szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Téged is elérhet!

2006-10-20 | | Aktív Szemeszter, 2005 december

Beszélünk róla, mégsem tudunk sokat. Mindenesetre eleget biztos nem. Körülöttünk van a vírus - ez is -, muszáj tudomást venni róla. Terjed az AIDS, a világban már több millió emberéletet követelt, és bár "enyhén fertőzött" ország vagyunk, nem árt, ha tájékozódunk és többet tudunk a lehetséges veszélyekről.

A vírus lassan terjed

aids jelképMíg a világon negyvenmillió HIV-fertőzött ember él, 1248 a HIVpozitív betegek száma ma Magyarországon egészen friss, 2005. október 31-i adat szerint. Körülbelül 280-an már elhunytak, 300-an pedig nem magyar állampolgárok, csak itt végezték el a tesztjüket. A szakértők 3-4 ezerre teszik azok számát, akik fertőzöttek, de nem tudnak róla. Ez nem minősül magas számnak, enyhén fertőzött ország vagyunk.

Magyarországon tájékozatlanok az emberek

Nagyon tájékozatlanok az emberek nálunk - mondja Sasvári Krisztina, az Ifjúsági Vöröskereszt HIV/AIDS programvezetője. Elhangzott már az AIDS-vírus kifejezés, ami helytelen, mert a HIV a vírus, ami AIDS-betegséget okoz. Az AIDS egy betegség összefoglaló neve: szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

Magyarországon 1985-ben regisztrálták az első HIV-fertőzöttet, és '86-ban az első beteget. '86 óta van szűrés is. Ezek után, a '90-es évek elején volt egy nagy AIDS-ellenes kampány, például: az ejtőernyővel érkező gumióvszer különböző szexualitással kapcsolatos élethelyzeteket mutatott. Az volt a cél, hogy tudassa az emberekkel a védekezési lehetőségeket. Azóta eltelt 10-15 év, és nem sokan foglalkoznak a betegséggel. Kevés olyan szervezet van, melynek megfelelő anyagi és emberi feltétele van ahhoz, hogy komoly és hatásos kampányokat tarthasson.

aids reklám

A szifilisz mint misztikus védőszent

A Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek (IVK) van egy országos hálózata, az AIDS kortárs képzés. Fiatalok oktatnak, és előadásokat tartanak a fiataloknak. Természetesen a felkészítésük komoly tanulást és vizsgákat igényel. Tevékenységük során folyamatosan felméréseket végeznek. Ezek nem reprezentatívak, de ahol előadást tartanak, egy tesztet töltetnek ki az iskolásokkal, ami az AIDS-szel, nemi betegségekkel, szexualitással kapcsolatos. A 3-4 ezer kitöltött tesztet még nem teljesen dolgozták fel, de Sasvári Krisztina elmondta, rendkívül felvilágosulatlanok a mai fiatalok. Azt gondolják, a szifilisz az egyiptomi piramis védője, nem tudják, mi a meddőség, melyek a külső, belső nemi szervek. A kötetlen beszélgetések során kiderül, ennek ellenére nagyon szabados a szexuális életük, és divat a homoszexualitás. Nem tudják azonban megfogalmazni, mi az, hogy leszbikus, mi az orális szex, de csinálják. Nem tudnak hatásosan védekezni sem, csak a fogamzásgátlótablettát ismerik, mint védekezést. Az AIDS-ről már hallottak, de nem gondolják, hogy itt Magyarországon van, vagy hogy ők elkaphatnák. Többek szerint a magyar HIV fertőzöttek száma egymillió, és mégsem tartják problémának.

