szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A krízis szakaszai

2007-10-22 | | www.noatukorben.blogspot.com

Mindannyian átestünk már kisebb-nagyobb krízis helyzeteken. Egy szakítás után, mikor hosszabb időt vett igénybe, hogy újra önmagunk lehessünk. Megfigyelték, hogy az ilyen helyzetek feldolgozását mindenki egy pontos "terv" szerint teszi, mely különböző szakaszokból áll.

Mi is a krízis?

összetört szívMinden olyan változás, amelyet alapvetően negatívan élünk meg, méghozzá azért, mert mindaz, ami állandónak, stabilnak tűnt, az egyszerre más megvilágításba kerülve nem adja már meg azokat a biztonságos kapaszkodókat, keretet, amire a szükségünk van. Ezek azok a helyzetek, amit magunknak így szoktunk megfogalmazni: "kicsúszott a talaja lábam alól"; "megváltozott a világ"; "nem látom az alagút végét" stb. Ebből fakadóan krízishelyzetként definiálható egy válás, valakinek az elvesztése, éppúgy, mint egy lakóhelyváltás, a munkahely megszűnés, munkaviszonyból a nyugdíjas létbe való átlépés, vagy éppen egy kényszer szülte állásváltoztatás. Ezek a történések különbözőek, de van egy közös, központi magjuk: a biztonságérzet megrendülése. A régi keretek leomlóban vannak, az újak csak halványan, vagy egyáltalán nem is látszanak. Minden ilyen helyzetben, teljesen természetes módon beindul egyfajta érzelmi hullámvasút. Ennek minden fázisát valami ősi algoritmus szerint, ugyanabban a sorrendben és főbb jellegzetességek mentén éljük meg, legyen szó bármely veszteségről. Ezek a szakaszok - ha mégoly nehezek is - fontosak, mert a krízis által generált feszültség, feloldásért kiált. A lelki egyensúlyunk megőrzése érdekében, ezt ösztönösen, finoman hangolva, pontos "terv" szerint tesszük. Nem spórolható meg egyik szakasz sem, nem ugorható át, mert egyik a másikra épül. A szakaszokban való "elidőzés" mindamellett már függ attól, hogy az adott személy milyen egyéni sajátosságokkal bír. Milyen előzetes tapasztalatai voltak, általában hogyan működik, mennyire tudatos. Minél jobb a "tükre" önmaga felé, annál gyorsabb és gördülékenyebb a veszteség feldolgozása.

krízis feldolgozásának folyamata

A fenti ábrán látható a krízis feldolgozásának folyamata. A szakaszok jellegzetességei a továbbiakban olvashatóak.

Tagadás

Amikor nyilvánvalóvá válik számunkra az elkerülhetetlen - valakit elvesztünk; partnerünk bejelenti, hogy válni akar; váratlanul nyugdíjaznak, vagy a cég felmond nekünk - szinte automatikusan fogalmazódik meg bennünk: "Ez nem lehet igaz". A tagadás fázisában a tények oly sokkolóak, hogy azt a megoldást választjuk, akár csak néhány átfutó pillanat erejéig is, hogy egyszerűen kirekesztjük a valóságunkból a történést. Tesszük mindezt önvédelemből, mert a helyzet súlya olyan pszichés alkalmazkodást igényel, amire az első pillanatokban még nem vagyunk készen. Legtöbb esetben ezen viszonylag gyorsan túljutunk, hiszen a realitás, a következő szakasz felé tol bennünket, viszont ritkán előfordul az is, hogy a személy megreked ezen a ponton, és képtelen továbblépni. Szélsőséges esetben például jelen időben beszél elvesztett személyekről, vagy úgy fordítja magának egy elbocsátás tényét, hogy ez csak tévedés, biztosan adminisztrációs hiba történt. Jellemző módon, olyan erős ennek a fázisnak az érzelmi energiája, hogy annak a pillanatnak a képe, amikor a személy valamilyen formában értesül az őt érő változásról, nagyon intenzív és kidolgozott módon vésődik be az ember emlékezetébe. Hosszú évek múlva is precízen, pontosan tudjuk előhívni azt a pillanatot, amikor nyilvánvaló lett számunkra, hogy az életünk ettől a ponttól kezdve megváltozott.

