szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Lazítás légyott előtt

2011-01-11 | | Ideál Életmódmagazin

Tudja, hogy miért veszekednek egymással még azok is, akik csak néhány hete ismerik partnerüket, és tulajdonképpen szerelmesek egymásba? Mert stresszben, feszültségben élnek! S ez így van azoknál is, akik évek, netán évtizedek óta élnek együtt! A következőkben megpróbálunk olyan ötletekkel szolgálni - újdonsült pároknak és összeszokott partnereknek egyaránt -, amelyek segítségével sikeresen feloldhatjuk kedvesük feszültségét mélyhűtött "érzékek".

Pergett a film... Richard Gere, mint multimilliomos, nehéz tárgyalások után feszült idegekkel érkezik a Beverly Wilshire szálloda Penthouse lakosztályába. A Micsoda nő - Julia Roberts - az asztal mellett ül, egy szál gyöngysorban és megkérdezi: "Milyen napod volt?" A férfi abban a pillanatban mindent elfelejt - "Egész csinos az öltözéked", mondja és leteperi. A moziban így megy... Otthon egészen másképp! Párunk valószínűleg éppen olyan ideges, mint mi. Tele van feszültséggel és egyáltalán nincs hangulata semmiféle hancúrozáshoz. A stressz kedvetlenné tesz.

Az izgalom eredetileg ajándékot jelentett, védelmet nyújtott. Amikor a férfiaknak még harcolniuk kellett az ennivalóért, az adrenalin okozta stressz éppen olyan fontos volt, mint a nyíl és az íj. A feszültség felkészítette a férfi testét mindarra, ami várt rá, például a vadcsapások kitartó követésére. Eközben a gyorsabb lélegzetvétel javította a vadász agyának és izmainak oxigénellátását. A fokozott izzadás pedig hűtötte a testét. A vadásznak közben nagyobb mennyiségben képződő alvadást segítő anyagok sebesülés esetén megakadályozták a túlságosan nagy vérveszteséget. Napjainkban azonban, a mélyhűtött marhaszeletek korában a stressz inkább kárt okoz, mintsem védelmet ad.

Triumvirátus a szerelemért

A stressz megterheli a párkapcsolatokat. Ugyanúgy elmarja az összetartó elemeket, mint a rozsda a vasgerendát. Sokáig észre sem lehet venni, hogy baj van, ám a terhelés alatt egyszer csak összeroppan. A legtöbb feszültség házon kívül éri a párokat. És ott is kellene tőlük megszabadulni. Azonban az esetek java részében nem ez történik. A felek hazacipelik magukkal, és a partnerükre ömlesztik az egészet. Miért? Mert otthon biztonságban érzik magukat. Azt hiszik, partnerük türelmét sokkal inkább megterhelhetik, mint kollégáikét vagy netán a főnökükét.

stressz a párkapcsolatban

Stressz és szex

A munka kapcsán elszenvedett bántalmak, idegeskedések a nők 45, a férfiak 53 százalékának elveszi a kedvét a szextől. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a menedzser férjek a leginkább veszélyeztetettek. Ennél a rétegnél a válási arány eléri a 80 százalékot.

Az elmúlt húsz év kutatásai arra világítottak rá, hogy egy partnerkapcsolatnak három nagyon szilárd pilléren kell állnia ahhoz, hogy jól működjék:

  • a párnak tudnia kell beszélgetni egymással,
  • a mindennapi problémákat konstruktív módon kell megoldaniuk,
  • a stresszt hatékonyan kell leépíteniük.

Sok olyan pár létezik, akik csodálatosan tudnak kommunikálni egymással, és a kisebb bosszúságokat is kézben tudják tartani. Ha azonban ehhez kívülről jövő stressz járul, az egyensúly felborul. Jó volna, ha a problémákat meg lehetne nevezni, fel le.hetne sorolni, azonban nem mindenki tudja az érzéseit szavakba önteni. Sokan, ha problémájuk van, egy szót sem szólnak, csak viszszavonulnak. Vagy morgolódnak, amiért nincs otthon tej, a tv vacak sorozatokat ad, a telefonszámla túl magas stb. A másik fél ilyenkor rendszerint megpróbálja megmagyarázni a rossz hangulatokat. Azt hiszi, valamit rosszul csinál, úgy érzi, folyton kritizálják és elutasítják. Ezért "visszamorog", és máris fortyog a veszekedés.

Ennél van sokkal jobb megoldás is! Szerencsére csak ritkán fordul elő, hogy a pár mindkét tagja egyformán feszült! Ezt szem előtt tartva már sokkal könnyebb a paprikás hangulatot orvosolni.

Feszült-e partnerünk?

