Szexualitás a terhesség alatt

2003-08-30 | Ethel Sloane | részlet Ethel Sloane "A nő biológiája" c. könyvéből


Masters és Johnson figyelemmel kísérte hat nő szexuális reakcióciklusait terhességük folyamán. Arra a következtetésre jutottak, hogy az élettani reakciók nagyon hasonlóak voltak a nem terhes nők szexuális reakcóihoz.

Masters és Johnson figyelemmel kísérte hat nő szexuális reakcióciklusait terhességük folyamán. Arra a következtetésre jutottak, hogy az élettani reakciók nagyon hasonlóak voltak a nem terhes nők szexuális reakcóihoz, bár néhány nő fokozott mellérzékenységről számolt be, amely különösen a mellbimbó és a bimbóudvar környékén jelentkezett a szexuális reakció izgalmi fázisában. A hat nő közül négy időnként görcsöket és fájdalmat érzett a medencéjében az orgazmus után, és közülük kettőnél hátfájás is jelentkezett. Mind a hat nőnél fokozódott a szexuális vágy a terhesség második három hónapjában, ami folytatódott az utolsó három hónapban is. Masters megfigyelte a magzat szívműködését az orgazmus alatt, és azt állapította meg, hogy bár néha rövid időre le-lassult, de igen gyorsan visszaállt a normális szív-verés. Az is kiderült, hogy az orgazmus után az oldódási fázis hosszabb ideig tartott, és nem volt teljes, amit a vizsgálati alanyok úgy fogalmaztak meg, hogy „orgazmus után még sokáig nem tudott feloldódni a szexuális feszültség".

Masters és Johnson a hat kísérleti személyen végzett közvetlen megfigyeléseket kiegészítette 111 nő szubjektív megfigyeléseivel, akik rendszeresen beszámoltak szexuális érzéseikről, viselkedésükről és reakcióikról terhességük folyamán. Más kutatók (Solberg, 1973; Kenny, 1973; Tolor és Digrazia, 1976) rendszeres szóbeli kikérdezés és kérdőíves felmérések alapján következtettek a nők terhesség alatti és utáni szexuális magatartására. Azt az általános következtetést lehetett levonni ezekből a vizsgálatokból, hogy bár igen széles határok között észlelhetők az egyéni eltérések, a szexuális érdeklődés, a nemi érintkezések gyakorisága és öröme a terhesség utolsó harmadáig gyakorlatilag ugyanolyan, mint a nem terhes nőknél, az utolsó harmadban viszont erősen csökken a vágy és a gyakoriság is.

szex és terhességAz orvosok véleménye megoszlik arról, javasolható-e a nemi élet a terhesség alatt. Még mindig vannak orvosok, akik nem javasolják a közösülést a terhesség első három hónapjában, hogy az esetleg spontán vetélést válthat ki. Ez vonatkozhat azon kevesekre, akiknek már több spontán vetélése volt, és nehezen tudják megtartani magzatukat. Nekik óvatosságból célszerű elkerülni minden szexuális tevékenységet, a maszturbálást is beleértve, a méh-összehúzódások miatt. Azonban igen kevés bizonyíték van arra, hogy a közösülés spontán vetélést okozna. A terhesség első három hónapjában a nők sokkal jobban odafigyelnek azokra a medencében jelentkező érzésekre, amelyek a méh-összehúzódásokat kísérik. Ha amiatt nyugtalankodnak, hogy a nemi aktusban megsérülhet a magzat, akkor a kielégülés mértéke csökkenni fog, és az orgazmus sem lesz esetleg olyan gyakori. Az érzékelt hatás a közösüléskor lehet, hogy más lesz, mint amit általában megszoktak, de ez semmi esetre sem káros.

A második trimeszterre a nő általában hozzászokik a medencéjében jelentkező másfajta érzésekhez. Masters és Johnson a nemi élet intenzitásának növekedéséről számol be vizsgálati alanyainál, de más kutatók ezt a tapasztalatot nem erősítik meg, hanem változatlan szexuális vágyról és érintkezési gyakoriságról beszélnek. A második trimeszter alatt nincs miért tartózkodni a közösüléstől.

A terhesség utolsó négy-hat hetében viszont már több a feltételes mód a nemi élet kérdésében. Sok orvos meg van győződve arról, hogy az orgazmus alatti méh-összehúzódások elindíthatják a szülést, vagy sokkal nagyobb a valószínűsége fertőzésnek. Nincs bizonyíték arra, hogy a nemi érintkezés káros lenne akár egészen a szülés időpontjáig, ha a terhesség normális lefolyású. Néha előfordul, hogy a pénisz makkja megsérti az erekben igen gazdag méhszájat, ami egy kis pecsételő vérzést okozhat. Ez nem akadálya a szexuális kapcsolatnak, ha a partnerek óhajtják. A nő maga tudja, hogy hogyan érzi magát a szexuális cselekmény közben a terhesség utolsó heteiben. Ha kívánja a nemi érintkezéseket, akkor nincs ok abbahagyni. Ha csak azt kívánja, hogy átöleljék és szeressék, akkor az természetesen egy másik formája szexuális kapcsolat fenntartásának.

