szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Szerelem szülés után

2010-03-01 | | Ideál Életmódmagazin

Amikor megszületik egy kisbaba, bár teljesen átalakul a szülők addigi élete, mégis nagy az öröm. Oda se az ébren töltött éjszakáknak, karikás szemeknek! Majd az első megerőltető év után minden ismét visszatér a megszokott kerékvágásba. Még a hálószobában is. Legalábbis ezt mondják. A pszichológusok szerint azonban az anyáknak gyakran más tapasztalataik vannak.

Sajnos a következő beszélgetés tipikus. Nincs olyan pszichológus, aki ne lett volna már részese egy ilyen párbeszédnek.

- Nem szívesen alszom már a férjemmel.
- Ez az érzés új önnek?
- Tulajdonképpen nem. Korábban sem akartam már olyan gyakran, mint a férjem. De amióta gyerekünk van, úgyszólván semmi kedvem hozzá.
- Mihez nincs kedve?
- A szerelmeskedéshez. A simogatást és a babusgatást még szeretem.
- És mit szól ehhez a férje?
- Valamennyire megérti. De közben majdnem négy hónap telt el a baba megszületése óta, és lassan kezd türelmetlen lenni. Engem pedig gyötör a rossz lelkiismeret. Gondolja, hogy valaha is igazán vágyni fogok a férjemre? Vagy az anyáknál ez másképp van?

Nincs másként, hiszen az anyák is vágyakozhatnak. Éppoly erősen vagy gyengén, mint a "nem anyák". A gyerek megérkezésével nem múlik el feltétlenül a szexuális vágy. Csak elmúlhat. Néhány hétre vagy hónapra, néha még hosszabb időre is. És ekkor a lélekgyógyásznál elhangzik az idézetthez hasonló párbeszéd.

Bűnbakok a hormonok?

Szex a szülés utánSenki nem tudja megmondani, hogyan változik egy nő szexuális magatartása a gyermek megszületése után. Általános érvényű kijelentéseket az anyákra vonatkozóan nem lehet tenni. Hiszen minden anya különböző, és egy kicsit másképp éli át a sorsdöntő eseménynek számító szülést. Mindegyiküknek más férje van, mások az elvárásaik, különböző mértékben képesek adni és kapni. Ráadásul terhelhetőségük is eltérő, hisz míg az egyik egész könnyedén megbirkózik a feladattal, addig a másik teljesen kétségbeesik. Az egyetlen, amit mondhatunk: sok nő utólag azt állítja, hogy gyermeke születésével szexuális magatartása megváltozott. Ritkán vágynak ugyan az együttlétre, de ez még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem ébred fel bennük a szexuális vágy. Sokféle szexuális érzés létezik. Ráadásul egy teljes életen át a vonzalom sem maradhat mindig ugyanolyan!

"Esetleg a hormonok miatt van? Netán a vágyam elmúlásának egészségügyi okai vannak?" A fiatal anyák gyakran feltesznek efféle kérdéseket. Közismert, hogy a terhesség alatt hormonális hatások következtében jobban nő a szőrzet, a szövetek és a csontokat összekötő szalagok lazulnak, fokozódik a nemi szervek vérellátása stb. Szülés után miért ne hatnának éppilyen aktívan a hormonok a testre és a pszichére? Pontosan ezt teszik, hol jobban, hol kevésbé.

A kisebb szülési sérülések és "karcolások" rendszerint egy-két hét alatt gyorsan begyógyulnak, a gátseb valamivel lassabban, három-négy hét alatt. Ám ennél még jóval hosszabb ideig érzékeny marad a környéke! Négy-öt hét elteltével a méh ismét visszanyeri eredeti nagyságát. A méhszáj újra bezáródik, a közepén lévő gödröcske már csak egy kicsiny harántrés formájában látható. Négy-hat hét múlva a gyermekágyi folyás - más néven lochia, a méh sebváladéka - megszűnik, a méhlepény leválásakor keletkezett sebek begyógyulnak. Ezután már semmilyen egészségügyi oka nincs annak, hogy lemondjunk a szexről! A dolog egészségügyi oldala azonban még nem minden: sok anya még hat hét után sem érzi magát újra "otthon" a bőrében.

A megosztottság nem egyszerű!

