szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Házassági menedzsment

2007-06-22 | | Ideál Életmódmagazin

"És boldogan éltek, amíg meg nem haltak..." - a mesékben ez jól hangzik, de a valóságban minden házasságban megfelelő irányításra van szükség, hogy mindkét házastárs elégedett legyen.

házasságA legtöbb házasságkutató szerint a nők még mindig túlságosan romantikus elképzelésekkel vágnak bele a házasságba. Ahogyan a szakember fogalmaz: "El vannak ragadtatva a férfi párzási viselkedésétől és azt hiszik, ez a továbbiakban is így lesz. Azonban a szerelem csak az előfeltétele annak, hogy egy pár egymásra találjon. A házasságok hétköznapjai egészen másképp néznek ki." Lényegében az dönti el a házasság sorsát, hogyan tudnak a hétköznapokkal megbirkózni. Tulajdonképpen a házasságkötést is jogosítványhoz kellene kötni. Legalább az alábbiak ismeretéről tanúbizonyságot tehetnének a házasulandók:

 • önismeretről: Ki vagyok, hová tartok, mik a főbb céljaim, mit tartok az életben igazi értékeknek, mik a gyengéim, miben kell fejlődnöm?
 • Hogyan kell a naponkénti kudarcokat elviselni anélkül, hogy azt a partnerre átönteném?
 • Mennyire ismerem a páromat, erényeit, gyengéit, céljait, értékrendjét?
 • Hogyan kell a partnerrel úgy beszélni, hogy az meg is értse, és azt értse meg, amit mondani akarunk?
 • Hogyan kell a konfliktushelyzeteken úrrá lenni, azokat megoldani?
 • Hogyan kell háztartást vezetni?

Ezeket mind meg lehet tanulni. Van viszont néhány olyan dolog, amin nem lehet változtatni, sőt olyanok, amelyek mindig újra és újra kenyértöréshez vezetnek a házastársak között. Mi a tartós házasság titka? Melyek azok a kritikus pontok, amelyekről minden nőnek tudnia kellene?

1. A házasság: gazdasági vállalkozás is

Ez aztán igazán nem hangzik romantikusnak. Azonban az anyagi viszonyok szabályzása a legfontosabb előfeltétele a romantika megőrzésének. Amíg meg nem érkezik a gyerek, a párok leginkább az anyagiakon veszekszenek. Ha az egyik új bútorról álmodik és a másik már megrendelte az új autót, igencsak besűrűsödik a levegő közöttük. Ilyenkor kizárólag az segíthet, ha megbeszélik a dolgokat és teljesen tiszta helyzetet teremtenek. Mennyi pénz áll összességében végül is rendelkezésre? Hogyan kellene beosztani? Így megkímélhetjük az idegeinket, s megspórolhatunk egy rakás heves vitát, feszültséget. A "külön-számlás" rendszer a kutatók szerint javítja a kapcsolat stabilitását. Akkor is, ha a házaspár közül csak az egyik keres: annak, aki otthon a gyerekeket neveli, rá kell hagyatkoznia a rendszeres pénzforgalomra. Pénzt kérni: "Fodrászhoz szeretnék menni", vagy "A gyerekeknek ruhára van szükségük" - megalázó. Az önállóságérzéshez feltétlenül szükséges, hogy a házaspár mindkét tagja saját pénzzel rendelkezzen. Ha az egyik úgy érzi, hogy anyagilag függ a másiktól, megszűnik az önbecsülése - vagy még időben elköszön.

2. A szenvedély kérdése

A kapcsolat fenntartásában a szenvedélynek nyilvánvalóan kisebb a szerepe, mint azt sokan eddig feltételezték. A boldog párok egymás iránt odaadóan, gondoskodóan és védelmezően viselkednek. Minél több a gyengédséggel teli gondoskodás a házasságban, annál jobb. Vannak olyan párok, akik a forró kezdeti időszakot követően hosszabb szüntetet tartanak. Mások csak évek múlva lendülnek bele igazán. Ismét mások bibliai kitartással (Luther: "Hetenként kétszer") járják a maguk útját. A kutatók mindenesetre tisztában vannak azzal, hogy a tartós partnerkapcsolatban élők szexuálisan boldogabbak, mint a szorgalmasan váltogatók. Csak a másik testének alapos ismerete, hajlamainak kitapasztalása ad lehetőséget a kísérletezésre. Ez sokkal előbb teszi lehetővé új erotikus területek felfedezését, mint egy új partner. De a kutatók találtak egy fontos kedvgyilkost is, a TV előtti félig öntudatlan állapotot. Vagy hogy a partnerek gyakran látják egymást meztelenül (a fürdőszobában vagy öltözködés közben). Főleg a férfiaknak van szükségük arra az érzésre, hogy valamilyen - gyengébb - ellenállást le kell küzdeniük. Allergiásan, vagyis impotenciával reagálnak arra, ha elvárást éreznek. A dicséret és csodálat viszont osztályon felüli aktivitást vált ki belőlük. Az izgathatóság, a fantázia, a testi érzékek, a kéjérzet egy életen keresztül képes fokozódni.

