szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A szimptotermális módszer - Fogamzásgátlók nélkül (4.rész)

2004-03-05 | | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből

A szimptotermális módszer a naptármódszer legújabb finomítása. Több eljárás kombinációján alapul. Megfigyeli a peteérés idõpontját, beleértve az alaphõmérséklet változását, a méhnyaknyalka minõségének változását, a méhnyak helyzetének és tapintaíának változásait, a méhszáj nyitottságát és a peteérés egyéb tüneteit, mint például a peteéréskor jelentkezõ fájdalmat, a mellfeszülést és az ödémát, amit a nõ maga vesz észre.

naptármódszer szimptotermálisA szimptotermális módszer a naptármódszer legújabb finomítása. Több eljárás kombinációján alapul. Megfigyeli a peteérés időpontját, beleértve az alaphőmérséklet változását, a méhnyaknyalka minőségének változását, a méhnyak helyzetének és tapintaíának változásait, a méhszáj nyitottságát és a peteérés egyéb tüneteit, mint például a peteéréskor jelentkező fájdalmat, a mellfeszülést és az ödémát, amit a nő maga vesz észre.

Az endocervikális mirigyek által termelt méhnyaknyálka változásokon megy keresztül a menstruációs ciklus folyamán. Kizárólag a nyálka minőségváltozásainak a megfigyelésén alapszik az úgynevezett ovulációs módszer vagy Billings-féle fogamzásgátlási módszer, amelyet az ausztrál John és Evelyn Billings dolgozott ki. A Billings-módszer nem használja a hőmérőt, a hőmérsékletgörbét és a naptárt, de sajnos nem minden nő észlel egyértelmű változásokat a méh-nyaknyálkában, illetve egyes ciklusokban észleli, máskor viszont nem.

A méhnyaknyálka-módszert nem nehéz elsajátítani. A nőnek meg kell tanulnia, hogy mikor száraz és mikor vizes a hüvelyváladéka, és meg kell tudni különböztetni a ragadós és nyúlós vála-dékot a csúszós, jól nedvesítő váladéktól.

Előfordul, hogy a méhnyaknyálka változásait a fehérneműn látható nyomokból is meg lehet állapítani, de megbízható információt csak úgy lehet szerezni, ha a nő megvizsgálja a hüvelynyílásban megjelenő nyalka jellegét, sőt még jobb, ha két ujjával a hüvelyen belül kitapintja. A méhnyak nyálkatermelése a hormonális válto-zásokkal összefüggésben a következőképpen alakul:

  1. Száraz napok, vagyis a kezdeti biztonságos napok, amelyek közvetlenül a menstruáció után vannak. A hüvely belül nedves, de a szeméremtest kimondottan száraz. A nő nem érzi nedvesnek vagy síkosnak a hüvelyt, és nem lesz folt a nadrágon.
  2. Korai preovulációs nyalka. A nyalka opálosfehér vagy sárga színű, sűrű, ragadós, nyúlós. A nő ragadósnak érzi a nyálkát, és határozottan észleli, hogy van nyalka a száraz napokkal ellentétben. Ez a kevésbé termékeny állapotot jelző nyalka napokig változatlan minőségű marad, azután átalakul vizes nyálkává.
  3. Vizes nyalka - vékony, vizes, áttetsző. Az ösztrogénszint magas, a méhnyakváladék mennyisége nő, átlátszó és magas a sótartalma. A peteérés időpontjában a nyalka igen áttetsző, olyan az állaga, mint a tojásfehérjének, és a képződés csúcspontján nyúlékony. Ez azt jelenti, hogy a nyálkát a hüvelykujj és a mutatóujj közé fogva hosszú, átlátszó vékony szállá lehet kinyújtani. Ha ezt az átlátszó nyálkát üveg tárgylemezre kikenik, és hagyják meg-száradni, akkor a mikroszkóp alatt páfránysze-rű formát lehet látni a kikristályosodott só miatt. Ezek a jelek igen termékeny időszakot je-leznek — erősen fönnáll a fogamzás lehetősége -, és a peteérés után több napig megmaradnak.
  4. Posztovulációs nyalka — ismét sűrű és ragadós a progeszteron hatására. Ez a viszkózus nyalka közvetlenül a menstruáció előtt ismét átlátszóvá és vizessé válhat, de ez a fázis nem mindig jön létre.

A peteérés közeledte megfigyelhető közvetlenül a méhnyak állapotváltozásaiból is. Közvetlenül a menstruáció után a méhnyak könnyen elérhető, tömött tapintású és majdnem száraz. Amikor a korai preovulációs nyalka képződik, a méhnyak még mindig könnyen elérhető a hüvelyben, és még mindig tömött. Amikor a vizes, termékeny szakaszra jellemező nyalka kezd termelődni, akkor a méhnyak csúszós, puhább tapintású kezd lenni és nehezebben érhető el. A méhszáj megnagyobbodik és elkezd kinyúlni. A nyalkaképződés csúcsnapján, amikor legnagyobb a nyalka nyúlóképesége, a méhnyakat ujjal gya-korlatilag nem lehet elérni, és a méhszáj határozottan nyitva van. A száraz posztovulációs na-pokban a méhnyak ismét leszáll, könnyen elérhető és a méhszáj zárva van.