Bárki elkaphatja

A fertőzés alapvetően három úton terjed. Nemi úton hüvelyváladékkal, menstruációs váladékkal és ondóval. Ez a legjellemzőbb a világon. Az anális szex sokkal veszélyesebb a mikrosérülések miatt. Orális szexnél is van veszély, de kisebb. A csók nem veszélyes, mert a nyál nem továbbítja a vírust. A második közeg a vér. Régen a transzplantációnál, vérátömlesztésnél előfordultak problémák, de ’86 óta szűrik a vért, így nem lehet fertőzött vért kapni. Itt inkább a közös tűhasználat a rizikós, az intravénás kábítószer-fogyasztók szempontjából.Anyáról magzatra is terjedhet a vírus. A baba megfertőződhet méhen belül, szülés alatt és szoptatáskor. A fertőzött anyák babáinak körülbelül 70 százaléka úgy születik, hogy nem kapta el a vírust a terhesség alatt, de az anyatejjel megfertőződik. Ilyenkor egyébként különleges császármetszéssel szülik a babát. Magyarországon a szexuális úton terjedés a legjellemzőbb, nagyon kevés esetet regisztráltak tűhasználat miatt. Régen a homoszexuálisok között terjedt inkább a kór, most már egyre több a heteroszexuális és női beteg. A középkorú emberek között van a legtöbb (35-50), de egyre nő a fiatalok száma is.

Aki elkapta, nem gyógyul meg

Ha valaki egyszer elkapja a vírust, örökre a szervezetében marad. Amikor kimutatják a vírus ellen termelt anyagot, akkor nevezzük az embert HIV-pozitívnak. Az AIDS-nek több stádiuma van. Az elején van egy heveny HIV-fertőzés, az első és a hatodik hét között alakul ki. Ha kialakul, akkor náthához hasonló tünetei vannak. Ezek meg is szűnnek spontán. Ezt egy tünetmentes szakasz követi, amikor már bárkit megfertőzhet a beteg. Ekkor a szervezetben lappang a vírus, és támadja az immunrendszer sejtjeit, de külsőleg nem látszik a betegség. Ezt követi egy tünetes szakasz, amikor már megjelennek egyéb jellegű tünetek, például nyirokcsomóduzzanat, három hónapnál hosszabb hasmenés, éjszakai izzadás, 10 százalékot meghaladó testsúlyvesztés. AIDS-betegnek akkor nevezünk valakit, amikor elérkezik a negyedik stádiumba. Ekkor már megjelennek társult betegségek, különböző vírusos vagy daganatos megbetegedések, mint például a Kaposi-szarkóma. Ezek azért jelennek meg, mert már nagyon gyenge az immunrendszer, és ezek a betegségek okozzák a halált.

aids reklám

Kezelés

HART - a hatékony aktív retrovirális terápia során vírus elleni és immunrendszert segítő gyógyszereket szednek a betegek. Ez nagyon szigorú, nem mindegy, hogy mellette mit eszik, mikor veszi be. Viszont ha betartja, jelentősen meghosszabbítható az élete. Hiszen nem a vírus okozza a halált, hanem a társult betegségek. Ilyenkor minden betegséget képes elkapni, és bele tud halni egy tüdőgyulladásba is. Ha valaki semmilyen gyógyszert nem szed, akkor 2-4 év alatt meghalhat. A kezelés nagyon drága, Magyarországon térítésmentes, évente egymilliárd forintot jelent az egészségbiztosítónak. A betegeket Magyarországon a Szent László Kórházban kezelik, a foghúzástól kezdve a komoly műtétekig mindent ott végeznek el.

Jellemző Magyarországon a diszkrimináció

Az IVK tesztjének utolsó kérdése azzal foglalkozik, az illető el tudna-e fogadni egy AIDS-es vagy homoszexuális fiatalt barátnak. A válaszok szerint nem, éppen azért, mert kevés információjuk van, nem tudják, hogy például a kézfogással nem lehet elkapni. Félelemből fakadó elutasítás miatt a betegek nem merik elmondani a családnak sem, mert félnek, hogy kitagadják. Erre van példa. Magyarországon működik az antidiszkrimináció- ellenes tevékenység, csak éppen a homoszexualitás és az AIDS nem tartozik bele.

