szexualitas.hu logo

Regisztráció | Belépés

főoldal cikkek fórum szavazó kereső

Orgazmus, pornó és vibrátor

2006-09-16 | | szexualitas.hu www.szexualitas.hu

Vajon van a barátnődnek orgazmusa? Ha van milyen? Ha nincs miért nincs? Káros, ha pornófilmeket néztek együtt? Segédeszközök vásárlásán gondolkodsz, de vajon normális dolog ez? A női orgazmusról, a pornóról és a különböző segédeszközök hasznáról beszélgettem Molnár Tamás szexuálpszichológussal, egy nem éppen pornómentes világban.

Készült a közelmúltban felmérés arról, hogy a nők hány százaléka képes eljutni az orgazmusig és ebből hány képes a hüvelyi orgazmusra?

női orgazmusÚjabb kutatásokról nem tudok, de a 70-es, 80-as években a nyugat európai és amerikai kutatások eléggé egybehangzó eredményeket mutattak. A nők kb 65 %-a jut el csikló ingerléssel orgazmusig. 35-40 %-uk hüvelyi (G pont ingerléssel). Természetesen van egy kb 20 %-os átfedés, hogy mindkét módon ez sikerül. A fennmaradó 10 % érdekes kérdés. ők lennének az anorgazmiás nők. De ezek között is kis részük önkivel eljut a csúcsig. 5 %-uk nem is próbált ennek közelébe jutni, például vallási meggyőződése miatt. Vagy erős szorongások, gátlások miatt. Tehát ezt meg sem élik problémának. Kérdés, hogy ők valódi anorgazmiások-e. Akik csak a kívánt módon nem, vagy csak ritkábban tudnak a kielégülésig eljutni, nekik "csak" orgazmus zavaruk van.

Elképzelhetőnek tartod, hogy ezek a százalék számok mára jelentősen megváltoztak?

Jelentősen biztosan nem. A kultúránk talán nyitotabb lett a játékosabb petting felé, ami segíti a nőket és férfiakat abban, hogy ne mindig ragaszkodjanak a közösüléshez, és hüvelyi orgazmushoz. Szűkebben a mi kultúránkban talán épp ezért is csökkenhetett a "tüneti" anorgazmiások számaránya.

Milyen technikák/módszerek léteznek a statisztika "javítására"?

Elsősorban a tapasztalat szerzésen és tanuláson alapuló szexuálterápia. Másodsorban is a szexterápia :-), ami a szexuális gátakat, lelki görcsöket oldja fel. Az első arra épül, hogy a tapasztalat hiány szexuálterápiás gyakorlatokkal bepótolható, akár harmincas, negyvenes korukig a nőknek. Ilyenek a Kegel gyakorlatok, melyeknek részletes leírása honlapomon olvasható: www.szexterapia.hu. A petting, orális szex, önki gyakorlása főleg a csiklóorgazmus elérését célozza meg.

Segíthet-e az internet a szexuális problémák megoldásában? Gondoljunk csak a fórumokra vagy chat szobákra, ahol a látogatók név nélkül szabadon beszélgethetnek szexuális problémáikról.

Mindenképpen pozitív szerepe van az internetnek, és hogy erről férfiak, nők együtt tudunk vitatkozni, élményeket megosztani. És persze tanulni egymástól.

Képes-e minden nő az orgazmusra?

A lehetőség szempontjából, tehát potenciálisan határozott igen a válaszom. Ki kell zárni a mi kultúránktól idegen, afrikai törzseknél előforduló csiklókimetszést. De a lelki gátlások, gyerekkori szexuális trauma-visszaélés, szigorú vallási neveltetés mellett is több-sok hónapig tartó szexuálterápia eredményt szokott hozni.

Képes-e minden nő a hüvelyi orgazmusra?

Ez két kérdést takar: Hogy a lehetőség meg lenne-e bennük? Talán igen, nagy százalákban igen. Erre vonatkozó G-pont kutatási eredményeket ismerek a 70-es , 80-as évek nyugati világából. Jó régiek :-(. Az igazat megvallva gyakorlatban nem képes minden nő hüvelyi orgazmusra. De miért is? Ez a mi zsidó-keresztény egyházi örökségünk, hogy a szex a gyereknemzésért van, ahhoz pedig a csiklónak semmi köze. Bezzeg a hüvelyi közösülésnek. De a nők jelentős része boldog, kiegyensúlyozott szexuális életet él hüvelyi orgazmus nélkül is.

