szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Fogamzásgátlás szülés után

2007-01-27 | | Ideál Életmódmagazin

Ha a baba megérkezett, az élet teljesen megváltozik: a házasélet is. Sok pár számára teherbe esés után a fogamzásgátlás témája teljesen feledésbe merül. S most, hogy a baba itt van, hogyan találhatják meg a szülők a számukra legmegfelelőbb védekezési módszert?

A kilenc hónapos terhesség alatt a védekezés nem probléma. A statisztika szerint ehhez további hat ciklus „próbálkozási idő” járul minden pár számára. Egy teljes év, amikor nem kell gondolni tablettára, spirálra, óvszerre.

Az első együttlét

Nem csoda hát, ha a papák és mamák fejéből teljesen elszáll a védekezésnek még a gondolata is. A kis jövevény megérkezése után aztán a fiatal mama véleménye megváltozik. „A baba annyira igénybe vesz fizikailag is, hogy semmi vágy nincs bennem. Örülök, ha abban a napi néhány órában, amikor a pici alszik, engem is nyugton hagynak.”

 • A fiatal mamák és papák 84%-a nem él olyan gyakran szexuális életet, mint azelőtt.
 • A párok több mint felénél 12 hétnél is több idő telik el, míg újra elkezdik a házaséletet.

Akár azonnal jelentkezik a vágy, akár hosszabb ideig várat magára – a szülés utáni együttlét mindenképpen különleges alkalom. A nők általában félnek, hogy a pénisz behatolása fájdalmat okozhat, s a férfiak is csak félve közelednek, hiszen nem tudják, mi változott meg.

A fiatal szülők védekezés terén pedig majdnem olyan hanyagok és meggondolatlanok, mint első alkalommal: Csak nem történik mindjárt valami! Így azonban kiteszik magukat egy nem kívánt terhességnek, függetlenül attól, hogy a mama teljesen vagy csak részlegesen szoptat-e és üvegből pótolja a hiányzó anyatejet.

Ha a fiatal szülők nem akarnak mindjárt egy újabb csemetét, már a szülés utáni első alkalommal gondolniuk kell a fogamzásgátlásra. Hiszen sajnos nem létezik „termékenységi haladék”, amellyel a szervezet megajándékozná szülés után az anyukákat.

Szakorvosok szerint kb. 8 hét telik el, míg újra beindul a menstruáció, de azoknál a nőknél, akik szoptatnak, akár egy fél évig is eltarthat ez az időszak. Ovulációra azonban már a vérzés előtt sor kerül, így némely nő újra terhes lesz, még mielőtt a szülés után menstruált volna.

Éppen azok a párok, akiknek várniuk kellett az első terhességre, s talán még kezelésben is részesültek, különösen meglepődnek, ha a második alkalommal minden könnyen és (túl) gyorsan megy. Nincs ebben semmi különös. Ha a szervezet egyszer már megtanulta, „hogyan válhat terhessé”, a teherbe esés sokkal könnyebben bekövetkezhet.

Bárhogyan is – a második (és a további) gyereknek is kezdettől fogva örülni kell! Jó, ha a párok maguk határozhatják meg, mennyi idő teljen el a gyerekek születése között. S ha mégis a baba ellen szavaznának, ne vegyék túl könnyen a döntést. Ismert tény, hogy azok a nők, akiknek már van gyermekük, sokkal jobban szenvednek egy terhességmegszakítás miatt, mint mások.

Mindez elegendő nyomós okot szolgáltat arra, hogy szülés után a párok alaposan átgondolják a védekezés kérdését.

Hormonok - mikor igen, mikor nem!

Az első gyerek előtt a legtöbb nő – kb. 76%-uk – fogamzásgátló tablettát szed.

A terhesség után nagyon sok nőnek megváltozik a véleménye a szintetikus hormonokról, hiszen sokkal inkább tudatában vannak szervezetük működésének, mint azelőtt, mert a termékenységet valami csodálatos, értékes dolognak élték meg. A legtöbb fiatal mama azt szeretné, hogy a tabletta, ha már be kell szedni, minél kevesebb hormont tartalmazzon. A modern mikropirulák nem hormonbombák, amelyek „letarolják” a ciklust, hanem csak annyi hormont tartalmaznak, amennyi éppen megakadályozza a peteérést. Ezért fontos, hogy az anyukák most különösen nagy hangsúlyt fektessenek a megfelelő tanácsadásra.

 • A szoptatós mamáknak ezenkívül az alacsony dózisú mikropirulák sem felelnek meg, mert kihatnak a tejtermelésre: megváltozhat a tej íze és összetétele is, s akár a mennyisége is csökkenhet.
 • A minipirulák alkalmasabbak a fogamzásgátlásra még akkor is, ha közben a baba szopik. Ez úgy lehetséges, hogy a minitabletták csak a gesztagen nevű hormont tartalmazzák. A gesztagen megváltoztatja a nyák minőségét a méhszájnál, amely ezáltal olyan sűrűvé válik, mint a „ragasztó egy órával azután, hogy kifolyt a tubusból”. A szoptatott baba alig kap valamit a gesztagenből, és a tej mennyisége sem csökken.
  A „normális” tablettával szemben a minipirulának azonban két hátránya is van: egyrészt nem olyan biztonságos, másrészt mindennap pontosan ugyanabban az időben kell beszedni. Egy óránál több csúszást már kerülni kell.
 • A háromhavonta adott injekció is kizárólagos gesztagenkészítmény, tehát elvileg alkalmazható a szoptatás ideje alatt, ám problémát okoz azoknál a nőknél, akiknek súlyproblémái vannak, hiszen erősen hízlal.

Fontos tudni

 • Spirált csak szülés után javasolt használni, mert az általa kiváltott gyulladások meddőséget okozhatnak.
 • A spirál jelzőszála „baktériumlétraként” működik, ezért könnyebben jutnak fel a kórokozók.
 • Minél többféle anyagból készült a spirál, annál több gondot okozhat.
 • 5 évenként feltétlen cserélni kell a spirált, mert a felületén keletkezett felrakódások a baktériumoknak kiváló melegágyat nyújt.
 • Vannak olyan „modern” óvszerek, melyeket csíra- és spermiumölő, síkosító zselé von be. Ezek biztonságosabbak, még ha át is szakadnak.
 • Téves elképzelés, hogy szülés után – a sebgyógyulást követően – a szex fájdalmat okoz. A gáttájék az egyik legjobb gyógyhajlammal rendelkező testrész.

Gyengéd spirálok

Biztos védekezés, amire nem kell mindennap gondolni – ezt jelenti a spirál. T alakú műanyagszerkezetből áll, amelyet vékony rézdrót vesz körül. A spirál megváltoztatja a méh kémiai környezetét, így a spermáknak alig van esélyük a túlélésre. Ha ez mégis sikerülne, a spirál megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

Azok a nők, akik már szültek, jobban tolerálják a spirált, mint a még gyermektelen asszonyok. A méhnyakon keresztüli felhelyezés az anyáknak alig fáj, hiszen a szövetek könnyebben tágulnak. Az orvos már hat héttel a szülés után felhelyezheti, nem kell megvárni az első menstruációt.

Hátrányok: Viszonylag nagy az esély rá, hogy a spirál nem nyújt elég védelmet: 100 nő közül, akik egy éven keresztül spirállal védekeznek, 2-3 mégis terhes lesz. Bár erre nézve nem léteznek vizsgálatok, a nőgyógyászok azt tapasztalják, hogy azoknál a nőknél, akiknek már van gyermekük, könnyebben sor kerülhet a „balesetre”.

A módszer másik hátránya, hogy spirállal a menstruáció fájdalmasabban és erősebb vérzéssel jár. Ez általában a fiatal mamáknak jelent nagyobb megterhelést, hiszen a baba is eléggé igénybe veszi őket. Az újfajta spirál, amelyet a szaknyelv IUS-ként (Intra-Uterin-System) jegyez, nem rendelkezik a már említett hátrányokkal. Az utóbbi években elterjedt „hormonspirál” egy hormonraktárból/depóból gesztagént ad le. Hatására a minipirulához hasonlóan megváltozik a méhnyaknál található nyák állaga, így a spermiumok nem tudnak továbbjutni. Ezáltal az IUS nagyobb védelmet nyújt, mint az IUP. Az új „spirál” fémet sem tartalmaz. A menstruáció könnyen és fájdalmak nélkül zajlik le, néha olyan gyengén, hogy alig észrevehető. Az is előfordulhat, hogy a vérzés elmarad, ami viszont zavar néhány nőt. A hormonspirál öt évig hat. Ha a pár nem szeretne ennyi időt várni a következő gyermekig, akkor az IUS-t eltávolítják, s a termékenység azonnal helyreáll.

Mechanikus módszerek - csak szükség esetén

Sok fiatal anya úgy tartja, hogy a szülés után egy ideig az apa gondoskodjon a védekezésről, és ez legtöbb esetben az óvszert jelenti. A mamák örülnek, ha ilyenkor egy kis „vakációt” biztosíthatnak szervezetüknek. Ha az óvszer nem jön számításba, sok nő a diaphragmához (pesszárium) folyamodik, ami nem más, mint egy (kb. 5 cm átmérőjű) rugalmas fémgyűrű, amelyre vékony gumimembránt feszítettek. Az együttlét előtt a diaphragmát egy spermiumölő krémmel kenik be, majd felhelyezik a hüvelybe.

