szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Szeretni tudni kell!

2007-01-21 | | Ideál Életmódmagazin

A boldogsághoz vezető út tulajdonképpen nagyon egyszerű: több szeretetet adni – és többet kapni partnerkapcsolatunkban, családunkban, mindennapi életünkben. Íme néhány szívbéli ötlet az apróbb megnyilatkozásoktól a hatalmas érzésekig...

párkapcsolat szerelem boldogságA boldogság számos apró élmény összessége, mint ahogyan egy nagy szerelem is milliónyi apróságból tevődik össze. Hétköznapi barátságból, a szimpátia jelentéktelen, alig észrevehető gesztusaiból áll. Nemcsak a társ iránt, hanem az utca emberei, a metró utasai, a munkahelyi kollégák iránt... Rengeteg minden múlik az apróságokon: ez lett a legfontosabb eredménye annak a széles körű amerikai felmérésnek is, amelynek során a kutatók éveken keresztül követték boldog emberek életútját. Kikérdezték és megfigyelték azokat az embereket, akik úgy érezték, hogy őket szeretik és akik szeretetet sugároztak maguk körül. Az eredményeket egy könyvben foglalták össze, és jelentették meg A szeretet általános elmélete címmel. Mottója egy általános bölcsesség: A szeretet az egyetlen, ami növekszik, több lesz, ha másoknak is adunk belőle. A kutatók azonban tovább mennek ennél. Bemutatják azt is, hogyan terjedhet, sokasodhat a szeretet a mindennapi életben. Hét-hét pontban foglalták össze, hogyan adhatunk több szeretetet, és hogyan kaphatunk ennek révén mi magunk is többet ebből a megfoghatatlan, drága portékából.

"A szeretet soha el nem fogy"

1. Meglepetések, bókok

Dicsérje meg a postást. Tegyen valamit a gyerekek párnája alá. Bókoljon az üzletben a pénztárosnőnek. Egy szociológiaprofesszor szerint ezek olyan apróságok, amelyekkel romantikát vihetünk a mindennapi életbe. Ezekből a látszólag mellékes, barátságos megnyilvánulásokból alakul ki a későbbiek során a szeretet. Már egy barátságos biccentés az utca túloldalára kifényesítheti ismerősünk napját. És mi is jobban fogjuk érezni magunkat.

2. Jótékony aktivitás

Gyűrjük fel ingujjunkat és takarítsuk fel a padlót. No, nem a saját lakásunkban, hanem a barátnőnknél, aki a minap éppen emiatt siránkozott. Vagy kísérjük el a hivatalba, ahol valamit el kell intéznie, és segítsük az ügyintézésben. Saját magunknak is jó érzést teremtünk, ha segítünk a embertársainknak, ugyanakkor a barátnő, a szomszédasszony vagy az anyósunk ellágyul, mert segítséget kapott.

3. Program együtt

Menjünk el együtt kaktuszkiállításra, vagy egy másik, szerintünk egyébként rémes rendezvényre, ami a partnerünknek fontos. Golfpálya, kiállítás, autószalon, mindegy: egyébként időpazarlásnak tekintenénk. De ha elkíséri a társát, az kevesebb terhet képvisel az ön számára, mint amekkora örömet, többletet ez a másiknak jelent. Hirtelen meghallja és megérti mindazt, amit a kapcsolatukról folytatott beszélgetések során egyébként sohasem mondott volna el. Megnyílik ön előtt, mert úgy érzi, értékelik, komolyan veszik.

4. Adjunk lelki „édességeket!”

Mégpedig bókokkal körítve. Beszéljük meg a másokkal kapcsolatos apró jó dolgokat, mint például: „Milyen szimpatikus a hangod.” Vagy: „Csodálatos hallgatóság vagy.” Meséljük el másoknak is ezeket a dicséreteket. És bókoljunk a harmadik személy jelenlétében is. „Dicsérj meg valakit négyszemközt, és az örök életre a barátod lesz, dicsérd meg mások előtt, és egész életében segíteni fog.”

