifejtett nyomás és/vagy a hímvessző lökései okoznak a kis szeméremajkak és ezáltal a fityma feszülése útján. Ujjal, vibrátorral vagy egyéb módon történő dörzsöléssel ugyanezt a hatást lehet elérni. Ha a csikló ingerlése nem folytatódik, nem következik be orgazmus.

Nagy és kis szeméremajkak

A nagy szeméremajkakban folytatódnak azok a változások, amelyek az első fázisban elkezdődtek. Nem szült nőnél még jobban ellapulnak; többször szült nőknél még jobban megduzzadnak. A tetőzési fázis végén a kisajkak igen élénk színűvé válnak, ami biztos jele annak, hogy az orgazmus perceken belül bekövetkezik, ha a csikló izgatása folytatódik.

Extragenitális változások

Mell

Tovább növekszik a duzzadás a mellbimbókban, még jobban megduzzad a bimbóudvar és az egész emlő.

Bőr

Ha keletkezett szexpír, akkor kiterjed a vállra, a karok belső felszínére és esetleg a hasra, a combra, a farra és a hátra is.

Izomfeszülés

Tovább nő az akaratlagos és az akarattól független izmok és a bordaközi izmok szorítóereje, és akaratlagosan fokozódhat a végbél záróizmának, valamint a far- és combizmoknak a feszülése.

Szív- érrendszeri, légzőrendszeri és verejtékmirigy-reakciók

A szívverés a normális 70 ütés/percről 100-175-re nő. A szisztolés (összehúzódási) vérnyomás 20-60, a diasztolés (elernyedési) 10-20 Hgmmrel nő meg a nyugalmi állapothoz képest. A tetőzési fázis végén fokozódik a légzésszám. Verejtékezés általában csak az orgazmus után következik be, de természetesen ha a nemi aktus magas hőfokú helyen történik, akkor mindegyik fázist kísérheti verejtékezés.

Orgazmus

Genitális reakciók

Hüvely

A fő reakció abban áll, hogy a hüvelyfal külső egyharmadát és a szeméremtest pangásos szöveteit körülvevő izmok 0,8 másodpercenként ritmikusan összehúzódnak. Gyenge orgazmus esetén 3-5 összehúzódás történik, erős orgazmus esetén akár 12.

Méh

A hüvelyben lévő lüktetéssel egyidejűleg méhösszehúzódások is történnek. Ezek mindegyike a méh felső végén kezdődik, és halad lefelé a méhnyakig. Vannak olyan jelek, hogy ezek az összehúzódások nagyobb intenzitásúak maszturbációnál, mint közösüléskor. Ez lehet az oka, hogy sok nőnél enyhíti a menstruációs görcsöket a maszturbáció, különösen amiatt, hogy a külső méhszáj körülbelül 30 percig nyitva marad utána.

Szeméremajkak

Orgazmus alatt nincs megfigyelhető változás a nagy és kis szeméremajkakban.

Extragenitális reakciók

Mell

Nincs további észlelhető változás az emlőkben az orgazmus alatt.

Bőr

Ha a szexpír megjelent, akkor az orgazmus kezdetekor éri el tetőfokát, és ekkor a legkifejezettebb.

Izomfeszülés

Az egész test annyira az orgazmus hatása alatt áll, hogy az akaratlagos izommozgás szabályozása szinte teljesen megszűnik, ugyanakkor sok izomcsoport akarattól független mozgása játszódik le. A gátizmok és a pubococcygeus izmok akarattól független, spontán reflex-összehúzódásai nemcsak az orgazmusplatform lüktetését okozzák, hanem ugyanolyan 0,8 másodperces összehúzódások játszódhatnak le a külső végbélzáró izomban. Ha bekövetkeznek, akkor a végbélösszehúzódások nem tartanak olyan sokáig, és általában csak 2-4 összehúzódást okoznak. A felszíni és a mély kar-, láb-, nyak-, has- és farizmok gyakran úgy összehúzódnak, hogy merevek lesznek. A kar és a láb kinyújtózik, ugyanakkor a kéz- és lábujjak karomszerűen begörbülnek; ezt a görcsös tartást carpopedalspasmusnak nevezik. Az izomfeszülés vagy izomösszehúzódás mértéke egyénenként változó. Lehet alig láthatóan enyhe, de befolyásolhatatlanul erős is.