Az egész interjú apropója az, hogy az itt a szexualitas.hu-n megjelent Lux Elvira interjú kapcsán felvetetted, hogy Neked más, korszerűbb szemléleted van a pornóról és a segédeszközökről. Kifejtenéd ezt bővebben?

guminő műmacaVannak a szexuális életet elősegítő szexuális segédeszközök és vannak csak perverziókat - bocsánat, mostanában parafíliáknak hívott - kiszolgáló segédeszközök. Van szerintem jó pornó és rosz pornó. Jó segédeszköz lehet például egy jó minőségű intim síkosító. Nagyon sokat segíthetnek a vibrátorok és gésa golyók a nők számára. Tanulás szempontjából is és az előjáték részeként is használva azokat. Nem propagálnám viszont a bőrruhákat, a bilincseket, ostorokat, fétis eszközöket, vagy a felfújható műmacákat, művaginákat. Bár az utóbbin vitatkozhatunk.

Abban az esetben is beszélhetünk "jó" és "rossz" segédeszközökről, ha azokban a pár mindkét tagja örömét leli?

Bonyolult erre válaszolni. Vegyünk pl egy szadista - mazochista párt szexuális értelemben. Ha nem okoznak egymásnak tényleges sérülést, kinek ártanak? De mégis parafilek, tehat nem feltétlenül egészséges, hogy egy "műkorbáccsal" egymást verik és ettől elégülnek ki.

A pornó filmek többsége nem mondható éppen túlzottan romantikusnak. Az aktust sokszor durván, a gyengédséget nélkülözve ábrázolják. Nem szolgál ez rossz példaként egy fiatal számára, aki később a kapcsolataiban is utánozza a jeleneteket?

A jó pornó szerintem tartalmaz valamilyen romantikus vagy humoros háttértörténetet. Aminek a pszichológiai háttere az, hogy érezzük, hogy a szex nem csak egy aktus, hanem hogyan jöttek, jönnek létre az emberi kapcsolatok, amik szexhez vezetnek. Sokkal több előjátékot, gyengédséget és petting kielégítést kellene ezekben látnunk. Nem csak a közösülést. (Bocsánat: "dugást".) Ezen nem azokat a fellációs jeleneteket értem, amikor a nő térdel a férfi előtt, a férfi fogja, kényszeríti a fellációs mozgásokra a nő fejét, netán a hajába markol.. Vagy az ondó a nő arcára, hajára, szájába kerül és onnan folyik ki. Ez már minősíthető megalázónak vagy agresszívnak sok esetben. De egy pornófilmtől, vagy Kovitól ne várjuk azt el, hogy felvilágosító filmeket készítsen! Az egy teljesen más műfaj!

Tudom, hogy erre nincs pontos válasz! De mégis! Milyen kórtól ajánlod valakinek a pornót?

Nem kötném korhatárhoz. Neveltetés, kultúra, szubkultúra kérdése, hogy ez ne legyen káros egy gyereknek. Már kisgyerekkortól a szülők felelőssége lenne, hogy kialakítsák a kritikai érzéket egy kisgyerekben is, hogy mi a normális, követendő és szép a szexben. De sajnos itt még nem tart a kultúránk, de a technikánk már igen, mert nyolc éves gyerekünk bekapcsolja az internetet...

Ajánlod pároknak is a pornófilmeket?

Ha maguktól nem jut eszükbe, vagy nem motiváltak erre, akkor nem. Ha megmozgatja fantáziájukat, akkor járjanak utána néhány JÓ pornófilmnek. Vagy együtt, vagy meg is lephetik egymást egy porno DVD filmmel. Ahogy erről írtam, ennek használata lehet az egészséges előjáték része, vagy más is...

A blogodban többszőr hivatkozol Kovi pornófilmjeire, mint jó példára. Tudnál esetleg konkrét filmeket ajánlani?

Nem, nem reklámozhatok. De érdemes a filmeken keresni az Oscar-díj emblémát, akár a film rendezőjéről, akár egyes szereplőiről van szó.


Kommentek

ocsi 2013-09-19 21:38
sziasztok,szamomra egy erzekeny kerdest szeretnek felteni,a parom ,akivel 12 eve elk egyut ,kapott egy vibratort ajandekba , nekem nincs semmi bajom ezzel de o nagyon ki akarja probalni,eddig meg nem volt es nem is akart hallani rola pedig mar felhoztam a temat neki,en csak annyira lennek kivancsi mennyibe erint ez engem vagyis mennyire kivanja az eredetit ha kiprobalja a vibrit es teszik neki?koszonom elore is .
[8348]
leviné [NŐ] 57 2013-08-06 18:04
A vibrátort mi is bevetjük néha ..kis barátunk igy szolitjuk, én is előtte rendesen leszopom a farkát majd kinyal és én sikitok az élvezettől, majd miután haggya hogy szopjam csak szájjal, ráülők és lovagolok rajta, huu milye élvezet.
[8345]
Mirandola [NŐ] 53 2013-07-28 11:37
Anthico,
a pornónézés közösen sex előtt számomra szinte megalázó. elmondom hogy miért:
az ott szereplő csajok szinte tökéletesek, még ha szilikoncicivel is, mindegy. Mindent bevállalnak, köztük olyat is amit én sosem tennék. (pl. 2 férfi kielégítése)
én meg ott vagyok, a szülések után megereszkedett mellekkel, egy-két hurkácskával a hasamon, s higgyem hogy én miattam áll fel a páromnak?!?! Ha meg mégis miattam, az én érintéseim, s a többi miatt akkor meg minek a pornó? Hogy agyalhassak sex közben azon hogy az én irántam érzett szerelem, s a testem odaadása miatt van-e vagy a tökéletes csajszi miatt - még ha képernyőn keresztül is.

