szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A szerelem gyógyereje

2007-04-17 | | Ideál Életmódmagazin

Ön volt már szerelmes? Valószínűleg igen, s így pontosan tudja, milyen fantasztikus, lélekemelő érzés. Emellett nyilván a szerelem árnyoldaláról, a csalódásról is tudna mesélni. Arról, hogy az érzelmeink akár beteggé is tehetnek minket... Vagy éppen ellenkezőleg, egészségessé! Tény: egy boldog szerelmi kapcsolat nemcsak kiegyensúlyozottá, hanem aktívabbá, a betegségekkel szemben ellenállóbbá tesz bennünket, vagy éppen meggyógyít. Sőt! A szerelem meghosszabbítja az életünket!

szerelemAmikor mintegy 200 évvel ezelőtt egy német orvos, Heinroth azt magyarázta, hogy a testi betegségeknek lelki okai is lehetnek, kollégái egyszerűen kinevették. Annak ellenére, hogy már 2400 évvel korábban Platón is hibásnak tartotta, hogy különválasszák a test és a lélek orvosait. Szerencsére napjainkban már Heinroth nézeteit általánosan elfogadják, tényként kezelik, hogy érzelmi életünk nemcsak beteggé tehet minket, de óvhatja is egészségünket.

Bár az vitatható, hogy milyen erős a befolyása. Feltételezhető azonban, hogy sokkal több közvetlen kapcsolat van testünk és lelkünk között, mint azt a "klasszikus" pszichoszomatikus betegségek - fejfájások vagy gyomorpanaszok - tükrözik.

Azt már tudjuk, hogy a pozitív gondolatok és cselekedetek lebontják a szervezetünkben felhalmozódó - hosszú távon egészségkárosodást okozó - norepinefrint, azaz a stresszhormont. Ugyanakkor az úgynevezett boldogsághormon, az endorfin szintje magas a boldog párkapcsolatban élő embereknél. S ez azért nagyon fontos, mert betegség esetén mérhetően gyorsabban gyó-gyulnak meg azok, akik harmonikus viszonyban vannak társukkal.

Árulkodó külső

Aki boldog, annak az egész teste jobban működik. Energiával teltnek érzi magát, és még az alvásszükséglete is jelentősen csökken, miközben fizikai teljesítménye megnő. Emellett a boldog ember meg is szépül. Egyszerűen az egész teste boldogságot sugároz. Érdekes megfigyelés az is, hogy akinek zaklatott az élete, annak a bőre hajlamosabb a tisztátalanságokra, az aknéra, a neurodermatitiszre vagy az allergiára. Ám ha Ámor nyila szíven talál valakit, a bőre is megváltozik, tiszta és szép lesz.

Bizonyos tény, hogy a boldog párkapcsolat - pozitív testi hatásai miatt - minden esetben hosszabb életre predesztinál. Egy, az Egyesült Államokban végzett hosszabb vizsgálat mindezt látványosan bizonyította: az egyedül élők idő előtti elhalálozásának kockázata kétszer akkora, mint a családban élőké.

Amilyen pozitív hatásai lehetnek egy boldog párkapcsolatnak, éppen annyira káros is lehet egy rosszul működő viszony. Ha egy kapcsolatban nem a megértés uralkodik, ha a partnerek korlátozzák egymást, saját akaratukat kényszerítik a másikra vagy éppen hátrányos helyzetbe hozzák, az inga visszalendül! A pozitív emóciók helyét ilyenkor az elveszettség, a félelem, az ellenségeskedés, a frusztráltság, a cinizmus, a reménytelenség, az önbecsülés és az öntudatosság elvesztése veszi át. Ha ezek az érzések csak időnként bukkannak fel, nincs komoly probléma, ha azonban állandósulnak, a legjobb úton haladunk egy betegség felé.

Jó tudni!

Érzelmi "háztartásunkba" a szerelmi és partneri kapcsolatok - függetlenül attól, hogy azok boldogok-e vagy sem - központi szerepet játszanak. Az összefüggések megértésének kulcsát az agykutatás felismerései szolgáltatják, ugyanis érzelmeink az agyunkban biokémiai, tehát testi reakciókat váltanak ki, amelyek azután további hatást gyakorolnak szervezetünkre. A hírvivő anyagainkat - elsősorban a hormonjainkat és a neuropeptidjeinket - mind a testi, mind a lelki folyamataink befolyásolják, "beindítják", így töltik be testünk és lelkünk között a közvetítő szerepet. Így zajlanak le az érzelmeinkre adott, részben már felderített, javarészt azonban még rejtélyes testi reakcióink.

