szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Szerelmes szerepek

2002-03-22 | | Patika Tükör www.patikatukor.hu

Nemiségünk egész életünket meghatározza. A baba születésekor az anya első kérdése: fiú vagy lány a gyerek? A nemiség nemcsak biológiailag kötött, hanem a különböző normák, szabályok és elvárások miatt a társadalmi szerepekben is meghatározott.

szerelmes szerepekEgy kínai közmondás szerint a házasságok fő baja az, hogy nem a végén kezdődnek, mert ha így lenne, akkor a legtöbb nász soha nem jött volna létre.

Nemiségünk egész életünket meghatározza. A baba születésekor az anya első kérdése: fiú vagy lány a gyerek? A nemiség nemcsak biológiailag kötött, hanem a különböző normák, szabályok és elvárások miatt a társadalmi szerepekben is meghatározott. Koronként és kultúránként eltérő pszichés nemi magatartást tartottak kívánatosan nőiesnek, illetve férfiasnak. Ezeket az írott és íratlan szabályokat a neveltetésünk, a családi és a környezeti hatásokkal sajátítjuk el. A biológiai és társadalmi létünkből adódó tulajdonságainkat, magatartás mintáinkat kamaszkorunkra nemi azonosságtudatként rögzítjük, személyiségünk, önértékelésünk részévé tesszük.

Napjaink asszonyának nemcsak női vonzerejére, hanem a feleség, az anya, a dolgozó nő szerepére is szüksége van, melyhez a pszichés rugalmasság és teherbírás nélkülözhetetlen kellék. De a női lét csak a másik nemhez való harmonikus kapcsolat által lesz tökéletes, és e harmónia őrzése a legnehezebb női feladat. Noha a kapcsolat mindig kétszereplős, ám a játékban a nő kezében van a "karmesteri pálca".

A fiúknak megmondják, hogyan viselkedjenek a lányokkal, miként figyeljenek rájuk, de a "gyengébbik nemnek" a "teremtés koronáival" való törődést nem okítják. A háziasszonyi szerepre meg az anyaságra viszont tényleg felkészítik őket. Csakhogy a feleségszerepet a férjjel való törődéssel azonosítják, s nem törődnek azzal, hogy a férfiak zöme nem a tiszta ruháért, a jó kosztért választ asszonyt, hanem a rá figyelő, neki szép leányt veszi el, azt, aki mellett férfinak érezheti magát.

Akár tiltakoznak, akár nem az "erősebb nem képviselői", igazából a nőkön múlik, hogy milyen az otthon légköre, hangulata. Az anyuka által kényeztetett fiúcska megszokta, hogy a mama mindenben a kedvét keresi, majd férfiként ugyanezt várja el a feleségétől is. Amíg tart a szerelem, nincs gond, megkapja mindazt, amire vágyik. De csak addig, amíg a világra nem jön az utód, akit az anyja hevesebben dédelget, mint ahogyan egykoron szerelmes párjával tette. Íme ismét egy, a nő által alakított másik szerep. Mi lesz az addig agyonbabusgatott férjjel? Jól jár, ha a nőben lévő töméntelen szeretet morzsáiból csipegethet. Van igazság abban a népi bölcsességben, hogy az apa gyakorta féltékeny a gyermekére. A szegény férj ezért nem ítélhető el, hiszen az imádott, érte rajongó nő érzelmeit már másnak adja. Azért az igazsághoz tartozik, hogy szerencsére sokaknál az anyaság a férfi-nő kapcsolatnak nem gátja, inkább kovásza.

A házasságokban gyakori, hogy a gyermek születése az addig harmonikus szexuális életet is felborítja. A nő a korábbiaknál elfoglaltabb, anyaként sokat szorong a kicsi miatt. A végeredmény pedig az, hogy a baba a házastársi ágyban "landol", a férj meg ettől férfiként befuccsol. A nő természetesen ezzel alapvető hibát követ el, hiszen normális esetben a gyermek - egyebek között - a házasságot csak erősíti, nem szétzülleszti. Normális esetben az anyaság nem zavarhatja meg a női szerepet, hiszen a kicsinek az apja is kell.

Sokan állítják, hogy a nők szexuális élete érzékenyebb, mint az ellenkező neműeké. Csakhogy ez nem igaz, hiszen a férfiak is nagyon érzékenyek, csak másként. A nők a másik nemnél jobban vágynak a gyöngédségre, a mindennapok hangulatában is ennek örülnének. A férfiak viszont ugyanezt az ágyban szeretnék megkapni. Ha semmi, vagy csak kevés szeretet adatik meg nekik a szerelmeskedés során, fizikailag ugyan kielégülnek, mégis örökké a szexre gondolnak. Közben maguk kevés ötlettel gazdagítják a szerelmi csatározást, így nem csoda, ha a társuk kielégítetlen marad. A nők szexuális kielégülése elsősorban érzelmeik függvénye. Elengedettségüket sok minden befolyásolhatja, mint például a pár közötti harmónia, vagy - ki gondolná - a menstruációs ciklus, stb. Sokaknál a menzeszt követően csökken a libidó, ugyanakkor nő a késztetettség a középidőben. Mindkettő a kielégülést befolyásoló tényező.

szerelmes szerepekDöbbenetes tévhit, ami sokakat korán impotenssé tesz, nőket meg elhanyagolttá, hogy a nemi élet az ifjúságnak jár, negyvenen túl a szex nem illik, nem való, felesleges időpocsékolás. Annyira beivódott ez a köztudatba, hogy sokan abbahagyják a szerelmeskedést, pedig a párjuk még igencsak akarja. Micsoda ostobaság! A nők például éppen a klimax táján igénylik, vágyják a harmonikus, gyöngéd csatározást. A férfiak - bármennyire is tagadják - a klimax őket is utoléri, a kínjait nem kerülhetik el. Az ezzel járó "férfiasságvesztés" önértékelési zavarokhoz vezet.

