szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

A szerelem új szabályai

2007-03-19 | | Ideál Életmódmagazin

Korábban úgy tartották, a tartós kapcsolat titka a sírig tartó hűség, és a harmonikus házasság a jó házasság. Mára kicsit változott a helyzet. Hogy miben is? Olvassa el cikkünket, amely a legújabb kutatásokra támaszkodva beszámol a szerelem új szabályairól.

szerelem új szabályaiElmúlt az ideológiák évszázada. Volt idő, amikor külön kezelték a férfiakat és külön a nőket, mondván, mindkét nem különbözik. Különböznek az igényeik, a vágyaik, az álmaik. Ezért a párok valahogy egymás mellett éltek. A nők külön szalonba jártak, az urak ebéd után átvonultak szivarozni, és valljuk be, a házaspárok nemigen beszéltek egymással. Ma nők és férfiak végre együtt élhetnek – ha akarnak. Sajnos az elmúlt évtizedekben jónéhány buta szokás szorította skatulyába viselkedésünket. Más viselkedést vártak el egy nőtől, és mást egy férfitől. Az amerikai jövőkutató, Faith Popcorn szerint ez mély nyomot hagyott bennünk. "Stresszelte az embereket, hogy mások elvárásainak kellett megfelelniük. Ma már tudjuk, hogy több és másfajta lehetőségeink vannak kiélni természetünket, és hogy nincs már szükség arra, hogy másmilyennek mutatkozzunk, mint amilyenek vagyunk."

1. SZABÁLY: A titokzatosság életben tartja a kapcsolatot

Korábban azt tartották, a házastársaknak mindent el kell mondaniuk egymásnak. Ma már tudjuk, hogy a rejtélyek kíváncsivá teszik a másikat. A teljes nyitottság idealizálásának vége. Míg a hetvenes években azt vallották, nem szabad zsákbamacskát árulni, addig ma a boldog párok úgy tartják, a nyíltság nem feltétlenül szükséges. Nem arról van szó, hogy hazudjunk a másiknak, vagy ne meséljünk neki a múltunkról. De vannak dolgok, amikről jobb, ha nem tud. Aki azt mondja, hogy nincsenek titkaink egymás előtt, az füllent, vagy nem gondol bele abba, amit állít. Pszichológusok szerint pedig már ez sem garantálja a tartós kapcsolatot. Ma addig tart a varázslat, amíg vannak megfejteni való rejtvények. Például mindenki tudja, hogy a sejtelmes dekoltázs erotikusabbnak hat, mint a teljes meztelenség. A legtöbb házasságban viszont a felek túl gyakran látják egymást teljesen csupaszon. Egymás előtt öltöznek és vetkőznek, a fürdőszobát sem zárják be. Ennek az az ára, hogy az erotika eltűnik az életükből. Az egyetlen ellenszer: több titokzatosság.

2. SZABÁLY: Egy flört után felszaporodnak a szerelmi hormonok

Régebben azt tartották, a hűség a kapcsolat kulcsa. Ma már tudjuk, hogy egy ártatlan flört akár jót is tehet egy kihűlőfélben lévő házasságnak. Minden, egymás társaságában eltöltött év racionálisabbá teszi a kapcsolatot, egyre többet látunk át partnerünk érzelmeiből, gondolataiból – ha figyelmesek vagyunk vele. Évtizedeken keresztül a szerelmesek legfőbb elvárása az volt a másikkal szemben, hogy az hűséges legyen hozzájuk. A pszichoterapeuta szerint emögött a kívánság mögött csak a másik elvesztésétől való félelem áll. Mára viszont bebizonyosodott, hogy az ellenkezője igaz. Az a férfi, aki aktívan flörtöl, az a tartós kapcsolatában is aktív. Még a félrelépés is csak ritkán okozza a kapcsolat végét. Ha nincs érzelmi alapja, inkább új, izzóbb fejezet kezdődik a házasságban. Ennek az az oka, hogy az a nő, aki flörtöl, sokkal vonzóbbnak érzi magát, ettől több szerelmi hormonja termelődik. A flörtölés kívánatossá teszi, és éberré arra, amire esetleg már nem figyelne a hétköznapokban. Arra is jobban ráérez, mit veszíthet, ha kilép meglévő kapcsolatából. Ha tovább mennek az ártatlan flörtnél, akkor a hatás is erősebb: rájönnek, mi az, amit hiányolnának férjükben, és mi az, amit még mindig szeretnek és értékelnek benne. Tehát újabb intenzitással térnek vissza hozzá.