Légy szerelmes az egészségedért!

Tehát a boldog párkapcsolatok és szerelmi viszonyok mindenképpen az egészségünket szolgálják! A Légy szerelmes az egészségedért! parancsát követjük, ha sikerül kapcsolatunk negatív vonásait uralnunk, netán teljesen visszaszorítanunk. De hogyan is fogjunk ehhez? Az első lépések - ezen az úton is - apróságokon keresztül vezetnek. Ezek mellett nagyon fontos néhány alapelv betartása, mint például a kölcsönös megbecsülés, a tisztelet, a segítőkészség és a hajlandóság a kommunikációra. Elengedhetetlenek a közös élmények is. Az együtt eltöltött szabadidő, a nevetés és a közös öröm a kapcsolat kivirágzását eredményezi. Egy "döcögő" kapcsolatban a legjobb orvosságot a gyengéd érintések és a csókok jelentik! Hogy ezek mennyire fontosak, kiderül abból a vizsgálatból, amely a gyerekeknél kimutatta, hogy gyengéd érintések és figyelem nélkül a babák nem fejlődnek rendesen. De ugyanez vonatkozik a felnőttekre is. Érdekes megfigyelés, hogy egy válsághelyzetet a tudatalattink sokkal korábban jelzi, mint hogy ez egyáltalán tudatossá válna! A tudatalattink villámgyorsan reagál a krízisre. Így testi reakcióink sokkal hamarabb megmutatkoznak, mint ahogyan tudatosan is ráeszmélnénk a tényekre. És most tekintsük át, hogy egy válságba jutott kapcsolatnak milyen lelki stádiumai vannak, s ezek milyen testi tünetekben nyilvánulnak meg.

Extra tippek

Sokat tehetünk kapcsolatunkért, ha a napközben bennünk felhalmozódott feszültséget okosan levezetjük. Az alábbi lehetőségek között mindenki megtalálhatja a számára testreszabottat.

 • Mindennap lazítsunk legalább kétszer tíz percet.
 • Napközben is pihentessük a szemünket. Ha tehetjük, tegyünk rájuk szemvidító fűből készült borogatást.
 • Hallgassunk zenét vagy speciális stresszoldó kazettákat.
 • Keressük az alkalmat a nevetésre.
 • Tartsunk négyhetes magnéziumkúrát. Ha B6-vitaminnal együtt szedünk magnéziumos készítményt, akkor az hatékonyabb, mivel a vitamin segíti az ásványi anyag felszívódását.
 • Hallgassunk és hagyjuk beszélni a többieket. A hallgatás csökkenti a vérnyomást.
 • Tegyünk a fürdővizünkbe ásványi sókat, illóolajokat, például levendulát.
 • Ha alvászavarral küszködünk, cseppentsünk a párnánkra 1-2 csepp geránium-, levendula- vagy zsályaolajat.
 • Kiváló lazító, ha masszírozunk vagy masszíroztatjuk a lábunkat.
 • Ha feszültek vagyunk, aromamécsesen párologtassunk narancsvirág-, levendula-, muskotályos zsálya-, majoránna- vagy bergamottolajat, vagy ezek keverékét.
 • Minél kevesebb koffeint (feketekávét és fekete teát) fogyasszunk!
 • Ha levertek vagyunk, akkor is szépen sminkeljük ki magunkat, és csinosan öltözzünk fel!

Válság és valóság

Az elveszettség érzése.

Egy kapcsolat válságba jutásának tulajdonképpen ez az első jele. Igaz, az ember megpróbálja kivonni magát ez alól. Ki-ki vérmérséklete szerint, például evéssel, alvással, alkohollal vagy éppen droggal. Ilyenkor rendszerint lecsökken az immunrendszer baktériumokkal, vírusokkal vagy rosszindulatú sejtekkel szembeni ellenálló képessége.

Félelem.

A krízis második, kritikus stádiumában gyötrődő feleken gyakran eluralkodik a félelem. Tartanak a jövőtől, a lehetséges változásoktól. Jellemző tünet a fejfájás, az izomgörcsök, a gyomor- és bélpanaszok, illetve bőrbetegségek.

Ellenségeskedés.

