szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Hüvely (2.rész)

2003-07-18 | | részlet Ethel Sloane "A Nő biológiája" c. könyvéből

A hüvelyről szóló cikkünk második (befejező) részéből megtudhatjuk, hogy milyen hatása van a hüvelyöblítésnek. Kiderül még az is, hogy miből tevődik össze a hüvely szaga, és honnan származik a nedvessége, végül pedig megtudhatjuk, hogy igencsak szűkölködik érzőidegekben.

Irrigálás

Az irrigálás a hüvelyöblítés olyan módja, amikor a hüvelybe enyhe nyomással folyadékot juttatnak egy csövön keresztül, ezáltal enyhén tágítva azt. Amint a folyadék elhagyja a hüvelyt, akár a záróizmok nyomása által, kimossa a hüvelytartalmat. Az irrigálás közösülés után terhesség megelőzése céljából teljesen hatástalan, mivel megállapították, hogy az ondósejtek a hüvelybe jutást követően másodpercek alatt bejutnak a méhbe – s ilyen gyorsan a készülék használata lehetetlen.

Egyes nők a menstruációs periódus befejeződése után szívesen irrigálnak, mert ez a tisztaság érzését kelti. Ha a készüléket nem túl magasra tartják, s ezáltal a folyadék nem túl nagy nyomással áramlik a hüvelybe, akkor az esetenkénti irrigálás az általános higiéné szempontjából nem ártalmas. A rendszeres és erőteljes irrigálás folyást okozhat, és a méhbe, valamint a petevezetékekbe felterjedő fertőzés veszélyét rejti magában. Az irrigálás egészségügyi szempontból ritkán szükséges, lévén a hüvely a normális váladéka által öntisztuló. Abban az esetben, ha a közösülés gyakori és fogamzásgátlás céljára zselék, habok vagy krémek használatosak, hüvelyi folyás lehet a következmény, mely kellemetlen nedvességérzetet eredményez. A pesszáriumban alkalmazott spermaölő zselét viszont hetenkénti irrigálással ki kell mosni. Másrészt a négy-öt napnál sűrűbb irrigálás túl sok, és károsíthatja a hüvely normális működését.

Irrigálóanyagként tiszta meleg víz vagy egy evőkanál ecetet tartalmazó víz legalább annyira hatásos, mint a kereskedelemben kapható oldatok, és biztosan kevésbé költséges. Illatosított, színezett és ízesített oldatok vásárlása fölösleges pénzkidobás. Ezen termékek gyártói jelentős reklámhadjáratokkal alátámasztva kihasználják a nők az iránti aggodalmát, hogy a nemi szervek természetes szaga visszataszító, és ahhoz, hogy a nő tetőtől talpig üde és illatos legyen, dezodoráló irrigálás, kúpok vagy intim spray használata szükséges.

A normális női genitáliák egyedi illata a gát bőrének verejték- és faggyúmirigy-váladékától, a Bartholin- és Skene-mirigyek (utóbbiak a húgycső körül helyezkednek el) váladékától és a hüvelyváladéktól származik. Ez nem kellemetlen illat és semmi esetre sem utal tisztátalanságra, ha nem hagyják túl hosszú ideig a bőrön, illetve ha nincs hüvelyi fertőzés, mely kóros folyást okozzon.

Intim spray-k használata különösen szükségtelen. Ha hüvelyi fertőzés a kellemetlen szag oka, a spray nem jut el a szag forrásáig, és csak elfedi azt, késleltetve a kezelést. Többeknél a spray allergiás érzékenységet okoz. Néhány ilyen készítményt már kivontak a forgalomból, másokra kötelezően figyelmeztető használati utasítási címkéket kell ragasztani.

Az európaiak, különösen a franciák és olaszok sokkal kényesebbek, és fejlettebb a higiénés kultúrájuk az amerikaiakénál – férfiaknál, nőknél egyaránt. Ezen országokban a legtöbb lakás és szálloda fürdőszobájában megtaláljuk a bidét. A bidé, amelyet a legtöbb amerikai furcsa küllemű vécének (vagy még inkább lábmosónak) tart, egy porcelánmedence, melyre lovaglóülésben ülnek, hogy szükségük végeztével melegvíz-sugárral öblítsék a nemi szerveket és a gáttájat. Ez a nemi szervek kis redőinek és réseinek megtisztítására kitűnő és kényelmes módszer.

Felgyülemlett ondó a női hüvelyben

Ha a nő közösülés közben a hátán fekszik, az ondó a hátsó hüvelyboltozatban gyűlik össze, ami megkönnyíti a spermiumok méhnyakba jutását.

A hüvely szaga

Az emlős állatok különböző mirigyei sokféle váladékot termelnek, szagtalan és erős szagút, melyek jelentősége szaporodásuk szempontjából jól ismert. Az emberi szagok hatása ebben a tekintetben máig kevésbé ismeretes. Megpróbáltak kapcsolatot keresni a hüvelyszag erőssége és kellemessége, valamint a havi vérzéses ciklus között. Jóllehet az adatok ellentmondóak, levonható a következtetés, hogy a hüvelyszag nemcsak változik a menstruációs ciklusnak megfelelően, de enyhébb és kellemesebb a peteérés ideje körül (Doty és mtsai, 1975; Keith és mtsai 1975).

