szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Boldog párok titka

2006-12-01 | | Ideál Életmódmagazin

Vannak, akik boldog párkapcsolatban, házasságban élnek, mások pedig nem. Sajnos az utóbbiak vannak többségben. Éppen ezért sokakat érdekel a titok: megakadályozhatjuk-e, és ha igen, hogyan, hogy el ne múljon a nagy szerelem? A viselkedéskutatók – miközben házastársakat kérdeztek meg erről a kérdésről – arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos magatartásformák minden boldog párra jellemzőek. Ezeket most megosztjuk Önökkel! Reméljük, még nem későn...

Bármelyikünk tapasztalhatta már, hogy egyes párok mintha egy életre előfizettek volna a szerelemre. Még 50 évi házasság után is kéz a kézben ülnek a kanapén, és szerelmes pillantásokkal néznek egymásra. "Szivecském, emlékszel, amikor...?" A házasság elején a férfi és a nő is egyet akarnak: azt, hogy a szerelem örökké tartson. Az akarat azonban önmagában nem elegendő! A válások nagy száma ezt egyértelműen bizonyítja. A házasságok egy- harmada – nagyvárosokban a fele – tönkremegy. A párkapcsolatokra nincs garancia!

Kancellári stratégia

boldog párok titkaEnnek ellenére is léteznek örökre együtt maradó, boldog párok. Véletlen lenne csupán, ha egy házasság jól működik? Egyszerűen csak jól passzol egymáshoz a két ember, vagy lehet, hogy a boldog pároknak van egy különleges titkuk? Otto von Bismarck birodalmi kancellár ismerte a boldog házasság stratégiáját. Így írt róla: "A házasságban az a lényeg, hogy az erők egyensúlyban legyenek. Mindenkinek szüksége van hatalmi területre. Mindkét embernek bele kell adnia az erejét, hogy nyugodt lelkiismerettel profitálhasson a másikéból." Nem hangzik túl érzelmesen. Mivel azonban Bismarck Johanna von Puttkamerrel kötött házassága ugyanúgy kivívta a kortársak csodálatát, mint a politikája, valami biztosan van benne.

Természetesen a pszichológusokat is foglalkoztatja a boldog házasság titka. Judith S. Wallerstein, neves amerikai viselkedéskutató egy vizsgálat során 50 olyan kaliforniai házaspárt kérdezett meg kapcsolatukról, akik legalább kilenc éve házasok, közös gyermekeik is vannak, és házasságukat "jó"-nak minősítették. Két évvel később újabb interjúk következtek, ugyanazokkal a párokkal.

Az eredmény megdöbbentette a pszichológusnőt: várakozásaival ellentétben a boldog házasságban élő nőkre és férfiakra egyáltalán nem az volt jellemző, hogy stabil családi viszonyok között nőttek volna fel. A száz ember közül csak ötnek jelentett példaképet szülei házassága. Emellett érdekes megfigyelés volt, hogy a nők javarésze máshogyan szeretett volna élni, mint az édesanyja.

A pszichológusnő kutatási eredményeit a következőképpen összegezte: a jó házasság alapja kilenc olyan mindennapos kihívás megoldásán nyugszik, amellyel a nőnek és a férfinak együttesen kell megbirkóznia. Vegyük sorra őket:

A házaspárok tovább élnek...

A michigani egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a házasság az egészségnek is jót tesz:

  • a házasságban élők jobban fel tudják dolgozni a stresszt, mint az egyedülállók és a vadházasságban élők,
  • a házasokat ritkábban éri szívinfarktus, és magasabb életkort érnek meg,
  • a házasoknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, és jobban működik az immunrendszerük,
  • a házasságban a partnerek tovább maradnak szellemileg frissek.

Ezek az eredmények a következőképpen magyarázhatóak. A házasság a biztonság érzését adja a partnereknek, így a stressz kevésbé viseli meg őket. Gondjaikat van kivel megosztaniuk, és ez nemcsak lelkileg teszi stabilabbá őket, de a betegségektől is megóvja. Szellemi frissességről pedig a házastárssal való eszmecsere gondoskodik!

A boldog párok...

...örökre megőrzik az első időszak szerelmének emlékét

"Az a képesség, hogy a kapcsolat első benyomásait megőrizzük szívünkben, az életre szóló szerelem feltétele" – állítja Judith S. Wallerstein. A vizsgálatban részt vevő párok közül sokan lelkesen mesélték, hogyan találkoztak először partnerükkel. A házasság művészete abban rejlik, hogy megtartjuk emlékezetünkben a kapcsolatunk kezdetéből származó idealizált képeket, ugyanakkor reálisan látjuk a jelent.

