Szüzesség, érettség, élekor

2003-03-16 | Dr. Lux Elvira, Dr. Veres Pál, Kőszeghy Nimród | Dr. Lux Elvira: Hát még nekem...; Dr. Veres Pál: Fedezze fel Ön is az új szexualitást!


Cikkünkben két közismert magyar szexológus írását idézzük egyazon témában. Mindkét írás azzal foglalkozik, hogy mi az oka és mik a következményei a fiatalok egyre korábban megkezdett nemi életének.

Cikkünkben két közismert magyar szexológus írását idézzük egyazon témában. Mindkét írás azzal foglalkozik, hogy mi az oka és mik a következményei a fiatalok egyre korábban megkezdett nemi életének.

Elsőként Dr. Lux Elvira írása következi "Hát még nekem…" című könyvéből idézünk:

szüzesség elvesztése lux elviraAz első havivérzés csak az egyik jele a serdülés folyamatának, de meglehetősen pregnáns jele. Amikor Semmelweis Ignác a bácsi lányok menarchéjáról készített statisztikát, azt találta, hogy ez átlagosan a tizenhét és feledik életévre esik. Napjainkban, az elmúlt évszázadban indult technikai forradalom következtében is, ez az életkor alig több, mint tizenkét év. Teljesen egyértelmű, hogy egy tizenhét éves ifjú hölgy inkább nevezhető nőnek, mint egy kilenc-tíz éves gyerek - hiszen a mai átlagban ők is benne vannak.

Napjainkban tehát a biológiai éréssel nincs szinkronban a személyiségfejlődés. Minél inkább távolodik egymástól a két életkori dátum, annál inkább növekszik a szakadék a pszichés fejletlenség és a biológiai fejlettség között. Ez sokféle személyiségzavarnak lehet a forrása. Az érett testtel, de éretlen lélekkel megkezdett nemi élet, a nem kívánt terhesség, a fiatalkorúak szülése, művi abortusz stb. mind-mind mélyen érinti a személyiséget. A művi abortuszt sem testileg, sem lelkileg nem lehet meg nem történtté tenni, akkor sem, ha látszólag nincsenek következményei. A megszületett gyerek viszont, a „gyerek a gyereknek” a fiatal anya egész életét meghatározza. Kapcsolatot, házasságot lehet rövid időre tervezni, de gyereket nem.

Láttam tizenhárom éves falusi lányt szülni a klinikán. Nem volt szívderítő. Nem mondta el az anyjának, hogy gyereket vár, s így az abortusz lehetőségét elmulasztotta. Tizenkét évesen esett teherbe egy tizenöt éves fiútól. Az anya úgy próbált segíteni a bajon, hogy a lányát elhelyezte a klinikán mint veszélyezetetett terhes. A rokonoknak, szomszédoknak azt mondta, hogy a kislány vidéken van, ő pedig magárra vállalta a terhesség látszatát – egyre nagyobb kispárnát kötött a szoknyája alá. Még harmincöt éves sem volt, így a dolgot nem tartotta senki különösnek. Mikor eljött a szülés ideje, ő is feljött Pestre, és a lánya kisbabáját úgy vitte haza, mintha a sajátja volna.

szüzesség elvesztése veres pálMásodik rész Dr. Veres Pál tollából származik, melyet a "Fedezze fel Ön is az új szexualitást!" című könyvéből idézünk:

Amikor a "régi", az emberiség előtti szexualitásban az ivaréretté vált utód önálló életet kezd, azt a gondozója nem akadályozhatja meg. Csakhogy az állatvilágban az utódokról való gondoskodás igen változatos formában már a „pályakezdők” részére is biztosítva van. Az embernél viszont civilizációs eredmény (?), hogy a testi érettség nem jár együtt a társadalmi érettséggel, ami közönségesebb meghatározással azt jelenti, hogy a gyermek hamarabb tud, - és szeretne, - közösülni, utódot nemzeni, mint ahogyan képes lenne annak eltartására.Kommentek

RS [FF] (36)2012-06-13 - 09:17

A másik fórumon korábban említetted, hogy 2x is voltál már prostinál....
Én nem hiszem el, hogy szűz vagy még.

#8216 |

aleksandrnikolaevich [FF] (48)2012-06-12 - 14:13

Nekem még így, negyvenen felül is rengeteg évbe fog telni, amíg lelkileg elég érett leszek ahhoz hogy elveszítsem a szüzességemet, de az is lehet, hogy el sem jön az a nap.

Ugyanis, bár elképesztően nyomaszt a szüzesség, mégis sokkal jobban nyomasztana az elvesztése és az utána kialakuló új személyiségem gondolata, amely egy sokkal alacsonyabb szintű lét volna, mint a mostani. Ugyanis alapjában véve szeretem, aki vagyok és nem akarok ugyanolyan, a szex által megvezetett konzumidiótává válni, mint a legtöbb ember.

#8215 |

thymian [NŐ] (89)2007-12-08 - 10:54

azt hiszem, lux elvira ezen könyvét (is) elolvasom:) rengeteg könyve megvan a könyvtárunkban, nagyon olvasmányosan ír:)

"Napjainkban tehát a biológiai éréssel nincs szinkronban a személyiségfejlődés. Minél inkább távolodik egymástól a két életkori dátum, annál inkább növekszik a szakadék a pszichés fejletlenség és a biológiai fejlettség között. Ez sokféle személyiségzavarnak lehet a forrása. Az érett testtel, de éretlen lélekkel megkezdett nemi élet..."

hát igen. ez az egyik legnagyobb baj. de mégis mitől érnek ilyen korán a fiatalok, mármint biológiai szempontból?? a kajáktól? a jó társadalmi környezet miatt? (mármint megvan a rendszeres táplálkozás, érzelmi biztonság stb) és ettől már hamarabb érnek testileg??? vagy mitől? régen volt erről vmi a tv-ben, ott a gyorskajákat, édességeket teszik felelőssé, mert tele vannak olyan cuccokkal, amik a testi fejlődésre rásegítenek, hát nemtom...néha nem is tudom besaccolni, hogy az utcán ténfergő lányka 13 vagy 18 éves (csak ha megszólal)...

#1503 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.


Kapcsolódó cikkek

TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Szex a terhesség alatt és után
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek