A szerelmesek napja

2002-02-04 | Potondi Eszter | Patika Tükör www.patikatukor.hu


A Bálint-nap mint a szerelmesek napja Magyarországon csupán egy évtizede vált igazán ismertté. Nálunk nincsenek olyan hagyományai, mint Amerikában, vagy Angliában, itt szinte kizárólag a fiatalok ünnepe, amikor kisebb ajándékokkal (pl. virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást.

valentin napA Bálint-nap mint a szerelmesek napja Magyarországon csupán egy évtizede vált igazán ismertté. Nálunk nincsenek olyan hagyományai, mint Amerikában, vagy Angliában, itt szinte kizárólag a fiatalok ünnepe, amikor kisebb ajándékokkal (pl. virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást.

Míg nálunk új keletű ünnepnek számít a Valentinnap, addig egyes országokban ősi hagyományokra nyúlik vissza. Valentin személyéről semmi biztosat nem tudunk. Az egyik legenda úgy tartja, hogy II. Claudius császár uralkodása idején élt római pap volt, akit 269. Február 14-én végeztek ki, mert segített az akkoriban üldözött keresztényeknek. A Krisztus-hitet követők megőrizték emlékét, s február 14-ét ezután Szent Valentin napjaként ünnepelték. A történet egy fiatal, vak lányt is említ, aki a börtönőr gyermeke volt. Valentin megsajnálta és imáival meggyógyította. Kivégzése napján levelet írt a lánynak, melynek végén ez állt: a te Valentinod...

Egy másik legenda szerint, mikor Claudius császár nem tudott elég katonát toborozni a hadseregébe, betiltotta az esküvőket és az eljegyzéseket Rómában. Azt gondolta ugyanis, hogy a férfiak azért nem akarnak katonaruhába bújni, mert nem szívesen hagyják magukra kedvesüket. Ám élt a városban egy Valentin nevű pap, aki titokban összeadta a nála jelentkező párokat. Mikor a császár ezt megtudta, börtönbe záratta Valentint, aki a rácsok mögött halt meg, "természetesen" február 14-én. Az utókor számára a szeretet és a szerelem jelképeként maradt fenn az emléke.

A néphit szerint ez a nap a "madarak mennyegzőjének" a napja, ezen a napon szólal meg először a madarak szerelmi éneke.

A valentine szó jelentése szerető, kedves, de valentine-nak hívják azokat a szerelmesleveleket, üdvözlőlapokat is, amelyeket a fiatalok ezen a napon küldenek egymásnak.

Amerikában, Angliában nem kizárólag a fiatalok ünnepe a Bálint-nap, az idősebbek is szívesen küldenek egymásnak üdvözlőkártyákat, vagy ajándékozzák meg egymást apró figyelmességekkel.

Magyar néphiedelmek is kapcsolódnak a Bálint-naphoz. Egyes vidékeken, pl. a Bálint-napi időjárásból próbálnak következtetni a várható termésre: úgy hiszik, hideg, száraz idő esetén jó termés várható. S ha ezen a napon a vadgalambok visszatérnek, az a közelgő tavaszt jelzi. Debrecenben és vidéken még ma is úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek.Kommentek

királylány2009-02-14 - 15:18

Szerintem nem csak ezen a napon kell szeretni, hanem ha valaki igazán szereti a kedvesét akkor az azév 365 napján is szeretik egymást!!!!!!

#5054 |

manó [NŐ] (28)2008-12-18 - 16:53

Igaza van Anthico-nak,mivel a párunkat az év minden napján kell szeretni,nem csak egy bizonyos napon.3és fél éve vagyok együtt a párommal,de csak egyszer tartottuk meg ezt a napot,de szerencsére többször nem.nem is tartom fontosnak.

#4231 |

tengerszem [NŐ] (33)2008-11-12 - 10:51

Van pár tévedés a cikkben. Eredetileg a dionüszoszi-ünnepkörhöz kötődik a Valentin-nap, csupa szép hagyománnyal ünnepeltek olyankor, mint például szerelmi orgiákkal és sok-sok borral. Azzal kellett lefeküdni, akinek a nevét egy nagy tálból kihúzták és gyakorlatilag tömegszex jelenetek voltak. :)A névhúzásból ered a mai képeslapküldés szokása. Azért ma már nem úgy ünnepeljük, mint az ókori hedonistáknál. Egyébként engem hidegen hagy, csakúgy mint minden romantikus, csöpögős vagy nyálas divatszokás, ami a szerelemmel kapcsolatos.

#3858 |

thymian [NŐ] (89)2008-11-10 - 08:36

mi nem ünnepeljük a valentint.gáz, amit a szerelemmel műveltek anyagi érdekekből:S:S mi emiatt bojkottáljuk. de nem veszem a lelkemre, mert helyette van majdnem minden nap romantikus vacsi vagy kirándulás vagy filmezünk, ölelgetjük egymást. nem kell egy vacak ünnep arra, hogy kimutassuk a szerelmünket. azt az év minden napján kell és teszi az ember önkéntelenül is, ha szerelmes. elég gáz, ha valakinek csak ilyenkor jut az eszébe kimutatni, s egy plüssmacival elintézi a dolgot....
én egyszerűen hányok attól a sok piros anyámkínjától, plüssvackoktól, annyira giccses. mondjuk azért sem tetszik, mert külföldről átvett majmolás az egész. világ életemben ki voltam ettől az "ünneptől" akadva. :):) de a haloween is ilyen nekem.majmolás, üzlet...bár legalább az nem tud giccses lenni:D még. :)

#3787 |

hercegnõ [NŐ] (47)2008-11-09 - 20:22

És ebben igaza van Anthiconak, nem csak akkor kll ajándékot venni a kedvesnek, vagy kimutatni hogy szereted, hanem több alkalommal, semmiféle apropóhoz nem kötve.

#3781 |


Név:
Hozzászólás:
Biztonsági kód:
CAPTCHA Image
[ Új képet kérek! ]


Info: Nem regisztrált felhasználók hozzászólásai moderálás után kerülnek ki az oldalra.TÉMAKÖRÖK
CIKKAJÁNLÓ
SZAVAZÓ
Ki fizessen az első randin?
Nemed:
Férfi
Fele-fele arányban
FRISS KOMMENTEK
FÓRUM
» Maszturbálás
» Beszélgetünk
» Anális szex
» Orális szex
» Merevedési zavarok
» Biszexualitás
» Erotikus játékok
» Korai magömlés
» Láb, harisnya és tűsarok
» Segédeszközök
» Mit változtatnál a szexualitas.hu-n?
» Prosztata masszázs, prosztata orgazmus
» Barátság extrákkal
» Szüzesség elvesztése
» A méret a lényeg?
» Szex a terhesség alatt és után
» Hűtlenség, megcsalás
» Idézetek
» Nemi betegségek
» Női orgazmus
» A terhesség első jelei
» Nők szexuális problémái
» Könyv, zene, film, TV
» Homoszexualitás
» Szakítás
» Abortusz
» Pornográfia
» Szerelem, párkapcsolat
» Szex különleges helyeken
» Fogamzásgátlás
» Menstruáció
» Intimtorna
 


RSS cikkek