szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A szüzesség elvesztése

2002-12-25 | Kőszeghy Nimród | szexualitas.hu www.szexualitas.hu

Ezzel a kis cikkel arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy nem minden az, ami annak látszik, és nem minden úgy van, ahogy azt egyesek állítják és legfőképpen nem biztos, hogy az a helyes út! Viszont „megnyugtatásként” állíthatom, ma is szép számmal vannak olyan lányok és fiúk akik 20 éves koruk körül vagy még később vesztették el a szüzességüket. Tehát ebben az esetben csak azt tudom mondani, hogy mindenki várja meg a megfelelő helyet, időpontot és partnert, vagyis az IGAZIT!

Az interjú

Kezembe került egy újság, amiben olvastam egy intejút egy „sztárral”. Feltűnt egy kijelentése! Első sorban azért, mert hasonlót már hallottam a közelmúltban (és akkor csak átsiklottam felette) viszont most úgy éreztem, érdemes a témának egy kis figyelmet szentelni. A kijelentés, amit a „sztárunk” tett így hangzott: „A szüzességemet elég későn, 17 évesen veszítettem el.”. Fontos tudni, hogy az illető egy hölgy volt, mivel „köztudott” a lányok korábban veszítik el, mint a fiúk (általában).

Gyorsulás

Sokat hallunk manapság arról, hogy a serdülők gyorsabban érnek, mint ezelőtt 30-40 évvel. Ez valóban így is van, viszont érdemes megemlíteni, hogy itt fizikai (testi) érésről van szó. Vagyis nem arról, hogy a mai fiatalok gyorsabban járnák ki a nyolc általánost, mint szüleik. Hogy miért mondom ezt? Azért, mert sokan a korábbi nemi éréssel magyarázzák a fiatalok korábban megkezdett nemi életét. Azonban az aktusnak csak egy feltétele a nemi érettség! A szeretkezés elsődleges célja ma az örömszerzés. Öröm pedig csak akkor lehet benne, ha az együttlét során két szerelmes ember kerül össze, akik felelősséget éreznek egymás iránt és némi ismerettel is rendelkeznek a közösüléssel kapcsolatban. Tulajdonképpen ez az egyik alapvető különbség ember és állat között, vagyis hogy az embernél kialakult (és reméljük még ma is létezik) a szerelmi-szexuális kultúra, az állatoknál viszont a közösülés csak pusztán (nemi) ösztön. A fiatalok azonban felkészületlenül kezdik meg nemi életüket, felelősségérzetük kisebb, nem fordítanak elég gondot a fogamzásgátlásra (vagy nem is ismerik a lehetőségeket) és azt sem tudják, hogyan is kell viselkedni az első nemi aktus során.

A példakép

szüzesség elvesztéseHogy miért tartom veszélyesnek az ilyen kijelentéseket? A megértéshez fontos tudni mi is zajlik le ebben a korban egy fiatalban. A gyerek személyiségfejlődése során folyamatosan választ magának egy példaképet. Ez a példakép először a saját nemével azonos szülő. Serdülőkorban viszont megkezdődik a szülőktől való eltávolodás és új példakép kerül a régi helyére. Ez általában egy híres ember személyében jelenik meg, vagyis egy „sztárban”. Tehát ha a serdülő hall ettől a példaképtől egy ilyen kijelentést, hogy 17 évesen és későn, akkor úgy érzi elkésett, lekésett valamiről. Ami után az következik, hogy minél előbb túl akar esni az első alkalmon, hiszen úgy érzi (és lehet, hogy részben így is van) baráti köréből már mindenki nemi életet él, ami azonban egyáltalán nem biztos, hiszen valószínűleg a többiek is „cikinek” érzik bevallani az igazságot, és inkább hazudnak.

Az első

A fiataloknak rengeteg félelmük van a szüzesség elvesztésével kapcsolatban. Ezek egy része alaptalan, de mindenképpen egy fokozottabb stresszhelyzetben vannak, és ehhez jön még hozzá ez a bizonyos „sürgetés”, hogy mindegy hogyan, csak minél előbb. Itt fontos azonban néhány dolgot megemlíteni. Fontos, hogy az első együttlét ne váratlanul, hírtelen „ötletkén” valósuljon meg. Általában sokat segít, ha a fiatalok előtte már többször, közös petting során már levetkőztek egymás előtt, és felfedezték egymás erogén zónáit, valamint kitapasztalták, hogy mi jó a másiknak. Ez csökkenti az első aktus körüli feszültségek egy részét. Amikor úgy érzik, hogy felkészültek és kiválasztották a megfelelő fogamzásgátló módszert is, akkor már megtörténhet az első aktus. Fontos, hogy erre megfelelő nyugodt körülmények között és lehetőleg szerelemből, kölcsönös kívánalomból kerüljön sor. A lányoknál ez általában kis fájdalommal és esetleg kis vérzéssel jár. Amit azonban kevesebben tudnak, hogy az első együttlét milyensége kihat a későbbi szexuális életünkre! Ha tehát ez nem megfelelő körülmények között és kellő odafigyeléssel történik, akkor az „első” egy rossz élmény lesz. Ez mindkét félnél szexuális zavarokat okozhat. Tehát távolról sem mindegy, hogy valaki csak „túlesik” rajt, vagy valóban egy életre szóló élmény lesz számára.

Ezzel a kis cikkel arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy nem minden az, ami annak látszik, és nem minden úgy van, ahogy azt egyesek állítják és legfőképpen nem biztos, hogy az a helyes út! Viszont „megnyugtatásként” állíthatom, ma is szép számmal vannak olyan lányok és fiúk akik 20 éves koruk körül vagy még később vesztették el a szüzességüket. Tehát ebben az esetben csak azt tudom mondani, hogy mindenki várja meg a megfelelő helyet, időpontot és partnert, vagyis az IGAZIT!