5. Oszd meg másokkal, amid van!

„Semmi sem tesz olyan jót, mint a jótékonyság” – állítja egy szociológus kutató. Azt tanácsolja, hogy hetenként egyszer valamit áldozzunk fel, ajándékozzunk el vagy adományozzunk. Ruhát, bútort, könyvet, pénzt. Még jobb: tevékenykedni, például gyereket patronálni, kórházban segédkezni, olyan beteget látogatni, akinek semmilyen rokona sincs. Vagy hetenként egyszer valakit ebédre meghívni, aki egyedül él.

A pénzt ne átutalással juttassa el, hanem személyesen adja le a szervezetnél. „A szociális tevékenységet úgy végezze, hogy az ne csak másokat töltsön el örömmel, hanem saját magát is.”

6. Szánj időt a másikra!

Töltsön el egy napot a barátnőjével, akinek a hangja olyan kétségbeesetten csengett a telefonban. „Ma azt tesszük, ami neked örömet okoz”. Viselkedjen úgy, mintha szabadságon lennének. Mintha a nyaralóhelyen nem lenne sem számítógép, sem TV. „Az uszoda, a teázás, a séta értékes kikapcsolódást jelent.”

7. Érintsük meg!

Amikor a partnerének görcsös fájdalmai vannak, masszírozza meg a tarkóját. „A szeretetteljes érintés királyi út a szerelemhez” – állítja a pszichológus. A tanácsa: érintse meg a partnerét, családtagjait, amikor elmegy mellettük, ölelje meg, vegye karjaiba őket, a barátait is. A tudatos érintés megértést és bizalmat jelez. Mérések bizonyítják, hogy a másik teste azonnal reagál: boldogság-hormonok kezdenek szétáramlani benne. Az érintés megsimogatja a lelket.

Gyógyszerek - Boldogtalanságra

  • Nemcsak a befejezettet, a kiemeltet lehet ünnepelni, hanem az egyszerű együttlétet, a létezés átsugárzását, a felbukkanó kommuniót, a tér osztását. Hirtelen megszűnik az egocentrikus elveszettség, a sajnálkozás helyére az öröm táncol.
  • Ha nem szegényítesz, gazdagodhatsz.
  • Csak a létezés gazdagságába és mélységébe beágyazva tudunk önfeledten örülni.

A boldogtalanságra két gyógyszert ajánlok:

  • Légy teljesen boldogtalan, még jobban, csak boldogtalanságból állj, úgy öltözz, úgy járj, sóhajtozz szakadatlanul, mértéktelenül sajnáld magad, szóval rendezd meg boldogtalanságod koreográfiáját. Mindent bele, de korlátozott időre, mint egy színházi előadást.
  • A boldogtalanságba ültess egy boldogságmagot, öntözd, ápold, gondozd. Majd kihajt és meglátod, jó talaj lesz az, amitől szabadulni akartál.
(Dicsőfy Endre)

Több szeretetet kapni

1. Fedezzük fel a rejtett szeretetet

A rideg szavak, a kritika, sőt gyakran az apróbb csalások mögött is gyakran a szeretet rejtőzik, állítják a kutatók. Gondoljon azokra az érzésekre, amik édesanyja mindent jobban tudása mögött megbújnak. ő az, aki gondot csinál magának abból, hogy a gyermeke boldoguljon; úgy válaszoljon neki, hogy abban benne legyen, tisztában van gondoskodási szándékával. A szemrehányó szavak: „Hol voltál ilyen sokáig?” nem jelentenek mást, mint féltést.

2. Ne kívánjunk túl sokat

Akkor bizonyosan többet fogunk kapni. Mindenekelőtt igaz ez a beszédre. Ne követeljünk választ. Sokkal jobban hangzik: „Nem volna kedved erről valamit elmesélni?” Hagyni kell, hogy a másik a maga tempójában reagáljon. Egy férfinek szüksége van a támogatásra, amit leginkább azzal adhat meg neki a nő, ha meghallgatja. Figyeljen rá, bólogasson, ahelyett, hogy azonnal válaszolna vagy türelmetlenül rákérdezne, inkább ismételje meg, amit mondott. És ha még mindig nem érzi a bátorítást, bizonyosan segít a következő mondat: „Örülök, hogy ezt elmondtad, most már jobban meg tudlak érteni. Nyitottabbá, szeretetteljesebbé válik.

