szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Az abortusz

2002-05-11 | | Patika Tükör www.patikatukor.hu

Az abortusz szó vetélést jelent, mely lehet spontán és művi. Ezt azért fontos tisztázni, mert a köztudatban sokszor csak a terhességmegszakítással kapcsolatban szerepel a szó.

abortusz

Az abortusz szó vetélést jelent, mely lehet spontán és művi. Ezt azért fontos tisztázni, mert a köztudatban sokszor csak a terhességmegszakítással kapcsolatban szerepel a szó.

Vetélésről a terhesség 24. hetéig, szülésről ezt követően beszélünk. A nem kívánt terhességek megszakítása a magyar törvények szerint a terhesség 12. hetéig, illetve kiskorúak esetében a terhesség 28. hetéig történhet. 18 év alatti életkorban szülői beleegyezés szükséges az abortuszhoz, tehát azt nem lehet eltitkolni. Természetesen az egyéb orvosi indikációk miatt történő terhességmegszakítás más elbírálás alá esik. A terhességmegszakítás Magyarországon nem ingyenes. Maximális térítési díja jelenleg 15 000 Ft, melyet a tb-nek kell csekken befizetni.

A terhességmegszakításról azért kell sokszor, minden adandó alkalommal beszélni, mert annak ellenére hogy rengeteg fogamzásgátlási módszer áll a nők rendelkezésére, mégis évi 11 ezer terhességmegszakítást végzünk, és ebből 18 százalék 18 év alatti lányoknál történik! A nem kívánt terhességek megszakítása a tinédzsereknél és a 38-42 év körüli nőknél a leggyakoribb. A fiatalok túl korán kezdik a nemi életet, és legtöbbször minden előzetes felkészülés nélkül, sokszor egy házibulin, néhány pohár ital hatására történik meg az első szexuális kapcsolat. Ráadásul azt hiszik, az első alkalommal nem fognak teherbe esni. Sajnos sokszor megtörténik a baj, hiszen egyetlen alkalom is elég lehet a fogantatáshoz.

Másrészt a partner is többnyire fiatal, még tapasztalatlan és az előre megbeszélt "vigyázás" nem mindig úgy alakul, ahogyan tervezték.

Az idősebb hölgyek pedig sokszor azt hiszik, hogy már nem lesznek könnyen terhesek, ezért kevésbé óvatosak. E tényezőkből adódik az a szomorú adat, hogy Magyarországon a terhességmegszakítások száma magasabb, mint a szülésszám. Pedig a nem kívánt terhességeket meg lehet előzni. Jelenleg hazánkban 21-féle fogamzásgátló tabletta van forgalomban. Mindegyik modern, kis hormontartalmú, ám ennek ellenére biztonságos. Az idősebb korosztálynak, illetve a már szült nőknek méhen belüli fogamzásgátló eszközök is rendelkezésükre állnak. Létezik közöttük olyan, amelyik kis hormontartalmú, emellett a vérzések nem erősek, sőt kifejezetten csökkenti a menstruáció hosszát és mennyiségét.

Van olyan fogamzásgátló injekció, melyet 3 havonta kell az izomba beadni, így még a gyógyszer bevételére sem kell odafigyelni.

Sok új helyi fogamzásgátló is vásárolható, többféle kiszerelésben. Kúp, hüvelytabletta, krém, szivacs formájában kaphatók. Ezeknek az az előnyük is megvan, hogy a szexuális úton terjedő betegségek nagy részét is kivédik.

Minden közértben és drogériában kapható gumi óvszer. Ajánlatos, hogy a hölgyek is tartsanak maguknál óvszert, hiszen nem biztos, hogy a partner gondoskodik erről. Ha mégis megtörténik a védekezés nélküli szexuális aktus, még mindig lehet tenni a nem kívánt terhesség ellen, hiszen minden kerületben vannak sürgősségi ambulanciák, ahol felírják a sürgősségi fogamzásgátlót, melyet lehetőleg 12 órán belül kell bevenni. Ha nincs sürgősségi ambulancia a közelben, akkor a kerületi rendelőintézet nőgyógyásza vagy bármelyik kórház nőgyógyászati osztályának egyik orvosa felírja.

Azonban akiknél terhességmegszakításra kerül sor, általában az egyik lehetőséget sem használták ki. Pedig a műtét sokkal veszélyesebb, mint bármelyik fogamzásgátlási eljárás.

Hogyan történik a terhességmegszakítás?

A módszer más azoknál, akik már szültek és más azoknál, akik még nem.

A nem szült nők esetében a műtétet megelőző este egy prosztaglandintartalmú tablettát helyezünk a hüvelybe, vagy pedig egy vékony pálcát a méhnyakba. Ez előtágítja a méhszájat, majd másnap a terhességet vákuummal kiszívjuk. Ez sokkal kíméletesebb a hegáros méhszájtágításnál, mert a méhnyak izomzatát nem teszi tönkre, így a későbbi terhességeknél kisebb a koraszülés és a vetélés veszélye.