Masters és Johnson megfigyelései szerint a szülés után két hét és három hónap között tér vissza a szexuális vágy, azoknál a nőknél korábban, akik szoptatják csecsemőjüket. A szülés utáni harmadik hétre már megszűnik a méh váladékozása, és az esetleges gátmetszés okozta seb is begyógyul annyira, hogy nem teszi kellemetlenné a nemi aktust.Kommentek

gyöngykagyló [NŐ] (46)2011-09-19 - 12:22

Azért én azt nem hangoztatnám annyira bátran, hogy: "egyébként meg lehet szexelni terhesség alatt is..."
Akkor lehet "szexelni", ha a terhesség problémamentes, mondjuk nem veszélyeztetett terhesség, nem fenyeget vetélés, illetve, úgy általában, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy bármilyen felmerülő probléma (például vérezgetés) mellett lehet a párnak nemi életet élni, mert, egyébként tilos is lehet. Tilos lehet akár a terhesség első harmadában akár, vagy a legvégső harmadban (de bármikor, ha gond van a terhes nőnél).
Persze, egy problémamentes terhesség az más...

#8014 |

Ani [NŐ] (37)2011-06-27 - 20:58

na ez a veszély engem nem fenyeget, hogy az orgazmus méhösszehúzódást vált ki stb., stb, és ártana a babának..

egyébként meg lehet szexelni terhesség alatt is...

#7925 |

viki812011-06-23 - 12:31

Ha egy terhesség problémás igenis tilos a szex, mert az orgazmus méhösszehúzódásokat vált ki ami vetélést okozhat. Ezt az orvosom mondta, úgyhogy szerintem mindenki mérlegeljen mi a fontosabb a baba vagy a szex?Ha ezt egy férfi nem érti meg, hogy nincs szex akkor az nem normális ugyanis az első harmadban a szex minden formája tilos!!!

#7907 |

pocak2009-09-10 - 18:01

36.hetes terhes vagyok ,és párommal még mindig szeretkezünk.Szerintem egyáltalán nem árt a babának és a sperma indíthatja be szülést.Szerintem ha egy kismama kívánja a szexet és jól esik neki akor miért ne?Sokan azt hiszik magukról:nagydarab vagyok nem lehetek szexi a páromnak,és ez miat is csökkenhet a szexuális étvágya egy kismamának.Bár az biztos elég fura lehet párunkna változó testünk nemcsak nekünk.De ez nem jelenti azt hogy párunk nemlát minket vonzónak!ez tapasztalat!persze minden kismamának másvéleménye van erről a kérdésről,meg azért ne felejcsük el nemvagyunk egyformák!

#6211 |

ShuYu2009-08-04 - 18:50

Most leszek 32 hetes és őszintén megmondva a terhességem első heteiben elég sok probléma volt a picivel, mivel meggylé szerű vérzésem volt. A nőgyógyászom szünetre intett amit meg is tettünk, és az ultrahangon pedig eleve azt mondták hogy a magzatnak már úgyis mindegy. Teljesen összetörtem, hisz a baba így is többet váratott magára mint amennyit én gondoltam.
A nőgyógyászom hüvelykapszulát folsavat írt fel, és hála a párom odafigyelésének és törődésének a következő ultrahangon már azt mondta az orvos mégis van esélyem. (Hozzá tenném azóta már nem hozzá járok.)
A terhességem következő szakaszában semmi baj nem volt. Hamarosan már a szexet is úgy tudtam élvezni mint addig soha és a párom is meg könnyebüléssel érintkezett velem. De ahogy a baba egyre nagyobb lett. Tulajon képen már nagyobb mint az átlag és az összeférés már nem olyan egyszerű mint ahogy azt elképzelnénk. A derekam alá párnát szoktam tenni hogy enyhítsem valamennyire a nyomást. Igazából néha a meggyet és a paradicsomot jobban kívánom mint őt, viszont van amikor megtudnék azért veszni hogy kicsit "úgy" érjen hozzám. De amit szinte mindig tapasztalok hogy hiába ingerel fel, és hiába kívánom bárhogy az orgazmust nem érem el. Mint ahogy ő se. Bár korkülönbség igen nagy köztünk, de pár héttel, egy hónapja még nem voltak ilyen problémák.
Ha tudtok akkor segítsetek nekem.

#6065 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Szex a terhesség alatt és után
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek