szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Férfiak (is) veszélyben!

2007-11-25 | Czellér T. Erika | Ideál Életmódmagazin

Vétkesek: a mikrobák, a paraziták, a gombák, a vírusok, mert olyan urológiai és nemi szerveket érintő, nemi úton terjedő betegségeket okozhatnak, amelyek kezelése meglehetősen nehézkes.

férfi nemi betegségekEgyrészt, mert főként a férfiaknál gyakoriak a rejtve maradó, különösebb tüneteket nem okozó esetek, másrészt pedig a teremtés koronáinak lélektani problémát jelent, hogy fel kell(ene) fedniük partnerük/partnereik előtt betegségüket. Ennek fényében érthető, hogy az újrafertőződés lehetősége igencsak nagy!

A férfiak leggyakoribb, nemi szervet érintő betegsége a húgycsőgyulladás, aminek kialakulásáért többféle kórokozó - a gonococcus, a klamídia, a mikoplazma és a trichomonász - is felelős lehet.

"Kávészem"-baktérium

Már a Biblia is említést tesz a gonococcus okozta gennyvizelésről. A fertőzött kezdetben vizeléskor csak égető, csípő fájdalmat érez. Esetenként ez még nem zavaró, ám a kín olykor a tűrhetetlenségig fokozódik. Rendszerint ezzel egy időben bőséges gennyfolyás is kibuggyan a húgycső nyílásán. Előfordulhat az is, hogy fájdalmas csomók nőnek ágyékban. A folyás a megfertőződés után csak néhány nappal jelentkezik.

"Megkímélt" nők

A gonococcus "kivételez" a nőkkel, ugyanis ők két esetből csak egyszer veszik észre, hogy megfertőződtek!

Így tudtukon kívül is továbbadhatják a kórokozót, mivel teljesen egészségesnek érzik magukat!

A fertőzés láncolatát igencsak nehéz megszakítani. A gonococcus a nőknek komoly kockázatot jelent, mivel petevezeték-gyulladást, s így meddőséget okozhat.

Mikroszkóp segítségével a fertőzés okozója "kávészem" alakjáról könnyen felismerhető. Így e betegségtől szakszerű orvosi kezeléssel gyorsan meg lehet szabadulni. Ám aki elhanyagolja kezeltetését, szövődményekre számíthat, egyebek mellett meddőséget okozó mellékhere-gyulladásra, prosztatagyulladásra, húgycsőszűkületre. A gonococcus legfőbb tartózkodási helye a húgycsatornában van, de azért máshol is fellelhető, így például a végbél és a garat nyálkahártyáján, illetve nagyon ritkán a szemben.

Fontos!

A gonococcus az egész szervezetben elterjedve vérmérgezést okozhat. Ennek további szövődménye a gennyes ízületi gyulladás, ami a könyök vagy a váll lemerevedésével végződik.

"Rövidkabát"-betegség

A hímvessző-gennyesedések nagy részét manapság a klamídia - ami görögül rövid kabátot jelent - okozza. Ezt a kórokozót csupán harminc-egynéhány éve ismerte meg az orvostudomány.

A betegség első, enyhe tünetei csak 10-20 nappal a fertőzést okozó közösülés után jelentkeznek, némi - főleg vizelés közben tapasztalható - égető, viszkető érzés és szerény mértékű folyás kíséretében. A klamídia "csapdája", hogy enyhe tünetei kezelés nélkül is 1-3 hét múlva eltűnnek, ám a baktériumok továbbra is élnek és virulnak, no meg fertőznek...

A kezeletlen klamídiafertőzés néhány hét vagy hónap elteltével mellékhere-gyulladást okozhat, s amennyiben teljes hosszában elzárja a mellékhere-vezetéket, meddőséghez vezethet.

A klamídia okozta panaszok megoszlása férfiak esetében a következő:

 • 5%-uk szenved akut, kellemetlen tüneteket okozó húgycsőgyulladásban
 • 50-60%-uknak félheveny húgycsőgyulladása van
 • 15%-ukat csupán "reggeli cseppje" figyelmezteti a betegségre
 • 10-15%-uk húgycsövük körülírt területén viszketést tapasztal
 • 0%-uknak semmilyen panasza sincs, pedig baktériumhordozó.

A klamídia kezelésének leghatékonyabb módja az antibiotikumos terápia.

