szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Gyógyító szex

2007-02-19 | D. V. - dr. B. E. | Ideál Életmódmagazin

Aminek hatása van, annak bizonyára létezik mellékhatása is – vélik az orvosok. Ez az állítás igaz a szexre is. Leírhatatlan érzéseket képes kiváltani – és még vajon mit?

Gyógyító szexOlvastunk már olyan újságcikket, ahol azt állították, hogy a jó szex szebbé teszi a fogakat, megóv a cellulitisztől, feszesen tartja a kebleket. Olyannal is ámították már az olvasókat, hogy a szextől csiklandósabb lesz mindenki, ugyanakkor serkenti a haj és a körmök növekedését. Vajon tényleg hat a szex a test működésére, és ha igen, hogyan?

Tíz évet fiatalít

Orvosi publikációk tanúsítják, hogy a jó szex erősíti az immunrendszert, és megóv a megfázástól, valamint hogy a heti háromszori szerelmeskedés tíz évvel megfiatalít mindenkit. Ám ez így túl egyszerű lenne. A nemi aktust ugyanis nem lehet elvonatkoztatni attól az élethelyzettől, amiben lezajlik. Lehet igazság abban, hogy a szeretkezés mint mozgás sok kalóriát éget el, ugyanakkor fizikai teljesítményként hozzájárul szervezetünk természetes védekező- rendszerének erősítéséhez. Most talán a többeket is érdeklő 15 izgalmas kérdésre adott választ idézzük, melyet egy német szexualitással foglalkozó kutatócsoport tagjaitól tudtunk meg. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a feltett kérdéseket nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel megválaszolni.

A szexualitás ugyanis legintimebb jellemzőnk, legbensőbb cselekvésrendszerünk, így hatásai is személyre szabottak, egyénenként eltérőek.

1. Szabályozza a női ciklust?

A szellemi és érzelmi jólét jelentősen befolyásolja hormonháztartásunkat. Ha a szex boldogságot okoz, esetleg szerelemmel párosul, akkor a lélek a félelem és nyomás alól felszabadítva valóban befolyásolhatja a női nemi ciklust is. A vegetatív idegrendszer - amelyre erőteljes hatást gyakorolnak a pszichés történések - a hormonháztartás központi szabályozó szerve. Ezért nem ritka, hogy kisebb-nagyobb pszichés hatásokra is érzékenyen reagál és eltolódik a menzesz.

Gyakran egy kis környezetváltozás, máskor a munkahelyi stressz, a partnerünkkel nem tisztázott konfliktus vagy az önmagunkkal való elégedetlenség elegendő ahhoz, hogy a hormonháztartás és ezzel a havi ciklus felboruljon.

Az eredmény: korábban vagy elcsúszva jelentkező menzesz, esetleg annak időleges, sőt tartós kimaradása is lehet.

2. Növelheti a szex a megtermékenyülés esélyét?

A termékenység alapvető feltétele a stabil hormonháztartás. A szexuális kapcsolat ennek egyensúlyban tartását elősegítheti.

A biztonságot, szeretetet nyújtó szerelmeskedés valóban több esetben hozzájárult az esély növeléséhez.

3. Az orgazmus vezethet spontán petesejtkilökődéshez?

Az emberekre vonatkozóan még nem végeztek ilyen vizsgálatokat, ám elvileg a nők orgazmusa valóban okozhat spontán petesejtkilökődést. Ezt támasztják alá az ovulációtól távoli időszakban (menzesz környékén) bekövetkező megtermékenyülések is.

4. Eltüntetheti a pattanásokat?

Az ösztrogén nevű női nemi hormon gátolja, míg a tesztoszteron (férfi nemi hormon) fokozza a bőr faggyútermelését.

A kielégített szexuális élet pozitív életérzést és stabil hormonháztartást eredményez, amiből bőrünk is profitálhat.

5. Megsérülhet a méh szeretkezés közben?

A méhet több apró szalag tartja, mint egy fészket. Ezek a szalagok mint lengéscsillapítók működnek, amikor a pénisz szerelmeskedés közben mozog a hüvelyben. Normális esetben az aktus nem vált ki fájdalmat, csak hasüregi műtétek, fertőzések, méh- és hüvelyműtétek után, amikor a szalagok vesztenek rugalmasságukból, illetve a szövet eleve merevebb. De ilyenkor sem szokott a méh megsérülni vagy különösképpen rázkódni.

6. Előidézhet köztivérzést?

Az úgynevezett ovulációs vagy köztivérzés előfordulhat a szexuális kapcsolat után vagy anélkül is. Ugyanis a méh nyálkahártyája ilyenkor megvastagodik, megtelik vízzel és vérbővé válik. A nők mintegy 10 százaléka szex nélkül is vérzik az ovuláció napján. Ám az, hogy ezzel a vérrel a megérett pete is távozik, vagy hogy a vér a petefészekből távozna, buta hiedelem csupán.

A közti vérzés vagy a menzesz előtti pecsételő vérzés a sárgatest csökkent hormonális aktivitására utal.

