szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Ha csökken a szerelem ereje

2006-12-18 | | Ideál Életmódmagazin

Talán nincs olyan ember a földön, aki ne gondolná egyszer életében önmagáról azt, hogy csúnya, vagy hogy jobban is "teljesíthetne" szexuális vonalon. Ha valakinek roppant nagy önbizalma van, akkor is szüksége van arra, hogy ezt az önbizalmat embertársai erősítsék. A vélt vagy valós szexuális sikerek nagyban hozzájárulhatnak az önbizalom szintentartásához, növeléséhez, de egyetlen egy szexuális kudarc mélypontra juttathatja az embert.

ha csökken a szerelem erejeMinden emberi lény közös abban, hogy embertől születik, emberi génnel rendelkezik, s az emberi gén programja valósul meg életében. A fogamzás pillanatától kezdve a halálunkig génjeink határozzák meg alkatunkat, temperamentumunkat, ösztöneinket, és részben vágyainkat is. Vannak, akik genetikai hibából kifolyólag negyvenéves korukra emlőrákot kapnak, mások egy másik gén betegsége miatt a velük azonos nemű emberrel kívánnak szexuális, érzelmi kapcsolatot létesíteni. Minden élőlényre érvényes az önfenntartásra, szaporodásra vonatkozó parancs. Az ember azonban mint érző, gondolkodó, szellemiséggel bíró lény, valamelyest képes ellenszegülni a saját életét meghatározó génprogramnak. Az akarat erősségétől függően képes uralkodni ösztönein, képes például arra, hogy ha éhes, s előtte van a táplálék, ne egye azt meg, vagy képes arra, hogy fogamzásgátlás céljából vagy vallási előíráshoz igazodva felhagyjon nemi életével (vagy bele se kezdjen abba).

Érdekes

  • Kutatások kimutatták, hogy mind a férfiakban, mind a nőkban a házasság első három évében a leghevesebb a szenvedély.
  • Tíz év elteteltével leginkább a nőkben hal el a szenvedély, de ők is szenvednek ettől a leginkább.
  • A férfiak jobban alkalmazkodnak a házasélet egyhangúságához, ők úgy is jól érzik magukat, a nők kevésbé.
  • A nők nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az érzelemeknek, a párbeszédnek, a bensőséges viszonynak, mint a férfiak.

A fajfenntartás ösztöne az élőlények közül az emberben a legerősebb, mintha az emberi gén tudná azt, ha élni akar, fenn akar maradni, nagy vágyakat kell ébresztenie egyik nemben a másik iránt. A szerelembe eséssel két ember kiválasztja egymást, mindenki másnál jobban kedvelik a másikat, és kölcsönös hűséget fogadnak. Ezzel az erővel azonban mindig szembeszegül egy másik, ellentétes erő: a szexuális vágy új, érdekes személyek iránt. A kizárólagos erővel egyesítő szerelem örökös ellenfele a felfedező hajlam, amely mindenkiben jelen van, férfiban, nőben egyaránt.

Leplezett szexualitás

A nők öltözködésükkel sokszor úgy fedik el nemiségüket, hogy egyben halmozottan kiemelik azt. A száj, a körmök festése, a mellet kidomborító melltartó, a feszülő nadrág, az új, eredeti testszagot elnyomó, szexuális vonzalmat ébresztő dezodorok mind azt a célt szolgálják, hogy a nők megfeleljenek egy a társadalomban jól-rosszul megfogalmazott szépség ideálnak, s szexuálisan vonzók legyenek. A vonzó megjelenés általában nemcsak a férjnek szól, hiszen a férj otthon kevésbé előnyös kinézetével is elfogadja és szereti őt, hanem az izgalmakat tartogató ismeretlennek. A nő párkapcsolatán kívül is szeretne hódítani, ugyanígy férje is férfiúi szerepe szerint udvarolgat, teszi a szépet más nőknek is. A fiatalság záloga ez a hódítani tudás. A szexuálisan hódítani tudó nőnek elég az a tudat, hogy képes magához vonzani az összes férfit, de tovább természetesen nem fajul a dolog, általában egyikkel sem kerül szexuális kapcsolatba.