Érdekes, hogy az orvosi tapasztalatok szinte egyáltalán nem adnak magyarázatot arra, miért változnak meg egyes anyák esetében tartósan a szexuális érzések. Az azonban valószínű, hogy a szervezetet érő változásoknál sokkal fontosabb szerepe van annak, hogy a gyermek teljesen átalakítja az életet. Az átállás egy olyan életre, amelyet már hármasban élnek, sokkal nagyobb hatással van egy nő érzéseire, mint az összes hormon együttvéve.

"Nem akarok folyton kényszerből cselekedni. De mindig van valaki vagy valami, aki tőlem ezt vagy azt akarja. Vezetnem kell a háztartást, a gyereket meg kell szoptatnom, aztán még a férjem is szeretne egy s mást tőlem." Sok fiatal anya mondja ezt, s ez az oka a szexuális vágy elmúlásának is, főleg akkor, ha a partner is egyre csak nyaggat és ragaszkodik a "normális" szexuális élethez.

A nők szülés utáni életvitelükkel teljesen a gyámoltalan, új kisemberkékhez igazodnak. Egynek érzik magukat velük, és szükségleteiket mindenben kielégítik. A gyerekhez fűződő kapcsolat miatt saját érzéseik háttérbe szorulnak, ezzel együtt szexuális kívánalmaik is. Mert az bizony nem megy, hogy egy anya teljesen a babára összpontosítson, s ugyanakkor magára is figyeljen. Ilyenkor az anyák a gyermekek érdekében tulajdonképpen kicsit becsapják önmagukat.

Jó tudni!

A fokozottabb igénybevétel, a kialvatlanság, a bizonytalanság abban, hogyan bánjunk a gyerekkel, az állandó megfelelni akarás és az új helyzet hozta testi-lelki változások nem kizárólagos gátlói a szexuális vágynak, bár kétségkívül fontos szerepet játszanak ebben.

Nem csak adni kell!

A legtöbb anya átéli azt az időszakot, amikor teljesen a gyermek világába merül. Ez azonban eltérő hosszúságú lehet: egy hónap, de akár egy év is. A visszatérés jelei: felhívnak egy bébiszittert, elmennek vásárolni a gyerek nélkül, először töltenek párjukkal kettesben egy hétvégét, a szülés után első alkalommal keresik fel a fodrászt. Ezek mind olyan dolgok, amelyeknek semmi köze a gyerekhez, az anyának azonban kikapcsolódást jelentenek.

Az efféle "fordulat" nagyon fontos és nem csökkenti az anya értékét. Sőt! Nemcsak azért, mert az anyának ismét több ideje van, hanem mert önmagának tesz valami jót, vagyis nemcsak ad, hanem el is fogad valamit. Az a képesség, hogy erőt tudnak venni magukon és élvezik ennek látható jeleit, visszahozza az életükbe a szexuális vágyat. Probléma akkor van, ha ezt a folyamatot a partner megzavarja azzal, hogy állandóan követeli a "szexhez való jogát". Az a nyomasztó érzés, ami az ilyen követelések nyomán keletkezik, korántsem nevezhető erotikusnak. Egy férfinak másfajta kapcsolatot kell a nővel kiépítenie, mint amilyen a gyermek-anya viszony! A vágy nem követelhető. A férfi megpróbálhatja partnernőjét elcsábítani, de kívánságait nem erőltetheti rá.

HALLOTTA MÁR?

  • Minden harmadik pár a szülés utáni első és hatodik hét között már él nemi életet, minden második pedig hét-tíz hét múltán.
  • Az első kísérlet után minden harmadik pár néhány hetet vár a következő alkalomig.
  • A nők 40%-a fél a fájdalomtól az első együttléttől.
  • A szülés utáni első szexuális élmény a nők 20%-ánál ténylegesen fájdalmat okoz.
  • A párok kétharmadánál fél év után ismét kiegyensúlyozottá válik a szexuális élet.
  • Minden harmadik párnak szexuális gondjai vannak, fő probléma: a vágy hiánya. "Tűrni" a szexet?!