7. Okozhat-e hólyaghurutot a szex?

Ha a kórokozók - többnyire a bélből származó E. coli baktériumok - a körülbelül 4-6 cm hosszú húgycsövön feljutnak a hólyagba és a húgyvezetékbe, akkor előidézhetik annak gyulladását.

Ez heves vizelési ingerrel és erős fájdalommal, égő érzéssel jár. A csökkent szexuális vágy, a stressz és a "görcsösség" kedveznek a fertőzés kialakulásának, mert ilyenkor a hüvelybemenet környékén található "duzzadó sejtek", melyek a húgycsövet megvédenék, nem tudnak megnagyobbodni és az utat a kórokozók elől lezárni.

A hideg és az ösztrogénhiány is fokozzák a rizikót. Megelőzésként: igyunk mindig sokat, hogy a húgyutak alaposan át legyenek öblítve. A szexuális kapcsolat után ürítsük ki mindig a hólyagot, hogy ezzel kimossuk a húgycsövet.

Fontos!

Előfordulhat az is, hogy a vizeletürítés során jelentkező égő érzés hátterében nem gyulladás áll. Néha ugyanis szeretkezés közben a húgycső kimenete erősebben feldörzsölődik, és csak az okozza a panaszt. 1-2 nap múlva, ahogy a húgycső hámborítása helyreáll, az égés is megszűnik. Máskor pedig arról van szó, hogy a húgycső szexuális kapcsolat során erősebben nekinyomódik a szeméremcsontnak, és a fájdalmat az emiatti kis zúzódás váltja ki. Pár nap alatt ez is magától el szokott múlni. Laborvizsgálatkor a hámsérülés és nyomódás okozta panaszoknál a vizelet teljesen tiszta.

8. Okozhat elváltozásokat a szex a méhszáj sejtjeiben?

Szex közben mindig fennáll a veszélye, hogy vírusok és baktériumok kerülnek szervezetünkbe. A klasszikus nemi betegségek, mint a szifilisz vagy a tripper (gonorrea), már nagyon ritkák. Manapság a papilloma-vírus (HPV) és a chlamydiafertőzés a legveszélyesebb, ez utóbbi terméketlenséghez is vezethet. A hosszan fennálló bakteriális, vírusos vagy egyéb fertőzések a méhszáj nyálkahártyasejtjeinek elfajulását (hámdiszplázia) idézhetik elő, amit a kenetek értékelésekor P4-es, P5-ös vagy P6-os jellel szoktak jelölni. A hámelváltozás olykor magától eltűnik, máskor azonban (főleg elhanyagolt, évek óta fennálló esetekben) gondos kezelés ellenére is csak nehezen vagy egyáltalán nem rendeződik. A tartós hámkárosodás pedig kedvez a daganatos betegségek kialakulásának. Ezek elkerülése végett ügyeljünk genitáliáink tisztán tartására, és lehetőleg ne cseréljük túl gyakran partnereinket, mert az növeli a kockázatot. Továbbá a veszély fokozottan fennáll a nem körülmetélt partnereknél, hiszen a makkot borító bőrredő alatt könnyebben meglapulnak a kórokozók.

9. Kockázatos a menstruáció alatti szex?

A havi vérzés alkalmával (mivel nyitott a méhszáj) nagyobb a fertőzésveszély. Ám az óvatos szerelmeskedés ellazíthatja a nőt, így csökkenti az erős vérzést és az esetleges görcsöket. Az, hogy a férfiak megfertőződnének a vértől, nem igaz. A vér csupán nyálkahártyából és vértestekből áll, nem "piszokból" és fertőző kórokozókból. Természetesen ha eleve fennáll valamilyen gyulladás (gombás, bakteriális, vírusos), akkor a partner megbetegedésének esélye is nő, de ez nemcsak a menzesz idejére igaz.

10. Megszünteti a fejfájást?

Attól függ, milyen a szeretkezés. A jó szex jót tesz, a rossz nem tesz jót. Ellazíthat, de akár fejfájást is okozhat - ez csak a partnerektől és azok görcsösségétől függ.

11. Erősíti a medenceizmokat?

A szex serkenti a vérkeringést, hatására több oxigén kerül a szövetekhez, és ez javítja az anyagcserét. Ebből profitálnak izmaink is - ám a rendszeres medenceizom-gyakorlatok hatásosabbak.

12. Vajon a szenvedélyes szeretkezés kitágítja-e a hüvelyt?

A hüvely nagyon finom, vékony nyálkahártyával van borítva, ami azonban különösen elasztikus és nyúlékony. Hozzá hasonlóan nagy terhelésnek kitett testtájékunk a száj- és az orrüreg. Egyik nyálkahártyát sem lehet túlnyújtani, kitágítani normál életvitel mellett, ám kisebb, maradandó deformálódást szerezhetünk szülés közben, vagy ha a péniszen kívül a hüvelybe más (is) kerül.

13. Segít a szex a fogyásban?

Egy aktus alatt mintegy 200 kalóriát égetünk el - ilyen szempontból kimondottan hatásos a szex, főleg ha előtte nem ettük nagyon tele magunkat.

14. Fokozza-e a szex az infarktusveszélyt?

Lépcsőmászásnál vagy gyaloglásnál szívünk 100-130-szor ver percenként. Szex közben 1 perc alatt az átlag szívverés 117, orgazmus idején a pulzusszám 150 ütésre emelkedik. Nem mondhatjuk tehát, hogy szívünket védi, ám különösebb veszélynek sem vagyunk kitéve. Mellkasi szorítás és szúrás pedig többnyire az aktust követő nyugalmi fázisban keletkezik. Az úgynevezett szerelmi halál (közvetlenül orgazmus után) csupán a váratlan halálesetek 0,6 százalékában következik be, és csak a gyenge, beteg szívűek között.

15. Kaphat-e valaki spermaallergiát a szextől?

Spermaallergiája nemcsak nőknek, de férfiaknak is lehet: bár nem sokan reagálnak így a férfiak ejakulációs cseppjeire. Még azok a nők is kaphatnak ilyen allergiát, akik sterilizált partnerrel szerelmeskednek, ugyanis a panaszért felelős anyagok nemcsak a spermában, hanem az ejakulátumot alkotó ondó- és prosztataváladékban is megtalálhatóak. Az allergiás reakciók ilyenkor egyébként könnyezés, viszketés, orrcsepegés, genitáliák környéki bőrkiütés formájában jelentkezhetnek. Az elváltozás oka az, hogy az ejakulációs váladék valamelyik alkotóját (ez többnyire egy fehérje) a szervezet "idegenként" ismeri fel, és ezért ellenanyagot kezd termelni a megsemmisítésre. Mivel a spermaallergia az utódnemzést lehetetlenné teszi, a sterilitás kivizsgálása során többnyire fény szokott rá derülni. Ilyenkor meg lehet próbálni a spermával történő "hiposzenzibilizálást" (érzéketlenné tételt), vagy ha ez sem segít, akkor marad a mesterséges megtermékenyítés.


Kommentek

Kispárna [NŐ] 27 2011-05-15 12:06
igaz szerintem mind a cikk, mind a hozzászólások, de egyet nem szabad kifelejteni: a problémákat nem oldja meg még a legkellemesebb együttlét sem. azokat meg kell beszélni és közösen megoldani, mert hiába jó a szex, a fent leírt hatásait csak akkor képes igazán kifejteni, ha a kapcsolat más területei is rendben vannak, és a pár összhangban van.
úgyhogy beszélgetésre fel, utána meg irány az ágy ;) -egy nagy lélekkiöntős beszélgetés (nem kell, hogy valami probléma legyen) is be tudja indítani az embert :)
[7692]
ilona 2010-03-28 16:56
szerintem is igaz az hogy a jo szesz sok betegseg gyogyitoja foleg akkor ha ojan valakivel szeretkezel akit nagyon de nagyon szeretsz mert az szerintem a vilagon a legjob dolog
[6817]
laura. 2008-02-27 18:20
A szex nagyon fontos az emberi kapcsolatban. Egyetértek az elöző véleményekkel, hogy a szex mi mindenre jó és hatásós gyogymód. Én a partneremmel még édesebbé szoktuk tenni egyébb inyecségekkel füszerezve. pld: tejszinhabbal, csokkival, joghurttal. stb. a többi csak a képzelet dolga ,és ki mire mer válalkozni.
[1966]
pölös 2007-12-17 09:39
Szerintem azért kell szeretkezni, hogy élvezkedjen az ember! A szeretkezés lényege az örömszerzés! Öröm pedig nincs boldogság nélkül! A nőt nemcsak az ágyban kell boldoggá tenni, hanem állandóan ingerelni kell, hogy késztetést érezzen arra, hogy kívánja a férfit! Simogatni, puszilgatni és ölelgetni, csókolgatni kell a nőt! Gyengéden simogatni és puszilgatni a nő kebleit és a combjait, mert azt minden nő élvezi és akkor tuti, hogy becsábít az ágyba és onnan már nincsen megállás, csak jó hosszú szeretkezés!
[1532]
2323 [NŐ] 33 2007-09-12 15:35
egyetértek tibi82-vel.Ha nagyon fáj a fejem,vagy a páromnak,akkor bevetjük a leghatásosabb gyógymódot erre:SZEXELÜNK egyet.:) Minek a drága gyógyszer,ha van pénztárca kímélő megoldás;)
[825]

Tovább az összes (9) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Cikkajánló

A szexualitás mint út

Fogamzásgátlás szülés után

Erotikus masszázs (2. rész)

Petting

Az elszorításos technika

Karrier vagy szex?

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Maszturbálás
2020-09-13 - 03:18

Beszélgetünk
2020-09-13 - 03:18

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-06-19 - 18:44

Szüzesség elvesztése
2020-06-19 - 18:31

A méret a lényeg?
2020-05-04 - 06:50

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Orális szex
2020-03-04 - 14:50

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Hűtlenség, megcsalás
2019-11-25 - 22:41

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Homoszexualitás
2014-03-10 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41

Become a Patron!