A gyengédség

csak az egyik előfeltétele a boldog kapcsolatnak. Ugyanilyen fontos

 • a kölcsönös bizalom
 • a függetlenség, a szabadság
 • gondoskodás
 • az egyenrangúság érzése
 • és az az érzés, hogy a másiknál védelmet és támaszt találunk.

3. A kiválló konfliktuskezelő képesség fontossága

Valamennyi kutató és pszichológus egyetért abban, hogy ez döntő tényező. Ha egy házasság válságba kerül, az gyakorlatilag mindig abból adódik, hogy a pár nem képes a konfliktusokkal megbirkózni. Az olyan fogalmak mögött, mint elidegenedés, elhidegülés, eltérő fejlődés, mindig az rejtőzik, hogy a párkapcsolatban élők képtelenek a kínos kérdéseket kellő időben kibeszélni. A kényes témákat inkább elodázzák. A beszélgetések során a konfliktusokat okozó területeket úgy elkerülik, mint az aláaknázott utakat. Egészen addig, amíg a robbanás be nem következik. A férfiak félnek a végeláthatatlan partneri szövegelésektől. Mindkét félnek meg kellene tanulni, hogy az általánosításokat ("te mindig olyan vagy...", "te sohasem teszed meg, hogy...") ugyanúgy elkerüljék, mint a lemondó megjegyzéseket ("ehhez neked úgysincs kedved"). A beszélgetések, kibeszélések akkor sikeresek, ha egy konkrét kérdésre korlátozódnak, és ha mindketten magukról beszélnek, nem a másikról.

4. Kell egy felelősségteljes feladat

Azok a házasságok, amelyben mindkét félnek van állása, tovább tartanak. És a hivatással rendelkező partnerek még jobban érzik magukat a házasságban. Csaknem mindig a nő mond le a karrierről. Azonban egy idő után - különösen, ha a férfi minden energiáját a munkájának szenteli - elégedetlenné válik. Ilyen esetben a nő saját munkája a leghatásosabb gyógymód arra, hogy öntudatossá és önállóvá váljon, gyakran önállóbbá, mint ahogyan azt a férfi szeretné. A nő kilép a férfi befolyási köréből, új kapcsolatokra tesz szert, fejlődik. A férfit ez ingerli, de többnyire csak átmenetileg. Egy dolgozó nő, aki az évek során mind életvidámabbá és fantáziadúsabbá válik, több izgalmat is jelent. Az öntudatos férfi csak hálás lehet ezért. Nem kell okvetlenül fizetett állás, lehet valamilyen szociális, jótékonysági tevékenység, művészi munka vagy sport. Fontos az önállóság az érdeklődési területen belül, és az arra vonatkozó elkötelezettség.

5. Létfontosságúak a barátok

Ez magától értetődőnek tűnik. És mégis egyes asszonyok hajlamosak arra, hogy a partneri kapcsolat érdekében a régi barátnőket, barátokat elhanyagolják. Főleg akkor, ha a férfi fintorog. Tartsa meg régi barátait, még akkor is, ha ez a partnerének nem tetszik. Ne próbálja mindenáron az élettársát piedesztálra emelni. Kell lennie olyan barátságnak is, amihez a másiknak nincs hozzáférési lehetősége, akivel cenzurázatlan beszélgetéseket lehet folytatni, ahol lehet szidni, panaszkodni, nevetni anélkül, hogy a férfi tudná, min. Hallatlanul jó hatásuk van ezeknek a kávédélutánoknak, barátnői összejöveteleknek, mert itt megértésre, vigasztalásra találnak, tippeket adnak és kapnak - férfimentesen. Hasonló a pszichológus tanácsa a szülőkkel kapcsolatosan: a férfinek nem kell szeretnie az asszony családját, szüleit és az asszonynak sem a férfiét. Azonban ezen a területen a partnereknek a kritikájukkal és viccelődéseikkel tartózkodónak kell lenniük.

Az élettárs családja kényes téma. A fontos az elfogadás. Ha ebből barátság lesz, az csak előnyt jelent.

