szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Spermakrízis

2007-02-07 | | Ideál Életmódmagazin

Az Apopka-tónál (Florida, USA) végzett megfigyelések a tudósok és laikusok körében egyaránt nagy riadalmat váltottak ki: az ott élő növendék hím alligátorok néhány éve az elnőiesedés egyértelmű jeleit mutatják. Lássuk, hogyan hatnak a környezetszenynyező anyagok a férfiasságra.

E folyamat oka egy 1981-es ipari balesetben keresendő, amelynek során nagy mennyiségű DDT-tartalmú rovarirtó szer került a vízbe. A DDT egyik bomlásterméke hormonszerű hatásokkal bír. A szélsőségesen magas koncentráció oda vezetett, hogy a hím alligátorok egyre emelkedő mértékben veszítik el férfiasságukat. Hímnős pisztrángok, nemzésképtelen békák és más torzszülöttek jelentek meg a környéken, s a rendellenességekért egyértelműen a nagy kemikáliaterhelés felelős.

Csökken a férfierő?

sperma krízisUgyanezen probléma másik vonatkozása az orvosoknak is egyre nagyobb gondot okoz: vajon a fériak is lassan, de biztosan terméketlenné válnak? Niels Skakkebaek dán biológus vészt kiált: kutatásai szerint az emberi ondóban a spermiumok száma az elmúlt ötven évben (1938–1990) átlagosan a felére csökkent: köbcentiméterenként 113 millióról mindössze 66 millióra.

Különösen elgondolkodtatónak tartja azt a tényt, hogy a férfiak egy részében az ondó cm3-ében kevesebb mint 20 millió spermium mutatható ki, ami a WHO szerint a megfelelő megtermékenyítéshez szükséges szint alsó határértéke. Számos más nemzetközi vizsgálat is megerősítette Skakkebaek megállapításait.

Pierre Jouannet párizsi orvos például megállapította, hogy 1975 óta az ejakulátum spermiumtartalma kb. 2%-kal csökkent. A frankfurti vegyipari egyesület tiltakozik a szemrehányások ellen: „Hiányoznak a tapasztalatok ahhoz, hogy tudományos módon igazolhatóan feltételezzük a környezeti kemikáliák ösztrogénszerű hatását” – olvasható az interneten.

Az egészséges életmód Segít

Hasonló módon „tarthatatlannak” minősítette a fenti érvelést dr. Alexander Lerchl, a münsteri egyetem munkatársa is. Az ő véleménye szerint a 20-30 évvel ezelőtti adatok nem vethetők össze a maiakkal, mivel az utóbbi években megváltoztak a spermiumok vizsgálatára és a minőség megbecslésére szolgáló labormódszerek. Ugyanakkor általánosságban ő sem zárta ki a minőségcsökkenés lehetőségét.

A vizsgálati eredmények összevethetősége érdekében a WHO megkísérelte a laboratóriumi módszerek egységesítését. Ehhez a szervezet összeállított egy, a spermiumok mennyiségéről, kinézetéről szóló ajánlást. Ugyanakkor kell hangsúlyozni, hogy a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, hogy mi a jelenség forrása, egy dolgot kell mindenkinek szem előtt tartani: egészséges életmód és a megfelelő táplálkozási szabályok betartásával e külső tényezők hatása nagyban befolyásolható, csökkenthető:

  • A rendszeres salaktalanítás, pl. gyümölcsnapok, lékúrák, izzasztó fürdők, szauna, gőzfürdő igen nagy mennyiségű környezetszennyező anyagot képes eltávolítani a szervezetből. Ennek köszönhetően javítja a megtermékenyítő képességet.
  • A kitartást igénylő sportok során nemcsak a fokozott verítékezés salaktalanító hatása érvényesül, hanem feszültségoldó, stresszlevezető mechanizmusok is beindulnak. Ezért javulnak a hormonális funkciók és a potencia is.
  • Az élvezeti cikkek rendszeres fogyasztása nagyban csökkenti a nemzőképességet. A kávé növeli az amúgy is magas stressz-szintet, a cigarettázás pedig érszűkítő, érelmeszesedést fokozó, ezért évek után merevedési zavarokat válthat ki. Az alkohol és a drogok a központi idegrendszerre kifejtett hatásuk miatt hormontermelési zavart és potenciaproblémákat váltanak ki. Ezért ezek elhagyása feltétlen indokolt, hiszen rendszeres élvezetük semmiképp sem tesz jót a férfiasságnak.
  • Egyes gyógyszerek, pl. a bétablokkoló vérnyomáscsökkentők, hormonok, citosztatikumok szintén potenciazavart és spermaszámcsökkenést váltanak ki. Ezért ezek használatakor nem sok jóra lehet számítani.
  • A rendszeres és túl gyakori húsfogyasztás is ronthatja a hormonháztartást, hiszen a boltban vásárolt húsfélék töménytelen mennyiségű ösztrogént és más hormont tartalmaznak.
  • A mozgáshiány, a szűk nadrágok, a túl fűszeres és zsíros ételek kedveznek a prosztatagyulladásnak, ez pedig, ha idültté válik, merevedési zavarokat, a nemzőképesség csökkenését idézi elő.
  • A tökmagolaj és a csalán csökkenti a prosztatatúltengés ütemét. A bennük található vitaminok, nyomelemek és növényi hatóanyagok javítják a spermiumok termelését.
  • A macagumót a dél-amerikai indiánok évszázadok óta használják potenciajavító szerként.
  • A ginszeng is nagyon jó afrodiziákum, azaz fokozza a férfierőt, javítja a potenciát.

