szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Ha stressz a szex...

2007-06-07 | | Ideál Életmódmagazin

Spontán, laza és teljesen oldott - ilyen az ideális szex! Mennyi mindent olvastunk erről, és milyen sokat beszélünk róla! Ám ha végre odakerülünk, a vágy tüze lángocskává zsugorodik. Pedig a testi intimitás életünk legtermészetesebb velejárója...

stressz szexHa tényleg igaz lenne ez az állítás, miért van szükség a rengeteg szexuálpszichológusra? Manapság pofonegyszerű információkat szerezni a különféle szexuális technikákról, játékokról, játékszerekről. Elég csak bekapcsolni a számítógépet, a világhálón minden hozzáférhető. Az újságárusoknál is széles választék áll rendelkezésre az ilyen témájú kiadványokból. A könyvesboltokban is van miből válogatni.

Miért van mégis úgy, hogy a fiatal párok, akárcsak a hosszú éveket egymással eltöltött házaspárok s az egyedülállók is mind-mind szexuális kedvetlenségről panaszkodnak? Ráadásul a felek véleménye még csak véletlenül sem egyezik meg azzal kapcsolatban, hogy mennyi és milyen szex lenne az ideális!

Egy életen át ugyanazzal a férfival...

Manapság férfiak és nők tömegei ismerik be, hogy - a korábbiakkal ellentétben - a napi stressz után se hangulatuk, se energiájuk nincs a testi szerelemhez.

Hol lehet a problémák gyökere? Úgy tűnik, mintha kihalt volna belőlünk az a képesség, hogy bármit is lassan, élvezettel, türelmesen és teljes önátadással végezzünk. Mintha ez az adottság már visszafordíthatatlanul az elmúlt generációk jellemzője lenne...

Az állandó változás korunk követelménye, úgy a divatban, mint étkezésünkben, a számítógépiparban, lakásunk berendezésében stb. Ebből fakadóan a szex egy monogám partnerkapcsolatban csakis halálunalmas lehet, s mivel a hivatali élet mindennapos hajszája után következő szexuális teljesítménykényszernek a legtöbb ember képtelen megfelelni, a végeredmény: akkor inkább ne is halljunk a szexről!

Megemelkedett adrenalinszint

Szex a liftben, kényelmetlen helyeken és helyzetekben, például az irodai asztalon . Szakemberek állítása szerint ezek az alkalmak különösen izgatóak, hiszen az adrenalinszint emelkedése a vágyat is fokozza. Érdekes viszont, hogy akik voltak már ilyen helyzetekben, általában mélyen hallgatnak erről... Még valami: az extrém helyszíneken fennáll a horzsolások, a kullancscsípések, a kék foltok, a fertőzések, a felfázások kockázata: a puha ágy mennyivel kényelmesebb!

Szex - mindig ugyanazzal a nővel

Manapság egyre népszerűbb a hűség, hiszen az élet minden területén tapasztalható bizonytalansággal párhuzamosan növekszik bennünk az erre való igény. Ugyanakkor az utolsó húsz évben a médiák semmi mástól nem "óvtak" jobban, mint éppen a megszokástól. Vajon mi lehet ennek az oka?

Mintha félnénk attól, ami kikapcsol: sohasem időzünk el ott, ahol lazíthatunk... És azt a testhelyzetet, mely szexuális együttlét közben leginkább örömet okoz, alig merjük ismételni, attól félve, hogy a másik megun minket, máshol keres majd változatosságot. Valóban így lenne ez?

Az új élvezet titka...

...a másikkal valami olyan dolgot átélni, ami elmélyíti a kapcsolatot! Sajnos csak keveseknek adatik meg az a képesség, hogy szexuális téren állandóan megújuljanak, esetleg 5-10-20 évi együttélés után is mindig egyszerre kívánják egymást.

Ettől függetlenül élvezzük az adott pillanatot! Hogy ez mit jelent? Használjuk ki a kínálkozó lehetőségeket! A népnyelven "reggeli merevedés"-nek nevezett élettani jelenséget úgy is fel lehet fogni, hogy a természet ajándéka, és érdemes vele élni! Ha pedig a férfi meglátja kedvesét meztelenül a kádban, és megkívánja..., miért is ne szeretkezhetnének ott, a meleg gőzben?!

Megtanulható-e az oldottság?

