szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Van vetélytársa?

2007-01-12 | | Ideál Életmódmagazin

Egyre fogy az önbizalma, mert párja más nőkkel flörtöl? Rosszul érzi magát, mert a nagy ő más hölgyeket is alaposan szemügyre vesz? Ne keseregjen, mert van megoldás!

féltékenységA pillantások állítólag szavak ezreinél is többet mondanak. Persze nem mindig. Ha partnere megfordul egy másik nő után, az még nem feltétlenül szerelmi vallomás. Sok nő ennek ellenére bizonytalanná válik, kételkedni kezd önmagában, a következőkön kezd morfondírozni: "Szebb lába van, mint nekem? Csinosabban öltözik? Jobb a loknis haja, mint az én apródfrizurám?"

Pedig ezek az összehasonlítgatások merőben fölöslegesek. Ha flörtölni is kezd a férfi, vagy túlontúl sokszor emleget egy másik nőt, az még messze nem jelenti azt, hogy régi partnerét hirtelen kevésbé szereti. Még egy egyszeri félrelépés sem jelenti feltétlenül, hogy a kapcsolatban valami nincsen rendben!

Nos, akár van, akár nincs oka a féltékenységre, az alábbiakat követve biztosan higgadtabban reagál majd partnere flörtgyanús viselkedésére:

Ne keresse azonnal önmagában a hibát!

Ahelyett, hogy gyengéi után kutatna, gondoljon az értékeire, erősségeire. Partnere végső soron ön – és nem más – mellett döntött, erre pedig nyilván jó oka volt.

Félre a mérgezett nyilakkal!

A "Biztosan nem vagyok neked elég jó!" kezdetű piszkálódások tönkretehetik a kapcsolatot. Az oldalpillantások miatti látványos duzzogás nem megoldás. A szemrehányások helyett közösen keressék meg azokat a sarkalatos problémákat, amelyek önt elbizonytalanítják. Gondolják végig, hogyan érzik magukat a kapcsolatukban, megfelelnek-e az elvárásoknak, illetve nem vették-e át az életükben a parancsnokságot a szürke hétköznapok?

Vizsgálja felül lelkiállapotát!

Gyakran a külső körülmények felelősek önbizalmunk elvesztéséért – például munkahelyi problémák – és ilyenkor különösen érzékenyen reagálunk apróságokra is. Ilyenkor fontos az egónk "újjáépítése". Foglalja jegyzékbe pozitív tulajdonságait, valamint az önmagát zavaró megnyilvánulásait. A negatív pontok megváltoztatására kovácsoljon terveket. Gyakran segít az is, ha partnerükkel megvitatják a jövőben lehetőség szerint kerülendő ütközőpontokat.

Ne tegye fel egész életét a kapcsolatukra.

Ha a partner teljesen kitölti az életét, és majdnem minden körülötte forog, hamar elbizonytalanodik majd, ha egy porszem kerül a fogaskerekek közé. Keressen elismerést a kapcsolatán kívül is, például a munkahelyén, barátainál. Az is sokat segíthet, ha újabb célokat tűz maga elé, esetleg egy érdekes hobbit keres.

Segítség a bajban.

Apró trükkök segíthetik is a "rizikószituációk" kezelését! Mondjuk ülnek a kávéházban, és partnere szemmel láthatóan jobban érdeklődik a szomszéd asztalnál ülő vörös szépség, mint az ön mondanivalója iránt. Fogja ki a szelet a vitorlájából és kezdjen el "versenytársáról" beszélni. Dicsérje az alakját, a ruházatát, ezzel érzékelteti, hogy észrevette az oldalpillantásokat, egyben nyilvánvalóvá teszi, hogy veszélytelennek tartja a dolgot.

Flörtöljön ön is nyugodtan.

No nem bosszúból, hanem mert ez jót tesz az önbecsülésének, kedvére való és nem árthat a viszonyuknak. Mellékesen világossá teheti partnere számára, hogy mások is felfigyelnek önre!

Féltékenységi formák

Beteges féltékenység

Oka a kóros önbizalomhiány és bizalmatlanság másokkal szemben.