Szült nőknél ezt az előtágítást már nem végezzük el, mert egy hüvelyi szülés után a méhnyak már nem záródik úgy, mint szülés előtt, így a hegársoros tágítás könnyebb, ezért nem szükséges az előtágítás. A terhességet ilyenkor is vákuummal szívjuk ki.

Milyen veszélyei lehetnek a terhesség megszakításnak?

A legsúlyosabb következmény a méh átszakítása. Nagyon ritkán fordul elő, az összes terhesség megszakítások egy százalékánál történik meg. Az ilyen szövődmény nem a nőgyógyász hibája. A méh egy zárt tér, nem lehet látni, csak érezni, hogy meddig nyomjuk a vákuum csövét. Terhesség alatt a méh fel van puhulva, sokkal könnyebb a falát átszakítani, mint nem terhes állapotban. Az ilyen szövődmény - rosszabb esetben - végződhet a méh eltávolításával is.

Gyakoribb szövődmény a műtét utáni lázas állapot, méhnyálkahártya-gyulladás, petefészek-gyulladás, mely azon kívül, hogy fájdalmas - s bár antibiotikumokkal jól gyógyítható -, nem lehet kizárni, hogy petevezeték-elzáródást okoz, mely szintén meddőséghez vezethet.

A terhességmegszakítások további veszélye lehet, hogy nem sikerül tökéletesen eltávolítani a magzati részeket, hiszen mint írtam, az orvos egy zárt térben dolgozik. A visszamaradt magzatrészek fertőződhetnek, így magas lázat, gyulladást, erős vérzést okozhatnak, és a műtétet még egyszer el kell végezni. Ezután is lehet késői szövődmény a meddőség vagy a gyakoribb méhen kívüli terhesség.

A testi szövődményeken kívül nem szabad elfeledkezni a lelki következményekről sem. Minden nőt megvisel az a tudat, hogy magában hordott egy életet, amit önszántából megölt. Általában ez az idősebb hölgyeket viseli meg jobban lelkileg. A fiatalabbak sajnos nagyon könnyedén veszik, és sokukkal előfordul, hogy egy éven belül kétszer is jelentkeznek erre a műtétre.

Pedig sokkal okosabb, kevésbé fájdalmas és kevésbé veszélyes dolog a fogamzásgátlási lehetőségekkel élni, mint egy terhességmegszakításon átesni.


Kommentek

Bab. 2011-12-22 10:13
Sorry! Miben nyilvánul meg a "gyilkosság" mint tény, amikor 9 hetesen magzati bevérzés miatti elhalás után művi befejezés volt szükséges?? Tény, hogy jelentős ab. műtét azért történik mert nem kívánt terhességről van szó! Tény az is, hogy ahol várják, ott meg nincs, vagy nem sikerül! ...
[8126]
abortuszellenes [FF] 46 2011-12-10 09:12
Tisztelt Valaki!
Itt nem ocsmárol senki senkit. A figyelmet szeteném felhívni! Az abortusz az akkor is GYILKOSSÁG, hiába próbálja az ember magának bemagyarázni hogy nem az. A védtelen kisgyermeket ölik meg! Egy emberi élet kioltására nem lehet semmilyen
nyomós ok! Legyen az bárki! Akár a föld leggonoszabb embere!
Így megkell akadályozni hogy akárcsak egy lelket is kioltsanak!
Egy édes születendő gyermek sohasem lehet teher!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[8119]
valaki 2011-12-08 17:27
hát aki Jézus krisztusnak nevezi magát arra inkább nem jegyeznék meg semmit. És ha valamelyikőtök nem került abba a helyzetbe hogy elvesse a magzatát, hát csak ne ocsmárolja azokat a nőket akik ezt tették mert nyílván hogy nyomós okuk van rá, és iszonyú fájdalmakat élnek át.
14 éves fiúgyerek vagyok csak el akartam mondani mit gondolok erről.
[8118]
abortuszellenes [FF] 46 2011-12-06 19:44
http://nagyfigyelmeztetes.hu/

Felhívás a gyilkosság és abortusz megállítására
2010. december 16. csütörtök, 13.10

Írjad gyermekem a következőket: a gyilkosság, amely, által ártatlanok esnek áldozatul, egyike a legnagyobb bűnöknek, amit egy ember testvére ellen elkövethet. Ez a legsúlyosabb bűn, amelyet a test ellen el lehet követni és ez nagy fájdalmat okoz Nekem. A mai világban egyre nő a tisztelet hiánya az emberi élet iránt.

Az élet, Isten értékes ajándéka. Egy embernek sincs joga ahhoz, hogy elvegye egy másik ember életét. Egyetlen embernek sincs joga ahhoz, hogy egy gyermek életét kioltsa, hogy megszakítsa első lélegzetvételét születése pillanatában. Ez a bűntett undorító és abban az esetben, ha nem bánják meg, megbocsáthatatlan. Az Örök Atya a fogantatás pillanatában teremt meg minden lelket. Az Én szeretett gyermekeim, azok a kis ártatlan lelkek, saját édesanyjuk által gyilkoltatnak meg, megtagadva tőlük a megszületés kegyelmét. Ezeknek a lelkeknek pedig az lenne a küldetésük, hogy ápolják és gondozzák szüleiket.