6. Az első gyerek igazi próba

A gyerekek szerencsét hoznak. De minden nőnek tudnia kell, hogy az első gyerek szakítópróbát jelent. A kicsi egyszer csak megszabja a család teljes napirendjét - és éjszakáját is. A férfinek először kell megosztania valakivel a feleségét, sőt egy ideig teljesen nélkülöznie kell őt. Persze feleslegesnek, sőt alárendeltnek érzi magát. "Ettől kezdve vannak olyan dolgok, ahol neki kell beadnia a derekát. Az anya jobban ismeri a gyereket, mint az apa, sokkal inkább ő mindenben az illetékes. És ebben a férfi gyakran hatalomvesztést lát. Mire felteszi magában titkon a kérdést: hát ezt akartam? Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az első gyerekkel megszűnik a szabadidő. Az étteremben megélt stresszhelyzeteket követően inkább az otthonmaradást választják. Amellett szünetet kell tartani a szexben is. Gyakran mindketten alábecsülik a változásokat. Az anya nem tud elszabadulni, az apában felmerül az elmenekülés gondolata. Ami vigasztaló: ez a krízis elmúlik. És a második gyerek már nem szakítópróba, hanem megerősíti a házasságot.

7. Mindkét partnernek kell magánélet

Azok a házasságok sokkal tartósabbak, ahol mindkét félnek saját szobája van. Mindenkinek kell lehetősége legyen visszavonulásra, szüksége van egy olyan térre, amelyben a saját zavartalan életét élheti. Egy nőnek először meg kell szereznie a saját szobát. Ha ez valamilyen ok miatt egyáltalán nem megvalósítható, legalább valamilyen területet válasszon le magának. A társának tisztában kell lennie azzal, hogy az az ő magánterülete, amihez hozzátartoznak a lezárt fiókok, egy saját íróasztal, amelyben a személyes dolgait őrizheti. Még nagyobb távolságtartás? Egyes párok szerint a külön hálószoba serkentőleg hat a szexuális kapcsolatokra, mások évente egyszer külön töltik a szabadságukat. Megint másoknak elegendő a külön paplan. A jótékony távolsághoz hozzátartozik az is, hogy nem kell a múltat minden részletében feltárni. Lehet, hogy a partner odaadóan figyeli a régen elhalványult kapcsolatról szóló beszámolót, és lehet, hogy olyasmit hall ki belőle, ami nyugtalanítani fogja. Éppen ezért sokkal jobb lezárni a múltat, így minden sokkal szebben alakul.

Ami a férfiak szemében növeli a nők értékét

Akik nem értenek a férfiakhoz, azt hiszik, tenniük kell valamit azért, hogy elnyerjék a férfiak figyelmét és szeretetét. Nem tudják, mekkora hatással van a férfiakra, ha egyszerűen csak érdeklődnek irántuk és elfogadják apró figyelmességeiket. A teremtés koronáira sokkal jobban hat, hogy a nők hogyan reagálnak arra, amit a férfiak tettek értük.

Változás és fejlődés nélkül nem megy

Az örökös egyformaság unalmassá válik, ezért feltétlen gondoskodni kell a változatosságról. Mindannyiunknak szükségünk van újra, fejlődésre, változásra. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne túlozzuk el, s az énünk átalakulása során ne áldozzunk fel túl sokat önmagunkból.

A szeretet nem jelenti az állandó együttlétet társunkkal, mert az megfoszt minden romantikus, emelkedett, ünnepélyes érzéstől. Ne hanyagoljuk el hobbinkat, ha megvan az egyensúly az együttlét és az egymástól külön eltöltött idő között, az jót tesz a kapcsolatunknak.


Kommentek

thymian 2007-07-03 16:44
ez a cikk most jól jön nekem.:))támpontnak megfelelő.a lényegesebb pontjait szedi össze az együttélésnek.

a házasság tényleg olyan mint egy üzlet, szervezni kell, vezetni kell, megbeszéléseket kell tartani, rengeteg döntést hozni stb...tehát minden a szervezésen múlik.
sztem a legnehezebb rész az anyagi kérdés, hiszen, ha az nem klappol, akkor egy idő után csak marakodás lesz, elégedetlenkedés.
legfontosabbnak a _bizalmat és őszinteséget_ tartom. ha a felek képtelenek nyíltan beszélni érzéseikről, gondolataikról, az bajos lehet.az elfojtott érzelmek egy idő után viharosan törnek fel,az ilyen veszkedések mind a két felet megsebesíthetik.
nálunk az a taktika, hogy addig nem alszunk el, amíg ki nem békülünk.:) eddig bevált.
[325]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

5 módszer, amivel felfrissítheted szexuális életedet

A szex örömforrás - vagy mégsem?

Hogyan bizonyosodj meg arról, hogy a szerelmed megcsal-e?

Az igazi

Sappho- lányok... (Körkérdés)

Harisnyák, cipők és gyönyörű lábak!

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41