3. Szívjuk magunkba a melegséget

Barátokat vendégelünk, szépen megterítettünk, finomságokat készítettünk – mindenki mindennel elégedett. Akkor egy pillanatra dőljünk hátra a székben, figyeljük meg, mennyire örülnek vendégeink, és szívjuk magunkba a szép este melegét. Tekintsük ünnepnek ezeket a pillanatokat, amelyekben emelkedett érzések töltenek el, mert ezek azok a semmivel nem helyettesíthető ritka pillanatok, amelyek különös kisugárzásukkal melengetik a szívet.

4. Kérjük a másik segítségét

A nők visszariadnak a segítségkéréstől. Ismerje be, ha bajba került. Ön is a másik mellett áll, ha neki arra szüksége van. Hívjunk fel telefonon valakit, akár egy barátnőt. Beszéljünk magunkról, a problémánkról. Az őszinte panaszt senki sem fogja elutasítani.

5. Tisztázzuk a problémákat

A nők általában másoknak panaszkodják ki magukat, mert a társukat kímélni akarják. Azonban ez belső eltávolodást von maga után, és megakadályozza a tisztázást. A szerelemszakértő tanácsa, hogy a gőzt soha ne egy harmadiknál engedjük ki. Lassan ható méreg, ha a partnerre vagy az anyósra panaszkodunk; és még inkább tartósítja a boldogtalan helyzetet. Legyen bátorsága és tisztázza a problémákat közvetlenül az érintettekkel. Ez a szeretet bizonyítéka.

6. Selejtezzünk!

Mégpedig az ismerőseinkből. Sokkal több szeretetben lesz részünk, ha megszabadulunk azoktól, akiktől nem kapunk szeretetet, csak rabolják az energiánkat. Ha az ilyen embereket nem tudja elkerülni, hívjunk meg velük együtt olyanokat, akik „méregtelenítően” hatnak. Szórjuk ki magunk körül azokat a tárgyakat is, amelyeket ezektől az emberektől kapott. Csak olyasmit tartsunk meg, ami örömet okoz – legyen az akár ember, akár tárgy.

7. Boldogságtároló

Vezessünk naplót: minden este írjuk be az elmúlt nap három legtöbb örömet okozó eseményét. Az írásnak különleges hatása van: a boldogságos pillanatok tudat alatt rögződnek. És az ismétlés révén naponta alakul a személyiség. Derűsebbé válunk, fogékonyabbak leszünk a boldogságra – és egyidejűleg több boldogságot és szeretetet sugárzunk ki. És ehhez mindössze 10 percre van szüksége naponta. Egy év alatt 1000 boldog pillanatot is rögzíthetünk a naplóban! Ez tulajdonképpen a boldogság, a szeretet edzése.


