szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Szingliből dinki

2007-05-17 | | MIX magazin (2006. november)

A szinglit már értjük. ő az a szép és okos, de mindenképpen sikeres és jól kereső nőegyed, aki talán épp e kiváltságos tulajdonságok miatt sajnos társtalan. Jól körülhatárolható célpontja nemcsak a reklámiparnak (eszményi fogyasztó), hanem a politikai kampányoknak is (hordában támad). Tegyük fel, hogy ez a sokat bántott szingli végre hozzámegy hasonlóan karakán, magabiztos és sikeres - agglegény - párjához. Élnek, mint Marci Hevesen, hiszen függetlenségüket eszük ágában sincs feladni, gyereket vállalni meg végképp semmi kedvük. ők korunk lehetséges új főszereplői, a dinkik.

Hogy valami változóban van szép új világunkban, azt jó ideje érezni. A 25-35 év közötti fiatal házaspárok jelentős része például gyerek nélkül is nagyon jól érzi magát, és nem is gondol jó ideig családalapításra, legalábbis ez derül ki egy piackutató cég 2005-ben végzett 18 országra kiterjedő felméréséból. Double Income No Kids, azaz dinki; ez a neve annak a marketingesek által elkeresztelt fiatal párokból álló, már szociológiai eszközökkel is mérhető társadalmi csoportnak, akik inkább a dupla fizetést választják gyerek helyett. Magyarországon becslések szerint körülbelül 250 ezer fiatal pár nevezhető dinkinek, bár köztük bizonyára akadnak olyanok is, akikhez szándékaik ellenére nem érkezik meg a gyermekáldás. A vizsgálat szerint a nyugat-európai dinkik sokkal lazábbak, szabadabbak kelet-európai társaiknál, jövedelmük megengedi, hogy mindenből a legjobbat válaszszák, életük fő tevékenysége a pénzköltés. Ehhez képest a magyar dinkik viszszafogottabbak, nálunk a gyermekvállalás kitolódását is inkább az anyagi kényszer indokolja semmint a felelőtlen ifjúkor meghosszabbítása. A munka idehaza kevésbé önmegvalósítás, sokkal inkább pénzkereseti szükséglet, és gyakran a párok is azért költöznek vagy házasodnak össze, mert a jelenlegi hitelfeltételek mellett így nagyobb esélyük van önálló otthon megteremtésére. Látástól vakulásig dolgoznak, tanulnak, nyelvvizsgáznak, tréningeznek, pihenésre, hobbira alig jut idejük, az anyagiak előteremtése teljesen leköti mindennapjaikat, egy gyerek - ahogy ők mondják - nem fér bele az életükbe.

A hárítás variációi

szingli dinkiA párterapeuta azonban nem így látja. Bodó Eszter hat éve próbálja párok összekuszált magánéletét rendbe tenni. Szerinte a "Majd akkor szülök, ha már tényleg mindent meg tudunk a babának adni", és minden hasonló indok valójában csak hárítás. Sokan nem azért nem vállalnak gyereket, mert nem tudnának megélni (bár ez a legtöbbet hangoztatott ok), sokkal inkább azért, mert ahhoz, hogy a pár lépést tudjon tartani a mai kor ideáljával, a reklámok önmegvalósítást sugalló attitűdjével, abba a képbe nem fér bele egy baba. Hogy ez hiba-e vagy sem, egyelőre nem lehet megmondani, annyi bizonyos, hogy kultúránkban a női-és férfiszerepek gyökeresen megváltoztak, esetenként felcserélődtek, s úgy tűnik, hogy a kivívott függetlenséggel egyenes egyenes arányban emelkedik a helyüket, szerepüket nem találó nők aránya. Valahol itt gyökeredzik az alapvető probléma.

Nők a pácban

Manapság ugyanis a párok nem szeret- nek, nem mernek függeni egymástól sem anyagilag, sem érzelmileg. Bizonyíték erre, hogy a házastársak külön bankszámlán tartják pénzüket, külön járnak szórakozni, a baráti köreiket nem vagyítik. Nem nehéz elképzelni, hogy azok a házastársak, akik reggel találkoznak először és utoljára aznap - hiszen késő estig dolgoznak, utána külön buliznak, söröznek, plázáznak, este holtfáradtan esnek az ágyba -, mennyire kötődnek egymáshoz. Az elhidegülés, a válás egyenes következménye a házasságban is külön élésnek. Ám a párkapcsolat még terápiával rendbe hozható. Igaz, hogy - Eszter szerint - terápián nem a dinkik jelennek meg. Náluk a szólóban, függetlenként megélt házasság nem fogalmazódik meg problémaként. A gyerek egy más típusú kapcsolat, és játék része, amit ezek a házaspárok most épp nem akarnak játszani. Segítséget akkor kérnek, amikor tudato-sul bennük, hogy valami baj van a szexszel, az együttéléssel. Gyakran előfordul, hogy a férfi szeretne gyereket, míg a nő hallani sem akar róla, ez is hűen tükrözi, hogy a nők vannak mostanság pácban, mintha nem találnák magukat, a helyüket. Eszternek volt egy esete, ahol a férfi vállalta volna, hogy elmegy gyes-re, így az anyagi "ál okokat végre el tudták hárítani, ezután mondta ki a pár, hogyvalójában hiányzik a gyerek. Kiderült, nem a lakás, a karrier, az anyagiak jelentik a bajt, hanem a nóben az anyasággal beálló új nőkép okoz feszültséget, amely a vágyaival homlokegyenest ellentétes. És ez már jelenthet problémát, hiszen általában kiderül hogy a férfi-nő viszony töredezettsége áll a háttérben. Ha ez a családalapítás elutasításának oka, akkor a szakember segít rájönni, miért van ellenállás a hagyományos anya-apaképpel szemben, vagy ha erre van igény, kidolgoznak közösen egy megfelelő férfi-nő identitást. De kötődési probléma is állhat a háttérben, mert aki sokáig emiatt volt társtalan a házassága előtt, az ezt a kötődési igényt, vagy épp igénytelenséget a házasságában is tovább viszi.