Lehet, hogy meglepő kijelentés, de a szexualitáshoz egy darabka önérdek is tartozik. Ez azt jelenti, hogy tudjuk, mi a jó az egyik félnek és a másikat hogyan lehet erre ráhangolni. A legtöbb anya úgy érzi, hogy a túlzott leterheltsége és a partnere csekély támogatása az egyedüli okai annak, hogy csak ritkán vágynak a másikra. Néhány esetben ez valóban így van. Más esetekben viszont nem jelentkezik újra a vágy azután sem, hogy a feladatok igazságosan oszlanak meg és az anyák kevésbé fáradtak. Ilyenkor az lehet a megoldás, ha önmagukra koncentrálnak, és végre tesznek magukért valamit. Még ha a szokás hatalma meg is határozza sok ember gondolkodását, a szexualitás terén senkinek nem jár semmi automatikusan. Az ember azt kapja, amit adnak neki. Megfontolandó bölcsesség: Szétrombolja a szerelmet, ha csak "eltűrjük" a szexet!

És ha a partner a gyermek megszületése után elhanyagoltnak érzi magát? Sokféle módja van a vonzalom kimutatásának, nem csak az intim együttlét tanúsíthatja a szerelmet. Tehát egyetlen nőnek sem kötelessége a férfi szükségleteit kielégíteni! Kívánságait azonban nem szabad lebecsülni sem!

Ahogy mondják, a szexnek nem kellene problémának lennie. Mert szülés után a szexhez való kedv még nőhet is, mint például azon nők esetében, akik anyaként tesznek szert a nőiesség érzésére. Vannak ugyanis olyan nők, akik csak a gyermekük megszületése után "szállnak le a földre". Ezután többet foglalkoznak a testükkel és valamivel kevesebbet az intellektusukkal. Szexuális életük ezáltal szebb, jobb, kielégítőbb lesz. Olyan ez, mint ha új élet szállt volna a testükbe, miután egy gyermek benne életre kelt.