Természetes módszerek

Az első gyermek után nagyon sok nő már nem akarja termékenységét mesterségesen elnyomni még akkor sem, ha egyáltalán nem biztos abban, hogy hamarosan újra szeretne babát. A ciklus során csak néhány napon termékenyülhet meg valóban a petesejt. Miután a baba az anyukát nagyon igénybe veszi, és így kevesebb alkalom kínálkozik a házastársi együttlétre, ezeket a napokat sok mama szerint ki lehetne hagyni. A probléma csak az, hogy nem is olyan könnyű a szervezetnek azokat a jelzéseit felfogni, amelyek a peteérésre utalnak. Másrészről pedig akár hónapok is eltelhetnek addig, amíg beáll a rendszeres menstruáció. A hőmérőzés és a nyák vizsgálata a szülés után csak nagyon bizonytalan eredményekkel szolgálhat. Az élet nem elég rendszeres, az éjszakákat a szoptatás és a babusgatás fázisai szabdalják darabokra. S a tény, hogy „nem szabad”, még akkor sem, ha a babával járó stressz ellenére fellobban a vágy apró lángocskája, biztosan nem minden párnak tesz jót.

Sterilizáció - életre szóló döntés

Sok pár biztos abban, hogy csak egy gyermeket szeretne. Több babára nincs lehetőség, gondolják a szülők, például a munka vagy a lakás miatt. Kézenfekvő tehát az a megoldás, hogy az apa elköttesse az ondó- vagy az anya a petevezetéket. Ennek ellenére az orvosok mégsem tanácsolják, hogy mindjárt a szülés utáni első évben sor kerüljön a termékenység végleges megszüntetésére. Nehéz volt a terhesség, a szülés komplikált, sok nő gondolja, hogy nem szeretne átmenni még egyszer ezen az állapoton. Idővel azonban elhalványulnak a rossz emlékek és már csak a szép dolgokra emlékeznek. Ha még ezek után sem szeretnének második gyermeket, akkor is fájdalmat okozhat a tény, hogy több babára már nincs lehetőség, még akkor sem, ha a pár fiatal, s elvileg 10-15 évig még termékeny lehetne. Senki sem tudhatja, hogy nem változnak-e meg az életkörülmények egy újabb baba javára. A sterilizációt viszont nem lehet meg nem történtté tenni.

Szoptatás - fogamzásgátlás?

Ha egy anya szoptatja a gyermekét, sok prolaktin keletkezik. A prolaktin hormon gondoskodik a tejtermelésről és egyidejűleg gátolja a petefészkek működését, így nem kerül sor olyan könnyen peteérésre és ovulációra.

A szoptató nő csak akkor terméketlen időlegesen, ha gyermekét legalább háromóránként (éjjel-nappal) mellre helyezi, viszont már néhány hosszabb szoptatási intervallum is aktiválhatja a hormon működését.


Kommentek

TinaLina 2009-03-01 21:05
Nagyon sokat kerestem pesszáriumot, nagyobb gyógyszergyártóknál is érdeklődtem, Magyarországon nem lehet kapni sajnos.
[5199]
Muki [NŐ] 35 2007-04-07 09:59
Kedves Viktória!

Biztos, hogy kapható pesszárium a gyógyszertárakban, még ha nem is mindegyikben! Azt javaslom, hogy írasd fel a nőgyógyászoddal a pesszáriumot! Egyébként mi is gondolkozunk a párommal, hogy amikor már lehet szeretkezni akkor mivel védekezzünk... milyen védekezési módszer van még ami biztonságos és nincs mellékhatása a gyógyszer, a hüvelytabletta vagy kúp, és a gumin kívül?? Köszi a választ! Egyébként nekem a kisfiam március 18-án született meg! :-)

Niki
[141]
Vörös Viktória 2007-03-20 16:53
28 éves, 36 hetes terhes nő vagyok, és már most foglalkoztat a szülés utáni fogamzásgátlás. Mivel egészségügyi szakközépiskolába jártam, ismerem is a fogamzásgátló módszereket. A problémám az, hogy hormonális fogamzásgátlót nem szedhetek, a nőgyógyászom azt mondta, a spirál sem jó nekem, mert már volt olyan nőgyőgyászati műtétem, ami miatt ellenjavallt! Rengeteg helyen olvastam már a pesszáriumról, és az orvosom is jó megoldásnak találta, csakhogy sehol nem lehet kapni! A gyógyszertárakban kikerekedett szemekkel néztek Rám, hogy ilyen "kőkorszaki" módszert akarok alkalmazni, és hogy az orvosom honnan vette, hogy ilyen még létezik! Állítólag már nem is gyártják! Akkor hol szerezzem ezt én be? Meg egyáltalán ha nem lehet kapni, és nem is gyártják, akkor miért cikkeznek róla ennyi helyen, és miért ajánlgatják mindenhol?? Segítene nekem ebben a kérdésben valaki?? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Vörös Viktória
[103]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Férfi módra

A sperma

Gátlástalanul

A ritmus - Fogamzásgátlók nélkül (1.rész)

Nyári szerelmek

Vírusos nemi betegségek

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41