szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A méret a lényeg?

2008-12-01 | | szexualitas.hu www.szexualitas.hu

Túl kicsi a péniszem? Mekkora a normálméretű pénisz? Az én pénisz nagyságommal egyáltalán ki tudok elégíteni egy nőt? Hímvesszőnk megfelelő mérete nem csak pubertás korban foglalkoztat sokunkat, az aggodalom sokszor felnőtt korban is megmarad.

A mérés módja

Néhány évtizede foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Ahogyan a testmagasságot vagy a súlyt mérjük, úgy a péniszt is meg lehet mérni. A legkisebb és a legnagyobb merev pénisz között elég nagy lehet a különbség. A legjelentősebb vizsgálat valószínűleg Alfred C. Kinsey-től származik, aki egyetemi hallgatókon végzett felmérést a merev pénisz hosszára és kerületére vonatkozóan, bár egyáltalán nem egzakt módon. Kinsey megadta a mérés módját is. A merev péniszt úgy mérjük meg, hogy egy vonalzóval megmérjük a has (szeméremcsont) felőli oldaltól a makk végéig, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja.

Kinsey eredményei

A következő grafikonból látszik, hogy a pénisz mérete milyen széles skálán mozog.

Pénisz hosszúság eloszlás Kinsey mérései alapján

Pénisz hosszúság eloszlás Kinsey mérései alapján

Az 5 leggyakoribb méret a grafikon közepén látható 5,5 inch-től 6,5 inch-ig (egy inch 2,54 cm). Körülbelül a férfiak 70%-ának izgalmi állapotban 14 cm és 16,5 cm között van a pénisz hossza. Leggyakoribb méret a 6 inch, azaz 15,24 cm. Látható, hogy a hallgatók körülbelül 23%-ának merev állapotban 15,24 cm (6 inch), viszont az is látszik, hogy több mint 10%-nak viszont 13,97 cm-es pénisze.

Újabb kutatások is hasonló eredményt hoztak. Egy kaliforniai egyetemen végzett tanulmány szerint, melyben 60 férfi vett részt az átlagos hossz 14,3 cm, az átlagos kerület pedig 12,4 cm.

Egy brazil kutatás keretében 150 férfit vizsgáltak, melynek eredménye: átlagos hosszúság 14,5 cm, átlagos kerület 11,9 cm.

Egy internetes felmérés során, ahol 3100 önkéntes válaszolt az átlagos hossz 16 cm lett, a leggyakoribb méret pedig 15 cm.

A pénisz kerülete

Kinsey egy tanulmányban a pénisz kerületét is vizsgálta. A pénisz kerületét egy mérőszalaggal tudjuk megmérni úgy, hogy a körülbelül a merev pénisz közepénél egyszer körbetekerjük a mérőszalaggal. Leegyszerűsítve Kinsey eredményeit, a főiskolás hallgatók 1/3-ánál 11 cm alatt, másik 1/3-nál 11-12 cm között, az utolsó harmad pedig 12 cm felett volt. Az eredményeket a következő ábra mutatja.

Pénisz kerület

A pénisz kerület eloszlása

Meddig nő a pénisz?

Az átlagos pénisz hossz születéskor körülbelül 4 cm-es (1.6 inch), az újszülött fiúk 90 százalékánál 2.4 cm és 5.5 cm (0.9 inch és 2.2 inch) között van. A hímvessző csak kis mértékben növekszik a születés és az 5 éves kor között, de nagyon kevés a változás az 5 éves kor és a serdülőkor kezdete között is. Az átlagos méret a serdülőkor kezdetén 6 cm (2.4 inch), a felnőtt méretet ezután körülbelül 5 évvel érik el.

Viszonylag nagy

Az eddig mért legnagyobb pénisz 34,3 cm (13.5 inch) hosszú és a kerülete 15,9 cm (6.25 inch) volt. Ez nem csak híresztelés vagy legenda, hanem orvosilag igazolt. Az amerikai Dr. Robert L. Dickinson az 1900-as évek elején dokumentálta és fotókkal is igazolta. Más szexuál kutatók (Alfred Kinsey, Masters & Johnson) beszámolnak arról, hogy kutatásaik során találkoztak 23-30,5 cm közötti pénisz hosszal is.

Néhány feljegyzésben olvashatjuk, hogy orvosok a kutatásaik során nem egyszer találkoztak 1 cm-nél rövidebb pénisszel. Ezt mikropénisznek nevezzük. Mikrosebészeti technikákkal ezekben az esetekben pénisznagyobbítást hajtanak végre, de ekkor is csak 3-4 cm-es nagyságot érhetünk el.

Két pénisz típus

Nincs összefüggés a testmagasság vagy testsúly és a pénisz nagysága között. A pénisznek két típusa ismert. Az egyik a húspénisz, mely már nyugvó állapotban is egészen nagy és az erekció során csak kis mértékben növekszik meg. A másik a vérpénisz, ami izgatottság nélkül kicsi, de erekció során egészen termetes lesz. Izgatott állapotban mindkettő ugyanolyan hosszú. Ezekből következik, hogy egymás méreteit nem célszerű összehasonlítani a férfi zuhanyzóban.

Segédeszközök

Különböző technikák vannak a pénisz nagyobbításához, melyeknek hatása kérdéses, illetve veszélyes mellékhatásai és következményei lehetnek.

  • Az úgynevezett vákuumpumpát (péniszpuma) a péniszre kell helyezni, majd ki kell pumpálni a levegőt. Így a vákuum segítségével a pénisz hossza és vastagsága megnő.
  • Léteznek úgynevezett pénisznyújtó eszközök, melyek a péniszre felhelyezhető feszítőszerkezetek. Napi több órás viselés melett 1-2 hét után ígérnek változást.
  • Szintén impotencia vagy erekciós zavar esetén az orvos előírhatja a potencianövelő injekciót, amit a péniszbe kell beadni, ahol az vérbőséget okoz, ami erekcióhoz vezet.
  • Fecskendő helyett egy ideje hasonló esetben a viagrát is felírják, mely ugyanúgy erekciót idéz elő.
  • Vannak műtéti pénisznövelő eljárások, azonban ezek még kockázatosak.

Pénisznövelő pumpaA szex boltokban szabadon megvásárolható péniszpumpa illetve pénisznyújtó a hímvessző szélességét úgy növeli meg, hogy a merevedés során megtelő kamrák falait egymástól távolítja, a hossznövekedést pedig a pénisz belsejében található ínszalagok megnyújtásával éri el. Kétséges azonban, hogy ezzel a módszerrel tartós megnagyobbodást tudunk elérni.

A műtéti eljárásoknál is beszélhetünk pénisz vasatgításról, illetve hosszabbításról. A hímvesszű vastagodását úgy érik el, hogy az alhasból zsírt távolítanak el, majd ezt a péniszbe injekciózzák. Mellékhatásként jelentekzhetenk vérellátási zavarok, ami szövetelhalást illetve merevedési zavarokat okozhat, valamint túl sok zsír befecskendezése esetén a pénisz eldeformálódása is bekövetkezhet. A pénisz meghosszabbodását a szeméremcsontot és a pénisz tövét összekötő ínszalag elvágásával érik el. Mellékhatások közt itt szereplehet az idegkárosodás, csökkent érzékenység, impotencia, valamint alacsony merevedési szög.

Segédeszköz használat

Egy férfiaknál végzett kanadai felmérés eredménye

Nem a méret a lényeg

Szexuálkutatók számos tanulmánya mutatja, hogy nincs összefüggés a pénisz mérete és a szexuális teljesítmény vagy a nők kielégítésének mértéke között: a hüvely méretében alkalmazkodni tud a pénisz méretéhez, és a klitorisz izgatásának nem feltétele a pénisz hossza. Sőt! Egy túl nagy illetve túl hosszú pénisz nagyon mélyre tud hatolni a hüvelyben és ezáltal megsértheti a méhet és ez sokkal inkább fájdalmat okoz, mint élvezetet. Ezen kívül a nők szexuális érzékenysége a méhnyak környékén (amit egy hosszú pénisz megdöf) nagyon csekély. A legnagyobb érzékenység a hüvely bejáratánál és a klitorisznál van, mivel ott található a legtöbb idegvégződés.

A női hüvely nagyszerűen tud alkalmazkodni a hímvessző méretéhez, másrészt a nő akkor is ki tud elégülni, ha semmi sincs a hüvelyében.

Ha egy férfi az orvosnál a túl kicsi péniszére panaszkodik, ugyanezt partnernője csak ritkán igazolja. A túl kicsinek tartott pénisz miatti aggodalmak nagyon gyakran okoznak problémát a nemi életben. A szakirodalom ezt kispénisz-komplexus-nak nevezi.

Számít a méret?