Klamídia-bújócska

A klamídia nehezen felismerhető, mert a baktériumok teljes fejlődési cikluson mennek keresztül, változatos formát öltenek, s nagyon kicsi méretűek. Meglétüket vizeletből, spermiumból, illetve a szervezet ellenük termelt antitestjei segítségével, a vérből is ki lehet mutatni. Érdekesség, hogy a férfiak immunrendszere - ellentétben a nőkével - általában kevés ellenanyagot termel a fertőzés ellen.

Burok nélkül...

A mikoplazma olyan mikroorganizmus, amely "meg van fosztva" attól a külső burkától, ami egyébként a legtöbb baktériumot körülveszi. A statisztikák szerint a nem gonococcus-eredetű húgycsőgyulladások 15%-áért a mikoplazma felelős. Ugyanakkor az általa okozott panaszok szinte észrevehetetlenek. Esetenként csak egy-egy, a fehérneműn foltot hagyó "reggeli csepp" árulkodik jelenlétéről. Se fájdalom, se viszketés, se húgycső-irritáció.

Mindezek ismeretében jogosnak tűnik a kérdés: veszélyesek-e egyáltalán a mikoplazmák? Nos, nem egyértelmű, hogy a húgycsövön kívül átterjednek-e egyéb testrészekre is. A nőknél viszont bizonyos mikoplazmák petevezeték-gyulladást idézhetnek elő, s így akár meddőséget is okozhatnak.

Ezzel szemben léteznek olyan nézetek is, amelyek szerint a mikoplazmák szerepe túlértékelt úgy a fertőzőképességük, mint a fehérfolyást okozó képességük szempontjából. Az azonban bizonyos, hogy ezek a kórokozók a férfiak és a nők nemi szerveiben jelen lehetnek, minden káros megnyilvánulás és kellemetlen tünet nélkül.

Esetenként némán

A trichomonas okozta húgycsőgyulladás egy időben rendkívül nagy számban fordult elő, napjainkban azonban viszonylag ritka betegség. Ugyanakkor, ha felbukkan, gyakran "társul" más nemi betegségekhez. A trichomonas a férfiaknál maximum diszkrét világos folyást, esetleg nagyritkán a makk kisebesedését okozhatja.

A hölgyek azonban nem ússzák meg ennyivel! Szeméremtestük viszket, ég, hüvelyükből zöldessárga, habos, többnyire rossz szagú váladék távozik. Ugyanakkor - becslések szerint - a nők 15-25%-a tünetmentesen hordozza hüvelyében ezt az organizmust. A férfiak 3-10%-a szintén "néma" trichomonas-hordozó, nekik többnyire a húgycsövükben és a prosztatájukban telepszik meg ez a kórokozó.

Sláger: a gomba...

Miközben a férfiak 18%-a semmiféle rendellenességről nem panaszkodik, hímvesszőjük makkján és fitymájuk bőrének redőjében mégis megtalálható a Candida albicans gomba, ami ma az első számú közellenség. A nőgyógyászhoz forduló nők 70%-a ugyanis gombás fertőzése miatt keresi fel orvosát!

Ez pedig azt jelenti, hogy a férfiak gyakran tudtukon kívül fertőzik meg partnerüket! Ha a candida a férfiaknak nagyritkán tüneteket okoz, akkor az a makk, a fityma belső felének gyulladásában, illetve a makkon látható vöröses, nedvező - esetenként fehér bevonatú - felmaródások formájában nyilvánul meg. A viszketés is jellegzetes tünet lehet.

A nemi szervek gombásodása néhány nőnek valóságos kálváriát okoz, mert csak rövidebb-hosszabb ideig képesek megszabadulni kellemetlen, erős viszketéssel, fájdalommal, folyással járó betegségüktől. Ugyanakkor nagyon nehéz megállapítani a férfiak szerepét a nők újrafertőződésében. Éppen ezért hasznos lehet spermiumtenyészettel igazolni a gombák jelenlétét - avagy hiányát - az ejakulátumban.