Megtanulni függeni

szingli dinkiEszter szerint, ahol kötődési probléma miatt idegenednek el a párok, ott még lehet változtatni. Volt egy olyan esete, ahol a párok jól megvoltak együtt...illetve külön. - Megkértem a nőt - mondja -, hogy hagyja a keresetét egy másik számlán, ahhoz ne nyúljanak hozzá, innentől kezdve próbálják ki azt az érzést, hogy csak a férfi fizetéséből élnek, hogy rá van utalva a férfira. Kiegészítő feladatként argentin tangóra kezdtek járni, hogy gyakorolják a férfi dominanciát. Három hét múlva a nő szemmel láthatóan teljesen kinyílt, fodros kis szoknyát viselt (első alkalommal kosztümben jelent meg, állandóan telefonált, rohant), kistáskájába nem fért bele a mobiltelefon, ezért azt a férjére bízta. Valószínűleg megérezte, hogy nem is olyan rossz kicsit visszavenni a szikár, határozott nőképéból és magatartásából. - Jó tanács lehet, hogy próbáljunk meg feladni valamicskét függetlenségünkből. Egy másik női páciensem szándékosan iktatott kis stikliket az életükbe, ilyen volt az is, hogy 34 évesen sem szerzett jogosítványt, azért, hogy ha kell, a férje érte menjen, hogy ő is rászoruljon a férfira, és a férfi is érezze, hogy szükség van rá. Nekem is ezért nincs jogsim, hogy hadd függjek valakitől, különben megállnék a két tfísarkamon. Egy nő részéről bátorság, ha meri nem kifejezni ezt az önállóságot, talpraesettséget. Nem kell mindent nekünk megoldani. Én például hajlandó vagyok két hetet várni, amíg a párom végre felrakja a függönyt. Hadd érezze, hogy nélkülözhetetlen - vallja be Eszter.

Megoldás?

Nekünk nőknek, személyesen kell megválaszolnunk magukban, hogy mennyit ér a függetlenségünk. Talán nem is kell feladni, elég, ha csendben tudunk élni vele, és nem arra használjuk, hogy megerősítsük vele a határainkat a férfiakkal szemben. Ha el merjük engedni magunkat, és tudunk odaadóan viselkedni, függeni egymástól, akkor nem jelent majd párkapcsolati akadályokat az, hogy egyébként egyedül is mindent meg tudnánk oldani. A dinkik most még - vagy egyelőre - a marketingesek célcsoportjai és nem a családsegítőké. Még a függetlenség a trendi. De ki tudja: lehet, hogy néhány év múlva tömegével adják majd vissza a nők jogosítványaikat.


Kommentek

cidre 2011-01-11 21:55
Nagyon meglepnek és felháborítanak ezek a tanácsok; remélem, hogy a "szakértő" nem segített ezekkel túl sok párnak. Eszébe sem jut, hogy esetleg azon a páciensen kellene segíteni, aki akkor érzi helyén magát, ha valaki függ tőle, ez jelenti számára a férfiasság megélését?! Hogy lehet ilyet leírni a XXI. században, Magyarországon?!
[7416]
seff 2011-01-11 21:46
Amelyik férfi csak úgy tudja "férfinak" érezni magát egy kapcsolatban, hogy a nő alacsonyabbrendű nála és függ tőle, hát - az nem igazi férfi. Mit kompenzál?
[7415]
Anthico [NŐ] 109 2008-11-07 07:47
Érdekes, h fel se merült az a lehetőség, h valaki azért nem akar gyereket, mert egyszerűen nem akar: vagy fiatalnak érzi még magát vagy még nincs benne a vágy. Nem értem, miért kell ezt dinkiségre meg pénzre fogni :S Vagy ennyire keresni a miértjét. Mások 16 évesen már akarnak, de akadnak, akik egyszerűen nem akarnak még 30 évesen sem...
[3742]
Hypathia [NŐ] 40 2008-11-06 19:21
Eleve hibás az a férfikép, ami arra épül, hogy a nő az alárendeltje legyen, függjön tőle. Egy igazi férfi férfiassága nem ezen múlik.
[3737]
Hypathia [NŐ] 40 2008-11-06 19:19
Engem felháborított ez a cikk. Arról a problémáról volt szó, hogy a párok KÖLCSÖNÖSEN elidegenedtek egymástól - miért kell ezt az EGYOLDALÚSÁg nevében úgy megoldani, hogy csak a nő függjöna férfitól???
Továbbá, ha a "hagyoményos nemi szerepek", a nőnek a férfitól való függése olyan természetes, akkor miért kell mesterséges szituációkat létrehozni ennek fenntartására?
Röhejes...
[3736]

Tovább az összes (6) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Szex az agyban

Frigiditás. Létezik-e frigid nő?

Szerelem, szerelem

Házassági menedzsment

Miért nem működnek a párkapcsolatok?

Boldog párok titka

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41