Nem is olyan egyszerű ezt felismerni. A feszültség ugyanis a legkülönfélébb "alakokban" mutathatja meg magát, például dühben ("A Kovács egy szemét alak!"), zsörtölődésben ("A Kovács beteg és egyedül kell mindent csinálnom."), saját maga lebecsülésében ("A Kovácsnak minden az ölébe hull."), kétségbeesésben ("Ezt én sohasem tudom megcsinálni."). Természetesen alkat kérdése, ki hogyan reagál a stresszre.

A négy "klasszikus" példát bemutatjuk.

Az elfojtó letagadja a helyzet komolyságát

Először megrázza magát, mielőtt a lavina elsodorja. Minthogy nem tudja leereszteni a feszültségét, testi reakciókkal válaszol, ami többnyire alvászavarokban, gyomorvagy fejfájásban nyilvánul meg. Vannak, akik mindezt egy rakás cigarettával és a szokásosnál több alkohollal tetézik. Jellegzetességeik: stressz esetén vagy alaptalanul idegesek, vagy hangsúlyozottan lassúvá, csaknem letargikussá válnak.

Kezelésük: az elfojtó beállítottságúaknak legjobb, ha sportolás közben szabadulnak meg a stressztől.

Akiknek úgy kell a feszültség, mint a levegő

Vannak ilyenek! Persze ezt sohasem vallanák be. Jellemzőjük, hogy szaggatottan beszélnek, rettenetesen türelmetlenek. Állandóan azt mondogatják, hogy "nincs időm", "nem tudom, hazaéreke este nyolcra". Jellegzetességeik: telefonon keresztül is észre lehet venni, hogy már megint bajban vannak. A tartósan stresszllapotban lévők rázzák a lábukat, csúszkálnak a széken, és mindig olyan benyomást keltenek, mintha éppen menekülés közben lennének.

Kezelésük: a dicséretre oldódnak, ezt követően nyitottak a kritikára.

A "semmi probléma" típusúak reménytelenül optimisták

A stresszt kihívásnak tekintik, nem pedig megterhelésnek vagy veszélyeztetésnek. Ezzel a lezserségükkel a partnereik idegeire mennek. Jellegzetességeik: amikor az ilyen típusú emberek feszültség alá kerülnek, még több viccet mesélnek, mint egyébként.

Kezelésük felesleges. Az ápolónőnek más áldozatot kell magának keresnie.

A figyelmes, aki mindig befelé figyel

Mindenben problémát lát. Terhelés alatt minduntalan panaszkodik, elveszettnek érzi magát. Ahhoz, hogy úrrá legyen a helyzeten, minden lehetőséget nagyító alá vesz, elaprózza és ezzel leblokkolja saját magát. Jellegzetességeik: a feszültség az arcukra van írva: ideges pillantások, izgatott nevetgélés, rángatódzó fejmozgások.

Kezelésük: a figyelmeseknek segítségre van szükségük a rendszerezéshez, olyasvalakire, aki a gondolatait sínre teszi és este megadja a feloldozást is.

Elmegy az autóbusz az orrunk előtt, a bevásárlószatyor füle leszakad, az autón büntetőcédulát találunk - ezekre a problémákra nem érdemes szót vesztegetni, hát még mérgelődni miattuk. Ezeken túl kell tennünk magunkat, és akkor minden rendben van. A főnöktől kapott letolás, veszekedés a kollégákkal, egy halom feladat és probléma, az már egészen más. Meg kell hallgatnunk, oda kell figyelnünk, ha a partnerünk beszélni akar erről. Alaposan ki kell kérdeznünk, amíg teljesen világossá nem válik, mi bántja, és fel kell ajánlanunk neki a segítségünket. Ha a partnerünknek időre van szüksége, s egyedüllétet igényel, nem szabad megsértődnünk vagy haragossá válnunk! Ehelyett inkább ajánljuk fel: "Ha beszélni akarsz erről, hallgatlak." Hiszen a legnagyobb segítséget az jelenti, ha a másik azt érzi, hogy figyelünk rá és megértjük. Mert ne feledjük: meghallgatni is arany!