...élete a házassággal újrakezdődik

Amikor John Lennon feleségül vette Yoko Onot, feladta miatta a Beatlest. Senki sem akarta megérteni, ő azonban megmagyarázta: "A Beatles sokáig olyan volt, mint egy jól működő házasság. Mindenki hozzáadott valamit. Egyensúlyban voltunk. Azonban ez egy kicsit felborult. Amióta Yokoval vagyok, újra megtaláltam ezt az egyensúlyt." Minden házasságban az az első feladat, hogy lelkileg elszakadjunk az addigi családunktól, és létrehozzunk egy új kötődést partnerünkkel. Ahhoz, hogy jó legyen a házasságunk, önálló véleményünknek kell lennie, és hagyatkoznunk kell saját ítélő- és döntéshozó képességünkre! A gyermekből házastárssá válás csak akkor lehetséges, ha újragondoljuk a szüleinkkel való viszonyunkat és a velük való konfliktusainkat.

...készek kompromisszumot kötni

Ha egy férfi mondjuk kutyát és kertes házat szeretne, felesége viszont inkább a városban szeretne élni, adott a konfliktus. Ezt csak úgy lehet feloldani, ha a felek lassan megpróbálják összhangba hozni a terveiket. Például egyelőre a városban maradnak, de ha gyermekeik születnek, vidékre költöznek. Ezzel a kompromisszummal a pár leteheti egy tartósan boldog partnerkapcsolat alapját. A mi és az én közötti egyensúly megteremtésében – vagyis abban, hogy a házastársak összeegyeztetik jövőre vonatkozó terveiket, és mindkettőjüket kielégítő kompromisszumos megoldást választanak – áll az új egység, a házasság egysége! Az énközpontú gondolkodást a házasságban a Mi-nek kell felváltania. Ugyanakkor ennek a Mi-nek magába kell foglalnia a partnerek bizonyos fokú függetlenségét is!

...nem hanyagolják el egymást akkor sem, ha gyermekeik lesznek

"Emlékszem, teljesen magamom kívül voltam a boldogságtól, amikor először tartottam kezemben a gyermekemet" – meséli egy boldog házasságban élő férfi. A tanulmányban részt vevő párok életében a gyermek(ek) születése csúcspontot jelentett. Mindannyian elmondták azt is, hogy a gyermekek nélkül egyszerűbb lett volna az életük, de megérte. "A gyermekek összekötnek bennünket, szeretjük őket, de egymást sem hanyagoljuk el." – magyarázta egy feleség. Tehát a boldog párok képesek időnként kilépni szülőszerepükből, és ehelyett a szerető társ szerepét előtérbe állítani.

...megtanulják kezelni a válsághelyzeteket

A közismert Oscar-díjas színész, Mel Gibson egy időben sokat ivott. Felesége, akivel 17 év házasság kötötte össze, egy idő után azt követelte tőle, hogy menjen elvonókúrára, különben elhagyja a gyerekekkel együtt. Azóta a férfi egy kortyot sem iszik – felesége pedig kitart mellette. Mel Gibsont és Robynt Hollywoodon kívül is mintapárnak tartják. Azaz a boldog házasságokban is vannak konfliktusok, de a partnerek képesek elhárítani a fenyegető veszélyeket.

...a konfliktusmegoldásra is fordítanak időt

Ha nem tisztázzuk a konfliktusokat, fennáll annak a veszélye, hogy a kapcsolat a mindennapok megfeszített ritmusában elsekélyesedik. A házasságok gyakori vitás pontja a függetlenség, a pénz, és a munka. De mi az, ami a jó házasságokat a rosszaktól megkülönbözteti? Az, hogy a párok bizonyos szabályokat állítanak fel a konfliktusok kezelésére: például soha nem fekszenek le úgy, hogy haragban lennének egymással.

...tudják, hogy a szex és a szerelem összetartoznak

A szex fontosabb, mint ahogyan azt egyesek gondolják. A jó házasságban a szex és a szerelem elválaszthatatlanul összekapcsolódnak – még akkor is, ha a párkapcsolat már régen nem számít újdonságnak. A boldog párok között szinte mindegyikkel előfordult, hogy harcolniuk kellett azért, hogy megmaradjon kapcsolatuk bensőségessége. Ez nem volt könnyű, de elhatározásuk és ragaszkodásuk segített ebben.

...soha nem unják meg egymást

Uschi Glas színésznő és férje, Bernd Tewaag 24 éve élnek együtt, és 15 éve házasok. Házasságuk titka? "A tisztelet. És az, hogy szabad teret engedünk egymásnak" – mondja Uschi. Az ő munkájához sok szabadságra van szüksége. Férje így gyakran tölti szabadidejét a barátaival, még nyaralni is elmegy velük. Az unalmat ez a pár nem ismeri. A boldog kapcsolatban élő férfiak és nők gyakran a családjukon kívül is tevékenykednek. Szakmájukban nagyon aktívak, ugyanakkor közös érdeklődési területük is van.