Ebben fontos szerepet kap a társak önérzete és önbecsülése. Aki elégedett a testével, annak sokkal könynyebb a helyzete. Ettől függetlenül meg kell próbálnunk átadni magunkat a pillanatnak. Élvezzük az "itt és most"-ot!!! És közben sohase gondoljunk a végére! Hiszen a szerelem és a szeretet végtelen!

Film és valóság

Egy igazán izgató szerelmi jelenetet művészi módon kell megrendezni: a fény legyen sejtelmes, a zene legyen vérpezsdítő, az illatok vágyat gerjesszenek, az öltözék legyen kihívó, az elfogyasztott étel és ital is a hangulatot tükrözze! A jelenetben a frizura kifogástalan, a köröm frissen lakkozott, a szereplők alakja ideális. Ismerjük be, a tévében ezt szeretjük látni! Ennek megvalósításához azonban sok idő, pénz, energia szükséges. A mindennapi élet sokszor egészen más. Azt senki sem vitatja, hogy egy olyan háziasszony, aki otthon kényelmes, de kinyúlt, kifakult joggingjában végzi számos teendőjét, nem éppen izgató. Az is logikus, hogy ha ez a háziasszony hirtelen izgató, szexi alsóneműben jelenne meg párja előtt, az inkább kínos lenne, mint vágyat gerjesztő...

A férfiak réme

Az ideális az, ha egy nő hozzászokik ahhoz, hogy mindig ad magára. Aki folyamatosan szép fehérneműt, harisnyát visel, finom parfümöt használ, tehát ápolt és nőies, sohasem érez majd olyan lámpalázat, mint azok az asszonyok, akik csak kivételes esetekben hordanak ilyesmit, és nem is érzik így igazán jól magunkat.

Jegyezzük meg! A nőiesség már a mozgáson is meglátszik. Az érzés, hogy tulajdonképpen mindig úgy vagyok öltözve, hogy sohasem szégyelleném, ha levetkőztetnének, bizonyosfajta kisugárzást eredményez, s erre a férfiak is ráéreznek. Még akkor is, ha fáradtak... A fentiek potencianövelő szerként hatnak, míg az impotenciára is létezik szer: a "profi" és követelőző nő. Ha egy nőt az ágyban majd' szétvet a temperamentum, és viselkedése azt sejteti, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkezik, ez bizony kedvezőtlen hatással lehet a férfira.

Garancia?

Egy nő tökéletes alakja vagy állandó szexuális késztetése korántsem garancia arra, hogy valóban jó szerető tud lenni.

Személyre szabottan...

Az ínyenckedés olyan alkalom, ami nemcsak a szakácstól, hanem a kóstolgatótól is megköveteli a magáét. Nem csoda, hogy akik sűrűn fordulnak meg különleges ételeket kínáló éttermekben, vagy éppen ott dolgoznak, az átlagosnál gyakrabban kívánják meg az "egyszerű" bécsi szeletet vagy a csülköt savanyú káposztával. És ezen a ponton összetalálkozik a kulináris élvezet és a szerelem! Tehát a normális, hétköznapi dolgoknak éppen akkor van varázsuk, ha személyre szabottan, és nem közömbösen csinálják. Szexuális téren ugyanez a helyzet.

Jegyezzük meg! Egy férfit nem is annyira a szokatlan dolgok izgatnak fel, sokkal inkább a partner figyelmessége. Nem a pózok végtelen variációja tartja ébren egy férfi vágyát, sokkal inkább az, ha érzi, hogy partnere teljesen rá figyel. Aki összetéveszti az oldottságot a szétszórtsággal, sohasem lehet méltó társa a másiknak!

Aki szex közben oldott akar lenni, annak elsősorban önmagához kell pozitívan viszonyulnia, saját magával kell egyensúlyban lennie, minden gyengesége és hibája ellenére el kell fogadnia önmagát. Az ilyen ember önbizalma olyan fegyver, ami megvéd attól, hogy a másik esetleges kritikája sebet ejtsen rajta.

Boldogság - más úton

Az oldottság a kötöttség ellentéte, az elengedésre és a nyitottságra való képességet jelenti. Az ilyen ember nem ragaszkodik sem az előírt mintákhoz, sem a receptekhez, sem a "jó barátok" tanácsaihoz. Az ilyen típusnak nincs szüksége kényszerre, számára a szex nem a "tehetségesek" és "tehetségtelenek" sportja. Nem érdekli az orgazmusok számáról szóló statisztikák tömege sem. Véleménye szerint a szex nem egyenlő a partnerek egyidejű orgazmusával, a boldogság máshogy érhető el.