Mindenkinek a lelkét erősen megviseli az agresszivitás, a harag, a düh és az ingerültség. Ilyenkor bosszútervek születnek és titkolt negatív fantáziálások gerjesztik a stresszhormonokat. Ekkor nemcsak a vérnyomás emelkedik, hanem a koleszterinszint is! A zaklatott lelkiállapot hat a szív- és érrendszerre is. Olyannyira, hogy az elfojtott agresszivitásnak akár szívinfarktus is lehet a következménye.

Frusztráció.

A frusztráció fázisában a felek gyakran azt konstatálhatják, hogy a kapcsolatukban tapasztalható fagyos légkör kiváló táptalaja a depressziónak.

Cinizmus.

Aki kapcsolatában cinikussá válik - ez gyakran ellenségeskedéssel és bizalmatlansággal is párosul -, azt kockáztatja, hogy előbb-utóbb infarktust kap. Emellett a korábban "beszerzett" krónikus depresszió és a fertőzéses betegségek iránti fogékonyság a rák kialakulásának is kedvez.

Az önbecsülés elvesztése.

Aki ebbe a fázisba jut, annak a teste folyamatosan olyan visszajelzést kap, hogy nem elég jó. S mi a következmény? Semmi jó, ugyanis ez az állapot jelentős mértékben megnöveli a betegségek kockázatát.

Reménytelenség.

Ez az alaphangulat olyan dolgot befolyásol, ami az embert körülveszi. Ráadásul abban a pillanatban, amikor a test valamilyen jelzést kap egy saját feladatra, különösen érzékennyé válik a halálos betegségekkel szemben!

Az előzőekből pontosan kiderül, hogy a negatív érzések egy valódi betegségspirált képesek létrehozni. Ugyanakkor ez fordítva is igaz. A szerelem pozitív érzése megvéd minket minden bajtól. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kapcsolatunkat ápoljuk, megóvjuk párunk és saját örömünkre. Tehát az egészségünk érdekében mindenképpen érdemes annyi fáradságot vennünk, hogy harmonikus kapcsolatra törekszünk. S hogy ezek után mi a hosszú élet titka? Szeressük saját magunkat és párunkat is!


Kommentek

Sajti 2010-02-09 16:22
Jó a cikk de arról nem írtak sehol hogy mit tegyünk ha szerelmesek leszünk és az nem viszonozzák
[6669]
thymian [NŐ] 93 2008-06-12 08:12
"Aki boldog, annak az egész teste jobban működik. Energiával teltnek érzi magát, és még az alvásszükséglete is jelentősen csökken, miközben fizikai teljesítménye megnő."

az biztos. párkapcsolatban sosem szoktam beteg lenni. mindenféle influenza, nátha elkerül:)) meg általában véve is jobb a közérzetem kedvesem mellett.
és érdekes mód, ha kedvesemmel alszom, olyankor felkelünk magunktól hamarabb. ha nem együtt alszunk, lényegesen tovább alszok magamtól. és én még ilyet nem láttam, nem tudom másoknál hogy van, de mi egyszerre ébredünk.
[2499]
Lara-baba [NŐ] 40 2008-04-29 18:04
Jó cikk!Igaz....
[2261]
iqtower [FF] 58 2007-11-11 08:41
A szerelem jelentősen megnöveli az életenergiát (prana, chi, ki)
Az életenergia nagy része sexszuális energia.
A sexszuális energia szándékos növelésével automatikusan nő az életenergia is.
A megnövekedett életenergia pedig felgyorsít mindenféle testi folyamatot, így a gyógyulást is, de hatással van a sportteljesítményekre, és a szellemi fejlődésre is.
Ismerünk olyan nyugdíjas nénit a ki 20 éves korában gyógyíthatatlannak vélt betegségből épült fel. SZERELMES lett.
[1181]
erika 2007-05-02 12:20
Értékelem a cikket,minden szavával egyetértek,de hiányolom,hogy ha már a kapcsolat leépülésével járó szomorú tüneteket ecsetelik majdnem a halálos kimenetelig, miét nem épitik fel hasonlóképpen a megjavításáért tett tanácsokkal ugyanilyen sorrendiségben.(csakhogy meglegyen az egyensúly, és a szerencsétlen aki ebben tocsog, reménykedhessen némi útmutatásban a kikászálódás útvesztőjében,vagy nyílegyenes pozitív átalakulásban.)
[167]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Férfiszex (1.rész)

Buli és szexualitás

Szerelmes szerepek

Hogyan bizonyosodj meg arról, hogy a szerelmed megcsal-e?

A szerelmes férfi

Szüzesség értéke manapság

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41