Az impotencia pszichoszomatikája

A férfi princípium a megcsinálni, megteremteni, megvalósítani. A férfiúi (jang) elv aktív, s ezzel agresszív. A potencia a hatalom kifejezése és szimbóluma, az impotencia a tehetetlenségé. Az impotencia mögött a férfi saját férfiasságától, saját agressziójától való félelme áll – fejti ki könyvében a híres szerzőpáros, Thorwald Detlefsen és Rüdiger Dahlke.

Az impotens férfi fél attól, hogy férfiasságát fel kell állítania. Az impotencia ugyanakkor a nőiségtől való félelmet is kifejezi. Az ilyen férfi a nőiséget fenyegetésként éli meg, mely őt elnyeli. Ez a nőiségben megmutatkozó elnyelő ősanya, illetve a boszorkány aspektusa.

Az ilyen férfi nem akar a „boszorkány barlangjába” beereszkedni. Mindebben a férfiassággal s annak attribútumaival (lényegi, szükségszerű, tőle elválaszthatatlan tulajdonságaival), a hatalommal és az agresszióval való azonosulás alacsony foka mutatkozik meg. Az impotens férfi inkább a passzív pólussal, az alulmaradt szerepével azonosul.

Fél a teljesítménytől. Ebben az esetben is létrejön az ismert ördögi kör: akarattal, erőfeszítéssel próbáljuk elérni, hogy potensek legyünk. Mennél nagyobb a teljesítmény nyomása, annál kilátástalanabb az erekció. Csak akkor nyílik meg előttünk az út, melyen a másik nemmel való találkozásban ellentétes nemű lelkiségünket is felébreszthetjük s tudatosan integrálhatjuk, ha képesek vagyunk az egyik pólust teljességgel megélni.


Kommentek

Vivivi [NŐ] 52 2011-08-05 23:36
A férfiak spermiumának minősége a fontos, nem pedig a mennyisége. A db spermával is meg lehet tökéletesen termékenyíteni, amennyiben elég fürge, hogy feljusson a petéhez. Ahhoz, hogy megrepessze a burkot, szikrát vessen és életképes magzat alakuljon ki, azaz további fürgeségre van szükség, hogy a sejtosztódás tisztességesen végbe tudjon menni.
A sperma életereje az elektromos töltése, az pedig a potencia.
A potencia általános, idő előtti elévezése, kimerítése okozza a férfi társadalom rohamosan romló teljesítőképességét.

Egyszerűen nincs szexuális kultúránk...

Miért nem lehet kicsit hosszabban szeretkezni és nem minden nap elélvezni, hideg vízzel letusolni, csendben alukálni?
[7958]
Figyelõ [FF] 36 2009-01-16 12:10
Sziasztok!
Ezen a bekezdésen megakadt a szemem....

Csökken a férfierő?
Ugyanezen probléma másik vonatkozása az orvosoknak is egyre nagyobb gondot okoz: vajon a fériak is lassan, de biztosan terméketlenné válnak? Niels Skakkebaek dán biológus vészt kiált: kutatásai szerint az emberi ondóban a spermiumok száma az elmúlt ötven évben (1938–1990) átlagosan a felére csökkent: köbcentiméterenként 113 millióról mindössze 66 millióra.

Okés a kemikáliák mérgezőek és sok szart megeszünk, nem mozgunk, rohanó életünkben nem foglalkozunk magunkal, DE!,
Az nem lehetne egy logikus elgondolás, hogy az ember ebben a világban mennyire könnyű helyzetben van? Tehát nem kell hatalmas dózisokat produkálnia mikor a feléből is létrejön az önfenntartás?
Hasonló ez az elgondolásom, ahoz, hogy az ember miért csak néhány gyereket szül és miért nem sokszázat?......
Ezt úgy magyarázták tőlem sokkal nagyobb emberek, hogy az emberi test a legbonyolultabb főleg mert gondolkozunk, és ezt a minőségi fejlődést kompenzálta a kevesebb utód.

Egyszerűen nem lehet arról szó, hogy a természet elkezd védekezik a túlszaporodás ellen?
[4659]
K.J. 2007-12-28 06:45
Még sehol sem olvastam arról, hogy a férfiak ondótermelése mitől függ. Mennyiben befolyásolja az életkor. 66 éves vagyok, szekszuális, merevedési problémáim nincsenek, bármikor tudok szeretkezni kedvesemmel, és elég hosszan is, cca. akár 20-30 percen keresztül is, amikor csúcsra jutok, kielégülök, azonban nagyon kevés ondó kilövelésével. Mondhatnám, hogy talán fél gyűszűnyire való ondó hagyja el nemiszervemet ilyenkor. Megfigyeltem maszturbáláskor, hogy alig van ondóm. Vajon ez mitől van, hogyan lehet a termelődését befolyásolni. Ez a szeretkezéseink folyamán nagyon lényeges kérdés. Vagy ez az öregkor jele a sexualitásban?
[1616]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Karrier vagy szex?

A korai magömlés

Az elszorításos technika

Az elszorításos technika

Szex 2000 - Beszélgetés dr. Lux Elvirával

A szeretkezés pozíciói (2.rész)

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-09-18 - 23:55

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41