szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Ha elég volt a szexből...

2008-03-19 | | Ideál Életmódmagazin

A helyzet ismerős lehet: a férfi végigsimítja a nő testét, és félreérthetetlenül hozzásimul. Mire a nő: "Ezzel azt akarod mondani, hogy már megint...?!"

örömtelenülBármilyen meglepő, egyre több fiatal ismeri be, hogy bizony egy-két hónap is eltelhet az életéből szex nélkül. A szakrendelők adatai is azt tükrözik, hogy a szexuális problémákkal küzdő páciensek száma emelkedik, érdekes módon éppen a húszas éveik közepén járó generáció körében. Kihalóban lenne a vágy és a szenvedély?

Megfosztva örömünktől, vágyainktól!

Szakértők szerint a pornófilmek, a beszélgetőműsorok, a "szaklapok", valamint az internet elnyomják természetes szexuális vágyainkat. Sokakban kisebbségi érzést kelt, ha szünet nélkül az a téma, milyen nagynak kell lennie a férfi "legféltettebb" testrészének, vagy a nő mellének, valamint milyen gyakran "kell" szexuális életet élni, s délelőtt 10 órakor éppen milyen pozícióban a legelőnyösebb. Ha egy témát ízekre szednek, és túlbeszélnek, az elveszti varázsát, intimitását, s az élet talán legszebb része szürkül el, szinte a fogyasztás szintjére degradálva azt. A leplezetlen testmutogatás a szexuális vágy csökkenését eredményezi. Az egészségesen érző és gondolkodó emberek körében is megfigyelhető ez, függetlenül attól, hogy ők egyébként igyekszenek elhatárolódni az állandó teljesítménykényszertől.

Az erősebb nem leblokkol

A nap mint nap látottak-hallottak egyfajta ellenreakciót szülnek. Egyre többen utasítják el az ellaposodott, a fogyasztás szintjére süllyesztett pornográfiát, s mind többen adnak előnyt a romantikának a médiákból áradó "multiorgazmus"-t sugalló műsorokkal szemben. Ez olyan, mintha egy éhezőt vagy egy fogyókúrázót odaültetnének egy mindenféle földi jóval gusztusosan telerakott asztal mellé. A pszichiáter aszkézist tanácsol mind az étkezésben, mind a szexben. (És akkor még nem beszéltünk arról a szorongásról, mely abból adódik, hogy sem a férfi, sem a nő nem képes megfelelni a médiák által bemutatott ideáloknak, szexuális teljesítménynormáknak.)

Ismét előtérben a romantika!

Paradox módon az említett negatív jelenségek éppen azzal kezdődtek, hogy a fogamzásgátlók megjelenésével szexuális életünk sokkal szabadabbá vált, hiszen az emberiség történelme folyamán először vált el egymástól a szex és az utódnemzés. Ám az örömbe üröm is vegyült! Sokan kezdtek aggódni amiatt, hogy a teljesítményközpontú társadalomban nem fognak megfelelni a szexuális elvárásoknak, a szexuális partnerek gyakori váltakozásával párhuzamosan pedig megjelentek korunk fenyegető szexuális betegségei. Talán ez a trend - ami a monogámia irányába mutat - kínál újfajta esélyt a romantikának. A hűség az egészség szempontjából "megtérülő befektetés": az egymáshoz szokott, harmóniában élő pároknak ritkán adódnak szexuális problémái, s esetükben a szexuális eredetű betegségek is nagyon ritkák.

Nincs beleszólás

Intim életünkbe ne engedjünk senkit beleszólni, beleavatkozni! Igazodjunk saját és partnerünk igényeihez, érzéseinkhez! Legyünk őszinték, és ezt várjuk el a másiktól is!

Mi öli meg a szexet?

Teljesítménykényszer az ágyban: a legfontosabb az, hogy az együttlét mindkét fél számára örömet és kielégülést okozzon! Egyszeri, csodálatos szerelmi találkozó legyen, mely a szívet-lelket-érzékeket és érzelmeket érinti, s ez sokkal fontosabb, mint az akrobatikus gyakorlatokkal tűzdelt aktus.