Szervezetek, amelyekhez fordulni lehet

Létezik a Nemzeti AIDS Bizottság, amely kialakította a Nemzeti AIDS Stratégiát. Az Interneten olvasható. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján tanácsolja, mindenki a saját érdekében olvassa el a tájékoztatót (!). A civil szervezek szerint a bizottság nem segíti őket, és nem tudják felvenni velük a kapcsolatot, mint ahogy a Társadalom A Szabadságjogokért (TASZ) sem. A TASZ kifejezetten a diszkriminációs problémákkal foglalkozik. A Plusz Egyesület tevékenysége során HIV-pozitív emberekkel tartja a kapcsolatot, az Ifjúsági Vöröskereszt kizárólag prevencióval foglalkozik. Az a céljuk, hogy a fiatal korosztály számára olyan információkat adjanak át, hogy biztonságos szexuális magatartást tudjanak kialakítani, tisztában legyenek a veszélyekkel. Nemcsak a HIV/AIDS ellen küzdenek, hanem a nemi betegségekről is szoktak beszélni. Tudják, hogyan fertőz, és hogyan lehet védekezni, hogy egyáltalán lehet védekezni. Az ÁNTSZ szintén képez kortársoktatókat, és a BOKA, a Budapesti Orvostanhallgatók Kortársoktató Alapítványa szintén foglalkozik drog és AIDS témával. A Magyar Vöröskereszthez vagy megyei szervezeteihez is lehet kérdésekkel fordulni. (informacio@mivk.hu, vagy info@hrc.hu)


Kommentek

Erzsó 2009-09-13 16:02
Nekem párom van 7 éve. Bevallotta, hogy megcsalt. De kitudja, hogy hányszor:( szal mind1. aztán ismét együtt vagyunk de mi sosem védekeztünk még az elején sem. Aztán én megismerkedtem egy férfival. igényes, reprezentatív jó megjelenésű, művelt. 3x voltunk együtt, de nekem a párom még mindig megvan. Kérdeztem hogy van-e valami betegsége azt mondta nincs. Előtte sokáig ismerkedtünk. Úgy kb. pár hónapig. az első alkalom gumival volt rá 1 hétre gumival is és anélkül is. aztán ismét a második felállás. Neki is van barátnője. A lényeg hogy most hogy megtaláltam ezt az oldalt én is kezdek rettegni hogy elkapttam-e valamit?:( mert amikor másodjára együtt voltunk ezzel a férfival nekem volt ilyen megfázásom. Bár az lehet a kinti szex miatt lehetett:) nem tudom. Segítsetek.
[6214]
Ancsa87 [NŐ] 33 2008-08-21 19:24
Ezt mondtam anno itt én is...bizalom előtt talán el kéne menni szűrésre.
[3099]
Anthico [NŐ] 108 2008-08-21 19:20
Sajnos igenis egyre több hív fertőzött van az országunkban is és az utóbbi években inkább a fiatal nők körében nőtt ez a szám. És véleményem szerint nem feltétlen a felelőtlen egyéjszakás kalandokat kell ezekért okolni. Ha feltesszük, h van egy fertőzött férfi (akár szexuális úton kapta el, akár máshogy), aki éppen tünetmentes- semmit nem tud az állapotáról-, összejön egy nővel, akivel ugye eleinte óvszerrel védekeznek. Majd bizalom alapján áttérnek olyan fogamzásgátló módszerre, ami folytán a benne rejtőző vírus megfertőzheti a partnert is. Ennek se lesz tünete akár évekig, de mégis elkapta a halálos kórt. Szóval ezt az eszmefuttatást nem értem (pedig a fiatalok nagyon nagy %-a ez alapján cselekszik), mert lehet h eltelik jó pár hónap, kialakul a bizalom, de a betegség nem fog eltűnni belőle. Ez uganúgy igaz más szexuális úton terjedő betegségekre (akár tünetmentes, akárcsak hordozó az illető).
[3098]
Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

AIDS: már nem olyan félelmetes?

Szifilisz

Az "ismeretlen eredetű" meddőség gyógyítása

Örömtelenül

Hogy kaphatom el a nemi betegségeket?

Nőgyógyászhoz megyek...

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

A méret a lényeg?
2020-12-26 - 11:35

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

Maszturbálás
2020-11-05 - 11:07

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Anális szex
2020-09-13 - 03:21

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41