Szép szó: szerelmi elő- és utójáték. Segítségükkel újból megtanulhatjuk, hogy a szerelemben is játékosak legyünk. Ösztönösek, feszültségektől mentesek és teljesen oldottak: ez pedig a tökéletes szexet garantálja. És lássuk be végre: a testi intimitáskor nem győzelemről és veszteségről van szó, hanem az egyszerű és teljes jelenlétről! Minden érzékszervünkkel, a hétköznapi rohanástól mentesen!

Az izomgörcs réme...

A különféle "szakértők" és "szaklapok" által propagált "nem mindennapi" testhelyzetek előbb-utóbb izomgörcsöt okozhatnak. Ezért annak, akit a "hétköznapi" szex is boldoggá tesz, nem érdemes új utakat keresnie!

Mit jelent manapság a jó szex?

Először is felejtsük el a "jó szex" fogalmát, mert különben olyan, mintha ilyenkor valami jóféle szövetről vagy valamilyen nemes borról beszélnénk! (Vagy esetleg egy olyan szerről, amit felírathatnánk magunknak.) A világ különböző tájain végzett vizsgálatok szerint a szexualitásban egyre nagyobb szerepet kap a felek közötti emberi kapcsolat. A szex legideálisabb formája a két fél közti szilárd kapcsolat keretein belül valósul meg, még akkor is, ha a házasságon kívüli alkalmi kapcsolatok és a szex vadabb formái ma már nem számítanak tabunak. A szex és a szerelem, szeretet egyre inkább összetartozó fogalmak. Az intimitás, a gyengédség, az egymás iránti bizalom egyértelműen és egyre inkább előtérbe kerül.

De mire is vezethető vissza ez a folyamat?

A körülöttünk lévő világ egyre inkább felgyorsul, általános az emberek közti elhidegülés. Ezért egyre erősebb a "kereslet" arra, hogy a "deficitet" egy bensőséges, meleg partnerkapcsolattal ellensúlyozhassuk. Természetesen a szex továbbra is fontos szerepet kap, ám nem a legfontosabbat.

Vajon ez lehet az oka annak, hogy - számos szakértő véleményének megfelelően - egyre kedvetlenebbé válunk, s lassan olyan társadalom vetíti előre a képét, melyben a szex már a múlté?

De azért ne legyünk ilyen pesszimisták! Nehezen mérhető, hogy - mint azt sokan állítják - a szex iránti kedv valóban erősen lecsökkent-e. Egyes vizsgálatok szerint az egyetemista fiatalság körében átlagos a havi 6-8 szexuális együttlét. És ez korántsem jelenti azt, hogy ők ezzel elégedetlenek lennének! Vannak olyan házasságban élő aszszonyok, akik heteken keresztül nem élnek szexuális életet, és ezt teljesen helyénvalónak tartják. Az idő lassacskán megváltozik. Ma már a múlté az "orgazmus-kultúra", melyben a legfontosabb az volt, hogy a szexuális együttlétek minél gyakoribbak legyenek. Ilyenkor sokszor csak az orgazmus volt a cél..., a partner személye sokszor nem is számított.

Manapság a legtöbb férfi és nő sokkal rugalmasabban viszonyul ehhez a témához. Számukra a szex nyugalmat, kikapcsolódást jelent, a másik intim közelségét.

Varázslatos érintés

A simogatás gyengédséget, melegséget, gondoskodást, a másikra való teljes odafigyelést feltételez. Ha egy nő pusztán erre vágyik, és ezt szerelmese tudtára adja, abból a férfi - kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatot feltételezve - egyértelműen azt fogja leszűrni, hogy kedvese ma szexuális értelemben nyugalomra vágyik.


Kommentek

thymian [NŐ] 93 2008-11-11 17:26
"Manapság egyre népszerűbb a hűség" már más cikkben is volt a hűségről hasonló megfogalmazás ezen az oldalon, tán ott a divatos szó volt... ez nem népszerűség vagy divat kérdése.
ez az emberből jön, egy tulajdonság, belső igény vagy valami hasonló....
[3841]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Miért nem működnek a párkapcsolatok?

Milyen zenét hallgattok szeretkezéshez?

Szextitkok (5.rész)

Egyéjszakás kalandok

A mellékhere

Szexualitás a testi fogyatékosoknál

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-09-18 - 23:55

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41