Herpesz fent, herpesz lent

Az utóbbi időben egyre gyakoribb a herpeszfertőzés. Úgy az 1-es (ez az arcon, az ajkakon és a szemben okoz kiütéseket), mint a 2. típusúé, ami a nemi szerveket támadja meg. Harminc év alatt az érintettek száma négyszázszorosára emelkedett! Ez a tény valószínűleg annak a következménye, hogy a vírus bekerülése a szervezetbe - például spermiummal vagy a nyálkahártyán keresztül, különösen a méhnyakon átjutva - nem jár semmiféle kísérő tünettel.

Az első fertőzés rendszerint sokkal súlyosabb tüneteket produkál, mint az azt követőek. Ilyenkor az érintettek belázasodnak, s ivarszerveiket fájdalmas, először csak hólyagos, később nedvező kiütések borítják el. A férfiak herpeszfertőzése gyakrabban okoz panaszt a nemi szerveken, mint nőknél.

Kakastaréj - HPV-fertőzés

A papillomavírus évszázadok óta ismert nemi betegség kórokozója. A megfertőzöttek nemi szervein előbb vagy utóbb kinövéseket - kakastaréjt, hegyes függölyt - okoz. A vírusnak nagyon sok fajtája létezik, ezek közül a két legrosszabb hírű a humán papillomavírus HPV 16-os és 18-as jelű változata, ezek ugyanis elősegítik a daganatot megelőző állapot kialakulását. Sajnos egyes férfiak akár tünetmentesen is hordozói ennek a vírusnak, s valódi veszélyt jelentenek partnereik számára.

Jó tudni!

A papillomavírus sokkal kevésbé veszélyes a férfiakra, mint a nőkre, ugyanis szerepe van a méhszájdaganatok kialakulásában.

A vírus ellen nincs általánosan alkalmazható, hatékony gyógyszer, ezért a fertőzés elkerülésére fontos az óvszer használata!

Jó tudni!
 • A felsorolt betegségeket mindenfajta szexuális érintkezés továbbterjesztheti, csóktól az anális közösüléssel bezárólag! Ezért már a betegség gyanúja esetén is mindenképpen tartózkodni kell a testi érintkezéstől, nemi aktustól!
 • A betegségeket mindenképpen kezeltetni kell, ugyanis a nemi bajok kimagasló szerepet játszanak a meddőség kialakulásában, illetve a méhnyakrák létrejöttében!
 • A későbbi bajok megelőzése érdekében - különösen futó kaland, alkalmi partner vagy új kapcsolat elején - ajánlott a gumióvszer használata! Az előjáték megkezdésétől!
 • A nemi betegségek listájára mára már feliratkozott a hepatitisz B- és C-vírusfertőzés is. Ezek akár halálos kimenetelűek is lehetnek! Védekezni ellenük védőoltással lehet.
 • Betegség esetén, még ha a partner tünetmentes is, ajánlott a ping-pong fertőzés elkerülése végett mindkét/három/négy félnek részt vennie a terápiában!
 • Napjainkban az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a nemi úton - vér és spermium útján - terjedő legrettegettebb betegség. Kockázatát a kiterjedt partnerkapcsolat jelentősen megnöveli! Védekezni ellene óvszerrel lehet.
 • A célzott anitibiotikumos és gombaölő kezelésen kívül elengedethetetlen az immunrendszer intenzív stimulálása és a normál mikroflóra regenerálása.

Kommentek

Név:
Hozzászólás:


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.

Cikkajánló

A rejtőzködő Candida

Bakteriális nemi betegségek

A Kegel gyakorlatok

A Gésák titka: A "szerelemizom"

Szexualitás a terhesség alatt

Nemi úton terjedő betegségek

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Erotikus játékok
2020-07-01 - 13:31

Maszturbálás
2020-06-24 - 06:01

Beszélgetünk
2020-06-19 - 22:34

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-06-19 - 18:44

Szüzesség elvesztése
2020-06-19 - 18:31

A méret a lényeg?
2020-05-04 - 06:50

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Társkereső oldalak, vélemény
2020-03-17 - 16:43

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Segédeszközök
2020-03-05 - 05:15

Orális szex
2020-03-04 - 14:50

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Anális szex
2020-02-04 - 16:41

Hűtlenség, megcsalás
2019-11-25 - 22:41

Merevedési zavarok
2019-11-20 - 11:45

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

A terhesség első jelei
2019-07-08 - 18:49

Nemi betegségek
2019-01-04 - 00:08

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Homoszexualitás
2014-03-10 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41

Become a Patron!