A szimptotermális fogamzásgátlási módszer megkívánja az alaphőmérséklet naponkénti feljegyzését, a méhnyaknyálka, a méhszáj és a peteérés szubjektív jeleinek - fájdalomnak, a pecsételő vérzésnek, a medence teltségérzetének és a mell feszülésének - megfigyelését. A fogamzás elkerülése szempontjából a ciklus első öt napja biztonságos, feltéve, hogy a ciklus sohasem rövidebb 26 napnál. Azután nem kerülhet sor közösülésre a száraz napokon napközben mindaddig, amíg a nyálkatermelés elkezdődik, mert az ondó elfedheti azokat a jeleket, amelyeket a nő meg akar figyelni a nap folyamán. Az éjszakai nemi aktus megengedett. Miután a vizes nyalka terme-lődése megkezdődött, nem történhet sem közösülés, sem genitális érintkezés. Ez a tilalom fennáll mindaddig, amíg három nap el nem telik az alap-testhőmérséklet megemelkedése után, és a méhszáj újra be nem záródik és le nem száll, azonkívül a nyalka mennyisége le nem csökken, és „száraz" nem lesz.

Joggal érezhetik sokan, hogy ennek a módszernek az alkalmazása túlságosan nagy odafigyelést kíván, és túl komplikált ahhoz viszonyítva, hogy az óvszerek ugyanúgy ártalmatlanok, kevesebb pszichológiai problémát okoznak a megtartóztatás miatt, és talán nagyobb hatásfokkal akadályozzák meg a terhességet. Azok a párok viszont, akiknek vallási meggyőződése tiltja az egyéb fogamzásgátlási módszerek alkalmazását, elfogad-hatják és sikerrel alkalmazhatják a szimptotermális módszert, különösen akkor, ha a termékeny napokban a közösülés helyett a szexuális vonza-lomnak más módon adnak kifejezést. A módszer javára szól, hogy a fogamzásgátlás felelősségét a két partner egyformán osztja meg. Ha egy nő egy kis tapasztalatot szerez saját testének műkö-désével kapcsolatban, akkor a szimptotermális módszer gyakorlása révén új és egészséges mó-don birtokolhatja saját testét.

Született néhány tanulmány a szimptotermális módszer eredményességének kiértékelésére. Egy felmérés szerint, amelyet 122 házaspár részvéte-lével 1970-1973 között öt országban végeztek, a nők 14%-a esett teherbe a módszer gyakorlásának első két évében (Rice és mtsai, 1977). Ez alacsonyabb terhességi arányt jelez, mint egy másik vizsgálatban, amelyben 84, a módszert jól ismerő nő vett részt. Két és fél év elteltével 22-nél jött létre nem kívánt terhesség (Marshall, 1976). Jelenleg az Amerikai Alapítvány Az Emberi Éle-tért folytat felmérést az Egyesült Allamokban a módszer eredményességének megállapítására, és a WHO támogatásával klinikai vizsgálatok folynak hat országban a módszerrel kapcsolatban.


Kommentek

gyöngykagyló [NŐ] 50 2009-11-26 10:47
Ezt a szimptotermális módszert, máshol egyszerűen a "Billings-módszer"-ként emlegetik, - ha jól tudom, jelent is meg ilyen címmel könyv /azt hiszem meg is van, valahol a könyvespolc mélyén/. A módszer valóban nagyon jónak tűnik, és tényleg továbbfejleszti annak megfigyelését, hogy mikor vannak a termékeny és nem termékeny napok a női ciklusban. Ezeket a jeleket, amiket a cikk ír valóban lehet tapasztalni: például a menstruáció után valóban szárazabb a hüvely, és nincs hüvely-váladékozás, vagy minimális, és ahogy közelednek a termékeny napok nagyobb mennyiségű a hüvelyváladék. A peteéréskor - főleg pontos ciklusnál lehet tapasztalni a - sokszor magától kilökődő - tojásfehérjére emlékeztető termékeny nyákot. Ezek a megfigyelések - a méhnyak kevésbé elérhetősége, vagy éppen a hüvelybe jobban benyúlása mind-mind megfigyelhetőek - persze időről időre érdekes is ilyen tapasztalatokat gyűjteni egy nőnek a saját testéről..., de hogy fogamzásgátlási módszerként egy nő állandóan önmagát "lesse"..., hát szerintem mindennek nevezhető, csak éppen nem örömteli dolognak. Plusz akkor még hozzájön az, hogy a szeretkezés spontaneitása enyhén szólva eltűnik..., és még, ha hozzávesszük, hogy a rendkívüli petekilökődés is létezik, akkor teljesen borulhat a biztonságossága a módszernek. Ez megint egy olyan módszer - ami ugyan ingyenes, - nincs orvosi beavatkozás, orvosi kontroll, viszont szerintem olyanok alkalmazzák, akik a módszer csődje esetén be tudnak vállalni egy babát.
[6428]
drazsan 2008-01-29 10:43
Mi a harmadik gyeremekünk megszületése óta ( 4 éve) ezt a módszert használjuk, férjem könyveli a napokat (kimondottan jót tett a kommunikációnknak :) ), a módszer költséghatékony, egészséges, és nem igényel több szereplőt, megalázó szituációkat (nőgyógyász, asszisztens, stb.). Ember nem ismer 100%- os módszert, az élet meg egyébbként is veszélyes üzem.
[1820]
Era 2007-07-03 17:31
Én, erről a témáról másképp hallottam, vagyis csak annyit, hogy mikor veszélyes és mikor veszéltelen a ciklusom alatt az óvszer nélküli szeretkezés. Nagyon örülök ennek a cikknek. Szerintem nagyon jó, és bár játszok a terhességgel, de továbbra is ezzel a módszerrel élek.
[328]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

A ritmus - Fogamzásgátlók nélkül (1.rész)

Coitus interruptus (megszakított közösülés)

A tizenévesek szexualitása és a fogamzásgátlás

Lifestyles SKYN óvszer

Chlamydia - a "divatos" betegség

Az orális szex a Káma-Szútrában

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41