Gyorssegély

Egyegy igazán balszerencsés nap után előfordulhat, hogy a még korábban jól bevált stratégiák is csődöt mondanak. A gyorssegélyt jelentő hét csodaszer a következő:

  • Csokoládét kell enni. A cukor gyorsan a véráramba jut, és általa az agy boldogsághormont termel.
  • El kell menni közösen kocogni. A futás az egyetlen olyan sport, amely során a stresszhormon, az adrenalin rögtön lebomlik.
  • Virág. A virágok illata és színe csökkenti a központi idegrendszer feszültségét. A kék, zöld és sárga nyugtatólag hat és boldoggá tesz. A levendula, citromfű és bergamottolaj felfrissíti az agyat.
  • Éttermi vacsora. Ez közelebb hozza a partnereket egymáshoz, és elűzi az idegességet. Azonkívül az étteremben nem szól a telefon. Titkos tanács: a hal - akár angolna, akár tükörponty. Ezeket válasszuk az étlapról, mert a bennük lévő omega3 zsírsav jó hatással van a stresszkezelő képességünkre. Emellett heti kétszeri 20 dkg hal elfogyasztása csökkenti a vérnyomást, és védelmet jelent az infarktussal szemben.
  • Videokikölcsönzés. A vígjátékok és akciófilmek a stresszt egy másik világba viszik át.
  • Masszírozás és/vagy ágyba bújás. A tanulmányok bebizonyították, hogy a masszázs nem csak csökkenti a stresszhormont, hanem egyben elősegíti a szerelmi hormon, az oxitocin kiramlását is. A szex során is áramlanak ki antistresszhormonok - miközben a légzés is mélyebbé válik.

Kedves Olvasóink! A puding próbája - mint tudjuk - az evés. Sok sikert a stresszoldáshoz!

Jó tudni!

Buta viccek: A humor remek dolog, és segít leküzdeni a stresszt. De aki nem tudja magát beleélni a másik gondolatvilágába és kineveti ("Hívjam a mentőket?"), az elveszti a másik bizalmát.

Sántító összehasonlítások: Nem szabad a partnerben kialakult stresszt lebecsülni ("Képzeld, a Clintonnak mennyi baja lehet.") és hangsúlyozni, hogy az őt ért stressz semmi a mienkéhez képest ("Az semmi, de nekem milyen napom volt."). Amellett nem is használ.

Menekülés: Ne fusson el, amikor a partnere meg akar szabadulni a benne felgyülemlett feszültségtől. Ha abban a pillanatban éppen nem tud vagy nem akar igazán odafigyelni rá, mondja ezt meg, de rögtön állapodjanak meg egy későbbi időpontban.

Túlzott elvárások: Abból csak gondot csinál mindenki magának, ha a másiknak javaslatokat tesz - és a stressz marad. Ez természetes. Két ember, két világ. Nagyon nehéz a másikat teljes mértékben megérteni. De azért ne adja fel!


Kommentek

sanya77 [FF] 43 2013-07-28 05:19
sajnos nálunk a stress győzött.Maholnap válással ér véget az öt éves kapcsolatunk:( A legpozitívabb dolog számomra, az a kislányom.Vérzik a szívem:_(
[8342]
sanya77 [FF] 43 2013-07-28 05:18
sajnos nálunk a stress győzött.Maholnap válással ér véget az öt éves kapcsolatunk:( A legpozitívabb dolog számomra, az a kislányom.Vérzik a szívem:_(
[8341]
Kispárna [NŐ] 28 2011-05-15 00:55
hmmm. épp stresszesebb időszakomat élem, és nem mindig felhőtlen a kapcsolatunk, de fél év alatt -mióta együtt vagyunk- nem veszekedtünk. én egyszerűen képtelen vagyok rá. ha kiakadok, akkor inkább távol tartom magam a dolgoktól -és a páromtól- egy darabig, hogy ne hülyeségekkel támadjam le (de leginkább semmivel), hanem megvárom mindig, amíg rájövök, hogy mi is az ami igazán bánt, és utána kulturáltan megbeszéljük. igazi kis beszédet vágtam ki..remélem most is összejön a valóságban is, és sikeresen megbeszéljük a felállt helyzetet. (örömmel kihagyom a bort iszik és vizet prédikál kategóriát..;))
amúgy nagyon jó cikk, és Gyöngykagyló is ismeri a dörgést. :)
[7691]
gyöngykagyló [NŐ] 49 2011-02-15 22:51
..., persze, azt hozzá kell tenni, hogy amint enyhülnek a stresszesebb időszakok, akkor fel lehet "töltekezni" újból a pozitív élményekből, kb. a következő stresszesebb időszakig.
És persze, jobb lenne stressz nélkül, de, ha nem lennének nehézségek, lehet, nem is tudnánk annyira értékelni a másik szeretetét.
[7452]
hercegnõ [NŐ] 50 2011-02-11 16:15
Nagyon jó az írásod gyöngykagyló, egy az egyben beletrafáltál! Gratula érte! :)
[7446]

Tovább az összes (8) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Változó szerepek

Egyéjszakás kalandok

Vágyfokozók - Növényi afrodiziákumok

Milyen érzést nyújt az orgazmus?

A ritmus - Fogamzásgátlók nélkül (1.rész)

A nyitott kapcsolatokról

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41