Kommentek

Krisztin 2009-08-07 14:45
Ez a cikk igazán tetszett, jól meg tudta a témát magyarázni, jó érvelésekkel, adatokkal igazán szépen sikerült bemutatnia.
A tanácsai a való életben is sikeresen alkalmazhatoak és ezzel sokat segít!
Én eddig nem hittem volna h ennyire meg lehet határozni, magyarázni egy ilyen csodálatos érzést ami nem kézzel fogható!
Gratulálok a cikkhez engem megfogott!
[6076]
Beez [NŐ] 44 2009-05-31 18:34
Kedves Kanyim, köszi a válaszod.
... Szóval, igen úgy van, hogy nem volt sok komoly kapcsolatom.
Az elején persze nem nyíltam ki teljesen. Engedtem, de vissza is fogatm kicsit. Nem zártam ki a lehetőségeket, de nem engedtem egyből. Azóta már tovább alakultak a dolgok, és úgy tűnik tényleg érdeklődik utánnam, és nem csak a sex miatt. Saját magától hívott többször is, és kérdezte mi van velem, holott ez nem igazán volt jellemző rá. Már arra is figyel, hogy úgy szervezze a dolgait, hogy legyen ideje rám. Ettől persze még alakulhat sokféleképpen a dolog.... Arra azért megpróbálok vigyázni, hogy ne legyek sok.
Az ágyban igazából ez úgy alakult, hogy én megírtam, hogy mik azok a dolgok, ami miatt nem lett (az előzőek során) a felhergelésből sex. és nem volt önző. Amikor lefeküdtünk, én mindent megkaptam tőle. Csak rám figyelt. Így én is bátran adhattam magam és elkényeztettem. Kölcsönösség volt.
És persze nekem kell tudnom felmérni, csak nem könnyű....
[5789]
hercegnõ [NŐ] 50 2009-05-28 08:48
Én is olyan vagyok, aki mindent ad, ha szerelmes...de azért azt rövid időn belül érezni lehet, hogy a másik félnek mennyire van szüksége...mert ha túl nagy a dózis, akkor nyomasztónak érezheti...ha meg ő maga is olyan, mint ahogy kanyim írja, akkor bizony szabadjára engedhetem magam...:)
[5777]
kanyim [NŐ] 59 2009-05-27 23:36
""Szerelmi téren persze nem tudom, mert nem vagyok gyakorlott.""
ezt 32évesen nem nagyon értettem..úgy érted nem sok komoly kapcsid volt???

de ha jól vágom a szitut..
akkor most van 1 induló kapcsid..
de te már érzelmileg kinyíltál.. beleadtál mindent..kiszolgálod az ágyban..stb..

hááát...most ez változó hogy 1 pasinál hogyan jön be..
többet kéne róla tudni..

mert vannak akik romantikusabb..hősszerelmes tipusok.. akiknél ez csupa extra pont..

de vannak akik inkább szeretnek megküzdeni 1 lányért.. kell nekik hogy érezzék ők hodították meg.. és ezek után tudják csak értékelni a lányt..
nem egy olyan kapcsiról tudok ahol a lány túlzottan hamar belehabarodott és kinylít.. amitől a pasi megrémült.. vagy így elvesztette a varázsát.. és már lécelt is le..

ha a pasi is már belédhabarodott akkor nagyon jól teszed ha így jársz el.
de ha ő még nem érez ennyire mélyen irántad.. akkor lehet hogy bizonyos esetekben pont ellenkező reakciókat érsz el..

de ezt neked kellene tudnod felmérni....
[5776]
Beez [NŐ] 44 2009-05-27 20:42
Sziasztok!
Én világ életemben az az ember voltam, aki belsőből nagyon sokat tud adni. És nem nézem a másikat, hogy ki az. Adok. Nem erőltetve, csak szereteből. A most alakuló kapcsolatomban is így teszek. Azt gondoldom igaz: miszerint amit adsz, azt kapod vissza. Szerelmi téren persze nem tudom, mert nem vagyok gyakorlott. Én szeretném azt erősíteni, hogy önzetlenül számíthat rám mindenben. És a sex-ben is sokat adok. Elértem ezzel azt, hogy amikor elsőre igazán próbálkoztunk (persze petting már többször volt), akkor figyelembe vette, amit írtam hogy mi hiányzott ahhoz (az első pettingnél) hogy jó sex és aktus is legyen. Bár érzelmi téren még nem értem mit is szeretne tőlem (nehezen kiismerhetö), de akkor is azon vagyok, hogy adjak, én biztosítsam a biztos lelki fészket. Még akkor is, ha esetleg nem lessz hosszútávú kapcsolat belőle.
Szerintetek is így jó?
Segítsetek: Alakuló kapcsolatomban segít e ez a páromnak szorosabban kötődni hozzám (anélkül, hogy ráakaszkodnék), ill azt az érzést erősíteni, hogy vágyjon rám? jól teszem?
[5775]

Tovább az összes (16) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Fogamzásgátlás a nemi aktus után

Gátlástalanul

Mit bír el egy szerelem?

Szeret! Nem szeret!

A terhesség első jelei

Vágyfokozók - Növényi afrodiziákumok

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41