Kommentek

! 2012-01-06 01:10
A nőkben van egy örök kötelék az első fiúhoz akinek odaadták magukat, de szerintem csak akkor ha azt szerelemmel tették. Talán ezért érdemes várni. Egyébként a szex nem félelmetes, sőt a világ legjobb dolga, túl sokáig azért ne várjatok! ;)
[8128]
Oszinteseg 2011-09-28 22:17
3 honapig dolgoztam a kapcsolatunkon, hogy a leanyzo lefekudjon velem. Szuz volt, megtortent a dolog es en buszke voltam mindkettonkre. Tobb mint 10 evig egyutt voltunk hazassagban boldogsagban! Most meg azt kapom a husegert, szeretetert, kitartasert, hogy neki nincs szexualis tapasztalata massal!!! Szakitott velem. Hat koszonom szepen! Ha 30 evesen most jut eszebe ez a dolog akkor csak gratulalhatok a felesegemnek! En nyitott vagyok mindenre, a normalis keretek kozt! Azt nem fogja fel a kedvesem, hogy az ilyen pasik hamar elkelnek es most nem fenyezni akarom magam!!!
[8022]
Lina90 2011-09-02 23:36
Sziasztok!

Nekem sajna az volt a bajom még suliba jártam hogy 17 éves voltam és a 12 lányból az osztályban én voltam az aki szűz volt és ezért szinte mindenki csak értéktelen rongyként kezelt meg hasonlók. De én megmutattam nekik, hogy az ő nyomásukra nem fogok olyat tenni amit nem akarok, igaz nagyon rosszul esett ahogy bántak velem, de én most töltöm a 21-et és büszke vagyok rá hogy szűz vagyok, igaz már másfél éve járok a barátommal, de még vele sem volt semmi sem, mert nem érdemli meg, ahhoz szerintem még elég sokat kell bizonyítania....Szóval lányok ne tegyetek olyat amit mások, nem kell másokra hallgatni, meg mások után menni....Legyetek önmagatok és azt nézzétek hogy ti mit szeretnétek és nektek mi a jó. :)
[7990]
Bloodyvampire [NŐ] 25 2011-06-08 17:30
sziasztok!
Segítsetek már lécci! még szűz voltam és lefeküdtem a barátommal úgy hogy nem volt cotton. mit tudok ilyenkor tenni?:S:(:(
[7883]
duck 2011-06-05 16:00
Sziasztok!
19 éves fejjel nem mondhatom azt hogy felnőtt vagyok, közelről sem, de azért van már valamennyi tapasztalatom az élettel és az emberekkel kapcsolatban. Utána akartam nézni egy-két dolognak barátnőmmel és magammal kapcsolatban a neten így akadtam erre a topicra. Nem terveztem hogy hozzászólok de azért mégsem tudom megállni.

Hát... az első gondolat ami eszembe jutott az, hogy 14-16 éves emberek (1-2 év együttjárás után) nem mondhatják őszintén azt hogy nem bánták meg hogy lefeküdtek a barátjukal/barátnőjükkel. 19 évesen sem mondhatják és akár 10 évvel utána sem mondhatják, mert a megbánás általában nem jön ilyen hamar.

A második amire gondoltam: (vélemeny:)az, aki tizenévesen felnőttnek, esetleg érettnek tartja magát az nagyon rosszul teszi, és erre később rá fog jönni amikor tényleg felnő. Lehet hogy túl magabiztosan beszélek itt hülyeségeket, attól hogy én úgy gondolom nem biztos hogy igazam van, csak elgondolkodtam: manapság mitől lehet felnőni (felnövés alatt nem arra gondolok hogy magasak leszünk és szőrösek, vonzódunk a másik nem iránt meg ilyesmi)? Nincsen épp Magyarországon háború amiben megedződik az ember lelke, a halált (ami az ember életében egy nagyon fontos , mondhatni meghatározó dolog) elrejtik előlünk... na mindegy szóval csak annyit szeretnék ezzel, hogy attól nem lesz felnőtt vagy érett valaki, hogy eldönti hogy lefekszik a barátjával/barátnőjével.

A szexről az a véleményem, hogy elsősorban az egymásnak való teljes odaadás eszköze és a szerelem legszebb megnyilvánulása. Vannak más, fontos funkciói, de ez a legfontosabb.

Ebből az én gondolatmenetem alapján az következik, hogy két külön embernek nem tudja senki teljesen odaadni magát.

Végül is arra jutottam, hogy szerintem általában nem kéne ilyen felelősségteljes döntést meghozni tizenéves embereknek, de a szabadság meg van hozzá, meg a következmények is.

Ha legalább 1 embert elgondolkodtattam akkor már megérte leírni viszont bocsánat a hangvételért, biztosan sokakat felidegesítettem ezzel a hozzászólással.
[7868]

Tovább az összes (140) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Cikkajánló

Első szerelem

A tizenévesek szexualitása és a fogamzásgátlás

Jó szexre vágyom!

Szextitkok (4.rész)

A női orgazmus egyes jellemzői

Izgató szerelmi ceremóniák

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Maszturbálás
2020-09-13 - 03:18

Beszélgetünk
2020-09-13 - 03:18

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-06-19 - 18:44

Szüzesség elvesztése
2020-06-19 - 18:31

A méret a lényeg?
2020-05-04 - 06:50

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Orális szex
2020-03-04 - 14:50

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Hűtlenség, megcsalás
2019-11-25 - 22:41

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Homoszexualitás
2014-03-10 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41

Become a Patron!