Egészséges féltékenység

Egy kicsi minden kapcsolatban van, a másik elvesztésétől való félelem a párunk számunkra való fontosságát tükrözi. Aki szeret, az félt, vagyis lehet féltékeny.

Nem létező féltékenység

Csak azokban nem vetődik fel soha a hűtlenség gyanúja, akik túl magabiztosak magukban, vagy a társuk nem jelent igazán sokat számukra.


Kommentek

gyöngykagyló [NŐ] 49 2008-12-27 18:40
Egy több, mint másfél éves kapcsolatom van, ahol nagyon jól tudtam, már a megismerkedésünkkor, hogy nem független, a párom nem kertelt, és elmondott mindent a körülményeiről. És mikor egy kicsit is komollyabbá kezdett válni a kapcsolatunk, rá is kérdezett, hogy engem bánt-e a helyzet, amit most nyújtani tud. Én rávágtam, hogy nem. Ennek ellenére a mai napig tulajdonképpen valahol "harcban vagyok önmagammal", mert nem tudom, hogy mennyire engedjem meg magamnak, hogy bízzak a páromban. Hiába van velem átlag egy héten 3-4 alkalommal, nálam alszik, és eléggé nonszensz, hogy bármi kapcsolata lenne még az élettársával, minden szava, cselekedete, amiket elmond, arról árulkodik a páromnak, hogy fontos lehetek neki, ennek ellenére, ahogy a párom szokta mondani: vannak "kirohanásaim", és még mindig nem tudom elképzelni, hogy a másik nővel, akivel tulajdonképpen egy házban vannak - bár láttam a körülményeiket és elég rosszak -, soha nincs köztük semmi. És, ha egy hónapban néha megemlítem a témát, hogy biztos a nővel ez meg az..., akkor látom a páromon, hogy maga alatt van, és nem érti, hogy én miért eszem magam még mindig ezért. Bár a párom olyanokat mond, hogy én vagyok az egyetlen aki egy jó szót szól hozzá..., és végre valakivel megértheti magát..., és mégis attól félek, ha túlzottan engedek magamnak, és maximálisan megbízok végre benne, akkor csak megégetem magam... Hiába mondják a környezetemben - akik szeretnek barátaim -, hogy el tudnám képzelni, hogy ha volna köztük valami még a nővel, akkor állandóan velem akarna lenni /legalábbis este, mert a lányom és az anyám miatt gyakorlatilag csak akkor tudunk találkozni/. Szóval úgy érzem magam ebben a kapcsolatban, hogy egyrészt úgy látom, hogy egy csodálatos férfivel lehetek, másrészt utána újra ottmaradok a magányommal, és azon gondolkozok, hogy, ha nincs is köztük valami, az asszony főzöcskézi mondjuk a töltött káposztát..., bár azt mondja a párom, hogy nem őmiatta, hanem a gyerekek miatt, és még véletlenül sem készíti el a nő, amit ő szeret, inkább csak megtűri, mert nincs hová költöznie.
Én meg egyfelől boldog is vagyok /mint még soha sem/, másfelől pedig gondolkozok, hogy meddig fogom ezt bírni... Nem is tudom, hogy kitől várhatok választ a kérdéseimre... mondhatná bárki, hogy én akartam, mentem bele...., csak nem gondoltam volna, hogy ennyire szerelmes leszek, és ennyire megtalálom ebben a férfiban a lelki társamat is. /Mondjuk a párom azt mondja, hogy semmi okom a féltékenykedésre, mivel a nő már évek óta csak ordítozik vele, és rombolja az önbizalmát, ahol éri.../
[4326]
Csanyi 2008-12-23 23:48