Sajnos csak pár napja találtam rá erre az oldalra, azóta viszont alig bírom abbahagyni az olvasást, annyi féle kényes témáról írtok, kérdeztek, válaszoltok egymásnak, s ezek többnyire olyanok amit nem igazán szeret megbeszélni az ember még a legjobb barátnőjével sem.
Szóval nagyon jó hogy van ez a lehetőség, de látom sokan a régiek közül már elmaradtak.
Azt sem nagyon hiszem hogy Anthico fogja-e olvasni valaha a véleményemet? :)
üdv. mindenkinek!
[8343]
Anthico [NŐ] 109 2009-12-26 19:03
Kiscica,
és miért baj, ha a látványtól állna fel neki? Az csak film, egy erotikus, izgató, vizuális inger. Ha pl te látnál egy olyan jelenetet, ami igenis hatással lenne rád (nemcsak pornó, hanem bármi szimpla filmben bármilyenféle erotikus jelenet), akkor undorodnál magadtól vagy szégyellnéd?
Számomra igenis izgató, ha látom, h mi mit képes kiváltani Páromból ;)
[6525]
kiscica 2009-12-23 13:59
szasza egyetértek...a pornó nagyon gáz...
nekem nem lenne izgató ha a párommal néznénk együtt. gondolkodhatnék hogy miattam áll fel neki vagy a film miatt...
[6523]

Tovább az összes (8) kommenthez!

Név:
Hozzászólás:

Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai csak jóváhagyás után kerülnek ki az oldalra.

Témakörök

Friss

Egy megbízható hormonmentes fogamzásgátló módszer

A nyitott kapcsolatokról

Cikkajánló

Szexuális segédeszközökről

A legmerészebb dolog... (Körkérdés)

Szex, szerelem, változatosság

Szeret! Nem szeret!

Az orgazmus tanulható

Szavazó

Mikor voltál legutóbb nőgyógyásznál / urológusnál?

Fórum

Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
2021-06-26 - 08:04

Anális szex
2021-06-01 - 10:16

A méret a lényeg?
2021-05-13 - 02:49

Maszturbálás
2021-05-04 - 15:09

Homoszexualitás
2021-03-28 - 18:47

Szüzesség elvesztése
2021-03-12 - 14:56

Beszélgetünk
2021-02-21 - 23:21

Hűtlenség, megcsalás
2021-02-18 - 00:43

Orális szex
2021-02-08 - 21:24

Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
2020-12-07 - 06:15

A terhesség első jelei
2020-09-17 - 16:25

Nemi betegségek
2020-09-15 - 17:08

Erotikus játékok
2020-09-13 - 03:17

Segédeszközök
2020-09-13 - 03:17

Merevedési zavarok
2020-08-18 - 09:53

Társkereső oldalak, vélemény
2020-08-07 - 05:35

Láb, harisnya és tűsarok
2020-06-19 - 22:24

Biszexualitás
2020-04-29 - 10:56

Női orgazmus
2020-03-08 - 20:29

Barátság extrákkal
2020-03-03 - 09:05

Szexuális nevelés
2020-03-03 - 03:08

Pornográfia
2020-02-04 - 16:43

Menstruáció
2019-10-13 - 19:11

Nők szexuális problémái
2019-08-06 - 23:37

Szex különleges helyeken
2019-07-17 - 16:01

Korai magömlés
2018-04-22 - 17:17

Szex a terhesség alatt és után
2018-02-15 - 16:18

Idézetek
2016-02-27 - 09:58

Könyv, zene, film, TV
2015-01-15 - 21:49

Szakítás
2013-12-30 - 01:18

Abortusz
2013-12-30 - 00:35

Szerelem, párkapcsolat
2013-08-22 - 09:53

Fogamzásgátlás
2013-04-13 - 15:22

Intimtorna
2012-10-18 - 10:41