Kanadai nők körében végzett felmérés eredménye

Pornósztárok

A pénisz nagyság miatti aggodalmak hátterében leggyakrabban nem megfelelő példaképek vannak: a pornófilmekbe átlagon felüli, nagy péniszű szereplőket választanak, és a nézőnek az a benyomása, hogy ez a normális méret. Egy amerikai tanulmányban több száz nőt kértek fel az álomférfi fizikai tulajdonságainak felsorolására: a pénisz méretét soha nem említették. Néhány férfi mégis makacsul kitart azon érzése mellett, hogy a pénisze túl kicsi vagy nem elég vastag (vagy mindkettő). Ezt először partnernőjével kell, hogy megbeszélje, majd közösen kiválasztani azt a pozitúrát, aminél a nő a megfelelő izgalmi állapotba kerül és eléri az orgazmust. És ha mindezek ellenére a félelem megmarad, keressen fel egy pszichológust vagy kérjen tanácsot háziorvosától.

"Való igaz, a fizikai adottságok különböznek. Nagy és kicsi, hosszú és rövid valamint az egyéb fizikai differenciák csak a külső megjelenést befolyásolják. A nemi közösülésből származó gyönyör viszont a belső érzelmeken múlik. Ha először megkötöd őket [a nőket] szeretettel és tisztelettel, majd kifejezed valódi érzelmeidet, akkor mit sem számít nagy és kicsiny, hosszú és rövid."
Szu Nü

Kommentek

AnettG [NŐ] 32 2019-06-17 08:25
Nekem a méret számít. Nincs olyan punci amit ne lehetne tágítani. Az enyém gyorsan nedvesedik, pillanatok alatt már 4 ujjal masztizok. Egy 15-6 cm farok a puncimat nem tölti ki, nem feszíti. Lehet elélvezek de sokszor kicsúszik olyan kaptam is de éhes is maradok utána dolog. 28/7cms az egyik játékszerem az tövig bemegy. A 20/4 cms megy popsiba. Kinek ez kinek az.
[8493]
olganemethneropos [NŐ] 32 2014-11-14 16:17
nekem 25 cm a max a torkom mély a pasik ezt szeretik
[8398]
Elègedetlen vagyok [FF] 28 2014-10-26 23:34
sziasztok 22 èvs srác vagyok a pèniszem mèretèvel nincsen semmi baj, de viszont nekem aggodalmaim támadtak a ferdesègèvel mert majdnem olyan mint egy kifli csak nem anyira görbe! mitöl van ez? esetleg a maszturbálástól? meg van a pèniszem tövèbe apró pici pontok amit ha megnyomok ki jön belöle ilyen fehèr cucc olyan mint egy miteszer. elèggè kellemetlen hogy ott van! ez mi? vagy mitől lehet? orvoshoz nem mertem fordulni vele mert szègyeltem magam ez miatt. tanácstalan vagyok abban is hogy a páromat nem tudom rávenni hogy kezdemènyezze a szexet pedig másfèl ève vagyunk eggyütt de mèg sosem kezdemènyezett. Mindig nekem kell kezdemènyezni, nyalás van szopás nincs mert nem szereti ... a herèimmel nem játszik mert fèl tőlük. nagy veszekedèsek vannak ez miatt is köztünk mert már unalmas mindig ugyan úgy csinálni a dolgokat hogy mindenben csak èn kezdemènyezek ès csak èn "dolgozom". hogy tudnám rávenni hogy legyen ő is mozgèkonyabb meg ha ő van fent azt mondja ugy nem èlvezi. nekem meg már nem jó mert olyan mintha eggy guminőt dugnèk mert szètrakja a lábát asztán csinálj velem amit akarsz címszóval. nem tudom rávenni ujj dolgokra,próbáljunk ki dolgokat pl az. anális szexet de hallani sem akar róla pedig nagyon kiváncsi vagyok milyen lehet az a rèsze :P
[8395]
Heroo 2013-09-03 16:47
Legyen már valamelyik lánynak vér a pucájában és merje bevallani,hogy számít a méret és hogy jobban szeretik ha
nagyobb,ne mondjátok már,hogy 15-16cm már fáj! Mindenki olyan szemérmes.
[8347]
ecce 2012-08-30 20:44
Hossz: 16 cm, átmérő: 4,6 - maximálisan elégedett vagyok vele, és a szebbik nem tagjai is, akiknek elmerültem a nőiességében :)
[8242]

Tovább az összes (84) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

A szerelem ecsetje

A mellékhere

Gyógyító szex

Barangolás a tantrikus szex birodalmában

Mi tegyünk, ha féltékenyek vagyunk?

Orgazmustitkok

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

Beszélgetünk
2020-10-30 - 08:55

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-06-19 - 18:44

Szüzesség elvesztése
2020-06-19 - 18:31

A méret a lényeg?
2020-05-04 - 06:50

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Orális szex
2020-03-04 - 14:50

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Hűtlenség, megcsalás
2019-11-25 - 22:41

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Homoszexualitás
2014-03-10 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41