szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Buli és szexualitás

2006-10-12 | Schering Kft. | Ad Valvas

Magyarországon még mindig igen magas a nemkívánt terhességek aránya, holott rendelkezésre áll az Európában kapható összes korszerű fogamzásgátlási módszer. A terhesség megszakítás különösen veszélyes, ha az első kiviselt terhesség előtt, még fiatal korban következik be. Ebben a rövid összeállításban megpróbáltuk összegyűjteni és természetesen megválaszolni azokat a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdéseket, amiket a leggyakrabban tesznek fel a lányok.

Milyen fogamzásgátlási módszerek ajánlhatók még nem szült lányoknak?

fogamzásgátló tablettaA legkényelmesebb és legmegbízhatóbb módszer a tabletta. Hazánkban több mint 20-féle fogamzásgátló tabletta kapható, tehát mindenki meg tudja találni a számára legjobb megoldást.

A szedési szabályok betartása esetén a tabletták megbízható védelmet nyújtanak. A problémák abból szoktak adódni, ha valaki elfelejti bevenni a tablettát, vagy más gyógyszerrel együtt szedi.

Mi a különbség az egyes tabletták között?

A kombinált tabletták kétféle hormont tartalmaznak, ösztrogénszerű hormont és progeszteronszerű hormont. (Ez a két legfontosabb női nemi hormon.) Az ösztrogén szerű hormon mindegyik tablettában ugyanaz, tehát itt nincs különbség. A progeszteronszerű hormon azonban már más és más az egyes tablettákban. A különbségek tehát abból adódnak, hogy ez a progeszteronszerű anyag milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Vannak olyan tabletták, amelyek kifejezetten előnyösök a bőrproblémákkal szenvedő hölgyeknek, van olyan tabletta, amely megszünteti a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteket.

Szintén különbség lehet abban, hogy egyféle tablettát kell-e szedni a ciklus során, ezek az ún. egyfázisú tabletták, vagy három különböző összetételű tablettát kell szedni, ezek az ún. háromfázisú tabletták.

Általánosságban elmondható, hogy az egyfázisú tabletták szedése egyszerűbb, hiszen nem kell figyelni a sorrendre. A háromfázisú tabletták mindig több hormont tartalmaznak - szerkezetük miatt - , mint az egyfázisú tabletták. Ezeket általában azoknak a hölgyeknek szokták ajánlani, akik hajlamosak a vérzési rendellenességekre vagy a szabálytalan ciklusokra.

Hogyan lehet hozzájutni a tablettákhoz?

A fogamzásgátló tabletták receptkötelesek, nőgyógyász szakorvos írja fel, de a háziorvos is folytathatja a felírást, ha a nőgyógyász már javasolt egy tablettát.

Mit tegyek, ha elfelejtettem bevenni a tablettát?

Ha 12 óránál rövidebb időt késlekedett a tabletta bevételével, a fogamzásgátló hatás még megbízható. Vegye be a tablettát, amint eszébe jut, és a következő tablettát a megszokott időpontban vegye be.

Ha 12 óránál hosszabb időt késlekedett a tabletta bevételével, a tabletta megbízhatósága csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagyott ki, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás gyengülésének veszélye. Különösen nagy a teherbe esés kockázata, ha a csomag elejéről vagy végéről hagyott ki tablettákat.

Ezért az alábbi szabályokat kell követni:

 • Ha több mint egy tablettáról felejtkezett el a csomagban?
  Ilyen esetben jobb, ha kikéri orvosa véleményét.
 • Ha egy tablettát hagyott ki az első héten?
  Vegye be a kihagyott tablettát, és alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert a következő 7 napban.
 • Ha egy tablettát hagyott ki a második héten?
  Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, és a következő tablettákat a szokásos időben vegye be. A tabletta megbízhatósága fennmarad, nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása.
 • Ha egy tablettát hagyott ki a harmadik héten?
  Ilyenkor a következő lehetősége közül választhat:
  1. Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, és a következő tablettákat a megszokott időben vegye be. Kezdje meg a következő csomagot, amint a jelenlegi csomag végére ér úgy, hogy ne hagyjon szünetet a csomagok között. Lehet, hogy a második csomag végéig nem jelentkezik megvonásos vérzés, azonban pecsételő vagy áttöréses vérzés léphet fel szedés közben.
  2. Hagyja abba a tabletta szedését a jelenlegi csomagból, tartson 7 napos vagy rövidebb tablettamentes szünetet (számítsa bele azokat a napokat is, amikor kihagyta a szedést), és folytassa a következő csomaggal. Ha ezt a módszert követi, mindig a hét ugyanazon napján kezdheti a következő csomagot, mint rendesen.