Kommentek

Elègedetlen vagyok [FF] 28 2014-10-27 00:18
sziasztok
Nekem is van ey pici fiam 3 hónapos sajnos rendellenesèggel született amit az orvosok nem tudtak vagy nem akartak elmondani, a páromból mikor kivettèk a fiamat elfordult mert nem számított rá hogy beteg. szájpadhasadèkkal született nyúlajakkal ès mellete más szívrendellenesègi dolgokkal. Depressziós lett ès egyre csak taszított el magától. odáig. fajult a helyzet hogy szètmentünk mert teljessen megmakacsolta mindenben magát. a gyerekkel nem tudott foglalkozni. mostanra már foglakozik vele de mèg mindig nem meri megfürdetni. nagyon fájt hogy nem foglalkozik a gyerekkel ès lepaszolja az anyukájának mert nem bírja elviselni ha sír, de ez má annyira elfajult hog párom annya viszi dokihoz meg minden hová ő ugrál a gyerekünkel, korházban azt mondták hogy anyósom a gyerek anya... enyire. Ő az első gyermekünk! mai napig nem ment el orvoshoz de azt vágta folyamat a fejemhez hogy ő beteg èrtsem meg! mindenben hibás voltam èn aki ott áltmellete de nem bírtam tovább a hülyesègeit a hepjeit hogy nem szol hozzám egyik pillanatról a másikra meg hangulat ingadozásai vannak egyik pillanatban nevetünk együtt a másik pillanatban meg(kiabál) velem. nem bírtam tovább így elkültem elvitte a gyermekemet is ès azzal fenyegetőzikhogy nem láthatom meg ne keressem mert lemondtam róla meg ilyeneket irogat. nem tudommi tevő legyek hog,visszakapjam őket mert szeretem őket ès a árom. is irja. hogy szeret meg hiányzokneki de èn eztnem tudom tovább csinálni mert idegileg teljessen tönkre megyek benne ha ezt folytatja.. akik hasonló cipőben jártak már segítsetek lègyyzive
[8396]
jolän1981 2011-04-05 00:27
sziasztok
neke, mär a 6dik gyermekem születik a leg idösebb most 14 eves nagyon korän letem anya de nem bäntam meg mert a gyerekneveles az egy älom nagyon szeretek gyerekekel folalkozni es nevelni ezert csak anyit szeretnek hozzä szolni hogy aki nem gondolja ät hogy mi mindenbe kerül egy gyerek az ne välajon mert az csak nem jol sül el akor inkäb väjon amig nem igy erzi hohy ö meg felel anyänak
köszönöm
[7544]
2459 Peti [FF] 46 2010-04-16 13:37
Sokszor hallom ,.anyukák a gyerek mögé bujnak ezért vagy azért.Engem bosszant amikor veluk takaroznak,kifogásaikat veluk azonositják.El kéne gondolkodni ,hogy miért is vállaljuk fel a gyermekáldást,csak mert másnak is van vagy azért,hogy lássuk hogy nö fel belölunk egy darabka szeretet.Én is apa vagyok kisebbik fiam 3 lányom 5 hónapos,én is kúzdöm nélkulözés tényével műr 3 éve néha teher néha nem.Teljesen megváltozik minden ,azelött csajod volt most ugyanaz átalakult anyává és persze többen oszoztok rajta.Hát igyekezni kell,hogy beférjek a sorba ,de ez van .
Most törhetem a fejem hogy ,teremtsek több kedvet anyukának a sex hez, nem eggyszerü.Most viszont már ki lehet probálni új dolgokat .Bejön.
[6856]
barby 2010-03-09 23:41
Szerintem nem kéne ezt ennyire ordenáré és gusztustalan módon le írni. Ahogy Pro dame leírta.
Én csak annyit mondok, hogy nincs lehetetlen csak tehetetlen.
Aki nem bírja ezt az egész napos feszültséget az ne vállaljon gyereket mert nem csak a gyerek van a világon aztán meg ne csodálkozz ha az apuka esetleg félre megy. Én most fogom szülni a 3. gyerekemet 21-évesen és érdekes minden szép minden jó pedig azért egy 3 éves gyerek tanítása,játszani vele hogy ne legyen féltékeny a 9 hónapos hugira aki jön megy és 100 szemnek kell rajta lenni mellette elvégezni a napi teendőket nem könnyű pláne egy ilyen fiatal anya számára de pozitívan kell mindenhez hozzá állni és nem lesz ilyen rosz véleménye a gyereknevelésről. Aki ezt vállalta az ne panaszkodjon szerintem.
[6760]
Pro dame 2010-03-04 11:05
Minden türelmetlen férfinek azt ajálom, hogy csak 24 órára egyszer vállalja át , amit a kisgyermekes anyuka csinál, az anyuka hadd menjen sétálni, fodrászhoz, maniküröshöz,üzletet nézni vagy egy kávézóban a barátnővel traccsolni, 24 óra után a férj nemi vágya lényegesen csökkeni fog. Hátha ezt a monoton nagy figyelmet kívánó, fáradtságos munkát hónapokig, évekig kellene csinálja?? A szexet még álmában sem szeretné látni. Van egy anyuka ismerősöm, akinek ikergyermekei vannak, az annyit emelgeti egész nap a két hathónapos gyerekeket, hogy gondolom, egy súlyemelő napi tréning adagjának megfelelne. Közeben az egyik gyermekkel a karján telefonál, főz, mosogat, takarít, közeben gyerkekkocsiba rakja az újszülötteket, körbe taszigálja őket a városban, befizeti a számlákat, bevásásrol, vagy egyéb ügyeket intéz. Utána vasal, vagy órákat vár az orvosnál, patikába szalad, ügyel, hogy pontos időben kapják meg a gyerkekek a gyógyszereket, és pontosan készen legyen az ebéd, amire hazatér a ház úra. Este 11 órakor ha végre az anyuka is lefekhet néhány órára, az éjszakát a gyermekek miatt többször is megszakítva még legyen kedve kefélni, szopni, és kedve szavakat suttogni a drága pihent férj füleibe, aki bikamódra mászik az agyonhajszolt felségére, hogy megkapja napi szexadagját, ami nyugodtá teszi alvását, és reggel azt sem tudja , hogy az esti kényszerkefélés után a felesége alig aludt 1-2 órát nyugodtan. Korán reggel kezdi az egészanapos fárasztó torturát előlről. Kedves szexmániás apukák ezt csináljátok meg, és utána elégítsetek ki egy fehérmájú nőt, bűntetésnek ezt kívánom.
[6744]

Tovább az összes (6) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Szexualitás a terhesség alatt

Más állapot a szerelemben

Szex, szerelem, változatosság

A férfiak titkos vágyai

Akkor már szakításban voltunk

Sappho- lányok... (Körkérdés)

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41