Laikusok valószínűleg mindig tisztában voltak az emberi szagok egyéni jelentőségével, míg a kutatók általában tagadták a különböző kipárolgások szerepét az emberi szexualitásban. A gyártók és reklámozók számára természetesen jól ismert az illat erotikus jelentősége (parfüm és egyéb illatanyagok). Érdekes, hogy a pézsmaolajok és –illatok használata férfiak és nők között egyaránt népszerű, és sok ember számára a pézsma az egészsége testszaghoz hasonlít. Természetesen a dezodorálószerek készítői igyekeznek elnyomni vagy megszüntetni minden természetes testszagunkat, hogy kénytelenek legyünk vásárolni készítményeiket.

A szagingerek emberi viselkedésben betöltött szerepét illetően további vizsgálatok szükségesek. Valószínű, hogy az egyéni szagoknak a hormonhatáson keresztül szerepük van a menstruációs ciklus és a szexuális viselkedés irányításában.

A hüvely nedvessége

A hüvelyváladék állandóan nedvesen tartja a hüvelyt, szexuális ingerek érezhetően további jelentős nedvesedést okoznak. Minthogy a hüvelyfal sem faggyú-, sem verejtékmirigyeket nem tartalmaz, honnan származik ez a váladék? Masters és Johnson megfigyelései előtt helytelenül azt feltételezték, hogy a Bartholin-mirigyek és a nyakcsatorna mirigyeiből származó nyák okozza a hüvely nedvességét. Ma azt hisszük, hogy a hüvelyfal vérellátása a belső medencei verőér négy ágából származik: a hüvelyi-, a méh-, a belső szeméremtesti és a középső végbélartériákból. Ezek kapilláris hálózatokra oszlanak, melyek a hüvelyt minden oldalról körülvevő nagy, vékony falú visszeres fonatokba torkollnak. Ez a visszeres fonat végül a hüvelyvénák útján szállítja a vért a belső medencei visszérbe. A szexuális izgalom idején a hüvelyt körülvevő visszerek megtelnek vérrel. A visszeres fonatban lassan áramló vér fokozott nyomása átszivárgást (nyákszerű folyadékot) eredményez, mely a visszerekből kilépve a hüvelyhámon át a hüvelybe jut. Ez a folyadék különálló cseppek formájában jelenik meg, majd összefolyva elborítja a hüvely belsejét. Masters és johnson számára e jelenség hasonlónak tűnt a homlok izzadásához, a hüvely „izzadásának” nevezték. Ez a jelenség a nő korai szexuális válasza, és a közösülés számára elegendő nedvességet eredményez. Ez a hüvelyválasz bizonyos hüvelyfertőzések esetén hiányzik, és egyes nők fogamzásgátlók szedése közben is érzékelik a hüvely nedvességének csökkenését. A hüvely nedvességének hiánya esetén természetesen a közösülés is nagyon kényelmetlen lehet.

A hüvely beidegzése

A felső kétharmada szinte teljes egészében a vegetatív idegrendszer felől kapja beidegzését, azaz ezek szabályozzák a hüvelyfal véredényeinek szűkülését és tágulását. A hüvelyben igen kevés érző- és fájdalomreceptor található. A hüvelyt érő tapintási és nyomásingereket főként a végbél és a húgyhólyag körül elhelyezkedő idegvégződések veszik fel, nem maga a hüvely. Ily módon a hüvely felső része viszonylag érzéketlen. A hüvely alsó harmada a szeméremtestet ellátó idegből kap tapintó- és fájdalomérző receptorokat, de ez a beidegzés csekély. A szeméremtest ezzel ellentétben a szeméremtesti idegből igen gazdagon kap rostokat, ennek megfelelően igen érzékeny. Hüvelygyulladás vagy –fertőzés (vaginitis) esetén, bár a hüvely belső fala érintett, a fájdalmat vagy viszketést mégis kívül, a szeméremtesten lehet érezni, minthogy az idegek így oszlanak meg. A hüvelybemenet körüli viszketés és égő érzés, valamint abnormális folyás esetén valószínű, hogy nem kívánatos baktériumok telepedtek meg a hüvelyben.


Kommentek

tomi 2011-10-27 19:46
nekem tetszik a sok folyós hüvejválladék imádom kinyalni
[8065]
Psziché 2011-07-21 12:08
Sziasztok!
Próbáljátok ki, hogy pár hétig nem használtok tangát.. csak pamut franciát és simát! :) Ugyanis a nem megfelelő, esetleg szorító fehérnemű is okozhat a normálisnál több folyást!
Sok sikert!
[7944]
Annitra 2011-05-26 21:34
Nekem is ugyan ez a problémám már hosszú évek óta. Állandóan sok a hüvelyváladékom!De más panaszom nincs!Sem égő,sem viszkető érzés! A sex közben is nagyon zavar.
Segítsetek!!!
[7774]
Reni78 2011-02-21 14:00
Nekem pár éve nagyon sok a hüvely váladékom DE CSak szex közben olyan nedves vagyok hogy már zavar!a sexet sem tudom élvezni mert alig érzem és nem a mérettel van a baj !!!
másnak külön krémeket kell venni-e nekem meg (száritani kellene)ez sem jó!!!
Segitséget elöre is köszönöm
[7463]
kata79 2010-02-06 12:47
Nekem már hosszú évek óta az a problémám,hogy állandóan sok a hüvelyváladékom!De más panaszom nincs!!!Sem égő,sem viszkető érzés!Szinte "kifolyik belőlem"szex közben!Már idegesít!
Segítsetek!!!
[6658]

Tovább az összes (10) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Hüvelybemenet, Csikló, Húgycső, Szűzhártya

Hüvely (1.rész)

A mellékhere

A sperma

Szerelmi reflexológia

A szexualitás mint út

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41