Miért tartózkodnak az Én gyermekeim és miért nem tesznek semmit ellene? Még mielőtt Isten, mint gyermeküket nekik adta volna, a szabadság nevében eltávolítják őket Atyám birodalmából, a Földről. Hát nem értik ezek a nők, hogy Istené az az élet, amelyet ők nem értékelnek? Ezek a gyermekek szenvednek. A gyilkosság alatt gyötrelmes kínokat élnek át. Hogyan indokolják meg ezt a tettet, a kormány, az orvostársadalom, vagy az anyák családjai? Hát nincs a lelkük mélyén semmi bűntudat sem?

Nem ismerik fel, hogy ez az undorító tett ép olyan, mint az ember, ember elleni gyilkosság?

Valójában ez sokkal nagyobb bűn, mert ezek védtelenek gyermekek. Könyörögjenek irgalmasságomért mind azok a nők, akik már beleestek ebbe a bűnbe, vagy kérjék vezetésemet, ha ép egy abortuszt mérlegelnek. Mindenképpen bűneik után lesznek megítélve. A test ellen elkövetett bűn, Atyámnak mély fájdalmat okoz. Embertársaitok meggyilkolásáért sem Én, sem Atyám, nem tudunk elfogadni semmiféle magyarázkodást sem.

Itt az ideje gyermekeim, hogy felébredjetek, és hogy megértsétek, hogy az emberi élet kioltásáért, a tettes, a pokol tüzére kerül. A démonokkal teli mélységből nincs visszaút. A csaló –a sátán – munkálkodása által, a démonoknak sikerül meggyőzniük gyermekeimet arról, hogy helyesen cselekedtek. Az anyáknak ügyesen bemesélik, hogy a legjobb döntést hozták, ha egy abortusz mellett döntenek. A sátán, mindenféle trükköt bevet, hogy az emberi észnek megfelelően és összekötve az emberi érveléssel, a kísértett személyek jól kimagyarázhassák magukat, eltekintve attól, hogy ez mind hamis. Azt a hazugságot magyarázza be nekik, hogy a gyilkosoknak saját jogaik vannak és azt, hogy saját érdeküket kell figyelembe vegyék. Az emberi jogokra hivatkozva elhitetik veletek azt a hazugságot, hogy csodálatra méltó az, hogy napjainkban az anyák szabadon dönthetnek arról, hogy hogyan éljék életüket. Aztán ez a hazugság meggyőzi őket arról, hogy helyes döntés volt gyermeküket megölni.

Kérlek benneteket értsétek meg, azt a tényt, hogy a világban történő népirtás előre meg volt jövendölve. Ez egyike azoknak a jeleknek, amelyek a Végidőkre vonatkoznak.

Tartsatok mind össze. Halljátok meg: a gyilkosság komoly bűncselekmény. Ha ezt teszitek, és nem bánjátok meg, elvesztek. Nincs visszaút, ha gyilkoltok, mert az életet már nem tudjátok visszaadni. Vezekeljenek mindazok, akik már ezt a félelmetes bűnt elkövették és kérjenek bocsánatot. Irgalmasságom által meg fogom hallgatni imáitokat. Megmenekülhettek és meg is fogtok menekülni, ha ezt a valóban súlyos bűnt megbánjátok. Meghallgatásra kerültök. Megbocsájtok nektek. Bánjátok meg, amit tettetek, mert az idő, nem a ti az oldalatokon áll.

Híveim, szívvel – lélekkel imádkozzatok ezekért az elveszett és elkóborolt gyermekeimért, akiket az erőhatalom csábítója és annak poroszlói tévútra vezettek. Nekik most a ti imáitokra nagy szükségük van. Az emberi élethez való jogot mindenki meg kell védje közületek, mert az életet, emberi kéz soha sem manipulálhatja.

Mindennap imádkozzatok Hozzám. Ajánljátok fel Nekem minden szenvedéseiteket az ártatlan áldozatokért.

A ti szeretett Megváltótok,

Jézus Krisztus
[8115]
kathlyn 2011-11-12 21:54
Igen kedves Anncha vallásos vagyok,de en azota sem birok ratalni onmagamra,es a kapcsolatunk is megsinylette az abortuszt,igaz mara mar ujra egyut vagyunk.azota kaptam egy nagyon jo allast,es idén tervezunk egy babat,remelem minden ojan lessz ahogy tervezzuk szurkoljatok:)))))))))))))))))))koszonom kathlyn
[8074]

Tovább az összes (372) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Forró szex

Anne Hooper: Káma Szútra

Lifestyles SKYN óvszer

Durex RealFeel óvszer

Going Solo

A szerelem kémiája

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41