Harag

A feszültség, amelyet az előző fázisban "szőnyeg alá söpörtünk" volna, most új utat keres. Valakit, vagy valamit, aki felelős, aki tehet erről, akinek az arcába vághatjuk azt, hogy fáj. Haragszunk, mert mást szeret, mert elvette tőlünk, ami a miénk volt, vagy mert azt mondta, hogy nincs szükség a munkánkra. A harag tárgya nem mindig egy ember, hiszen haragudhatok a szervezetre, a munkatársaimra, a családomra, az utastársaimra, a világon bárkire. Sőt, haragudhatok magamra is, hiszen "hogy lehettem ilyen ostoba". Beazonosítani onnan lehet ezt a fázist, hogy az itt tartó személynek több a konfliktusa, zökkenők vannak a kapcsolataiban, kiszámíthatatlanabbá válik a környezete számára. Ebben a fázisban megragadni annyit jelent, hogy a személy a környezetére adott válaszaiban többnyire ellenséges, akár destruktív is lehet.

Alkudozás

A következő fázis kulcsszava a "ha...". Ha ezt és ezt tenném, vissza lehetne-e csinálni mindent? Ha megváltoznék, velem maradnál-e; ha dupla munkát végzek ugyanennyi pénzért...; ha másnak mondanának fel...; ha felköltöznék Pestre dolgozni... és sok-sok ilyen "ha". Ez a fázis, valamiféle csodavárásról szól, és hosszan megrekedni ebben azt is jelenti, hogy a személy az energiákat vissza akarja forgatni az eredeti állapot visszaállításába. Olyan ez, mintha vissza akarna mászni a hullámvasút lefelé vezető szárán.

szakítás összetört szív

Kilátástalanság

Ez a mélypont, ennek minden érzelmi súlyával együtt. Már tudomásul vettem, ami történt, de még cselekvőképtelen vagyok. Nem tudok továbblépni, mert el vagyok foglalva a fájdalommal. Úgy érzem, egyedül vagyok, és talán soha nem mászok ki ebből. Sötéten látom a jövőt, már amennyiben érdekel a jövő.

Ebben a bénultságban a személy visszaveszi az energiáit a külvilágtól, és maga felé fordítja. Kívülről azt látni, hogy a társas helyzetekből kicsit kivonja magát, nem keres új partnert, új állást, egyszerűen átadja magát a benne kavargó érzésnek. Szélsőséges esetben az ebben a fázisban való megrekedés, akár depresszióban is megtestesülhet.

Bármilyen sötét is ez a fázis, ez készíti elő a következőt. Talán szeretnénk kihagyni, átugrani, de nem lehet. Valamit csak úgy tudunk elengedni - partnert, az élet egy szakaszát, munkát - ha megéljük a fájdalmát. És amikor már tompul a fájdalom, léphetünk tovább.

Beletörődés

Megszenvedtem, elfogadtam. Ezek a kulcsszavak. Elindultam fölfelé a lejtőn. Ebben a szakaszban kezdenek a helyükre kerülni a dolgok. Szó szerint és képletesen. Eltesszük a múltat dobozokba - képek, ajándékok formájában, és a lelkünk dobozaiban is pakolni kezdünk. Már van egy kis távolság a sokk és közöttem, már érzelmileg sem szív be annyira a helyzet. Már tudok múlt időben, könnyek nélkül beszélni.

Lelkesedés

Ez az új lendület időszaka. Ebben a fázisban már van szemünk az új lehetőségekre, talán több minden út is látszik. Ezek persze nem mind járhatóak, de a keresés ténye már önmagában gyógyító erejű. Tapasztalataink szerint ebben a fázisban kezdenek keresni az emberek új állást, kezdenek új kapcsolatokat. Az az energia, ami a harag fázisában destrukcióba fordult, most, az ezt megelőző szakaszok segítségével konstruktivitássá alakulhat. Ki-ki személyisége függvényében éli meg ennek a szakasznak az érzelmi hőfokát. Az igazán aktív, optimista emberek itt megfogalmazhatják az "új élet - jó kilátásokkal" lehetőségét, a visszafogottabbak számára ez a szakasz az aktivitásról szól. Arról az erőről, amit újra megtalált ebben a fázisban.