3. SZABÁLY: Forróbb a vágy a külön hálószobában

Korábban azt tartották, két ember között vagy működik a szex, vagy nem. Ma már tudjuk, hogy a szexualitás tanítható és javítható. Sok pár van, akiknek több évre van szükségük az összecsiszolódáshoz. Az is lehet, hogy a szexualitás örömteli oldalát csak egy hosszabb szünet, például szülés után fedezik fel. Shere Hite amerikai szexuálkutató szerint a nők szexualitása csak késő húszas éveik felé fejlődik ki, harmincas éveikben élvezik legjobban, negyvenévesen bombasztius csúcsokat döngetnek, és akik még ötvenévesen is élvezik, azok valóra váltják a férfiak álmait. A férfiak szexuális fejlődésének görbéje kicsit meredekebben ível felfelé, ám alapvetően a szerető pároknál, ha hagyják szárnyalni a fantáziát, életükön keresztül csak felfelé ível ez a görbe. A szociológusok azt is kimutatták, hogy azok, akik sportolnak, akiknek fejlettebb a testi identitásuk, azok a párok, akik külön hálószobában alszanak, és azok, akik távházasságban élnek, vagy szeretik a játékokat, jobb a szexuális életük.

4. SZABÁLY: Az egyenesség megóv az illúzióktól

Korábban azt tartották, ami az enyém, az a tied is. Ma már tudjuk, hogy jobb saját kasszából élni. Házassági szerződés, külön könyvelő, írásbeli megegyezés – mindez nem hangzik valami romantikusan. Egy angol tanulmány azonban bebizonyította, hogy a házassági szerződést kötöttek házassága sokkal tartósabb, mint azoké, akik nem állapodtak meg az anyagiak felosztásáról. Ennek az az oka, hogy a partnerek nem élesztenek illúziókat, és nem ígérgetnek egymásnak hetet-havat. Tisztában vannak, hogy melyikük mit ad a kapcsolatba, melyikük menynyivel támogatja a háztartást, mennyit dolgoznak, mit teljesítenek, így a házasságok többségében gondot okozó anyagiak náluk nem lehetnek konfliktusforrások. Amíg nincs kisgyerek a családban, addig ez a legfőbb beszédtéma. És csak az segít, ha konkrétan megbeszélik, együtt ketten mennyit keresnek, mennyi a közös kiadásuk és hogyan oszthatják fel a maradékot, mire költsék a tartalékot. A külön folyószámla növeli az ember magabiztosságát és a kapcsolat stabilitását. Azonban ha ez titokban folyik, tehát az egyik fél például létrehoz egy saját bankszámlát, amiről a másik nem tud, az pénzügyi függetlenségét és szerelmi elszakadni vágyását támasztja alá.

5. SZABÁLY: Jobb veszekedni, mint hamis békét kötni

Korábban úgy tartották, hogy a harmónikus házasság a jó házasság. Ma már tudjuk, hogy kellenek a konfliktusok is. Régen sokat adtak arra az emberek, hogy mások mit tartanak róluk, ezért inkább nem veszekedtek, csak hogy fenntartsák a boldogság látszatát. A magukba fojtott indulatok azonban rontottak a helyzeten. Lehet, hogy csak a média mutatja be úgy a világot, hogy minden a feje tetején áll, ám tény, hogy ma a gazdaságban, a termelésben és az iparban is gyakoribbak a válságok. Tudunk a háborúkról és békekötésekről, a tőzsdék versenyéről és a felgyorsult életről. Mindez csökkenti biztonságérzetünket, feszélyezi személyes létünket. Mi is rohanunk, és ezért stresszben élünk. Mindez veszekedés formájában tör időnként a felszínre. Ha magunkba fojtjuk, akkor az erotika rovására megy. Azok a párok, akik büszkék a kettejük közötti harmóniára, ritkán dicsekedhetnek izgalmas szerelmi élettel. Korábban a lányok voltak azok, akiknek ezt a családi békét meg kellett teremteniük, mára azonban lecserélődött egy generáció, és a mai nők többre becsülik az izgalmas életet, a szenvedélyes szerelmet, mint a hamis békét és az elnyomást.