Erotika

A szerelmesek közösségének erotikus múlttal és jövővel is rendelkeznie kell. A párkapcsolatban az erotika létfontosságú, ha veszít jelentőségéből, ha átadja a helyét más értékeknek, ha nem él a múlt erotikájának az emléke, lassan kihuny a jelen erotikája is. Ha egy pár nem tulajdonít fontosságot az erotikának, ha más dolgokat fölébe helyez, az napról napra gyengül, majd eltűnik.

A szerelmes pár életében a hétköznapok lassacskán ellenálláshoz vezetnek. A fáradtság, a fáradozás, a munka, a viták mind megannyi tégla, amelyek falat emelnek a szeretett lény arca elé, fátylak, melyek elfedik szemünket. Fékek, ellenállások, félelmek ejtik csapdába lelkesedésünket, lefékezik a rendkívüli élet iránti vágyunkat és a partnerünk iránti szexuális vágyat is minimálisra redukálják. Sok olyan pár él, ahol a felek már nem kívánják egymást, már nem is érintik egymást, szinte testvérként élnek együtt, mintha a vérfertőzés tilalma választaná szét őket.

A szerelmi közösséget a testi öröm cementje tartja össze. Erotika nélkül a szerelem nem képes kifejezni magát, nem tud beszélni, nem létezhet tovább. Nem elegendő azonban az sem, ha szeretetet táplálunk a közösség és annak tárgyiasulása: a gyerekek, az otthon iránt. Arra van szükség, hogy a társunk tessék nekünk, tetszen fizikailag, erotikusan, hogy tetszen a szeme, a haja, az orra, a járása. Szükség van rá, hogy kívánjuk az érintését, hogy meg akarjuk csókolni, ölelni, és kívánjuk, hogy ő is így tegyen velünk. Ha a másik testével sohasem tudunk betelni, a vágy újjászületik, visszatér, megújul.

Tévutakon

  • Mind a nők, mind a férfiak esetében a korán kezdett (házasságon kívüli) szexuális élet, gyakori partnerváltásokkal kiégéshez vezethet, az emberi gén programja hamar leállítja a szervezet szexuális aktivitását. Az átélt szexuális élmények azonban bevésődnek az agyba, s a személyiség részévé válva mesterséges testi kielégülési vágyat produkálnak. Egy szexuálisan kiégett férfi testileg alkalmatlanná válik a nemi életre. Vagy merevedési problémákkal fog küszködni, vagy szervezete más betegséggel fogja jelezni, hogy elég az addigi életből.
  • Sok nőnek a partnere szemére veti, hogy szexuálisan hideg. A frigidnek nevezett nőnek sokkal több gyengédségre, szeretetre, türelemre, beszélgetésekre van szüksége ahhoz, hogy ne legyen számára taszító a partnerkapcsolat. Igazából nincs szexuálisan hideg nő, csak éppen partnerének nincs sok érzéke a szexhez.
  • A szexuálisan félszeg, tartózkodó férfire sem jó rásütni az „impotens” bélyeget. Az ő genetikai programja is szaporítani akar, s ha az aktus fizikai kivitelezéséhez minden feltétellel rendelkezik, a másik nem iránt vonzódik, akkor csakis lelki okai lehetnek visszafogott szexualitásának. Neki is sokkal több szeretetre, megértésre, elismerése van szüksége a gyógyuláshoz.
  • A táplálkozás, szexualitás, nemiség az ember gyönyörforrásai. Ha valakinek egyik vagy másik, esetleg mindkettő szenvedélyévé válik, hajszolja az élvezeteket, akkor az illető megbetegszik. Felborul testi-lelki egyensúlya. A szenvedélybeteg ember nem képes értékelni állapotát, s nem is érzi magát betegnek.

Miért köszönt be a válság?

Számos kutatás rámutatott arra, hogy a közös élet, az ismétlődő gesztusok, a kölcsönös megismerés erősítik a bizalamat, megszilárdítják a szeretetet, de csökkentik a szexuális érdeklődést és az új élményekre való várakozást. Lassacskán végre kialakul a szenvedélyek, problémák, kalandok nélküli szerelem. Ilyenkor már nincs szükségünk minden pillanatban a fizikai jelenlétre, nem hatódunk meg többé, ha sétálni vagy aludni látjuk, ha mellettünk lélegzik. Nincsenek erotikus borzongások, nem dobog a torkunkban a szívünk, nincs már eksztázis, kitörő boldogság.