Hihetetlenül nehéz megöregedi és tudomásul venni, hogy oda az ifjúság, a vonzerő, a csáberő. Mulandóságunkkal szembesülni, nos ez csaknem elviselhetetlen. De ha van társunk, belső harmóniánk és egyensúlyunk, akkor kevéssé fájdalmas, akkor sérülések nélkül lehetséges...


Kommentek

kanyim [NŐ] 59 2008-02-07 10:55
háát jaaa..mert a nők babáznak..fözőcskéznek..stb..

mi meg gyilkolósat.. akciósat.. verekedőset játszunk..azaz inkább 1 tömeggyilkos szerepére készítenek fel minket;))))

nem láttam még fiúkat udvarlósat játszani;))))))))

deh tény..sokan ott rontják el hogy mikor gyütt a baba..a nő átkapcsolt háziasszonyba.. és apus persze tűri és értékeli ezt...
de idővel baj lehet ha nem érzi hogy őt is megbecsülik..és tudat alatt a gyermekére lecc féltékeny.. nem így fogalmazódik meg..de az vette el a nejét..és a pasik ennél egyszerübb lények.. nem tolerálják örökké hogy a baba felsírt..peuscsere..fáradt vok mert ovoda..majd munka..majd gyerekért..majd vacsi...
neki 1idő után kell az enytyem-penytyem.. és ezért van sok egyedülálló anyuka.. mert apus ilyenkor bizony félrelép...
[1871]
thymian [NŐ] 93 2008-02-07 10:00
ja! és mégvalamit. a nőknek akkor gyűlik meg a baja a dolgokkal, mikor megszületik a baba. mert mondjuk hiába készítik fel lelkileg a babára, az mégis hatalmas változást eredményez a kapcsolatban. leginkább ekkor borul fel a harmónia. a szerepek újra keresése, újra összekpacsolása nehéz. hogy egy ismerősömet idézzem, a duális harmóniát felbontja a baba, és a kettő helyett valahogy a háromból kell egy egészet csinálni.
persze erről számtalan cikket lehetne írni és létezik is.
[1870]
thymian [NŐ] 93 2008-02-07 09:30
"A fiúknak megmondják, hogyan viselkedjenek a lányokkal, miként figyeljenek rájuk, de a "gyengébbik nemnek" a "teremtés koronáival" való törődést nem okítják. A háziasszonyi szerepre meg az anyaságra viszont tényleg felkészítik őket. Csakhogy a feleségszerepet a férjjel való törődéssel azonosítják.... a férfi a neki szép leányt veszi el, azt, aki mellett férfinak érezheti magát."

a nő is igyekszik olyan pasit választani, aki mellett nőként érezheti magát. a baj szerintem az, hogy a nőnek nagyon sok szerepe van (anya, dolgozó nő, feleség, többnyire a háztartás vezetője is) ezek összeegyeztetése csakis akkor lehet sikeres szerintem, ha a férfi besegít, de a nőn is múlik, hogy mennyire képes egyik szerepből a másikba átugrani vagy összekapcsolni a szerepeket. ugye a harmónia önmagunkkal és környezetünkkel hogy alakul.

meg szerintem a nőknek inkább azt kéne tanítani, hogy legyenek képesek ennyi szerepet egyszerre birtokolni, gond nélkül "használni". amúgyis az anyaszerep és a háziasszony szerep az majdhogynem fedi egymást ( a babára mosni kell, etetni kell, nem árt a rend sem stb) és kimarad a nőszerep és a dolgozó nőszerep egyeztetése, valamint ezek összhangba hozása a háztartás, anyaság szerepével.

a cikkíró téved: a nőszerepet implicit módon mégiscsak okítják a lányoknak. eleve a babaruhák is rózsaszínek, babát kap játékként, viselkedésben is megvan ugyanez(ezt nem szabad, lányhoz nem illő dolog stb). nem feltétlenül kell szavakban kifejezni, mint a fiúknál, hogy vigyél virágot a lánynak stb. de a lányoldalon is megvan ez, pl. sztereotíp viselkedésminta: ne mutasd ki egyből, hogy tetszik a pasi, mert könnyűvérűnek fognak tartani. fontos a szülői, környezeti viselkedésminta stb, a lányoknak is megmondják hogyan viselkedjenek a fiúkkal szemben, csak teljesen másképp történik ezen információ átadása...érdekes, hogy a cikkíró nő, s ezt mégsem tapasztalta?
[1869]
Hruodnand 2007-11-23 17:18
Korrekt az írás. Igazat adok mindenben! Ha minden ember igazán elgondolkodna hogyan kezdődik egy kapcsolat, rájönnének, hogy utána sem lehet, nem is szabad leállni. Még ki lehetne egésuíteni pár lényeges dologgal, mert egy ilyen cikknél a terjedelem nem igazán fontos, ha jól van megszerkesztve! Gratula hozzá!
Üdv: Roland
[1397]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Gátlástalanul

Férfi módra

Nyári szerelmek

A társkeresés tízparancsolata

Párkapcsolatok száma

Déjà vu, avagy a hangfelvétel mint párterápia

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41