6. SZABÁLY: A függetlenség vonzóvá és érdekessé tesz

Korábban azt tartották, a házaspároknak mindent együtt kell csinálniuk. Ma már tudjuk, hogy jobb, ha néha külön utakon járunk. Benoite Groult francia írónő korábban azt gondolta, az az igaz szerelem, amikor mindenben egyek vagyunk a másikkal. "Ma már tudom, hogy úgy is lehet szeretni, ha ketten kétfélék vagyunk. Hiszen miért változzon meg az én képemre, ha olyannak szerettem meg, amilyen volt?" A kezdeti szikrázás csak akkor tartható fenn, ha mindkét fél képes kissé visszahúzódni és magát csak apránként tárja fel. Az lenne az igazi, ha mindenki agyában lenne egy "ajtó", amit a másik nem léphet át, amit tiszteletben kell tartani. Mindegy, hogy mit tart benne: gondolatokat, a szakmai karrierjét, vagy valami szabadidős elfoglaltságot. Az olyan partner, akinek megvan a maga világa, vonzóbb, mint az, akit kívülről-belülről ismerünk. Ne akarjunk mindenben egyformák (vagy hasonlók) lenni. A függetlenség magabiztosságot, tartást ad, ami segít a problémák megoldásában. Ráadásul lesz bennünk valami, amit a másik tisztelhet, csodálhat. Vagyis olyan kisugárzásunk lesz, ami még a szexuális életünket is jobbá teheti.

7. SZABÁLY: Ha kimondunk dolgokat, váratlan problémák adódhatnak

Régebben azt tartották, jobb mindent kimondani és megbeszélni. Ma már tudjuk, hogy vannak dolgok, amiket jobb a szőnyeg alá söpörni. Barbara de Angelis amerikai szociológus volt az első, aki kimondta, hogy azok a párok, akik kevesebbet beszélnek a problémáikról, boldogabbak, mint azok, akik mindent a legapróbb részletekig kitárgyalnak. "Amikor nyilvánosságra hoztam ezt a megállapítást, a szakma felhördült. De az alapmegállapításokat a legtöbb kollégám megerősítette: ha az emberek túl sokat beszélnek a problémáikról, akkor az lesz az érzésük, hogy az egész kapcsolatuk problémás, és a dolgaik nincsenek rendben. Kétségeik támadnak, és egy idő után vagy magukról, vagy partnerükről azt képzelik, hogy nem elégedettek, nem boldogok a kapcsolatban. Akik néha füllentenek, vagy nem számolnak be minden apró hibájukról, azok adott esetben boldogabbak lehetnek." Természetesen a problémákat meg kell beszélni, hogy egyik fél se féljen, vagy hogy ne legyenek félreértések. De a problémákat jövőorientáltan kell kezelni. Nem szabad rájuk visszatérni, inkább új célokat kell kitűzni, közös jövőről álmodozni.

Jó tanács

Ha férfi vagy, légy évente egyszer-kétszer férfi! Légy bátor és büszke, erős, viselkedj úgy, mintha képes lennél például: egy nőért akár az életedet is adni. Mintha képes lennél megmenteni valakit az öngyilkosságtól, vagy egy gyilkos kezeiből. Viselkedj úgy, mintha egy igazi hős lennél, minden hősködés nélkül. Mintha volna valami fontosabb is számodra, mint a pénz, a politika, a hatalom, a siker, a szex, a tudás, a vallás. Mintha fütyülnél nemcsak az egész olcsó színházra, de akár az egész világra is. Mintha szívügyed lenne a madarak, a bálnák, az erdők, az orángutánok élete. Talán elkezdesz tényleg védeni valamit, valakit, minden elvárás, minden előítélet nélkül. A mindenét! – "ez jó mulatság, férfimunka volt!"