 • A férfiak elbizonytalanítása: azok a nők, akik férfiakra jellemző viselkedés szerint párjuk hátsó felét fogdossák és ütögetik, sokkal inkább agressziót váltanak ki az erősebb nemből, mint erotikus érzéseket.
 • A megalázó szexualitás: ami nem a boldogság forrása, hanem pusztán az orgazmusra koncentrál. Évszázadokon keresztül a férfi dominanciáját tükrözte, s a tendencia megfordulni látszik, ahogy a nők elférfiasodnak.
 • Mindent szabad, nincs tabu: ez éppen a szerelem fűszerét, a titokzatosságot öli meg.
 • AIDS: a partnereiket sűrűn váltogatók esetében nemegyszer kiderült, hogy a szexuális életük zavarainak hátterében gyakran bújik meg az AIDS-től, a hepatitisztől vagy egyéb, szexuális úton terjedő betegségtől való félelem.
 • Depresszió, feszültségek
 • Stressz: tipikusan nem csökkenti a vágyat, ugyanakkor sokan inkább a stresszre fogják kedvetlenségüket; a munkába menekülnek, elfojtva magukban a külvilág által felállított szexuális teljesítménynormáktól való félelmüket. A leginkább érintettek: az egyedül élő férfiak és a régen házasságban élő nők és férfiak.

Vágyhozó teendők

Szabaduljunk meg a média sugallta szexuális teljesítménykényszertől! Senkihez és semmihez se hasonlítgassuk magunkat! Forduljunk ismét partnerünk felé! Fedezzük fel őt újra a fejétől a lábujjáig, és közben figyeljünk arra, mi okoz mindkettőnknek örömet! Ez sokszor minden pornóműsornál izgatóbb lehet. Próbáljuk meg felszámolni a belső és külső rendetlenséget! Otthonunkban teremtsünk meghitt légkört, kapcsolatunkban szeretetteljesen és gyengéden forduljunk a másik felé! Csakis a jó közérzet és hangulat légkörében virágzik a szerelem!

Rendezzünk intim, meghitt, gyertyafényes vacsorákat! Ne takarékoskodjunk a bókokkal, hisz azok ösztönzőek! Lepjük meg a másikat csábos fehérneműkkel! Beszéljünk legtitkosabb vágyainkról! Utazzunk el egy hétvégére Velencébe, a szerelmesek városába! Esetleges szexuális problémák - erekciós panaszok, szexuális kedvetlenség - esetén ne szégyelljünk felkeresni szakembert! A következő pontokat szakember segítségével érdemes átgondolni, s egyúttal az életstratégiát újfajta alapokra helyezni.

"Szoftverprogram"

 • A szexuális zavarok egészen a gyermekkora nyúlhatnak vissza. Ezért vizsgálni kell a gyermekkori kommunikáció kezdeteit, milyen volt a kapcsolat a szülőkkel, a családban a beszédstílus, az érintett elmondhatta-e véleményét, meghallgatták-e, odafigyeltek-e rá, kialakult-e bizalmi légkör a szülőkkel!?
 • Milyen volt a kapcsolat az ellentétes nemű szülővel?
 • Volt-e válás a családban, s ha igen, milyen volt a viszony a mostohaszülővel?
 • Volt-e traumatikus élmény - pl. a szülők szexuális életének megfigyelése, ami ijesztő lehet egy kisgyermeknek.
 • Milyenek voltak a kapcsolatok az óvodában, iskolában?

"Hardverprogram"

 • A kedvetlenség oka lehet a nem optimális folyadékfogyasztás is.
 • A kiegyensúlyozott szerelmi élet egyik előfeltétele a megfelelő légzés.
 • Nagyon fontosak a különféle lazítógyakorlatok, pl. autogén tréning, meditáció, relaxációs fürdő, masszázs.
 • A sportolás lazít, és méregtelenít.
 • A rendszeres szaunázás segíti a szervezet öntisztulását.

Szex időskorban

A fiatalok csökkenést mutató szexuális kedvével ellentétben az idősebbek mintha újra felfedeznék a testi szerelem szépségeit. Sokan számolnak be arról, hogy a szex sohasem sejtett élvezeteket okoz nekik. Ez talán azzal hozható összefüggésbe, hogy napjainkra számos tabu eltűnt, másrészt az idősebb generáció egyre öntudatosabb és egészségesebb. Hála istennek, megszűnt az a szemlélet, hogy 50 éven túl a szex már nem tartozik a mindennapi élethez. A szakemberek szerint helytelen szemlélet, hogy időskorban az érzéki vágyak, az örömszerzés lehetőségei megfogyatkoznának. Egy szerető társ jelenléte az időskori szex legfontosabb feltétele.

Fontos! Az orvostudomány mai álláspontja szerint az együttlétre való képesség és a szexualitás a halálig lehetséges. Vizsgálatok kimutatták, hogy 60 év felett a férfiak 93%-a, a nők 70%-a szexuálisan aktívnak vallja magát. 70 év felett ez az arányszám még mindig 79-65%. A szerelem fiatalon tart, aki szexuálisan aktív, jobban és tovább él!