A szerelem ereje

Legfontosabb a szerelem ereje, az energia és lelkesedés, az elszántság, az önmagunkba és a szerelmünkbe vetett hit, tehát az az öröm, hogy harcolhatunk a szerelem sikeréért, harcolhatunk, hogy minden áron boldoggá tegyük a szeretett lényt.

A megcsalás pszichológiája

A szerelmesek eleinte úgy vélik, hogy elég két szerető szív és egy kunyhó, aztán hamarosan rájönnek, milyen fárasztó korán kelni, elviselni a munkával járó feszültségeket, a gyerekek sírását, és minden álom szertefoszlik. Még a legszerelmesebb emberek élete is apró kötelességekből, unalmas apró dolgokból áll össze. Mindenkinek szüksége van a másik közreműködésére, igényli, és ha nem kapja meg, zsörtölődik, szemrehányást tesz, bírál. Ha ezt a folyamatot nem fékezzük le, az erotika látja a kárát. Gyakran ez vezet a másik megcsalásához: lázadozás a monotónia, a kötelességek, a mindennapok rabszolgasága ellen. Szükségét érezzük, hogy újra elevennek, frissnek érezzük magunkat, kötelességek nélkül, anélkül, hogy bárki is arra kérne, tegyük ezt vagy azt.

Nő vagy anya?

Eredendően a nők erőteljesebben érzik magukban az anyát, mint a nőt. Sokan még férjükkel is anyáskodnak, s mindezt helytelenül teszik. A szexuális aktus sokak számára elsősorban azzal a reménnyel telik el, hogy következményeként gyermekük lesz. Ma az anyáknak nőnek is kell lenniük, szépnek, divatosnak, s ebbe az örökös szülés nem igazán fér bele. Ma egy nő jobban ismeri testét, merészebbek lettek a vágyai szexuális téren is.

Az anya típusú nőt a gyermekáldás kibontakoztatja, az anya gyermekével megtapasztalhatja a teljességet. A szoptatással beteljesült biológiai program a gyermek leválasztásáig nem molesztálja tovább, szexuális vágyai visszafogottabbak lesznek. Nem igényli a szexuális kielégülést, az anyai örömök nem is engedik felszínre kerülni ezeket a vágyakat. Ha férjük apa típusú férfi, aki velük együtt örülve kiveszi részét a csecsemő gondozásából, a gyermek neveléséből, harmonikus kapcsolatban élhetnek.

Már maga a jó párválasztás is hozzájárulhat a zavar nélküli házasélethez. A másik elfogadása, szeretete alapfeltétele a hosszú, öregkorban is boldogságot adó párkapcsolatnak.

A túlhangsúlyozott szexualitás, a túl gyakori nemi élet kiábrándultsághoz is vezethet. A férfiak filmek, képek hatására, vagy a barátoktól hallottak alapján erotikusabb szexuális igénnyel lépnek fel partnerükkel szemben, s nagyobb aktivitást kívánnak tőle. A nő ezért próbál „modern” lenni, s belső neveltetési gátjait, szemérmességének határait megpróbálja átlépni. A magával való küzdelemben esetleg tudatára ébred annak, hogy partnere nem szereti őt, csupán szexuális „tárgynak” tekinti.

A házassági kapcsolatban lévők között az egyik fél részéről induló szexuális forradalom sokszor vezethet új partnerkapcsolathoz, illetve váláshoz, különösen, ha a liberális szexuális igényeket benyújtó fél konzervatív elutasítást kap.


Kommentek

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Hova menjünk az első randin?

5 módszer, amivel felfrissítheted szexuális életedet

Mi tegyünk, ha féltékenyek vagyunk?

Találkozás a régi szerelemmel

A párkapcsolat egy négylábú asztal

Naptármódszer - Fogamzásgátlók nélkül (2.rész)

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Maszturbálás
2020-10-14 - 23:32

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Beszélgetünk
2020-09-13 - 03:18

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-06-19 - 18:44

Szüzesség elvesztése
2020-06-19 - 18:31

A méret a lényeg?
2020-05-04 - 06:50

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Orális szex
2020-03-04 - 14:50

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Hűtlenség, megcsalás
2019-11-25 - 22:41

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Homoszexualitás
2014-03-10 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41