Visszarendeződés

Az a fázis, amikor kialakultak az új viszonyok. Minden energia, amit magunkra fordítottunk, ebben a szakaszban értelmet nyer. Azért mert nyugodtan, keserű szájíz nélkül mondhatjuk magunkról, hogy jól vagyunk, és ez, amennyiben a változás ilyen jellegű volt, külső rendbe fordult. Új keretek, új viszonyok, új állás. És ez az új élet, nem feledte a régit, hanem integrálta. Én ugyanaz vagyok, aki voltam, csak bejártam egy nehéz utat, és megtanultam magamról sok mindent.


Kommentek

luna72 2009-12-06 16:14
ez már bizony nagyon igaz, a szakaszokat nem lehet átugrani.....
én már a lelkesedés és a visszarendeződés szakaszában vagyok, de az előzö fázisokat is átéltem....a kérdés ami foglalkoztat, hogy az aki elhagyott nem érzelem hiánya miatt tette, a körülmények nem voltak ideálisak talán...........:-)
vajon ő is átélte ezeket a szakaszokat?
[6468]
Gibi 2009-10-06 14:32
Azt hiszem nem rossz, ha ilyen oldalak is vannak. Így legalább az ember nem érzi annyira egyedül magát. Valljuk be sorstársak őszintén: kicsit jól esik tudni, hogy más is sz*ul érzi magát ilyenkor. Mégis kavarog az emberben egy érzés, mégpgedig: "akkor is nekünk a legrosszabb". Rossz hír: nem biztos, hogy így van. Jómagam azt hiszem, minden tőlem telhetőt megtettem. Utazás, könyvírás, rózsák, a nyelv tanulása, megpróbáltam úriember maradni. (olykor sikertelenül...) Ne felejtsünk el valamit: ne legyünk önzők! Ameddig a saját fájdalmunkkal vagyunk elfoglalva, addig tartsuk tiszteletben a másik embert is, akit valaha Társnak véltünk! ő választott, a szakítás pillanatában tisztában volt vele, hogy ez nekünk fájni fog. (általában). Éppen ezért megpróbált a másik toleránsan viselkedni, már amennyire lehet ilyen esetben. Tartsuk szem előtt a másik embert is, ne kizárólag a saját fájdalmunkkal legyünk elfoglalva. Ezért is tesz jót talán, ha tudjuk, hogy más is szenved. (érdekes fordulat a "szeretlek-nemszeretlek" játékban nemde?)
Üdvözlettel: Laci.
[6278]
1990 2009-06-18 22:26
Én .. itt vagyok 19 évesen, de egyszerűen életkedvem nincs, mert akit szeretek, nem tudja viszonozni az érzéseimet. Nincs benne érzés, ő megpróbálta, akarta, írt sok szép gondolatot, de nem.. én pedig.. teljesen lekerültem, el se tudom hinni. Élni nincs kedvem. Fogalmam sincs, mit csináljak...
[5905]
mégfriss28 2009-03-02 20:51
Jó lenne kómában átélni az egészet Már rutinosnak kellene lennem.... ezért remélem rövidülnek a szakaszok de most még nagyon fáj Szeretnék révbe érni végre Ha a lelkesedésbe érek keresek arról is egy cikket köszi
[5215]
Phenelopé [NŐ] 61 2008-12-25 20:47
Úgy látszik én a legmélyebb ponton vagyok és nem tudom mikor lépek feljebb.Hosszú magányos évek után találkoztam egy régi barátommal.Úgy nézet ki, hogy újra kezdjük de 3 napja nem jelentkezett.
[4301]

Tovább az összes (22) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Akkor már szakításban voltunk

Szakíts, ha bírsz!

Hova menjünk az első randin?

Férfiszex (1.rész)

A mellékhere

Munkahelyi szerelem

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41