Ha elfelejtette bevenni a tablettát, és a tablettamentes szünetben nem jelentkezik megvonásos vérzés, a terhesség lehetősége fennáll. Forduljon orvosához, mielőtt a következő csomag szedését elkezdené.

elfelejtett tabletta teendő

Hogyan lehet késleltetni a menstruációt?

Késleltetni lehet a havi vérzést, ha azonnal elkezdi a következő csomag tabletta szedését a jelenlegi befejezése után. A szedést addig folytathatja, amíg szükséges, vagy amíg a csomag ki nem ürül. Ha azt szeretné, hogy kezdődjön el a havi vérzése, egyszerűen hagyja abba a szedését. A következő csomagját a szokásos 7 napos tablettamentes szünet után kell elkezdeni.

Kell-e időnként szünetet tartani a tablettaszedés során?

Nem! A mai alacsony hormontartalmú tablettákat évekig lehet szedni. Szedésüket a tervezett terhesség előtt 2-3 hónappal érdemes abbahagyni.

Alkoholfogyasztás befolyásolja-e a tabletták hatását?

Egyszeri, nagy mennyiségű alkohol fogyasztása a tabletta fogamzásgátló hatását nem befolyásolja. Sőt, inkább lelassul a tablettában levő hormonok lebontása. A gyakori alkoholfogyasztók esetében viszont éppen ellenkező a helyzet: a májban fokozottan termelődnek azok az enzimek, amelyek a tabletta hatóanyagainak lebontásáért felelősek. Így a tabletta hatása csökkenhet, és gyakrabban léphetnek fel közti vérzések is.

Dohányzás és fogamzásgátlás

Sajnos igen sok olyan hölgy dohányzik, aki egyúttal tablettát is szed. Pedig ma már kétség nem fér hozzá, hogy a dohányzás és tablettaszedés veszélyes kombináció, amely fokozza a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A kockázat különösen nagy 35 év feletti hölgyek estében, valamint befolyásoló tényező a naponta elszívott cigaretták mennyisége és a tabletta hormontartalma is. A dohányzás "ellene dolgozik" minden olyan pozitív hatásnak, amit a tablettaszedés kifejt, annak nem kívánt mellékhatásait pedig felerősíti.

Milyen gyógyszerek befolyásolják a fogamzásgátló tabletták hatását?

Számos gyógyszer együttes alkalmazása csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatását. Erre figyelmeztető jel, ha más gyógyszer és a tabletta szedése során közti vérzés lép fel, amely régebben nem jelentkezett.

Leggyakoribb kölcsönhatást okozó gyógyszerek: antibiotikumok (pl. ampicillin, Augmentin), gombás bőrbetegségek kezelésére használt szer (griseofulvin), néhány epilepszia elleni szer, főleg a régebbiek. Nem okoznak már hatáscsökkenést az új generációs antiepileptikumok (pl. Convulex, Depakin, Orfiril, Lamictal).

Gondot okozhatnak az ízületi betegségek kezelésére használt gyulladásgátlók (fenilbutazon), egyes nyugtatók, altatók.

A magas vérnyomásra használt gyógyszerek nem befolyásolják a tabletták hatását. Nagyon fontos, hogy a tabletta szedésének megkezdése előtt mindig tájékoztassa a felíró orvost arról, milyen egyéb gyógyszert használ. Ha már szed tablettát, és valamilyen más gyógyszert rendelnek Önnek, kérdezze meg, szedhető-e a két gyógyszer együtt.

Mi a teendő, ha ilyen gyógyszert kell szednem?

"Veszély" esetén kiegészítő fogamzásgátlás alkalmazása szükséges a másik gyógyszer szedése közben és a szedés befejezését követő 7 nap során. Ez bármilyen nem hormonális jellegű módszer lehet (óvszer, pesszárium), kivéve a naptármódszert és a hőmérsékletmérés módszerét, mivel ezek nem nyújtanak kellő biztonságot.

Ha a más gyógyszer alkalmazását követő hét nap éppen a tablettaszedési szünetre esik, ne tartson szünetet, hanem szedje tovább a következő csomagot megszakítás nélkül. Ilyenkor csak a második csomag befejezése után jelentkezik majd a megvonásos vérzés.

Vannak-e a tablettáknak egészségvédő hatásai?

A válasz egyértelműen pozitív, a tabletták szedése számos előnnyel jár. Sajnos a legtöbb nő fejében még mindig ott él a hormonok mellékhatásaitól való félelem, holott a korszerű, alacsony hormontartalmú tablettáknál már egyértelműen több az egészségvédő hatás, mint az esetlegesen előforduló mellékhatások.

Ezért is tekintik a nőgyógyászok a tablettát a legkorszerűbb fogamzásgátlási módszernek.

A következő táblázatban összefoglaltuk ezeket az előnyös hatásokat, és szintén feltüntettük a kockázat csökkenés százalékos mértékét:

Hatás
Kockázat csökkentése
Nem kívánt terhesség
99 %
Méhen kívüli terhesség
90 %
Petefészekrák, méhtestrák
40 %
Jóindulatú emlőbetegségek
40 %
Petefészek ciszták (típustól függően)
49 ill. 78 %
Kismedencei gyulladás
50 %
Kürtelzáródás okozta meddőség
40 %
Vashiányos vérszegénység
50 %
Fájdalmas bő havi vérzés
50 %

Okoznak-e hízást a fogamzásgátló tabletták?

A régebbi tabletták kétségtelen okozhattak átmeneti testsúlygyarapodást, mely elsősorban a szervezetben visszatartott folyadéknak köszönhető. Létezik már olyan tabletta, amely kivédi a szervezet menstruáció előtti vízvisszatartását, ezáltal megakadályozza a premenstruácis tünetek kialakulását (puffadás, kéz, láb megduzzadása, mellfeszülés, fokozott étvágy stb.) Az elhízás, a testsúly jelentős növekedése nem a tabletta szedésének eredménye, általában hormonális kórkép áll ilyenkor a háttérben, vagy egyszerűen többet eszik a tablettát szedő annál, mint amennyi táplálékra szüksége lenne!

Milyen hatása van a tablettáknak a bőrre?

Míg a régebbi tabletták gyakran okoztak pattanásokat, az újabban forgalomba került készítmények már inkább kedvező hatást gyakorolnak a zsíros, pattanásos bőrre, és minden más bőrtünetre, amely a férfihormon-túlsúlynak tulajdonítható.

Van-e olyan tabletta, amely megelőzi a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteket?

Néhány éve már forgalomban van egy olyan tabletta is, amelyben egy olyan új fajta hormon található, amely megszünteti a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteket, mint pl. fejfájás, depresszió, mellfeszülés, fokozott étvágy, végtagok duzzanata, ingerlékenység. Ezeket a tüneteket együttesen premenstruális szindrómának nevezzük. További kedvező hatása ennek a tablettának, hogy stabilizálja a testsúlyt, mivel nem következik be a menstruációt megelőző - akár 2-3 kg-ot is elérő - ciklusfüggő súlygyarapodás.

Véd-e a tabletta a szexuális úton terjedő betegségek ellen?

Nem, a tabletták nem védenek a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Gyakori partnerváltás esetén mindenképp javasolt a fogamzásgátló tabletta és az óvszer együttes alkalmazása.

Mi a teendő, ha védekezés nélkül történt az együttlét?

Ebben az esetben az ún. sürgősségi tabletták jelenthetnek segítséget, amelyek a szexuális együttlét után 24, esetleg 72 órán belül alkalmazva megakadályozzák a terhesség kialakulását. Egyszerre azonban nagy hormondózist tartalmaznak, így használatukkal csínján kell bánni, nem használhatók rendszeres fogamzásgátlásra. Megbízhatóságuk is lényegesen elmarad a kombinált tablettákétól.

Milyen módszer javasolható a már szült nőknek?

Természetesen a tabletta nekik is jó megoldás, hisz a mai, alacsony hormontartalmú tabletták már egészen a változó korig szedhetők.

Akik azonban olyan fogamzásgátlást szeretnének, amely hosszabb távra szól és nem kell naponta foglalkozni vele, azok számára ajánlható egy olyan méhen belüli hormonális rendszer, amely 5 évig biztosítja a megfelelő védelmet. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy a benne levő hormon nem szívódik fel, csak helyben a méh nyálkahártyáján hat, ezért a mellékhatások is sokkal ritkábbak. Az eszköz - ellentétben a hagyományos spirálokkal - jelentősen csökkenti a havi vérzés mennyiségét és a vérzéses napok számát, valamint a kismedencei fertőzések előfordulásának gyakoriságát.

Hova fordulhatok még, ha további kérdéseim vannak?

A női egészséggel és a fogamzásgátlással kapcsolatos kérdéseire a következő helyeken kaphat választ:

www.scheringclub.hu
www.femalelife.hu
www.hazipatika.com

Amennyiben sürgős válaszra van szüksége, a www.scheringclub.hu oldalon az online nőgyógyászati rendelés is rendelkezésre áll, ahol mailen és chaten is lehet kérdezni.


Kommentek

kanyim [NŐ] 58 2008-01-29 10:28
popódat felavatták már:?;))))))))))))))

amúgy..most csak gumival-tól fáj? nem csak simán a behatolás???

hát vanna krémek-gyűrűk..de ezekről nincs tapasztalatom..mert ugyebár eléggé ritkán használják...
[1819]
Meriamm 2008-01-28 15:50
Az a szomorú helyzet h én 17 éves vagyok mingyárt 18 (2 hónap)
de a gumit nem birom egyáltalán nagyon fáj tőle, na most bogyózni nem vagyok hajlandó pont ezen okból h fejlödik a szervezetem de ez sem állapot h semmit.Vigyázás de hát az sem elég.Felelőtlenség!ez igy van, tudom is és elég nagy baj is számomra.Milyen más megoldás van még??
[1814]
thymian [NŐ] 92 2008-01-28 13:42
a cikk sztem jól összefoglalja a fogamzásgátlótablettáról a leglényegesebb infókat. le is írja a cikk az elején, hogy erről lesz végig szó, akkor miért követelitek a többit(pl óvszer stb)? Era, Krisz: vannak még más cikkek is a fogamzásgátlással kapcsolatban. olvassátok el azokat is, mert sztem jók. rögtön a cikk végén választhattok is négyből/ötből. illetve a cikkek fül alatt.....
[1813]
Viri [NŐ] 52 2008-01-28 13:13
Maia [Nő] (19)2008-01-28 - 10:08:26
Egyetértek! Nem játék a szex. És a "hormonbombával" is vigyázni kell abban a korban. (Erről már írtam korábban én is)

De a gumi tényleg nem lehet jó mindenkinek..
[1812]
kanyim [NŐ] 58 2008-01-28 12:03
persze..18alatt én sem noszogtnám páromat hogy bogyizzon..de ezekben télleg minimális a hormon már..és legjobb baeátnőm..meg féltesóm barinője is 15-ben kezdte a bogyózást..és semmi bajuk sincs..(tudom..majd 10év múlva térjünk vissza erre;))))
[1811]

Tovább az összes (10) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.

Cikkajánló

A ritmus - Fogamzásgátlók nélkül (1.rész)

A szimptotermális módszer - Fogamzásgátlók nélkül (4.rész)

Durex RealFeel óvszer

Lifestyles SKYN óvszer

Anális szex

Petting

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Maszturbálás
2020-07-16 - 02:55

Erotikus játékok
2020-07-01 - 13:31

Beszélgetünk
2020-06-19 - 22:34

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-06-19 - 18:44

Szüzesség elvesztése
2020-06-19 - 18:31

A méret a lényeg?
2020-05-04 - 06:50

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Segédeszközök
2020-03-05 - 05:15

Orális szex
2020-03-04 - 14:50

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Anális szex
2020-02-04 - 16:41

Hűtlenség, megcsalás
2019-11-25 - 22:41

Merevedési zavarok
2019-11-20 - 11:45

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

A terhesség első jelei
2019-07-08 - 18:49

Nemi betegségek
2019-01-04 - 00:08

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2018-09-16 - 23:08

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Homoszexualitás
2014-03-10 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41

Become a Patron!