A humánetológiai kutatások szerint a mai civilizált világunkban nem valósulhat meg az ember normális, 5 millió éves evolúció által alakított természetes és teljes szocializációja, ugyanis mintegy 50e évvel ezelőttig az ember maximum 150 fős csoportokban élt, nem pedig elkülönült (csonka) családokban, mint ma. A csoporthoz olyan erős kötődés, hűség alakult ki, amit a mai ember talán elképzelni sem tud. Ezért könnyen lehet, hogy ennek az erős kötődésnek, a valahova tartozás mindent elsöprő élményének a mai hiánya vezet oda, hogy ezt az élményt a házastársunktól valamennyire várjuk, és hozzá kössük. Ezért szinte rettegünk attól, hogy elvesztjük, és újra magányosak leszünk. Lehet, hogy ha nemcsak a házastársunktól kapnánk biztonságot, akkor a féltékenységünk is jóval kisebb lenne az irányába. Tehát szerintem sokkal inkább a magánytól való félelmünk az oka a féltékenységnek, nem pedig a szeretetünk mértéke, mint ahogy az "Egészséges féltékenység" definíciójánál a fontosságot és a szeretet egymást fedő fogalmaknak tekinti a szerző.
Ha igazán szeretjük a párunkat, akkor szerintem egyáltalán nem vagyunk féltékenyek, és nem az a fontos nekünk, hogy mellettünk kitartson, hanem hogy ha kiderül, hogy mégsem mi vagyunk az igazi számára, akkor képesek legyünk átadni a helyünket annak, aki mellett boldogabb tud lenni. Úgyhogy szerintem a féltékenységünk sokkal inkább az önzésünk, mint szeretetünk megnyilvánulása.
[4281]
Anthico [NŐ] 109 2008-11-08 18:58
Tényleg érdekes, h egyes nők milyen hisztit képesek vágni apró dolgok miatt is. Olykor már akkor borul a bili, mikor más nőt néz meg a párja, vagy ha olyasmi újságot olvas, amiben láthat meztelen nőket...vagy akár egy mail/sms, amit egy nő írt neki (még ha ártalmatlan is).
Pontosan azt érik el ezzel (a néha beteges) féltékenykedéssel, amitől leginkább félnek: elüldözik maguk mellől a párjukat vagy megmérgezik a kapcsot.
Szerintem egy kapcsolat alapja a bizalom és ha ez megrendül, akkor jön a féltékenykedés...mindenkiben potenciális csábítót lát és szinta kalitkába zárja a férfit. Másokkal foglalkozik ahelyett,h ezt magával tenné. Bele kéne gondolnia, h őt szereti az imádott férfi, őt választatotta párjának és ennek biztosan oka van. Ezeket kéne tudatosítania magában és akkor egyből nőne az önbizalma is és alábbhagyna a féltékenykedése is.
[3770]
thymian [NŐ] 93 2008-01-02 20:37
jah és a címbeli kérdésre a válaszom: nincs vetélytársam:) egyelőre:) már csak azért sem, mert kedvesem hiába mondja, hogy milyen lányok vannak körülötte, mindegyikben talál hibát/hiányt, vagyis olyan dolgot, ami bennem megvan, de bennük nincs. de addig jó, amíg így van. :)
[1658]
thymian [NŐ] 93 2008-01-02 20:33
nekem sokat jelent a párom, mégsem szoktam féltékeny lenni. és tényleg nem, és nem azért mert magamban olyan nagyon bíznék, hanem azért, mert én bízok benne maximálisan, hogy tudom, fontos vagyok neki és szeret és nem fordul más nők felé.vagy csak naiv vagyok. :)
bár engem az megnyugtat, hogy ő viszont szokott kicsit féltékenykedni, talán én ezért nem szoktam az lenni.

a flörtöléshez: szerintem az okés egy bizonyos határig(nálam csak verbális szintig elfogadott), mert azzal tényleg fel lehet dobni az önbecsülést és önbizalmat. azonban: "Még egy egyszeri félrelépés sem jelenti feltétlenül, hogy a kapcsolatban valami nincsen rendben!" ez nagyvonalakban így van, mert hajtja az embert a kíváncsiság vagy nem is tudom. de! számomra egyértelműen azt jelentené, hogy baj van. legalábbis véleményem szerint, aki máshol keres örömöket, bármifélét, testit vagy lelkit, az valamilyen szinten elégedetlen a kapcsolatával, hiányt érez- gondolom én, hogy azért lép félre.
[1657]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Mi tegyünk, ha féltékenyek vagyunk?

A szerelem új szabályai

Ha csökken a szerelem ereje

A multiorgazmusos pár (2.rész)

Bakteriális nemi betegségek

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41