Oldódás

Az orgazmus után néhány másodperccel az a két élettani mechanizmus, amely a szexuális reakciókat okozta, vagyis az értelődés és az izomfeszülés, gyorsan megszűnik.

Genitális reakciók

Hüvely

A vér gyorsan kiáramlik a megduzzadt szövetekből, és az orgazmikus platform eltűnik. Az elülső hüvelyfal újból találkozik a hátsó fallal, a sötét szín halványodik, de a normális szín csak 10-15 perc múlva áll vissza.

Méh

A megemelkedett méh visszaáll nyugalmi helyzetébe. A méhnyak bemerül a férfi magfolyadékába, ami a hátsó hüvelyboltozatban gyűlik össze a magömlés eredményeként, ha a nő a hátán fekszik a közösülés alatt. A méhnyak külső szája körülbelül 20-30 percig enyhén kitágult állapotban, marad. Ha orgazmus nem jön létre a tetőzési fázis után, akkor az értelődés, ami a méh megnagyobbodását okozza, sokkal lassabban oldódik, és a vérbőség még egy óra hosszat is fennmaradhat, még többször szült nőknél is.

Csikló

Tíz másodperccel a hüvely utolsó összehúzódása után a csikló visszakerül a symphysis alá nyugalmi helyzetébe, de a megnagyobbodását okozó vérbőség megszűnése hosszabb ideig tart. A makk igen érzékeny marad még néhány percig; érintése egyes nőknek fájdalmat okoz.

Szeméremajkak

A kis szeméremajak normális színe és nagysága 10-15 másodperc alatt áll vissza. A nagyajkak visszatérnek normális középvonali helyzetükbe, és méretük is normálisra csökken - még nem szült nőknél gyorsabban. Többgyermekes nőknél a nagyajkak vérbősége néhány óra hosszat is eltarthat. A különbségnek az az oka, hogy terhesség folyamán megnő a vérerek száma és mérete a genitáliákban és a szaporítószervekben.

Valamennyi extragenitális reakció - vagyis az izomfeszülés, a szívverés, a vérnyomás és a légzésszám - gyorsan normalizálódik, ha nincs újabb szexuális inger. A szexpír - megjelenéséhez képest - fordított sorrendben tűnik el. A nők közel egyharmadánál verejték keletkezik a mellkason, a háton és a combokon. Erősebb izzadás jelentkezhet a homlokon, a felső ajkon és a hónaljban.

Az emlőbimbók udvarának duzzanata azonnal megszűnik. A bimbó merevedése hosszabb ideig fennmarad, mint a bimbóudvar duzzadása. Utoljára szűnik meg az emlő duzzadtsága és a vénák vérbősége.

Férfiaknál az orgazmus és az ejakuláció után az oldódási fázis következik, amit egy holt időszak követ. Ekkor a férfi nem tud reagálni egy újabb szexuális ciklus nemi ingereire. Ennek a periódusnak az időtartama általában közvetlenül függ a férfi életkorától, minél fiatalabb, annál hamarabb képes ismételt erekcióra, ejakulációra és orgazmusra. A nőknél nincs ilyen holtidőszak, egymás utáni ismételt orgazmusokra képesek. Vannak nők, akik gyors egymásutánban többször jutnak az orgazmus állapotába közbenső oldódási fázis nélkül.


Kommentek

WG-JOZSEF 2011-12-07 00:50
Tökéletes leírás! Mindent meg lehet érteni!
[8117]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Orgazmustitkok

Milyen érzést nyújt az orgazmus?

A szeretkezés pozíciói (2.rész)

Ha stressz a szex...

Nőknek a férfiakról...

Az abortusz

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41