...meghitt kapcsolatban élnek

A sikeres amerikai színész, Dustin Hoffman feleségével, Lisával 18 éve házasodott össze. Így beszél róla: "Mindennap egy kicsit jobban szeretem Lisát. Gyengédsége és megértő szavai erőt adnak nekem az élethez és a munkámhoz." A vigasztalás és a bátorítás a jó házasság egyik feltétele. A felsorolt kilenc pont közül egyik megvalósítása sem könnyű. Ugyanakkor, ha a párok nem tekintik házasságukat befejezett műremeknek, s még nyugalmi állapotban sem veszik természetesnek a házastársi boldogságot, jó esélyük van arra, hogy hosszútávon is harmóniában éljenek. A recept: csak az vezethet a boldogsághoz, ha készen állunk kapcsolatunkat állandóan újragondolni és a megváltozott körülményekhez igazítani!

"A hirtelen támadt szerelem, amely házasságot indít, igazgyöngy, gyémánt, drágakő, melyet a legnagyobb művész csiszolt, kincs, amelyet a szív legmélyén kell elrejteni."

(Balzac)


Kommentek

oregano(ff) 2010-04-29 17:00
sziasztok
mi a párommal 1992 ben házasodtunk össze ugyhogy fél évi ismeretség után . szerintem felesleges éveket várni és tétovázni .
nagy szerelem volt kb 10 évig
utánna kis konfliktus volt.... aki érti mire gondolok(megbolondultunk kicsit)
azóta sokkal jobban figyelünk egymásra és szinte érezzük egymás gondolatait és nem uncsi minden nap szeretem egyre jobban
ui: az emberek manapság semmit nem tolerálnak egymással szemben
[6901]
eszter 2008-12-11 19:16
az elso kapcsolat ritka hogy "veglegesen" sikeruljon.Az ember minig a tobbi kapcsolatabol tanul mig a valahanyadikkal megmarad.Mert akkor tanulja meg hogy mi a kapcsolta es hogy a parunk nem acsaladunk akivel bizony egyyut kell elni es elviselni a hibait,ami neha nehez,de ha valoban szeretik egymast es tisztelik akkor kibirhato es "megtanulhato".
[4144]
tengerszem [NŐ] 36 2008-11-07 10:28
A napokban olvastam Láma Ole Nydahl-ról egy cikket, aki buddhista szellemben írt egy könyvet a boldog párkapcsolatokról. A cikkben is az áll, hogy sokan ott szúrják el a kapcsolatukat, hogy azt látják a párjukban, amivé szerintük válnia kéne. ezzel szemben úgy kell a párunkra nézni, hogy a benne lévő lehetőségeket keressük, amiket kibontakoztathat. Mi például szoktunk olyat csinálni, hogy mivel mindkettőnk szeret fotózni, együtt alkotunk. Van, hogy a párom ad ötleteket egy fotómhoz, vagy alakítgatja, játszik a képeimben rejlő lehetőségekkel és új dolgokat fedez fel benne, én pedig írni szoktam az ő fotóihoz a kép hangulatához illő szöveget. Ez például egy nagyon jó kis "gyakorlat" arra, hogy jobban elmélyedjünk és másképpen is megismerjük a párunkat. A párkapcsolat szerintem egy közös játék, amiknek vannak szabályai és illik komolyan venni persze, de attól még játék.
[3746]
kanyim [NŐ] 59 2008-11-06 21:38
jaja..az első kapcosalt nagyon fontos.. mert akkor tanulja meg mi az az együttélés... mint párral.. nem mint családtaggal...
aki szeret téged..de nem úgy mint 1 testvért.. elnézni az ő flúgjait.. tolerálni azt....

a kompromisszumokról szól az egész dolog...azért nem árt ha hasonlóak..
mert persze az ellentétek vonzzák 1mást...
de ha ne adj isten a szerelem kihül (és 1x csökkenni fog sanszosan:((
akkor nehezebben fogják a full ellentétes dolgokat tolerálni...

lehet hogy fiatalon pöpec ha 2 különböző ember van együtt..de sok bonyodalmat okozhat késöbbiekben....
[3739]
claudia 2008-11-06 09:48
az en velemnyem hogy mindenki az elso kapcsolatabol tanul.mert az elso kapcsolatbol tanul az ember elgtobbet.hogy hogyan kell viselkednie a masikkal es hogy tudjon kompromisszumot kotni.es a legfontosaabb a tisztelet.ha megvan a tisztelet ket ember kozt akkor megvan a harmonia.de ha nincs az a kapcsolat mar zatonyra futott-sajnos.
[3733]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

A női test

Frigiditás. Létezik-e frigid nő?

Mi tegyünk, ha féltékenyek vagyunk?

Férfiszex (1.rész)

Chlamydia - a "divatos" betegség

A szüzesség elvesztése

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41