Kommentek

Gambino [FF] 36 2009-08-09 22:16
Bizalom, őszinteség, nyíltság és a másik felé való fordulás a lényeges és nem a média. A média újkeletű tudomány és nem tud versenyezni a kifinomult ősi (múltiorgazmus nőknek férfiaknak) szexualitással. Minden esetben a párunk és saját belső igényeinket vegyük figyelembe és beszéljünk róla de legfőbb gyakoroljuk. Nincs annál nagyobb öröm mikor mindketten elégedettek vagyunk akár egy simítástól is.
[6095]
BLANCHE [NŐ] 59 2009-02-03 18:07
ÖRÜLÖK, HOGY AZ IDőSKORI SZEXRőL IS SZÓ VAN EBBEN A CIKKBEN. ÚGY VESZEM ÉSZRE, TÖBBEKET ZAVAR, HOGY MIT KERESEK EZEKEN AZ OLDALAKON "AZ ÉN KOROMBAN". JELENTEM, 40 FÖLÖTT IS VAN (NEMI)ÉLET A FÖLDÖN, VAGY TI, HA ELÉRITEK EZT A KORT, ELVONULTOK EGY LAKATLAN SZIGETRE MASZTURBÁLNI?
LEHET,HOGY MÁR NEM OLYAN HAMVAS A BőRÖM, FESZES A MELLEM, (DE LEGALÁBB NAGYOBB :D ),MINT 20 ÉVESEN, DE AMIKOR A FÉRJEMMEL EGYÜTT VAGYUNK, NEM AZT LÁTJA, HANEM AZT,HOGY IGYEKSZEM A KEDVÉRE TENNI ÚJABB ÉS ÚJABB ÖTLETEKKEL, TRÜKKÖKKEL. ÉS ő NAGYON IS ÉRTÉKELI AZOKAT, NEM TARTJA NEVETSÉGESNEK, SőT INKÁBB HÁLÁS ÉRTE, ÉS ő IS VISZONOZZA. EZ EGY GYÖNYÖRű JÁTÉK, ÉS ÉN MÉG SOKÁIG SZERETNÉM JÁTSZANI.
AZÉRT LÁTOGATTAM EL ERRE A HONLAPRA, ÉS NEM EGY HARDCORE OLDALRA, HOGY ÖTLETEKET KAPJAK, HOGYAN, MIVEL ÚJÍTHATNÁM MEG A SZEXUÁLIS ÉLETÜNKET. MERT AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS MA A DIVAT, NEM?
ÉRTÉKESNEK TARTOM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT. MEGLEPETT, HOGY SOKAN FIATAL KORUKHOZ KÉPEST, MILYEN ÉRETTEN, FELELőSSÉGTELJESEN GONDOLKOZNAK. TALÁN MÉG SINCS ITT A VILÁGVÉGE?
" A SZERELEM FIATALON TART, AKI SZEXUÁLISAN AKTÍV, JOBBAN ÉS TOVÁBB ÉL!"
[4925]
kanyim [NŐ] 59 2009-01-29 14:36
ha problémája van 1 párnak..beszélje meg.n.e ódázza el.. mert késöbb csak nehezebb..kínosabb lészen amikor kiderül hogy kakor neked azótan em is jó..stb...
bármit megteszek hogy jó legyen a páromnak.. (persze ezt tőle is elvárom;)))))
de a sexről le nem mondanék senki szép szeméért sem hosszútávon...
[4861]
Selphie [NŐ] 32 2009-01-29 14:27
Apropó! Nem lehet, nem szabad kijelenteni, hogy a gyakori szexuális együttlét elsivárosítaná a párocska (szerelmi) életét. Ha gyakrabban, mind nagyobb érdeklődéssel fordulnak az emberek a párjuk felé, annál több, eddig nem ismert dolgot (gyönyörforrás stb.) fedezhetnek fel egymás testét illetően.
[4860]
Selphie [NŐ] 32 2009-01-29 14:19
A férfiak elolvadnak, ha látják, hogy téged is érdekel a téma. Odavan, ha látja, hogy érdekelnek téged a vágyai, és gátlások nélkül meg mered vele osztani a tieidet. A bizalom egy jól működő kis párkapcsolatban alapfeltétel. ANÉLKÜL veszti el a varázsát, ez evidens. Ha valaki azzal akarja önmagát a párja számára érdekessé tenni, hogy kínosan, sőt sok esetben szándékosan feltűnően kerüli azt a témát, ami esetenként saját érdeklődésének is legfőbb tárgya, de emellett sosem adja meg a férfinek, amire epedve vágyik, előbb-utóbb belefárad a vég nélküli kapálózásba. Mindenkinek szüksége van az odaadásra, függetlenül a nemétől.
[4859]

Tovább az összes (9) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

A fogamzásgátlás három szabálya

Anne Hooper: Káma Szútra

Először a nőgyógyásznál

Nemi úton terjedő betegségek

Barangolás a tantrikus szex birodalmában

Az igazi

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41