Ha nő vagy, légy évente egyszer-kétszer igazi nő! Minden porcikád telve finomsággal, erővel. Légy szeszélyes, csábító, öltözz fel nagyon nőiesen! Légy büszke, tüzesvérű és visszafogott. Nevetésed, mosolyod, minden mozdulatod villanyozza fel a férfiakat! Viselkedj úgy, mintha egyszerre lány és anya, gondtalan és gondoskodó lennél, játékos, finom lelkű, várandós, új szerelemre kész, de a régiben is megújuló, igazi szűz és ledér nő. Mintha tudnád, hogy az egész csak játék, a férfiak gyerekek. De játssz szenvedélyesen! Mintha szívügyed lenne a boldogság, amit nem adsz ki a kezedből, mintha a szenvedés is boldoggá tenne, mintha te tudnád, hogy miért olyan a természet, a Hold, az ember, amilyen. A szemedben, a homlokodon, a simogatásodban, az élet összerakásában magadon hordod a nyílt titkot, elmúlásod csak átváltozás.

(Dicsőfi D. Endre)


Kommentek

Kiscica 2010-01-28 11:22
Tina egyetértek...nemhiszem hogy az sokat javítana egy kapcsolaton ha nem vagyunk hűségesek...sőt!
az biztos ha engem pasim megcsalna az nem arra buzdítana h mégjobban megfeleljek neki...
[6633]
Gambíno 2009-08-10 18:49
Ne próbáluk meg szabályok alá terelni a kapcsolatokat!
Élvezzük az életet és a nőt akivel vagyunk!
Tiszteljük a másikat és legyünk szeretet motiváltak!
Ha nem működik a dolog a megbeszélések után akkor vége!
Semmi sem örök! Ezért élvezzük addig amíg szeretnénk!
[6100]
Antibusz [FF] 33 2007-04-15 17:37
helysebben egy állandó dolog van, mégpedig a változás
[148]
Antibusz [FF] 33 2007-04-15 17:35
Nos igen elég érdekes ez a cikk... a hűség fontos ez nagyon igaz, de ő nem is azt mondja konkrétan hogy csaljuk meg gond élkül párunkat hanem azt hogy flörtöljünk ami nagyon nem ugyanaz...
és pl. ha hazamegy az egyik és azt mondja hogy ma egy bomba nővel/pasial szemeztem, akkor valószínűleg a a másik fél kiakad lessz egy vita, a vita vége általában sex :D, aztán a "sértett" fél elhatározza hogy ő is tud szép lenni és új erőre kap többet törődik majd magával... ez egy jó stratégia, és jobb mintha atz mondaná hogy: foglalkozz már magaddal, mert eltonyultál (ez sértő nagyon).
milyen fura hogy mindenkinek ezen a hűséges dolgon akad meg a szeme :D
de a világ folyamatosan változik, az ideák, az érzések, az elméletek, a vélemények... és ami a pláne hogyha megfigyeljük mindig visszatér magába... az egész egy ördögi kör, mert az ember sosem tudja mi a legjobb, tehát kitalál valami ujat, majd a következő generáció inkább a régit választja, aztán megint az új... soha semmi nem jó, és soha nem is lessz állandóság, sem a házasság vagy együttélés vagy szerelem felfogásában, sem másban
[147]
Tina 2007-03-26 13:22
Van a cikkben igazsag is s van amin felhaborodtam. Arra buzditani az embereket, hogy aludjanak kulon haloszobaban vagy megcsak veletlenul se oltozzenek a masik elott? Arrol nem is beszelve, hogy a legtobb parnak igenis fontos a huseg s pont a szakik mondjak, rugjuk fel mindezt s jatszadozzunk kedvunkre? Kivancsi volnek az a szaki amelyik ezzel a cikkevel elorukkolt, betartja e a sajat jatekszabalyait. Valoszinuleg nem. No comment.
[125]

Tovább az összes (6) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Önzetlenség és önzés a szexben

A multiorgazmusos pár (2.rész)

Munkahelyi szerelem

Mit bír el egy szerelem?

Szeretni tudni kell!

Miért nem működnek a párkapcsolatok?

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41